Iubește bijuteriile din liceu, mai ales pe cele de argint, și le cumpăra de pe unde le găsea în formele și culorile care o atrăgeau. Într-o zi, a intrat într-un magazin din Centru Vechi al Bucureștiului și a lăsat o grămadă de bani pe tot ceea ce a ales din vitrinele de acolo. Mai târziu și-a dat seama că fusese păcălită, însă în orice experiență putem găsi ceva luminos, dacă vrem. Iar artizana Luciana Răducanu a văzut partea plină a acelui pahar - faptul că vânzătorul care o ușurase prea mult de bani i-a și arătat cum se face o pereche de cercei.
Pe 1 iunie 2007 a realizat prima pereche de cercei și i s-a părut că a înfăptuit o minune. 11 ani mai târziu, pe repede înainte, a început să facă primele bijuterii din argint, și-acum face parte dintr-o frumoasă comunitate, cea a artizanilor și meșteșugarilor români.
"Ne unește pasiunea de a face ceva frumos. Ne unește iubirea pentru artă și creativitate. Pe unii ne unesc prietenii de lungă durată, fără invidie sau concurență. Lipsa târgurilor a afectat destul de mult, pentru că a lipsit interacțiunea cu oamenii, iar faptul că unii preferă să vadă obiectele pe viu a fost un minus. Acolo poți spune povestea, vezi omul, atingi obiectul. Și se leagă prietenii".
Povestim despre arta de a face bijuterie cu Luciana Răducanu, care mestereste obiecte unice pentru brandul ei de artizan, D-Light by Mazdrunka.
Despre tine, pe scurt
Numele meu este Luciana Răducanu, m-am născut și am crescut în București. Am terminat Facultatea de Limbi Străine, iar primul meu job a fost de profesoară de limba engleză, la Academia Militară București. Apoi am oscilat între diverse meserii, de corector sau redactor de manuale școlare, am tradus cărți, am scris articole într-o revistă pentru adolescenți. Dar marea mea iubire este arta. Muzica și bijuteria m-au urmărit cu pași mici de-a lungul vieții. Cânt de mică, iar printre concerte (în ultima vreme mai rare), crearea de bijuterii îmi ocupă cea mai mare parte din timp. Citesc foarte mult și îmi place să scriu, de asemenea.
Pasiunea pentru meșteșug
Încă de când eram prin liceu, eram fan cercei, brățări, coliere, tot felul de briz-brizuri. Dar mai ales bijuterii din argint. Cumpăram fără să mă gândesc, căutam modele aparte, adoram culoarea acestui metal pe care îl purtam cu mare drag. Dar nu mă gândeam că o să ajung să confecționez așa ceva. Până când, în 2007, am intrat într-un magazin din Centrul Vechi, cu multe mărgele și accesorii. Domnul de acolo, văzându-mă entuziasmată, m-a fraierit un pic la bani și mi-a cerut foarte mult pe toate accesoriile cumpărate, dar pasiunea mea era mult prea mare ca să nu o urmez.
Doar că am plecat foarte câștigată din acel magazin, pentru că domnul acela mi-a arătat foarte repede cum se face o pereche de cercei. Pe vremea aceea nu găseam atâtea informații pe internet. Sau oriunde. Îmi cumpăram cărți din America despre cum se împletesc mărgeluțele, fel de fel de tehnici.
Și așa, pe 1 iunie 2007, am realizat acasă prima pereche de cercei. Îmi amintesc și acum momentul când m-am dus la părinți să le arăt cerceii făcuți de mine. Părea o minune. Și chiar era.
Apoi, după 11 ani de încercat tot felul de tehnici handmade, de la gablonțuri, animale împâslite din lână, mărțișoare cusute pe etamină, teoretic orice îmi plăcea, învățam să fac și eu... mi-am luat inima în dinți și am ajuns la niște cursuri de prelucrare a metalului. Inițial mă gândeam că va fi foarte greu și nu voi reuși. Mi se părea ceva extrem de greu, mai ales pentru o femeie. Și ce să vezi? Am început să fac, încă din ianuarie 2018, primele bijuterii handmade din argint, metalul meu preferat.
Între libertatea creației si rigoarea antreprenoriatului
Procesul creativ nu se termină niciodată. Este un proces continuu, care merge odată cu lumea, odată cu tine. Te schimbi tu, se schimbă și ideile tale, dar și energia cu care le încarci. Antreprenoriatul îmi ocupă atât cât îi aloc eu, fiind singura care face tot, de la facturi, drumuri, promovare, fotografie, până la realizarea bijuteriilor și comunicarea cu clienții.
