DreamNA, noul proiect artistic al regizoarei Ioana Mischie (artist transmedia/ futurist), a fost selectat la East Doc Interactive 2021, eveniment realizat de Institute of Documentary Film, care s-a desfășurat online în perioada 6 - 17 martie. În cadrul East Doc Interactive 2021 au fost selectate doar 5 proiecte imersive din Centrul și Estul Europei.
East Doc Interactive este un workshop intensiv de șapte zile dedicat proiectelor XR interactive și immersive (Virtual Reality, Augmented Reality, Mixed Reality, 360°-film) aflate în diferite stadii de dezvoltare. Cele 5 proiecte au fost prezentate în cadrul unui pitch interactiv la East Doc Forum, un cadrul ideal pentru a construi parteneriate și posibile finanțări și dar și pentru a primi feedback din partea reprezentanților internaționali din industrie.
DreamNA este o experiență interactivă inovatoare de realitate virtuală (neuro-VR și WebVR) gândită ca o călătorie senzorială în lumea subconștientului oniric uman.
“Premisa conceptuală a proiectului constă în arhivarea imersivă a viselor umane în VR. Fiecare om sănătos are în jur de 1500 de vise pe an. Majoritatea oamenilor cu o vârstă de peste 1 an visează de 4-6 ori pe noapte pe parcursul unui ciclu de somn, deși avem tendința să uităm între 95% și 99% dintre vise. Altfel spus, lumea viselor rămâne adesea un țesut predominant invizibil, imperceptibil. Mai mult decât atât, potrivit unui studiu lansat de Neuro-Oncology în 2016, oamenii care suferă de tumori cerebrale își pot pierde complet abilitatea de a visa, fiindu-le afectate funcțiile creierului. Acest lucru ne-a motivat si inspirat să creăm o platformă care să ne permită să arhivăm creativ visele oamenilor și să le redăm în VR sub forma unei librării imersive de vise. Experiența artistică poate dobândi și un rol terapeutic, atât pentru cei care nu pot visa, cât și pentru cei curioși să pășească în acest univers intim. “, Ioana Mischie.
DreamNA este produs de către Asociația Storyscapes în colaborare cu Studioset și Noe-Fi Studios iar echipa reunește ilustratori, arhitecți, psihologi, artiști transmedia, artiști digitali, artiști VR, artiști de sound design, programatori EEG-VR, programatori VR și WebVR, artiști 3D.
Proiectul este co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.