Ingredientul secret al lui Sebastian Stoica este dragostea. Awwww. Cum să nu facem interviu cu acest food vlogger? Sebi a început să vloguiască despre mâncare prin 2018, la început, timid, pentru prieteni, însă lucrurile au luat amploare în pandemie, când lockdown-ul serios a ținut lumea blocată în case pentru câteva luni.
Nu-i place partea de editare a clipurilor și nu a acceptat până acum nicio rețetă de la branduri, așa că monetizarea vlogului o face strict din reclamele care-i intră pe canal direct de la youtube. Fiind stabilit în Spania, favorita lui e paella, însă mai degrabă partea de preparare decât mâncatul propriu zis. E fericit că a reușit să cunoască români de pe toate continentele, iar printre rețetele care au rupt se numără cea de cozonaci, pizza sau cele turcești.
Mulți mi-au spus că au făcut prima dată cozonac sau mucenici după rețeta mea și le-a ieșit perfect. Eu îi încurajez să înceapă să-și pregătească singuri rețetele. Chiar dacă nu au timp, măcar o dată pe săptămână, în weekend, să probeze o rețetă nouă. Și la fiecare rețetă să-i pună puțină dragoste în plus.
Poftiți la masă
Primul video din vloggul meu La Sebi acasă cred că a fost publicat în primăvara anului 2018. Eu sunt plecat din România din anul 1998 și în toată această perioadă am avut șansa să trăiesc în mai multe țări și să învăț gastronomia și cultura acestora. Sunt stabilit în Spania din anul 2004 și aici mâncarea tradițională în zona Valenciei este paella. De câte ori veneau prietenii din România le pregăteam o paella și bineînțeles ei îmi cereau rețeta. Când ajungeau acasă pierdeau rețeta. Și așa m-am hotărât să deschid un canal youtube (pentru prietenii mei gurmanzi). Pe acea vreme erau 10-15 prieteni care mă urmăreau.
Când au devenit lucrurile serioase
În primăvara anului 2020, când a început pandemia, din nefericire am fost închiși în casă. În Spania, am trăit o carantină foarte severă. Dacă nu greșesc, timp de 2 luni am fost închiși în case. Toate restaurantele și barurile erau închise. Cum prietenii mei știau, că eu lucrasem în domeniu, mă rugau să le public din ce în ce mai multe rețete. Și cum aveam tot timpul la dispoziție, publicam o rețetă în fiecare zi. În mai puțin de 10 luni am ajuns la 100 k în youtube și la 300k în Facebook - La Sebi acasă.
Amprenta personală
Deși în acest moment mă văd milioane de persoane, eu continui să gătesc și să explic rețetele ca în primele zile, când o făceam pentru cei 10-15 prieteni. Și îmi dau seama din comentarii, că nimeni nu a dat greș cu aceste rețete. Le dăruiesc din inimă. Nu o fac doar pentru a câștiga fani sau like-uri. Aceasta poate fi o mică, mare diferență. Dau multe informații utile.
Cât timp aloci pe zi vlogului
Eu gătesc la mine acasă. Am doi copii, avem o viață normală, iar filmările se fac în bucătărie. De două ori pe săptămână încerc să-mi fac timp să public câte o rețetă. (aproximativ 2 ore, depinde de rețetă) Vă spun sincer, cum totul s-a întâmplat așa de repede și nu mă așteptam să fiu urmărit de atâta lume, nu am camere profesionale. Soția mă filmează cu telefonul. Cea mai grea parte este să editez clipurile. Eu gătesc cu plăcere, dar nu am experiență în domeniul artistic și sincer nu îmi place această parte de a edita rețetele.
Bucate pe alese
Aleg rețetele în funcție de perioadele anului (sărbători etc), de meniul săptămânal al familiei, iar acum, mai nou, în funcție de cerințele fanilor. Pentru mine cea mai importantă parte este să spui punctele nevralgice ale rețetei. Unde pot greși cei care o pregătesc pentru prima dată.
Ce investiții necesită un vlog de mâncare
Vă spun sincer că nu necesită foarte multă investiție. După cum v-am spus, eu filmez în bucătărie cu un telefon mobil și editez clipurile cu un program care m-a costat mai puțin de 5 euro. (Deși, pe viitor mă gândesc să trec la o cameră mai profesională.) Și fără intenție să mă dau mare, am vizualizări mai multe decât alții care au investit mii de euro în aparatură. În ziua de azi oamenii intră în rețelele de socializare pentru a învață ceva sau pur și simplu pentru a se distra. Dacă le poți da așa ceva ești bine venit.
