Declaratii de dragoste, prietenii noi, conversatii intense, cunoasterea unor straini. Momente catalizatoare din viata au loc in mediul online acum. Si asta nu e nici bine, nici rau: pur si simplu se intampla, e noua realitate. Bianca Atomei a abordat tema iubirii in contextul cotidian-cibernetic ca pe o normalitate si ca pe un aspect ce ar trebui mai bine inteles de toti. Lucrearea ei inscrisa la Human Technology Street Art Challenge by George se numeste Disconnected si arata noile fete ale socializarii, influentate de tehnologie.
Suntem, am fost si vom fi niste fiinte sociale. In aceasta era a tehnologizarii in continua evolutie, depindem tot mai mult de diverse gadget-uri pentru a ne usura vietile, in special inspre comunicare. Multi dintre noi, in special tinerele generatii, petrecem o buna parte comunicand prin intermediul acestor gadget-uri, explica Bianca
Inscrierile la Human Technology Street Art Challenge by George se incheie pe 15 iunie. Asa ca grabiti muza, documentati-va, inspirati-va si inscrieti-va in competitie. Noi vorbim in continuare cu Bianca despre iubirea in online, dezamagiri, arta si tehnologie.
Bio pe scurt
Cele mai recente proiecte au fost in cadrul Asociatiei Artipic din Iasi, unde am realizat pe parcursul a 2 ani o serie de lucrari murale. La momentul actual sunt studenta in an terminal, a facultatii de Arta Vizuala si Design din Iasi, iar cel mai recent proiect este intocmirea lucrarii mele de licenta.
Temele care ma inspira, de regula, sunt tema mortii, a iubirii si a comunicarii, daca se poate spune astfel. La momentul actual, pentru lucrarea de licenta, intr-o serie de 8 lucrari, am aprofundat si m-am adancit in tematica abuzului intalnit cu precadere in randul femeilor.
Competitia Human Technology Street Art Challenge by George
Am hotarat sa ma inscriu deoarece simt ca am ajuns la un burnout din cauza lucrului pentru licenta, desi este o tematica draga mie, dar am simtit nevoia de a crea ceva fresh.
Dintotdeauna am abordat in lucrarile mele tematica asta de "heartbreak" si un soi de durere emotionala. Am dorit sa transpun acelasi motiv, doar ca de data asta prin prisma tehnologiei. Consider ca, petrecandu-ne mare parte a timpului pe retelele de socializare si instant messaging, este inevitabil ca momente importante sau catalizatoare a vietii sa nu aiba loc si in acest medium, de exemplu, declaratii de dragoste, realizarea de noi prietenii, conversatii cu impact puternic psihologic, purtate poate chiar cu un strain "random" de pe net, iar lista poate sa continue.
Experienta in sine, a procesului de creatie, a fost ca o gura de aer proaspat de la proiectele pe care le intocmesc in momentul de fata. Imi era dor sa folosesc o paleta mai vie de culori, si sa ma joc cu anumite elemente de actualitate.
Brief-ul a fost extrem de ofertant si sincer nu am sesizat nici o dificultate in a urma temeiul de lucru. Poate cea mai grea parte a fost sa deschid Photoshop-ul pentru a edita formatul si sa verific daca dpi-ul si capacitatea nu depasesc mai mult decat numerele cerute.
Tehnologia, arta & realitatea
Legatura dintre arta si realitate urbana incepe sa devina din ce in ce mai stransa in Romania, mai ales dupa ce toata miscarea cu arta murala a luat super multa amploare in ultimii ani. Consider ca tehnologia este fix liantul care face aceste miscari mult mai cunoscute de oameni si facute sa fie stiute in plan real, lucru ce este mai mult decat imbucurator.
Relatia cu tehnologia
Relatia mea cu tehnologia este una destul de vitala. Mai ales in perioada aceasta cand toate cursurile universitare se desfasoara online, iar mediul meu de lucru principal din punct de vedere artistic este cel digital. Imi folosesc tableta de desenat aproape zilnic atat pentru desen pentru facultate, cat si pentru desen personal. Bineinteles ca as putea oricand sa ma reintorc la foaie si creion, dar simt ca am tot ce imi trebuie si am totodata si comoditatea maxima prin intermediul unui Ipad. Nu am desconsiderat niciodata tehnologia, in special cand a venit vorba de gadgeturi, in detrimentul artistului.
Tin minte ca primul meu telefon a fost un Nokia cu butoane si display portocaliu, primit in clasa intai si tinut pana in clasa a patra, pentru ca aveam scoala foarte departe de casa, iar mama voia sa stie cand ies de la ore, cand urc in autobuz si cand ajung acasa, totusi, eram un copil. Pe urma, cand am mai crescut putin, au devenit super la moda telefoanele "cu clapita" sau cele cu "saniuta", bineinteles ca nu am avut niciunul. Pe urma au aparut celebrele "telefoane cu touch" si nu am apucat sa am unul pana in clasa a 7-a sau a 8-a. Oricum, telefoanele "cu touch" de atunci nu aveau la fel de multe optiuni ca cele din prezent.
Primul calculator a aparut cand aveam 9 sau 10 ani, cum erau ele pe atunci in 2009-2010. Nu era cel mai bun dar macar puteam sa ma joc GTA Vice City fara prea multe intreruperi. Cand eram eu mica, nu erau atat de multe retele de socializare, cea mai importanta platforma fiind Yahoo Messenger pe vremea aia.
Limite
Singurele limite pe care mi le pun in utilizarea tehnologiei sunt cand vine vorba de telefon. Incerc pe cat posibil sa il tin departe de mine cand sunt in oras sau cand desenez ceva, pentru simplul motiv ca procrastinez foarte mult timp scrolland pe Instagram, fara sa imi termin treaba. Dar acum consider ca am ajuns la o balanta ideala pentru mine. Categoric ca tehnologia joaca un rol foarte important in viata mea, dar sa fim seriosi, pentru ce tanar nu e asa in zilele noastre?
Simt ca mi-am schimbat foarte mult estetica si stilul vestimentar, in special, datorita tehnologiei. Poti gasi extrem de multe zone de inspiratie si sa descoperi tot felul de curente noi. Dpdv estetic, in special, simt ca a fost o continua evolutie de cand am primit prima tableta grafica in anul 2014, pana la primul display tablet si pana in prezent, la ipad. Conteaza foarte mult pentru un artist digital ce gadget foloseste.
Daca ar fi sa aleg intre tehnologie si arta, in mod evident as alege arta. As putea trai fara toate gadget-urile care imi usureaza viata de zi cu zi, dar fara sa imi iau macar un sketchbook cu un creion, nu cred ca ar fi posibil.