[Art&Magic] Eliza Pușcașu: Stilul artistic te găsește și te conduce tot mai adânc spre tine, fiind într-o continuă transformare

[Art&Magic] Eliza Pușcașu: Stilul artistic te găsește și te conduce tot mai adânc spre tine, fiind într-o continuă transformare

Sunt artiști care s-au zbătut anul trecut să reziste și să nu renunțe la arta lor. Sunt artiști care în pandemie și-au găsit cu adevărat calea, au lucrat mai mult, au avut colaborări și proiecte la care nu se așteptau. Noroc, perseverență sau, pur și simplu, perfect timing, nici nu mai contează cum se întâmplă lucrurile bune, importante sunt împlinirile și rezultatele care vin să răsplătească efortul.

La început de drum în freelancing, ilustratoarea Eliza Pușcașu declară 2020 anul în care a îmbrățișat cele mai multe provocări, s-a dezvoltat artistic și s-a așezat mai bine pe direcția în care vrea să evolueze. Fără concluzii de vreun fel deocamdată, spune doar că drumul unui artist pe cont propriu în România nu este deloc unul fără provocări și încercări.

"O confruntare de care ne lovim tot mai mult este reprezentată de preconcepțiile din jur, cum că, activitatea artistică e doar relaxare, joacă și talent. Este multă muncă, chiar stres, temeri și nenumărate provocări pe care le întâlnim și învățăm singuri să le facem față. În plus, freelancingul aduce un număr mare de activități, mai puțin plăcute sau creative, dar fără de care nu ne putem dezvolta."

Artista Eliza Pușcașu povestește mai jos despre arta sa și despre proiectele care au provocat-o în ultima vreme.

 

Despre tine

Iubesc să creez și să ilustrez sentimente, povești și visuri, prin culori, forme, texture și pete. Principala mea sursă de inspirație este natura, în frumusețea ei nemărginită! Ce proiecte îți place să lucrezi

Cel mai mult ador să lucrez la proiectele care implică elemente naturale, forme, frunze sau flori inspirate din natură. Câteodata, parcă simt un mic gol, de parcă nu ar fi complete o lucrare, dacă nu are și câteva elemente naturale.

 

Procesul creativ

Procesul creativ începe de cele mai multe ori timid, cu o schita firavă, sau câteva idei/elemente importante, scrise în agendă, urmată de un timp de documentare și pregătire, atât material cât și psihic, emotional. Puternic influențată de tipul de proiect, de felul cum simt eu povestea, sau chiar relația cu un client, proiectele iau viață, pe structura ușoară de schiță, în momentul când intervin cromatic, cu pensula, cu pete de culoare, forme, umbre, texturi și detalii fine, delicate, mici, dar foarte importante. În majoritatea proiectelor, la final apar elemente delicate, subtile, care nu au făcut parte din schiță, dar care se află parcă adânc sădite în sufletul meu ieșind la iveală în momentul culminant al creativității, al inpirației, aducând un mare plus echilibrului compozițional sau cromatic al unei ilustrații.

 

Inspirația și blocajele

Inpirația o caut sau găsesc cel mai mult în natură, afară, în pădure, pe munți, dealuri, printre frunze, plante și flori. Când apar blocaje, adesea mă opresc din creație, ies în natură, încerc să îmi îndrept atenția în altă parte și caut parcă liniștea atât exterioară cât și interioară. Dacă reușesc ies în natură, unde întodeauna simt că îmi încarc sufletul, sau mă ocup de o activitate de organizare, ordine sau planificare și chiar curățenie.

 

Stilul tău artistic

Cred că stilul artistic te găsește el pe tine, te formează și te conduce tot mai adânc spre sine, fiind într-o continuă dezvoltare, creștere, sau chiar transformare. Este mereu prezent în interior, fără să în știi exact, ci observând în timp note și tonuri atât de specifice care te reprezintă, în care te regăsești ca și creator. De aceea, nu pot spune ce/cum este stilul meu, ci doar că, în timp, lucrând tot mai mult la ceea ce îmi place, ce mă provoacă sau ceea ce mă inspiră, am început să simt tot mai mult și mai puternic direcția în care merg, pe un ton ușor natural, ancorat în realitate, dar feeric, chiar pueril, sau gestual.