Monetizare & subscriberi
Mulți dintre cei care își deschid un canal de youtube în ziua de azi, o fac cu scopul de a câștiga bani. Aceasta este cea mai mare greșeală și de acea mulți nu ajung să câștige nimic. Eu după cum v-am spus, când am deschis acest vlog am făcut-o pentru a da informații prietenilor mei. Prima dată trebuie să dai ca să poți ajunge să primești. Eu sincer nu știu cum este cu sponsorizarea de la anumite branduri, deoarece din puținele oferte pe care le-am primit nu am acceptat niciuna. Singură sursă de câștig a canalului meu vine din anunțurile pe care le vedeți în timpul clipului în youtube. Sincer să fiu, eu trăind în Spania, nu aș putea trăi doar cu ce câștig din canalul meu de Youtube. Poate sunt la început și pe viitor o să câștig mai mult.
Rețete de succes
După o statistică a vizualizărilor aș spune: rețeta de cozonac, pizza, sarmalele, cartofii prăjiți (stil fast food) ciorbă de burtă, rețetele turcești etc.
La ce nu reacționează fanii
În ziua de azi românii sunt împrăștiați în toată lumea și au învățat culturi diferite, s-au adaptat la stilul de viață specific țării în care trăiesc. Dar din ce îmi dau seama nu reacționează la fel la rețetele pe care le-au adoptat pe parcurs. Reacționează mult mai bine la rețetele tradiționale românești, cu care am crescut toți. Și vă dau un exemplu. Am rețete foarte bune de Adana Kebab sau de Baklava de casă, dar nu au același număr de vizualizări ca o simplă rețetă de mămăligă.
La ora actuală, trăind în zona Valenciei, rețeta mea preferată este Paella Valenciana. Îmi place mai mult să o pregătesc decât să o mănânc. Am avut ocazia să particip la concursuri și să pregătesc paella pentru 30 de persoane.
Cum te promovezi?
Nu am folosit niciun fel de publicitate până în acest moment. Cred că singura publicitate care m-a făcut să ajung aici a fost succesul rețetelor mele. Am avut plăcerea să citesc comentarii de la gospodine care fac cozonaci de mai bine de 40 de ani, care mi-au spus că cel mai bun cozonac l-au făcut după rețeta mea. Și așa s-a întâmplat la multe alte rețete. Este ce vorbeam mai devreme. Prima dată dai și apoi primești. În pandemie, toți au început să gătească.
De ce mâncăm când e criza mai mare
Eu vă spun sincer ce cred. În pandemie, când au fost închise toate restaurantele, în magazine nu mai găseam mâncăruri preparate, cei care erau învățați la un asemenea stil de viață, au tras un semnal de alarmă. Vor să se întoarcă în trecut. Să își poată pregăti acasă tot ceea ce doresc. Cum v-am explicat, eu în pandemie am început să public rețete, la cerințele prietenilor. Voiau să mănânce kebab acasă și nu știau să-l pregătească, eu le lăsam rețeta explicată pentru începători. Și tot așa.
Am descoperit câți oameni minunați are România. În țară și peste hotare. Deși în diaspora la știrile tv se vorbește doar de cei răi, eu din zecile de mii de comentarii, mi-am dat seama că o mare parte a românilor sunt oameni minunați. De acest lucru mă bucur cel mai mult. Că am avut ocazia să cunosc oameni din toate colțurile lumii.
Din tainele gătitului
Toată lumea ar trebui să știe că nu este așa greu și nu necesită atât timp să gătești, pe cât cred unii. Este mult mai sănătos să-ți pregătești singur mâncarea. Măcar în weekend, le recomand să-și pregătească singuri meniul acasă.
Niciodată nu este prea târziu să înveți. Ai nevoie de puțină pasiune și încredere. Este mult până câștigă încrederea în ei. Mulți mi-au spus că au făcut prima dată cozonac sau mucenici după rețeta mea și le-a ieșit perfect. Eu îi încurajez să înceapă să-și pregătească singuri rețetele. Chiar dacă nu au timp, măcar o dată pe săptămână, în weekend, să probeze o rețetă nouă. Și la fiecare rețetă să-i pună puțină dragoste în plus. Acesta este ingredientul meu secret (dragostea).