Cu ocazia Romanian Design Week 2021, LDC propune publicului un proiect-expoziție despre comunicarea vizuală în spațiul public, proiect pentru dezvoltarea căruia provoacă comunitatea de design să contribuie cu idei și soluții vizuale pentru un oraș mai prietenos cu proprii locuitori.
Peisajul urban românesc este dezolant, fiecare centimetru pătrat este utilizat în scopuri diverse, lipsa regulilor guvernează, iar impactul este unul deconcertant. Credem că ameliorarea calității contextului urban este o necesitate, o necesitate stringentă care trebuie abordată prin planuri și seturi de măsuri clare, într-un sistem colaborativ, public–privat, parte a unei strategii pe termen lung.
- Ai luat vreodată metroul în direcția greșită?
- De mai multe ori?
- Designul grafic în spațiul public trebuie să ne ajute, nu să ne consume timp și nervi.
- Radu Manelici
Designul pentru spații publice este o arie care cuprinde multiple specializări și care poate reprezenta un asset decisiv în dezvoltarea orașelor centrate pe cetățean, moderne și empatice.
Stradal își propune să genereze soluții-propuneri, dialog între designeri, arhitecți, urbaniști și administrația locală pornind de la teme centrale experienței urbane contemporane și să aducă în fața publicului exemple de bune practici locale și internaționale.
Proiectul Stradal va putea fi experimentat în perioada 04–13 iunie, în cadrul Romanian Design Week 2021, Combinatul Fondului Plastic, Str. Băiculești 29.
Stradal cuprinde și o serie de open call-uri prin care designerii români pot înscrie propuneri pentru următoarele teme până la data de 15 aprilie 2021:
- Indicatoare de informare, avertizare și interdicție
- Orientare urbană
- Sistem de orientare pentru Parcul Cișmigiu
- Măsuri de protecție și prevenție
- Redesign anunțuri stradale
- Logo Mini Market
Local Design Circle este o organizație înființată în anul 2018 din dorința de a oferi o voce comună designerilor români. LDC își propune să promoveze importanța designului grafic în viața cotidiană, să faciliteze accesul la educație și să contribuie la modelarea unui mediu vizual mai sănătos.
Foto: Alex Gâlmeanu
Membrii fondatori ai asociației sunt Andrei Grosu, Andrei Turenici și Artemisa Pascu. Alături de aceștia, echipa se completează cu: Andrei Șendrea, Bianca Dumitrașcu, Dragoș Boțcău, Gabriel Barbu, Miloš Jovanović, Radu Manelici și Sebastian Anastasiei.
Romanian Design Week este cel mai mare eveniment interdisciplinar din România – un festival de 10 zile care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.