[Noii artizani] Cristina Mărculeț: Bijuteriile mele nu sunt simplu de asortat. Trebuie sa se potriveasca mai degraba cu persoana decat cu outfitul

[Noii artizani] Cristina Mărculeț: Bijuteriile mele nu sunt simplu de asortat. Trebuie sa se potriveasca mai degraba cu persoana decat cu outfitul

Pe o alee ingusta, chiar in inima Bucurestiului este atelierul in care creeaza artizana Cristina Mărculeț. Aici este locul in care se simte cea mai asezata si poate sa isi puna vibratiile pozitive la lucru. Mestereste bijuterii statement din componente de tot felul si prin tehnici diferite, pentru oamenii care nu se sfiesc sa le poarte. La inceputurile sale in artizanat, Cristina cauta inspiratie pe Pinterest, dar, odata cu timpul si dezvoltarea, a inteles ca inspiratia se gaseste in insasi viata ei si in micile bucurii traite zilnic.

De la idee pana la forma finala a unui produs, exista o cale personala, pe care orice artizan o strabate. A ei porneste de la un carnetel.

"Am un mic carnetel in care imi notez toate ideile pe care le am. In vreo plimbare prin oras sau prin parc observ diferite forme si combinatii de culori. Le notez pe toate in carnetel si acasa ma apuc de treaba. Poate suna amuzanta, dar inainte sa incep sa creez imi fac curat in camera, cumva spatiul in care creez trebuie sa fie in buna ordine".

Astazi o cunoastem pe Cristina Mărculeț si ne bucuram privirea cu bijuteriile sale colorate, in forme neobisnuite. Le creeaza pentru Valkyria. Apropo, stiati ca, in mitologia nordica, walkiriile sunt divinitati feminine elegante, curajoase si razboinice, care il ajuta pe zeul Odin?

 

Despre tine, pe scurt

Chiar daca m-am nascut in Bucuresti si traiesc in Bucuresti ma vad ca fiind jumatate ardeleanca, copilarind in Sighisoara. Aici este casa bunicilor si merg des, mai ales pentru inspiratie. Pe langa artizanat coordonez proiecte culturale, organizez evenimente si expozitii. In mod amuzant nici jobul meu actual, nici artizanatul nu se leaga de studiile mele, am studiat filosofia si in 2019 am primit titlul de doctor. De asemenea sunt scriitoare si am publicat in Romania carti de beletristica dar si articole de specialitate.

 

Pasiunea pentru mesteșug

Intotdeauna m-a pasionat mestesugul, de orice natura ar fi el. Tatal meu gasea intotdeauna ceva de mesterit prin casa si ne arata noua copiilor cum se asambleaza mobila, cum se taie cu fierastraul dar si cum se foloseste foita de aur, ce proprietati au diferitele materiale. Provin dintr-o familie de arhitecti si artisti si am fost influentata desigur de acest lucru. Ma fascina intotdeauna ce poate iesi din mainile omului, cum din materie bruta poate iesi o splenida creatie. Primele mele incercari dateaza din 2007, se rezumau insa la insiratul margelelor si la stransul zalelor de metal. Nu erau handmade la modul in care inteleg acum acest mestesug. Sa zicem ca pe atunci mai mult asamblam decat cream. Faceam cercei din margele de sticla si coliere din lant simplu.

 

Intre libertatea creatiei si rigoarea antreprenoriatului

Eu creez cu mare place dar din pacate creatia nu este indeajuns pentru o afacere. Momentan nu am o echipa astfel incat fac cam totul singura, de la poze, la postari pe site si reclama pe FB si Instagram. As vrea sa imi maresc cat de repede echipa pentru ca este foarte greu sa le faci pe toate. Este adevarat, cand lucrezi singur stie intotdeauna dreapta ce face stanga, dar intregul process administrativ imi ia mult timp si cam sufoca creativitatea. De asemenea cred ca fiecare om se pricepe bine la ceva anume, prin urmare, cand antreprenoriatul implica atatea procese, este greu sa excelezi in toate.

 

Cum se naste un produs

Am un mic carnetel in care imi notez toate ideile pe care le am. In vreo plimbare prin oras sau prin parc observ diferite forme si combinatii de culori. Le notez pe toate in carnetel si acasa ma apuc de treaba. Poate suna amuzanta, dar inainte sa incep sa creez imi fac curat in camera, cumva spatiul in care creez trebuie sa fie in buna ordine. Apoi in functie de material modelez produsul, il coc, il tratez, il pictez si apoi torn rasina care are nevoie de 24 de ore/strat. Deci niste cercei din lut polimeric au nevoie de 2 zile de lucru. Daca lucrez cu portelan atunci dupa inspiratie tai din farfurie sau ceasca partile care ma intereseaza, le slefuiesc la masina, urmand sa le cositoresc. Acest proces dureaza cca 2 ore.

 

Inspirația si rutina de creatie

In fiecare zi fac plimbari lungi, prin parcuri, pe strazile mai putin circulate ale Bucurestiului. Inspiratia imi vine atunci din lucruri mici, un detaliu de pe o casa, o farfurie dintr-un anticariat, un tricou vesel, design-ul unui material dintr-o mercerie. Inspiratie se ascunde peste tot. Inainte cautam dinadins inspiratia pe Pinterest, dar am realizat ca tot ce fac este sa imit. Prin urmare am renuntat sa mai folosesc produsele altor creatori ca inspiratie.

