Gina Bradea ne-a spus din capul locului că focusul ei e pe scris și citit. Acolo, spune ea, sunt detaliile complete ale unei rețete, care de cele mai multe ori scapă unei filmări de câteva minute. Experiența din liceu și lucrul în afara țării au făcut-o să fie foarte exigentă cu felul în care trebuie să iasă o anumită rețetă. Apoi, mai sunt cărțile de bucate pe care le citește constant, unele vechi de sute de ani.
Am învățat bucătărie românească, italiană, franceză, rusă, la școală, în familie, din cărți, am lucrat câțiva ani că bucătar în România, dar și 2 veri în Italia, la un restaurant cochet pe malul mării Adriatice. Și încă mai învăț. Mă diferențiază faptul că eu dau rețeta cu lux de amănunte, cu multe mici / mari secrete care ajută la o reușită fabuloasă a preparatului.
Răspunde timp de 4 ore pe zi întrebărilor legate de mâncare și nu înțelege de ce unii food vloggeri folosesc atâtea chimicale în rețetele lor. Îi plac brandurile care se amestecă în făcutul de mâncare, atât timp cât nu au cerințe aiurea și musai să fie un produs de care e ea convinsă că e bun. În curând va fi gata și noul ei studio video, așa că pregătiți papilele, urmează pofte mari de le moldobrogeanca Gina Bradea.
Poftiți la masă
De fapt, prima dată am făcut blogul Poftă bună, rețete cu Gina Bradea.
Am publicat prima rețetă scrisă pe data de 9 ianuarie 2013. Primul videoclip l-am publicat abia în decembrie 2014, dar a fost ceva mai mult așa, de încercare. Abia din 2016 am început să public și rețete video. Nu erau atunci mulți creatori de rețete culinare video și nu credeam că mi se potrivește. Eu prefer rețetele scrise, îmi place să citesc. Rețetele video sunt succinte, nu se dau informații complete.
Când au devenit lucrurile serioase
Focusul principal la mine rămân rețetele scrise. Fac și rețete video, dar, repet, mie-mi place să scriu, să citesc... e mai greu cu filmatul. Acum locuim la țară, de 3 ani de când ne-am întors în România. Am casa în construcție și sper că anul acesta va fi gata și studioul meu de filmări. Atunci da, voi putea filma mult mai bine și voi publica mai multe rețete video.
Amprenta personală
Fiecare om este unic în felul lui și își pune amprenta personală asupra lucrurilor pe care le face. Eu iubesc bucătăria românească, am o cultură gastronomică extrem de bogată. Sunt bucătar-cofetar-patiser (prima meserie), cu ani buni de școală (4 ani de liceu și 1 an și jumătate de școală profesională), ani în care am învățat rețete și tehnici de gătire la greu. Nu mă compar, fără falsă modestie, cu cei care fac școală 1-2 luni și gata, au diplomă de bucătari.
Am învățat bucătărie românească, italiană, franceză, rusă, la școală, în familie, din cărți, am lucrat câțiva ani că bucătar în România, dar și 2 veri în Italia, la un restaurant cochet pe malul marii Adriatice. Și încă mai învăț. Mă diferențiază faptul că eu dau rețeta cu lux de amănunte, cu multe mici / mari secrete care ajută la o reușită fabuloasă a preparatului. Pur și simplu ador mâncarea gustoasă, nu fadă, fără niciun gust. Folosesc din belșug legume și verdețuri proaspete sau conservate de mine, condimente proaspăt măcinate... Știi ce gust au mâncărurile mele? Musai să încerci o rețetă și să vezi.
Eu nu dau o simplă rețetă. Ci totul vine la pachet cu povești și cicăleli drăgăstoase de mamă, bunică sau mătușa preferată... Iar rezultatul e wow :)
Cât timp aloci pe zi
Toată ziua, în general, e dedicată blogului. Gătesc, filmez, scriu rețete, mă documentez... Eu citesc foarte mult. Am peste 400 de cărți culinare în română, franceză, italiană, engleză, germană, rusă...Unele foarte vechi, de prin 1700-1800. Dar munca la un blog nu înseamnă doar atât. Mare parte din timp eu răspund la întrebări, discut cu oameni din toată lumea (nu doar români), care vor să gătească o rețetă de la mine. Uneori nu le iese ceva sau nu au anumite ingrediente, sau nu înțeleg ceva... Minim 4 ore pe zi eu răspund la întrebări.