Consider că mai am foarte mult de lucru, de învățat, de încercat și de explorat, poate chiar în majoritatea anilor din viața mea, pentru a ajunge la un rafinament pur. Dar, asta e și bucuria, adrenalina și frumusețea – căutarea permanentă a ceva tainic ce se află în interiorul fiecăruia.

 

Învățăturile desenului

Culorile fac parte din viața mea, din mine din tot ce mă înconjoară. Sunt fascinată mereu de cromatică. Atât în jurul meu, printre godete, în natură, printre obiecte/haine, cât și printre oameni. Cred că, fără culoare ar fi extrem de multă tristețe în jur. Așadar, pot spune că arta și culorile m-au învățat cel mai puternic că fiecare om este atât de diferit, așa cum exista milioane de tipuri de culori și nuanțe. Și cred că fiecare om, pa lângă aura personală, poartă cu el o multitudine de nuanțe, tonuri sau lumini și umbre unice. Bogația de culori și forme din jurul meu, mai ales din natură și ființe, îmi dovedesc mereu și îmi amintesc adesea de Creator, de Dumnezeu și de creativitatea Sa divină, nemărginită, infinită.

Culoarea dă viață, iar forma aduce sensul.

 

Artist freelancer

Fiind încă la început de drum nu aș putea avea niște concluzii clare, doar pot spune din ceea ce am trăit/experimentat și ceea ce am observat. Cred că, aspectul cel mai bun al freelancingului este flexibilitatea și posibilitatea de a avea o dinamică și un program personal, unic, adaptat. Pe de altă parte, partea financiară este puternic influențată de aceste aspecte și este extrem de relativă. O altă confruntare de care ne lovim tot mai mult este reprezentată de preconcepțiile din jur, cum că, activitatea artistică e doar relaxare, joacă și talent. Este multă muncă, chiar stres, temeri și nenumărate provocări pe care le întâlnim și învățăm singuri să le facem față. În plus, freelancingul, fiind ”one men show” aduce un număr mare de activități, mai puțin plăcute sau creative, dar fără de care nu ne putem dezvolta.

 

Ajutorul online-ului

Online-ul reprezintă un instrument extraordinar de promovare, de socializare și dezvoltare, atât personală, cât și profesională. Fără această parte, ar fi extrem de greu să avem vizibilitate, comunicare constructivă și chiar marketing, într-un timp relativ scurt.

Momentan, sunt prezentă în online doar pe pagina de Facebook atât personală cât și de business (Eliza Puscasu Art&design) și pagina de Instagram.

În aceste locuri, încerc să aduc inspirație, culoare, sau zâmbet prin imagini, ilustrații și text. De asemenea doresc să construiesc ca un mic portofoliu artistic și să adun oameni frumoși în jurul meu, prin expunerea atât a proiectelor artistice și a colaborărilor, sau mici frânturi din acestea, cât și a mea ca artist, ca persoană, ca mamă.

 

Din 2020

Anul 2020 a fost unul provocator, dar încărcat. Pot spune că în anul 2020 m-am dezvoltat foarte mult, am intrat tot mai mult pe drumul meu. Am învățat să apreciez mai mult ceea ce am, ceea ce sunt, ceea ce este în jurul meu și m-am lăsat inspirată mai mult. Un principiu foarte important pentru mine, care în 2020 parcă s-a arătat și mai puternic, este acela că nimic nu este întâmplător și toate se întâmplă cu un anumit motiv, întru anumit moment, neștiut sau chiar neînțeles de noi. Așa am simțit anul 2020, an în care am lucrat mai mult, am fost prezentă mult mai mult în online, am îmbrățișat anumite provocări și am încercat să pictez aproape zilnic și să aduc un strop de culoare și inspirație, extrase din dorul de natură și de aventură. Astfel, în ultimele luni ale anului, am cunoscut oameni minunați și am început colaborări la care visam.

Cred că, cele mai importante activități de ajutor pentru munca mea, pe care am încercat să le mențin, ar fi prezența în online și pictura zilnică, sau cât mai des, și pentru mine, pentru ideile și sufletul meu, pe lângă proiecte, colaborări și munca de freelancer.