Cel mai mult imi place sa lucrez in atelierul meu, ascuns pe o alee linistita in inima Bucurestiului. Imi place la atelier pentru ca intreaga camera este destinata procesului creativ, geamurile mari sunt larg deschise si in fata lor un liliac imens emana un parfum ametitor cand infloreste si in timpul verii arunca o umbra translucida si aurie.

 

Super-puterea obiectelor tale

Super-puterea lor este imaginatia si originalitatea lor. Evitand sa ma inspir de pe internet, sa reiau ce altii fac, se poate vorbi despre creatia pura. Produsele sunt in asa fel facute incat e greu sa le imiti. Pe de o parte lucrez cu fragmente de farfurii pe care le caut in anticariate sau la targuri, pe de alta parte lucrez cu lut polimeric si rasina, imbinand sculptura si modelajul cu turnarea rasinii epoxidice, care e foarte sensibila. Imi place si sa pictez de mana desigur.

 

Cum sunt clientii tai

Clientii mei sunt persoane dezinvolte, care iubesc culorile si nu se dau in laturi sa poarte bijuterii statement. Bijuteriile facute de mine nu sunt intodeauna simplu de asortat, ai nevoie de un anumit spirit ca sa le porti. Trebuie sa se potriveasca mai degraba cu persoana decat cu outfitul. Am cateva cliente fidele, in general revin cu mai multe comenzi pe an. Ajung la mine ori prin FB dar si prin platforme ca Breslo si Dichisar. Revin pentru ca rezoneaza cu creatiile mele dar si pentru ne-am imprietenit dupa atata timp de colaborare. Le sunt foarte recunoscatoare pentru sustinerea lor.

 

Ce produse cauta acum

Cel mai des am vandut bijuteriile Art Nouveau din rasina si lut polimeric. Nu ma asteptam sa fie asa de cautate si m-am bucurat foarte tare. Cele mai dorite produse sunt cerceii statement Art Nouveau, cu accente de cupru. Posibil sa fie in Romania mai multe cliente pasionate de Art Nouveau decat m-as fi asteptat. Colectia asta a mers cel mai bine in 2021.

Colectia Art Nouveau a fost creata din pasiunea mea pentru acest stil artistic, dar si pentru curentul “Arts and Crafts”.

 

Feedbackul

Pana acum am numai feedback pozitiv legat de produsele mele. Este adevarat insa ca acum cativa ani (cam vreo 7) foloseam des aliajul metalic si feebackul nu a fost foarte pozitiv. De atunci am trecut pe inox si argint, materiale mult mai calitative ca aliajul metallic. De atunci nu am mai avut probleme.

 

Strategia de promovare

Imi promovez produsele, desigur, in mare parte pe Facebook si Instagram. In general postez noutatile care sunt pe site dar anunt si targurile la care urmeaza sa particip. Din cand in cand mai am curaju sa postez si cate un video gen “making of”, aratand cum se slefuieste portelanul sau cum se modeleaza lutul polimeric.

 

Brandul tau in social media

Am avut surpriza la ultimul targ la care am participat (iunie 2021) sa aflu ca unor cliente le este cunoscut logoul meu, au venit direct la standul meu. Presupun ca am fost destul de vizibila pe social media. Sincer, nici eu nu ma asteptam. Comunitatea din jurul meu este formata din femei nonconformiste, pasionate de culori si forme temerare. Bijuteriile create de mine nu sunt cele mai mainstream, sunt destinate unei comunitati de persoane carora le place sa iasa in evidenta si imbratiseaza complexitatea.

 

Comunitatea de artizani din Romania

Inainte de 2020 comunitatea mi se parea foarte bine inchegata, ne vedeam des la targuri, intram in vorba intotdeauna cu expozantii de la targuri, se intrevedea cate o colaborare interesanta. Am apreciat deschiderea artizanilor, am invatat mult de la ei, de la detalii strict mestesugaresti pana la informatii legate de antreprenoriat. Din cauza conditiilor nefavorabile de anul trecut legaturile s-au cam destramat dar sunt opimista, in iunie am fost la primul targ dupa o absenta de un an jumate si am reintalnit vechi prieteni artizani. Deja am pus tara la cale pentru 2021.

Sigur ca 2020 m-a afectat, dar mai mult ca imagine decat finaniar. Am avut noroc ca online sa meaga bine dar legatura directa cu clientii nu a existat. Eu sunt un om deschis, imi place sa comunic, sa vorbesc cu lumea. Acest aspect mi-a lipsit foarte tare.

 

Ganduri, visuri si dorinte mai departe

In acest an imi doresc sa imi maresc afacerea, eventual sa mai iau pe cineva in echipa pentru social media. Imi doresc de asemenea sa incep colaborarea cu diferite magazine pentru expunerea produselor. As vrea sa imi cumpar si o masina de taiat portelan, care e destul de scumpa.

De anul acesta am inceput sa vand si pe Etsy, am avut chiar comenzi din Alaska! As vrea deci sa imi consolidez afacerea si pe plan international.

Cat despre targuri, sper sa se organizeze in continuare, pentru ca numai la targuri clientii isi pot da seama de materiale si de culori. Per total, imi doresc ca Valkyria sa fie un brand cunoscut in Romania, imi doresc sa cresc!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related