Artă.nonstop [e] mai puțin un instagram spot și mai mult un hotspot pentru arta contemporană

Artă.nonstop [e] mai puțin un instagram spot și mai mult un hotspot pentru arta contemporană

“Un spațiu de artă independent în jurul unei lucrări care a supraviețuit timpului și artistului Mircea Nicolae. Intervenția numărul 42 din strada Tribunei nr.13 Sibiu”. Asa se descrie, simplu, Artă.nonstop, spațiul care a apărut ca omagiu pentru dispariția tânărului artist, și care a reușit, în ultimele luni, nu numai să-i păstreze intactă creația, dar și să-i pună in perspectivă statement-ul: “Mă gândesc la tine” este un exemplu despre cum arta devine parte din viețile oamenilor și nu dispare niciodată. Mihaela Bidilică spune povestea acestui proiect în numele colectivului Artă.nonstop.

“Într-un an în care aproape totul s-a amânat, anulat sau regândit a fost posibil ca noi să începem artă.nonstop. Genul ăsta de chestii faine care îți ies ajută să contrabalanseze ce nu iese. În cazul artă.nonstop a fost pur și simplu o circumstanță fericită: ne-am adunat 5 prieteni, am aflat că spațiul e disponibil pentru închiriere, ne-am gândit că e păcat să se deschidă acolo ceva ce ar pune lucrarea lui Mircea Nicolae în pericol sau în derizoriu și am depus dosarul cu șină prin veriga noastră cea mai ordonată - Asociația Develop”, povestește Mihaela 

Dacă ar fi să alegem inițiative reprezentative pentru perioada pe care o trăim, “artă.nonstop” ar fi una dintre ele, pentru simplitatea cu care ne spune că arta există printre noi și nu ar trebui să uităm asta, oricât de departe de ea ne-ar putea duce realitățile imediate.

 

Arta lui Mircea Nicolae

Sensibilă, subtilă. Sunt critici sau prieteni ai săi care pot scrie mai multe, sunt textele lui care clarifică contextul lucrărilor. Înțelegem efemeritatea intenționată a intervențiilor lui Mircea Nicolae. Dar de vreme ce intervenția nr. 42 a rezistat, vrem să contribuim la păstrarea ei. Nonstop.

 

Cum și de ce a apărut artă.nonstop

George Roșu a avut ideea și inițiativa. Ne-am alăturat Asociația Develop și uzinaduzina. Primul gând a fost să păstrăm lucrarea acolo și în siguranță. Apoi nu ne-am dorit să rămânem închiși într-un gest pietist ci am vrut să facilităm și noi întâlnirea publicului din Sibiu cu artiști contemporani pe care îi apreciem. Să se vadă și această latură într-un oraș dominat la nivel vizual mai ales de aura Muzeului Brukenthal. Lucrarea lui Mircea Nicolae, aflată chiar pe frontispiciu e un intro foarte bun la ce e arta dacă te gândești numai la ea și, într-un sens, și la ce (mai) e artistul.

 

Cum se trăiește o pandemie

Am făcut pâine ca toți cei din bulă, am făcut proiecte, am contramandat vacanțe și am făcut artă.nonstop. N-a fost așa grav în final. Ne-am adaptat încet, dar cu consecvență. În final, dacă reușești să termini o conversație fără să folosești cuvinte precum predictibilitate sau reziliență, e semn că ești încă bine. Într-un an în care aproape totul s-a amânat, anulat sau regândit a fost posibil ca noi să începem artă.nonstop. Genul ăsta de chestii faine care îți ies ajută să contrabalanseze ce nu iese. În cazul artă.nonstop a fost pur și simplu o circumstanță fericită: ne-am adunat 5 prieteni, am aflat că spațiul e disponibil pentru închiriere, ne-am gândit că e păcat să se deschidă acolo ceva ce ar pune lucrarea lui Mircea Nicolae în pericol sau în derizoriu și am depus dosarul cu șină prin veriga noastră cea mai ordonată - Asociația Develop. În septembrie făceam deja evaluarea in situ a necesarului de materiale. Am deschis cu RENOpening la NAG în octombrie.

 

Joaca de-a supraviețuirea

Pentru noi, cei care acționăm independent în domeniul cultural nu a însemnat o mare schimbare. Fiecare an este o joacă de-a supraviețuirea și de-a bugetele și finanțările. De susținut nu ne-am simțit niciodată susținuți, ci mai degrabă încurajați moral și verbal. Așa și în perioada asta. Dar nu este pandemia de vină (wink-wink)…

 

Solidaritate între artiști

Uneori există prea multă, alteori prea puțină, ca între oameni, în general. Diferența este că artiștii mai și visează iar ca ea, solidaritatea să aducă ceva, ai nevoie și de un bun manager cultural care să țină solidaritatea asta împreună. Sectorul independent a formulat deja un set de sugestii ce au fost trimise la începutul anului la Minister. Ne-am alăturat și noi demersului, nu știm ce am mai putea adăuga.

 

Proiecte oprite brutal. Proiecte legate de pandemie

Am avut la un moment dat un gând că artă.nonstop ar putea funcționa ca centru de vaccinare nonstop (ofc). Singurul plan rezonabil (încep cuvintele corecte și responsabile, păzea!) care implică pandemia e să punem umărul să se termine!

 

Teme acute/critice si criticabile

Găzduim la artă.nonstop chiar acum o lucrare a lui Mihai Iepure-Górski cu titlul Instrumentar de penitență pentru muzee. Cred că asta spune cam tot. De fapt, pornind de la ideea asta, am putea să mai propunem instrumentare de penitență pentru autorități, miniștri, instituții culturale, de învățământ, sau de stat, pentru publicații și televiziuni și pentru marile proiecte culturale ale României.

 

Pozitiv/negativ

E, câteodată, o problemă de gust sau de proximitate. Nu ne gândim la asta, cât la a face din artă.nonstop mai puțin un instagram spot și mai mult un hotspot pentru arta contemporană.

 

Mesaj pentru cei de dinainte de pandemie

Beți mai multe cafele în oraș, comandați desert și investiți în acțiuni zoom. Chiar dacă e nevoie să renunțați la avocado :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related