Evenimentele Pe Bune Live au fost sold out în mai puțin de 48 de ore, apoi 24 de ore, iar în 2019 în mai puțin de 6 ore. Tot în 2019 am luat decizia de a amâna Pe Bune Live, pentru a ne da timp să-l organizăm într-o sală mai mare. Ar fi trebuit să aibă loc în aprilie 2021, în Sala Studio a TNB.
Când a venit pandemia, mai întâi am crezut că nu ne va afecta planurile, că vor avea de suferit doar evenimentele din starea de urgență sau din vara lui 2020. Apoi ne-am gândit că atmosfera spectacolului s-ar pierde dacă nu s-ar întâmpla fizic, într-o sală.
Însă tot anul trecut ne-a învățat să ne adaptăm. Dacă nu am mai putut bea un pahar împreună cu colegii de muncă, am organizat seri de vin pe Zoom. Dacă nu am mai putut merge la teatru, am văzut spectacole online, de acasă. Dacă nu i-am putut vizita pe cei dragi de sărbători, i-am sunat mai des ca să știe că suntem aproape de ei.
Despre asta este și Pe Bune Live 2021, care până la urmă va avea loc în aprilie, așa cum plănuiam. Nu pe scena Teatrului Național din București, ci live pe YouTube, și astfel să ajungă la cât mai mulți oameni care n-ar fi prins un bilet.
Tema este Cum am continuat. Vor vorbi: actrița Silvana Mihai, muzicianul Dan Byron, regizorii și fondatorii unteatru Andrei și Andreea Grosu, scriitorul Bogdan Coșa, președintele TIFF Tudor Giurgiu și dansatoarea și coregrafa Ioana Marchidan. Deși ne vom afla la distanță, esența Pe Bune Live nu se schimbă: o seară de povești spuse cu emoție și vulnerabilitate în care ne putem regăsi toți.
Pe Bune Live este un eveniment organizat de DoR, prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs și unteatru.
Silvana Mihai este actriță la Teatrul Mic din București. La 22 de ani a fost selectată în programul 10 pentru FILM de la TIFF, care promovează actori tineri care s-au remarcat în teatru, iar la 26 de ani a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER la categoria Cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul din „Deșteptarea primăverii”.
Pe lângă teatru, o poți vedea în filmul „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” sau în serialul „Umbre”.
În pandemie, când teatrele au fost închise, a jucat împreună cu actrița Ilinca Manolache în „Totul va fi diferit”, o mini-serie de teatru online produsă de cele două despre viața unei adolescente și relația ei cu lumea, în care joacă folosind filtre de TikTok, Instagram și alte unelte specifice social media
Dan Byron face muzică de la șase ani, iar în trupe rock cântă din 1995. Pasiunea pentru muzică l-a făcut să-și dorească să cânte oriunde ca adolescent, de la colțul străzii în timpul zilei până la cazinouri în timpul nopții. În afara unui job la 19 ani, când a predat muzică în două școli generale, de peste 20 de ani trăiește doar din muzică.
A cântat în trupele de rock alternativ Kumm și Urma, iar în 2006 a format trupa byron, care a scos albume noi aproape în fiecare an.
A compus coloana sonoră pentru serialul HBO „Rămâi cu mine”, dar și pentru scurtmetraje sau spectacole de teatru. La finalul lui 2020 a lansat Long Story Short, un album scris, produs și cântat de el, pe care l-a înregistrat acasă în septembrie-octombrie.
Andrei și Andreea Grosu sunt doi regizori care în 2010 au decis să pornească unteatru, un proiect de teatru independent care să le permită să fie liberi să lucreze orice, fără compromisuri sau constrângeri de timp.
unteatru a devenit rapid unul dintre cele mai apreciate spații culturale independente, cu spectacole sold out imediat ca Pescărușul, în regia lui Andrei Șerban, sau The Sunset Limited, regizat chiar de ei doi. În 2019, a fost distins cu Premiul de Excelență UNITER, iar în 2021 președintele Klaus Iohannis a decorat echipa cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Andrei și Andreea, care formează și un cuplu, au fost invitați să monteze spectacole celebre ca Regele moare la Teatrul Național București sau Cui i-e frică de Virginia Woolf? la Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. În martie 2020, unteatru a început să transmită spectacole online pentru a-și asigura supraviețuirea în pandemie.
Bogdan Coșa este scriitor și traducător. A debutat în 2011 cu primul roman din trilogia „Poker”, pe care l-a scris în două săptămâni, cât a stat la ţară să se odihnească după terminarea facultăţii. După publicare a primit o bursă de creație de un an din partea revistei Observator Cultural. Al doilea volum al trilogiei, „Black Glass”, i-a adus premiul Tânărul prozator al anului 2013 la Gala Tinerilor Scriitori, iar în 2017 a lansat al treilea volum, „Ultraviolență”, despre depresie, singurătate și dragoste în cuplu. Pe Bogdan îl găsești și pe DLITE, blogul Institutului Goethe pe care îl editează. În pandemie a publicat „Cât de aproape sunt ploile reci”, un roman despre istoria unei familii rurale marcate de sărăcie, alcoolism și însingurare, s-a mutat la Codlea, unde s-a născut, și a devenit tată.
Tudor Giurgiu recunoaște că e workaholic. E regizor, face producție și distribuție de film și e președintele și organizatorul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Și-a început cariera în film ca asistent de platou, iar în 2006 a debutat ca regizor cu filmul Legături bolnăvicioase. În 2002 a pus bazele TIFF, primul festival internațional de film de lungmetraj din România. De atunci, TIFF a crescut de la o ediție la alta, devenind un festival care se întinde pe zece zile, primește zeci de mii de spectatori și aduce în Cluj personalități ca actrița Vanessa Redgrave sau regizorul Wim Wenders. Ediția din 2020 a festivalului, programată la finalul lunii mai, a trebuit să fie anulată și reprogramată în august. TIFF a fost primul festival major de film din Europa care a avut loc fizic în pandemie.
Ioana Marchidan este dansatoare, coregrafă, performer și director artistic Linotip, un studio independent de producție și difuzare de spectacole de dans contemporan. Face dans de la patru ani, a studiat balet clasic la Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, iar apoi dans contemporan la UNATC. La 18 ani a fost aleasă în baletul Operei Naționale Române, apoi a lucrat în companiile de dans conduse de coregrafii Sergiu Anghel și Gigi Căciuleanu. În 2016 a co-fondat Linotip – Centru Independent Coregrafic pentru a promova și dezvolta dansul contemporan.
A creat coregrafii proprii și a dansat în zeci de spectacole, cum ar fi 2 femei contemporane, un performance feminist despre condiția femeii în societatea actuală, sau Reverse Discourse, un solo-show despre politicile corpului, traume și vulnerabilitate.
În 2020, a ținut cursuri de dans contemporan la Linotip, care a fost premiat de UNITER pentru promovarea teatrului-dans, și a devenit mamă.