De câțiva ani, copiii și adolescenții din Ferentari au găsit doi oameni care să-i abată de la preocupările lor zilnice și să-i îndrume în activități culturale. Copiii din grupul PlayHood, ai cărui mentori sunt Ionuț Oprea și Mădălina Dorobanțu - parteneri în viață și în teatru - își urmează visele artistice cucerind sălile de teatru și festivalurile pentru adolescenți. În timpul pandemiei, activitățile lor au fost puse sub semnul întrebării, iar Mădălina și Ionuț au trebuit să vină cu un plan nou. Una dintre provocările pozitive ale acestei pandemii este că indivizii au trebuit să se reinventeze și să găsească noi abordări pentru realitățile cu care se confruntă. Așa au apărut Studiourile Ferentari, locul care adună talentul din cartier, fie că vorbim despre teatru, muzică sau fotografie.
"Ne dorim ca Studiourile Ferentari să fie unealta principală către o educație de calitate. Aici, tinerii care trăiesc în zona cartierului bucureștean Ferentari, beneficiază de cursuri gratuite de teatru, ateliere de montaj audio/video, fotografie, producție audio, scriere creativă, ședințe ", spune Mădălina.de psihoterapie și activități individuale de mentorat
Într-un cartier în care educația nu este neapărat una dintre priorități, această inițiativă vine să ofere copiilor o alternativă sănătoasă la un sistem școlar eșuat și la un mediu social precar. Cât despre noi, așteptăm cu nerăbdare să vedem mai mult din arta lor.
Asociația Ferentari
Viața de artist independent este, oricum, plină de suișuri, coborâșuri și semne de întrebare. O dată cu venirea pandemiei s-a instalat o stare de incertitudine totală. Am încercat, totuși, să rămânem activi (chiar dacă în alte domenii) și să ne gândim că cel mai important e să trecem sănătoși peste toată perioada asta. Ca indivizi a fost mai dificil, însă. În primele luni, ne-am făcut griji zi și noapte pentru noi și familiile noastre. În timp, am învățat să gestionăm mai bine starea asta și să conștientizăm că tot ce avem de făcut este să ne îngrijim în continuare cum știm mai bine și să așteptăm. Pandemia a venit cu mult stres, dar și cu mai mult timp liber, așa că în anul 2020 s-a născut Asociația Ferentari. Și uite așa, timpul liber a fugit, el știe unde. Am creat acest ONG pentru a avea posibilitatea de a duce mai departe activitățile educaționale pe care le aveam cu tinerii din cartier.
PlayHood în garsonieră
În „heirupismul” nostru, ajunsesem să avem la PlayHood un program de repetiții, filmări, lecturi, doar că toate acestea se întâmplau în garsoniera noastră de nici 40mp. 20 de persoane la lucru într-o garsonieră nu sună prea bine pe timp de pandemie și pentru că nu știam mai nimic despre virusul ăsta și cum am putea trăi cu el, am întrerupt complet activitățile. Asta a adus debusolare totală în rândul tuturor - copii și adulți, așa că ne-am axat pe construirea unei personalități juridice visând la un sediu. Am înființat Asociația Ferentari, iar în luna martie a acestui an am pornit cel mai nou și important proiect al nostru: Studiourile Ferentari.
Cu susținerea primită din partea Asociației Zi de Bine am reușit în doar o lună să găsim un spațiu adecvat pentru activitățile noastre, să-l renovăm și să-l inaugurăm. Proiecte care sunt legate de pandemie nu avem și suntem atât de nerăbdători să ne vedem scăpați de virusul ăsta, că s-ar putea să nu avem prea curând proiecte legate de el. Când au apărut primele cazuri în România, ne-am luat câte un ghiozdan în spate și am plecat la țară. Am încercat să ne bucurăm cât mai mult de timpul liber, să nu lăsăm gândurile negre să ne acapareze, iar la asta ne-au fost de mare folos hobby-urile: tâmplăria și amenajarea pentru Ionuț, pictura și grafica pentru Mădălina. După 3 luni, ne-am întors în cartier și ne-am reluat întâlnirile cu tinerii, dar în aer liber.