 

Cum îți menții vie creativitatea

Prin ieșiri tot mai dese în natură, muzică și pauze, atât psihice cât și fizice. Având un copil vesel și activ de 3 ani, e destul de greu să am o rutină, sau un program anume, dar încerc zilnic să am un timp singură, în care să fiu cât mai productivă și mai creativă. Mă ajut mult de momente de organizare, planificare, ordine și muzică, pentru a mă conecta poate mai repede la procesul creativ. Dar, clar, ca sunt zile în care parcă nu se leagă mai nimic, atunci iau pauză și schimb total activitatea. De asemenea, am mult ajutor din partea soțului.

 

Cele mai importante proiecte din ultima vreme

Un proiect tare drag mie, la care am lucrat cu mult entuziasm a fost cel realizat în colaborare cu Loredana Hurley, de la People Love Ballooning, în care am fost provocată să realizez ilustrații creative, având ca temă de inpirație lumea baloanelor cu aer cald. A fost ”life changing” pentru mine. Pe lângă faptul că era primul meu proiect de o avengură mai mare, cu o serie de ilustrații, mi s-a oferit foarte multă libertate de creație și încredere în stilul meu. Aceste aspecte și conceptul în sine, în combinație cu dragostea mea de natură și plăcerea de a ilustra elemente naturale, au format o poveste unică, armonioasă și visătoare, lucru înțeles din plin de cei din jur și apreciat foarte mult, mai ales în anul 2020.

 

Piața de ilustrație românească

Eu cred că este în dezvoltare maximă această ”piață”. Încet, se conturează tot mai bine, sunt tot mai mulți ilustratori și fiind la inceput cumva acest domeniu, este mult loc pentru toți cei creativi și dedicați. Cred că, atât împreună cu cei care activează în domeniu de mulți ani, cât și cei care sunt noi, la început (printre care mă număr și eu), putem aduce această piață la un nivel înalt, mai apreciat și respectat. Un aspect important pe care, cred eu că ar trebui să se pună accent mai mult, în această fază, ar fi acela de a se introduce și a se promova mai intens acest domeniu în liceele și facultățile de specialitate din țară.

 

Trenduri în 2021

Nu știu dacă există un trend anume în Romania, în această perioadă, dar pot observa că se pune tot mai mult accent pe culoare, pe vibrație și textură, încercând să ducă ilustrația la nivel de artă.

 

Noile cerințe și briefuri

Fiind la început în acest domeniu, nu pot avea o concluzie clară despre preferințe sau schimbări. Personal, încerc să ma concentrez pe proiectele care mă inspiră, mă provoacă și a căror poveste sau concept e unic, special și cu folos pentru cei din jur. În ultimul timp, pot spune că au ajuns la mine, sau s-au legat doar acele proiecte de la clienții care au rezonat din prima cu stilul meu, felul de a aborda și de a ilustra anumite scene, elemente sau povești. Asftel, întotdeauna clienții pornesc de la un mic detaliu, sau de o ilustrație care le-a rămas pe suflet, din portofoliul meu și, asemenea unui fir, mă provoacă sau mă invită să conduc povestea tot mai aproape de ceea ce au ei pe suflet și de cee ace doresc să transmită mai departe.

 

Mai departe, în 2021

Anul 2021 vine la rândul său cu multe provocări și schimbări în viața mea, întrucât va mai apărea o fețită în familie, astfel nu mi-am setat multe așteptări, ci doar doresc să ofer tot ce este mai bun din mine, să îmi găsesc un ritm propriu, pe care să în pot controla într-o oarecare măsură, până în momentul în care voi fi nevoită să iau o pauză de la lucru, după care să pot reveni, încet pe traseu.

Pe partea de creație, îmi doresc foarte mult să mă dezvolt mai mult pe nișa ilustrației de carte pentru copii, pe care am început deja de câteva luni să o aprofundez și să țin în mână măcar 3 cărți illustrate de mine în acest an.

De asemenea, visez să creez și să dezvolt câteva proiecte personale, inspirate de idei care de mult timp îmi stau în suflet, proiecte care să treseazcă sentimente, să inspire, să aducă zâmbete și să te poarte printr-o lume senină și veselă, asemenea ”copilăriei de la țară”.

Așadar, anul 2021, doresc să fie anul de ”debut” pe partea de ilustrație de carte, în care să îmi construiesc primele capitole din această arie, în portofoliul artistic.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related