De-asta mi se spune ,,profa de gătit” sau ,,mama Gina”. Eu explic cu răbdare tuturor. Vorbesc franceză și italiană, rup ceva engleză și rusă, plus că mă ajută Google translator, așa că mă descurc.
Totul e ușor și greu în același timp. Depinde de felul în care mă simt. Uneori totul îmi reușește și merge strună, alteori nu-mi iese nimic :)
Bucate pe alese
Aleg rețetele în funcție de ceea ce am chef să gătesc sau de colaborările pe care le am. Nu e ceva fix. Depinde și de sezon, de rețetele care se caută atunci, dar, mai ales, de ceea ce am eu chef. Ăsta e avantajul când eșți propriul tău chef.
Ce investiții necesită un vlog de mâncare
Investițiile, dacă vrei să faci ceva de calitate, nu sunt mici deloc, e vorba de mii de euro. Momentan eu mă filmez cu o cameră ieftină, de aproximativ 800 euro și am niște lumini ieftine, cam de vreo 200 euro. Pozele le fac cu telefonul. Am și un aparat foto DSLR, dar mult mai comod îmi este să le fac cu telefonul. Și ies și mult mai frumoase. Dar se vede clar că filmările mele nu sunt profi. Când voi termina noul studio, atunci investiția va depăși 10.000 de euro. Nu este deloc ieftin, da.
Totul este important la filmarea unei rețete: ingredientele, modul de preparare, prezentarea produsului final.
Monetizare & subscriberi
Nu se câștigă așa sume exorbitante în partea asta de food. Da, în muzică sau alte domenii, am văzut că se câștigă zeci de mii de euro. Aici, nu. Nu sunt nici atât de multe vizualizări. Banii se câștigă de la youtube și foarte puțini din diverse colaborări. Iar acum, în pandemie, banii din colaborări au fost aproape zero.
Colaborări cu brandurile
Accept să colaborez doar cu branduri care-mi plac, nu pot recomanda un produs în care nu cred, doar de dragul banilor. În România, mulți vor să lucrezi în sistem barter, să-ți dea produse. În general refuz asta, eu nu-mi pot plăti facturile cu produse. Refuz colaborările unde sunt pretenții exagerat de mari și plata este exagerat de mică, sau sunt clauze abuzive în contracte. Eu prefer o înțelegere amiabilă, frumoasă, reciproc avantajoasă. Și mai ales, să mi se lase mână liberă, să nu mi se ceară să spun zeci de fraze cu detalii tehnice care nu interesează pe nimeni și sunt plictisitoare.
Rețete de succes
Mâncărurile simple sunt cele mai căutate. Mâncăruri și prăjituri ușor de făcut, cu ingrediente la îndemână, nu sofisticate.
Cele mai căutate rețete sunt acestea:
- ciorbă de perișoare
- ciorbă de burtă
- clătite
La ce nu reacționează fanii
Aici e greu de spus: te aștepți că o rețetă să placă și ea nu are succes deloc. Sau postezi ceva așa, întâmplător, doar să ai conținut nou și rețeta respectivă are un succes de te sperii. Nu există o logică. Sau poate nu am prins-o eu. Mâncărurile mele preferate sunt sarmalele, peștele gătit în orice fel, iahnia de cartofi și de fasole...
Cum te promovezi?
Am făcut concursuri și da, fac mereu, uneori am promovat unele rețete pe Facebook. Atât, nu sume mari. Uneori sunt rezultate, alteori nu. Prefer ca abonații să vină de bună voie, organic.
De ce mâncăm când e criza mai mare
Oamenii au început să gătească pentru că au avut mai mult timp liber, au stat acasă. Unii din plictiseală sau curiozitate, alții mânați de lipsa banilor... Da, oamenii gătesc acum mult mai mult decât înainte de pandemie. Iar ăsta e un lucru extraordinar de bun.