Cum se naște un produs
Uneori am produsul bine întipărit în minte și mă apuc să îl fac după cum e în imaginația mea. Alteori am bucăți rămase de material, de la alte produse și, ca să le reciclez, creez ceva din bucata respectivă. Mă joc. Totul e ca o joacă.
Inspirația și rutina de creație
Inspirația o găsesc peste tot. Într-o floare, într-o bucată de metal tăiată strâmb, într-un desen, sunt foarte atentă la formele din jurul meu, indiferent că sunt plante, obiecte sau desenele cuiva. Dacă nu creez, simt că o parte din mine moare. Nu pot copia ceva ce văd la ceilalți. Îmi place să vin cu o parte din mine în tot ce fac. Să mă pierd în bijuterie, să fiu una cu ea.
De regulă ascult muzică și îmi pun uleiuri esențiale în difuzor.
Super-puterea obiectelor tale
Nu știu...poate faptul că nu m-am gândit niciodată să fac bijuterii mai frumoase decât ceilalți? Este loc pentru toată lumea. Iar dacă tu ai nevoie de energia mea, vei ajunge să porți ceva creat de mine. La mine nu ajung oameni întâmplător. Cred că investesc o mare parte din sufletul meu în fiecare bucățică de metal, iar cei care cumpără de la mine, se regăsesc în ele. Fac ceea ce îmi place mie și ce aș purta eu. De multe ori mă despart cu greu de ele, pentru că sunt ca și copiii mei.
Cum sunt clienții tăi
Oamenii care ajung la mine vin din prieteni ai unor prieteni, din gură în gură, vin de nicăieri uneori, vin de la târguri, vin de pe internet, nu este o regulă. Dar nu vin orice fel de oameni. Vin oameni cu o energie aparte. Iar dacă ție îți plac produsele, ai acea energie.
De ce revin
De regulă revin pentru că le plac modelele, pentru că lucrez pe comandă cum vor ei, pentru că sunt flexibilă, pentru că îmi spun că au tot căutat ce fac eu, dar nu găsesc decât la mine. Nu știu să zic exact, dar știu că mă bucur de fiecare dată când revine cineva. Iar prin intermediul bijuteriilor, de-a lungul anilor, mi-am făcut foarte multe prietene. Pe una din cele mai bune prietene ale mele am cunoscut-o datorită brățărilor pe care le făceam înainte. Acum vine cu mine la târguri să mă ajute. :)
Ce caută în ultima vreme
În ultima perioadă oamenii au început să caute cadouri aparte, mai ales că le pot accesoriza cu mesajele pe care și le doresc. De regulă sunt mesaje pe care le primesc sunt de încurajare. Oamenii au nevoie de iubire, de susținere, de socializare.
Cele mai dorite produse
Cele mai dorite sunt cele care au mesaje. Mesaje pe care fiecare e liber să le aleagă. Indiferent că e o brățară, un pandantiv sau chiar inel cu mesaj. Nu am ceva anume care să se vândă cel mai bine, fac modele încontinuu, iar multe sunt unicat.
Strategia de promovare
Cel mai mult postez pe pagina de Facebook. Acolo mi se pare că pot spune mai mult povestea fiecărei bijuterii. Tot acolo iau și comenzile. Încă nu am un site propriu, dar va urma. Pe Instagram postez, de asemenea, dar foarte rar vin comenzi de acolo.
Brandul tău in social media
Un brand inovativ și creativ, mereu în schimbare.
Comunitatea de artizani din România
Comunitatea de artizani este una foarte vastă și diversă, cu fel de fel de oameni. Ne unește pasiunea de a face ceva frumos. Ne unește iubirea pentru artă și creativitate. Pe unii ne unesc prietenii de lungă durată, fără invidie sau concurență. Cred că dacă am învăța mai mult să le arătăm aprecierea și susținerea celor din jur, am fi mai liniștiți cu locul pe care îl avem. Să avem încredere în forțele proprii și să învățăm să împărtășim cu drag din experiența noastră, pentru că e loc sub soare. Suntem unici.
Lipsa târgurilor a afectat destul de mult, pentru că a lipsit interacțiunea cu oamenii, iar faptul că unii preferă să vadă obiectele pe viu a fost un minus. Eu sunt destul de nouă la târguri, dar îmi doresc să particip la cât mai multe. Acolo poți spune povestea, vezi omul, atingi obiectul. Și se leagă prietenii.
Gânduri, visuri și dorințe pentru acest an
Anul acesta îmi doresc să mă las purtată de argint, pentru că de fiecare dată m-a uimit traiectoria sa. Îmi doresc să fiu liberă în continuare, să creez cu iubire, liniște și inspirație.