Casa PlayHood
Studiourile Ferentari reprezintă un prototip al Casei PlayHood. Dacă lucrurile vor merge bine aici, ne vom extinde. De extindere e nevoie clar dacă vorbim din perspectiva a câți tineri doresc să participe la activitățile din programul nostru. Prototiparea, însă, e necesară pentru că încă nu avem resursele necesare de a face să existe Casa PlayHood. Ne dorim ca Studiourile Ferentari să fie unealta principală către o educație de calitate. Aici, tinerii care trăiesc în zona cartierului bucureștean Ferentari, beneficiază de cursuri gratuite de teatru, ateliere de montaj audio/video, fotografie, producție audio, scriere creativă, ședințe de psihoterapie și activități individuale de mentorat.
Le amintim mereu tinerilor care vin acolo că participă la un proiect educațional și că, din perspectiva noastră, activitățile noastre sunt interdependente. De exemplu, dacă dorința unuia dintre ei e să facă muzică, cu o oră înainte de a intra în studioul audio, participă la Clubul de lectură. Ei au înțeles foarte bine ideea, iar acum zumzăie de la o activitate la alta în încercarea de a deveni artiști compleți și posesori de gândire critică.
Participare activă
Pentru mulți dintre ei a fost o perioadă foarte dificilă, mai ales cu școala online. S-a pierdut mult timp până s-a implementat realmente sistemul cu tabletele, iar după ce s-a întâmplat asta, a intervenit o altă problemă: unii dintre copii locuiesc într-o încăpere cu ceilalți membri ai familiei, iar asta îngreunează foarte mult participarea activă la școală. Dacă sunt doi sau mai mulți copii care au ore în același timp, dacă mai e și un bunic/părinte care are de lucru prin casă, dacă mai există și un cățel sau vreun mâț, se naște acolo un haos inimaginabil. Tocmai din acest motiv, unii elevi au ales să nu mai intre la orele online.
Patroni spirituali
În ultimul an, am fost invitați să ne jucăm spectacolele în patru festivaluri de teatru („Caleido”, „One World Romania”, „Djelem-Djelem”, „Prezent - Maraton de teatru pentru adolescenți”), am apărut pe coperta revistei Scena.ro, într-un material făcut de cei de la UTV și în emisiuni la RFI și Radio Guerrilla. S-au scris articole despre noi pe Vice, Inclusiv și iată-ne din nou și în IQads. Pe lângă toate acestea, ne bucurăm de sprijinul constant a multor persoane din comunitatea culturală, cum ar fi patroanca noastră spirituală, Ada Solomon, care vorbește despre noi pe unde apucă și care tocmai ce și-a donat ziua de naștere pentru ca la activitățile noastre să existe o pizza, un sandviș, o măslină. La mulți ani, duamna!
Sustinuti sau neglijati?
Ne-am simțit și ne simțim în continuare susținuți. Cu toate astea, avem în continuare foarte mare nevoie de ajutor. Și ăsta nu e doar un lucru pe care-l spunem că așa se spune. Sunt anumite cheltuieli care sunt foarte greu de susținut de o organizație la început de drum. Bugetul pentru sandvișuri, spre exemplu, se evaporă văzând cu ochii. Sunt mulți tineri care participă săptămânal la activitățile Studiourilor Ferentari, aproximativ 40, iar noi suntem de părere că educația nu se poate face pe burta goală. Pe lângă asta, mai avem de acoperit și cheltuielile cu chiria. Aceste două lucruri cumulate ne îngreunează mult dezvoltarea.
Temele importante
Lipsa educației, violența, rasismul, depresia în rândul tinerilor. Astea sunt lucrurile cu care noi ne întâlnim în fiecare zi și care sunt, din păcate, tratate superficial de multe ori.
Mesaj pentru cei de dinainte de pandemie
Pentru noi: „Până la anu' în iunie (cel puțin) sunteți safe.”
Pentru tinerii din cartier: „La anu' o să avem un spațiu al nostru! Hold on!”