Am pornit în căutarea fotografului Cătălin Urdoi, după ce știrea că o fotografie de-a lui a fost postată de contul Instagram al Apple, fiind aleasă din peste 20 de milioane de foto din întreaga lume, sub hashtagul #shotoniphone. L-am întrebat pe Cătălin cum facem să ajungem și noi acolo, având în vedere că telefoane smart cam are toată lumea:
Dacă este să mă rezum la un singur sfat: fiți creativi, indiferent de ce spune lumea din jur și orice ați face, nu renunțați la visurile voastre, niciodată nu poți să știi când fotografia aia din telefon ajunge să facă înconjurul mapamondului.
Cătălin Urdoi e îndrăgostit de natură și țară, mai ales partea bucovineană a ei, și crede că nu e ambasador mai bun al țării decât o poză care ajunge unde trebuie. Însă până a i se arăta norocul de printre nori, Cătălin a mai trecut în palmares și câteva cadre pentru Reuters sau National Geographic, fiind colaborator al agenției Inquam.
Declanșatorul fotografiei
Am început să fac fotografie acum aproximativ 7 ani în urmă. La vremea respectivă aveam job-ul în Roma (Italia), când m-am trezit într-o dimineață la cafea, cu dorința bruscă de a-mi achiziționa o cameră foto. Ce-i drept, mai cochetasem eu cu o 'săpunieră', dar mă rezumam la instantanee cu albinuțe și flori :)). Am dat curs instictului, am închis biroul și am fugit în primul magazin de profil de unde am plecat cu un compact de la Canon. După câteva săptămâni de utilizare, universul meu deja suferea schimbări, începeam să iau contact cu lumea din jurul meu prin prisma fotografiei, aspect care încet dar sigur, punea stăpânire pe propriile'mi perceptii legate de mediul înconjurător. Abia în momentul ăla am început să 'văd' ceea ce până atunci, doar zăream :)
Scule de fotograf
Am început cu Canon și am rămas fidel brandului. În momentul de față ca aparatură foto folosesc un 1DX MK II și un 6D MK II, însă, de multe ori se întâmplă să nu ai mereu sculele după tine, iar momentele magice apar, iar ele nu așteaptă, atunci intervine telefonul din dotare, în cazul meu, bătrânul iphone 8 plus. Până la urmă nu contează atât de mult cu ce surprinzi momentele la care făceam referire mai sus, important este să le imortalizezi și să nu le lași să-ți scape.
Ce crezi ca a contat în alegerea fotografiilor tale
Hmmm, greu răspuns, ținând cont de faptul că sunt peste 20 de milioane de postări care conțin #shotoniphone :)) Aș tinde să spun că lumina... modul în care poți 'atinge' cu privirea fantele de lumină din brad și pădure, care fac până la urmă, subiectul celor două fotografii. S-au aliniat planetele, oferindu-mi toate elementele: ceață, lumină, atmosferă... toate încununând practic, un moment magic.
Istoria celor 2 fotografii
Fotografiile sunt făcute în Pasul Ciumârna, Bucovina. Un loc foarte drag mie, unde vin des, pentru că aflându-se la o altitudine de peste 1000 m, mai exact 1100, am parte de niște inversiuni termice care dau naștere unor situații meteo extraordinare, mai ales pentru fotografia de peisaj. Fotografiile respective au fost surprinse pe 6 decembrie 2020, când într-o tură foto alături de iubita mea, am mai surprins și un alt moment inedit: efectul Gloria, surprins peste pădure. A fost o după-masă de poveste, în care natura mi-a oferit un recital de poveste.
Cum a ajuns la Apple
Fotografiile nu se trimit la ei, ci poți să folosești pe instagram hashtagul #shotoniphone, dacă cadrele sunt realizate cu un dispozitiv Apple. Practici pescuiești într-un ocean de fotografii minunate :)
Publicat de Reuters și National Geographic
Reuters mi-a publicat un cadru surprins la protestul #șîeu al lui Ștefan Mandachi, prin intermediul agenției Inquam, cu care de altfel colaborez de peste 2 ani și recunosc că este o experiență foarte faină. O agenție care din prima secundă și-a dorit să reinventeze sectorul de foto-jurnalism din România, ba mai mult, chiar a reușit. Aparițiile de pe National Geographic, au fost în cadrul platformei YourShot, una din cele mai mari comunități de fotografie din lume. Mai mult de atât, unul din cadrele publicate on-line, a apărut și în publicația tipărită de Nat Geo: 'Getting Your Shot - Stunning photos, how-to tips, and endless inspiration fron the pros'.
Cadrele de pe Nat Geo. provin din diverse ipostaze, unele din documentare fotografică (foto-jurnalism), unele peisagistice și chiar un cadru cu care mă mândresc, cel realizat în Salina Turda, dintr-un punct de stație aproape imposibil. Fără să mă laud, nu am văzut fotografie asemănătoare :)
Cea mai bună platformă de promovare a pozelor cu telefonul
Avem la dispoziție o sumedenie de platforme dedicate fotografiei, contează foarte mult să dorești să îți depășești limitele și să ieși din stereotipurile fotografice, iar aicj intervine viziunea, curajul și dorința. Mie îmi place să spun doar un lucru, referitor la aspectul ăsta : Nu renunța la visurile tale!
O carte cu fotografiile tale
Am deja două albume în care apar fotografiile mele, printre fotografiile altor camarazi de arme, dar consider că mai am de cules fotografii. Când voi atinge zona care să mă mulțumească din punctul ăsta de vedere, promit că voi edita un album în care se vor regăsi doar fotografiile care-mi aparțin. Hai să spunem că lucrez în timp real la acest proiect.
Comenzile pentru albume merg foarte bine, zic eu :)) au fost undeva în jur de 40 de tablouri printate pe canvas, cu cele două cadre, până în momentul de față. Am început să vând tablouri cu fotografiile pe care le realizez, cam acum 3-4 ani, considerând că pot astfel să bucur oamenii care îmi apreciază muncă, într-o manieră inedită. De ce să nu le ofer posibilitatea ca fotografia care le-a stârnit emoție, să ajungă pe pereții căminelor lor? :) Mie îmi place să spun că prin tablourile pe care le realizez, le ofer o părticică din trăirile pe care le-am simțit eu, când am surprins cadrul. În plus, este cea mai originală metodă, pentru cadoul perfect.
Legătura natură - Romania - fotografie
Avem poate cea mai frumoasă țară din Europa, iar Bucovina, este perla coroanei, dacă îmi permiți exprimarea. De la oameni la tradiții, cultură și gastronomie, România este un izvor de viață, de frumos și de autentic. Cu toții știm că o fotografie face cât 1000 de cuvinte, acum înțelegi de ce fotografia este unul din cei mai importanți ambasadori ai brandului de țară? Prin fotografie, noi fotografii, ne exprimăm emoțiile și trăirile, iar cei care le accesează reușesc să înțeleagă sacralitatea locurilor pe care noi le promovăm, intrigându-i și într-un final aducându-i aici, pentru a simți experiența României, cu propriile lor simțuri. Fotografia este foarte importantă în brandul de țară, iar când autoritățile vor înțelege aspectul ăsta, cu siguranță vom deschide un capitol nou din ce înseamnă promovare națională.
Un sfat pentru cei ce fac poze cu telefonul
Dacă este să mă rezum la un singur sfat : fiți creativi, indiferent de ce că spune lumea din jur și orice ați face, nu renunțați la visurile voastre, niciodată nu poți să știi când fotografia aia din telefon, ajunge să facă înconjurul mapamondului.