Cum ar fi dacă emoțiile ar fi palpabile? Le-ai putea da contur și formă, le-ai putea atinge, le-ai putea vedea clar, pe ale tale și pe ale celorlalți, fără să le mai ascundem sau să ne temem de ele. Cum ar arăta spațiul acesta al emoțiilor, dacă s-ar putea transforma în realitate? Adrian Damian, unul dintre cei mai captivanți scenografi contemporani, și-a imaginat acest tărâm generos și l-a transformat în realitate în IQOS World – Network of Emotions.
Cel mai copleșitor lucru, când intri în această instalație imersivă, e că simpla ta vizită își lasă amprenta asupra ei. Participanții creează împreună rețeaua emoțiilor, într-o continuă metamorfoză. Poți să faci și tu parte din rețeaua emoțiilor: până pe 13 iunie, instalația poate fi văzută la Combinatul Fondului Plastic, în cadrul Romanian Design Week.
Suntem conectați
Ce ar fi să ofer un spațiu celorlalți? La asta s-a gândit artistul Adrian Damian când a început să își imagineze instalația IQOS World – Network of Emotions. Lucrarea este atracția principală a festivalului Romanian Design Week și constituie una din intervențiile speciale IQOS în cadrul evenimentului. Pentru al doilea an consecutiv, Romanian Design Week și IQOS au dezvoltat o serie de inițiative, expoziții și instalații care aduc în prim plan importanța colaborării și a unei viziuni orientate spre viitor, sub tema #Together. Un viitor în care tehnologia și arta se vor intersecta din ce în ce mai des, în feluri inovatoare.
De fapt, la origini, tehnologia și arta funcționau împreună, spune Adrian Damian, și e important să înțelegem valoarea pe care tehnologia o aduce artei.
”Există această tendință de a avea mai mult decât a fi. Când am gândit instalația, m-am întrebat: Ce ar fi să ofer un spațiu celorlalți? Pentru că suntem conectați la un nivel mai profund decât credem. Și vreau să ofer posibilitatea publicului de a vedea dincolo”, a explicat Adrian Damian.
Este o instalație eveniment, crede Dragoș Bucurenci (Director Communications, Philip Morris România).
”Instalația imersivă ne-a cucerit pentru că e un alt fel de a vorbi despre tehnologie. Nu cred că tehnologia ne desparte, asta s-a văzut și în pandemie. Prin această instalație arătăm că tehnologia ne e alături, în cele mai personale feluri”, a spus Dragoș Bucurenci.
Un ecosistem multisenzorial
Adrian s-a inspirat dintr-un studiu despre felul în care comunică copacii, foarte asemănător unei comunități umane, în care legăturile sunt nevăzute, dar profunde. Copacii unei păduri nu schimbă doar substanțe și nutrienți, nu împart doar același sol și aceeași lumină, dar fac și schimb de informații. În același fel, IQOS World – Network of Emotions creează un spațiu al conexiunii, în care emoțiile sunt transpuse în culoare și sunet și relevă țesătura relațiilor umane.
La intersecția dintre rețeaua lumii vegetale și universul social ia naștere spațiul sensibil, acela al experienței de a fi interconectați. În acest ecosistem multisenzorial, rolul tehnologiei este de a ne apropia și de a facilita aceste legături, chiar și atunci când ne aflăm la distanță. Instalația realizată special pentru Romanian Design Week subliniază valorile brandului IQOS: importanța tehnologiei în accelerarea progresului, pasiunea pentru design și apartenență, importanța comunității.
Adrian Damian este un creator de experiențe multisenzoriale, care utilizează tehnologia drept mijloc de exprimare artistică. Acesta a semnat peste 60 de scenografii în teatre renumite din România și străinătate, în țări precum Polonia, Finlanda, Kazahstan sau Germania.
Aștept oamenii să vină, să experimenteze și să iasă transformați, spune el.
O altă inițiativă RDW x IQOS este Art for Air, o colaborare cu Obie Platon, care a rezultat într-un mural inovator, ce purifică aerul și poate fi văzut pe strada Matei Millo nr 9. Artistul e primul care a folosit acest tip de vopsea, Airlite, în România. Muralul de 35 mp, situat în centrul Bucureștiului, oferă o nouă perspectivă asupra spațiului urban.
Colaborarea dintre Obie Platon & IQOS, în cadrul RDW, poate fi văzută și la RDW Design House, în Aviatorilor 8A, unul dintre punctele de întâlnire importante pentru comunitatea creativă din București. Artistul și-a pus amprenta asupra locului și a realizat un mural pe un suport inedit, o roată montată în fața clădirii.
Ediția din acest an a celui mai mare festival creativ din România, care promovează designul, arhitectura și creativitatea, este în plină desfășurare și are loc până pe 13 iunie, la Combinatul Fondului Plastic și în spațiile partenere și se desfășoară sub tema #Together.
Accesul la instalația IQOS World – Network of Emotions și în RDW Design House este permis exclusiv persoanelor cu vârsta peste 18 ani.
Articol susținut de IQOS
Acest produs nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.