Food trending
În 2021 se gătește acasă mult. Gospodari și gospodine au descoperit plăcerea gătitului acasă, cât este de relaxant și de plăcut să faci asta și mai ales, cât de bună este mâncarea gătită acasă. Și se gătesc rețetele simple și rapide. Asta face ca blogul meu să devină din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat de către cei care gătesc sau abia acum învață să gătească.
Este o mare isterie acum cu gătitul / mâncatul sănătos, adesea se flutură niște aiureli, oamenii renunță să mai consume miere de albine, lactate naturale, untură de pasăre sau porc, se merge pe îndulcitori artificiali, soia, ulei de cocos... Se renunță la rețetele tradiționale și se aleg tot felul de diete ciudate gen keto etc. Eu prefer să beau un ceai din plante culese și uscate de mine, îndulcit cu puțină miere naturală, să mănânc un fruct, să evit îndulcitorii sintetici.
Se caută alimentele bio în hypermarketuri, dar se neglijează alimentele produse de țăranii români. Eu prefer să merg cu mașină 20-30-40 km și să-mi cumpăr produse direct de la țărani, fructe culese din pomi sau din păduri, să iau brânză direct de la stană și tot așa…
Și îmi fac singură conserve pentru iarnă. Aici iar este o problemă uriașă și extrem de gravă: sunt enorm de multe gospodine care pregătesc acasă conserve gen zacuscă, gem, compot, murături... Dar bagă chimicale cu lopata. Preferă să pună la gemuri tot felul de gelifianți minune și conservanți, că să nu fiarbă mult, pun conservanți și aspirină la compot, zacuscă, murături... Păi, pur și simplu distrug totul, mănâncă otravă pe pâine!
Vă dați seama că dacă la murături și varză murată se pun conservanți sau aspirină, bacteriile lactice care produc fermentația sunt distruse? Și taman acele bacterii sunt benefice organismului. Multe gospodine nu folosesc legume și verdețuri la mâncăruri, le este mai comod să folosească amestecuri tip vegeta sau cuburi cu gust de legume, găină etc... Asta chiar când locuiesc la țară și au păsări de curte și legume din belșug. Cum se poate numi asta?
Eu prefer să pun o ceapă și un morcov la mâncare, să spăl și să sterilizez borcanele pentru conserve, să vântur murăturile, dar să mănânc ceva curat, natural și gustos.
Învățături din pandemie
Din ce în ce mai mulți oameni, femei și bărbați de toate vârstele, au început să gătească acasă. Și au descoperit că le place, iar mâncarea făcută de ei nu e doar comestibilă, ci adesea, chiar foarte gustoasă.
Din tainele gătitului
Gătitul acasă înseamnă și economie la bugetul familiei, sănătate, voie bună, o familie mai unită. E tare frumos când se gătește în familie și fiecare face câte ceva, se distribuie sarcinile: cine face cumpărăturile, se stabilește meniul, se curăță și se taie legumele, se gătește, se spală vasele...
Un sfat pentru cine nu gătește
Să încerce! Încercarea moarte n-are și vor fi surprinși că ceea ce iese din mâinile lor va fi delicios. Le recomand rețetele mele scrise și video, să aleagă ce variantă le place mai mult. Eu răspund la întrebări cu mare drag, am și un grup de gătit.
Gătim împreună, postăm și poze cu rezultatele, ne sfătuim, ne amuzăm de eșecuri, învățăm împreună și mergem mai departe. Foarte mulți oameni care nu credeau că vor găti vreodată ceva, au gătit după rețetele mele. La început mai timid, iar acum, unii chiar au descoperit că le place foarte mult să gătească.
De Crăciun, de exemplu, cozonacul meu cu 10 gălbenușuri a făcut furori în online, peste 1 milion de gospodine l-au făcut. Multe dintre ele pentru prima oară sau gospodine cu experiență cărora niciodată nu le-a reușit cozonacul. Rețeta este aici.
Am explicat totul în stilul meu caracteristic, cu multe cicăleli de babă moldo-dobrogeancă. Și online-ul s-a umplut cu poze de cozonaci dolofani, galbeni și aromați. Acum, toate aceste gospodine doar acest cozonac îl mai fac, nu le mai trebuie altă rețetă.