[Noii artizani] Dana Dragomirescu & Alexandra Bordeianu: Natura adusa in interior nu este doar pentru eclectici, hipsteri sau pentru nostalgici. Este o necesitate

[Noii artizani] Dana Dragomirescu & Alexandra Bordeianu: Natura adusa in interior nu este doar pentru eclectici, hipsteri sau pentru nostalgici. Este o necesitate

Padurile, dealurile si muntii care imprejmuiesc Brasovul le sunt inspiratie si sursa de materiale. Inspira si expira in drumetii, departe de zarva capitalei, pe care au dat-o amandoua pe orasul de la munte. Culeg sustenabil conuri, scoarta, radacini ale arborilor doborati de furtuni si crengi, apoi se retrag in atelier unde fac mici gradini in sticla care pot decora natural orice spatiu interior.

In centrul orasului de la poalele Tampei, Dana Dragomirescu si Alexandra Bordeianu au deschis Sâmbure, un business de artizanat si concept store, unde gazduiau si evenimente pana sa vina pandemia.

"Primul nostru <sambure> a fost o kokedama cu feriga. A fost un proces tare frumos, care ne-a deschis spre ceea ce urma sa facem mai departe. Am luat putin muschi din padure și, cu o planta din casa, o feriga, am creat primul bulgare de pamant si muschi - o kokedama. De aici, am inceput un frumos drum, de creatie si re-creatie".

Povestim cu Dana Dragomirescu si Alexandra Bordeianu, doua femei iubitoare de natura, care si-au transformat pasiunea pentru plante si padure intr-o oaza de creatie si artizanat verde.

 

Oamenii din Sâmbure

Noi suntem Alexandra si Dana si am pornit proiectul Sâmbure acum 4 ani. Suntem doua femei cu pasiune pentru natura, perfecta in toata frumusetea și imperfectiunea formelor ei, cu padurea in suflet, mutate, din aglomerata capitala, la Brasov. Inainte sa ne apucam de mesterit cu mainile decoruri cu plante vii, am avut alte joburi si specializari. Alexandra a lucrat 6 ani în marketing și publicitate, după care și-a urmat pasiunea pentru fotografie și lucreaza de peste 11 ani ca fotograf liber profesionist (fotograf-de-casa.ro).

 

Eu (Dana) am lucrat mai multi ani intr-o multinationala, in marketing, apoi, acum 7 ani, am inceput formarea ca trainer si consultant in comunicare relationala prin Metoda ESPERE, tin in continuare ateliere de comunicare, grupuri de dezvoltare personala si sesiuni private de consiliere. Amandoua am terminat ASE-ul.

Toata experienta de lucru de dinainte de Sambure ne ajuta acum in actiunile noastre de antreprenoriat. In business-ul nostru, suntem atat specialisti in arta florală, cat si project manageri, content-writers, social media & community managers, livratori si soferi. Cam ce face un antreprenor in ziua de azi, nu-i asa?

 

Pasiunea pentru handmade

Pasiunea noastra a venit din dorinta de a aduce cu adevarat putina constiinta asupra modului in care traim (mai ales cand traim in orase), sa aducem un <sambure de natura in orice spatiu interior>. Spatiu interior inseamna atat case, spatii de lucru, restaurante, cafenele, airbnb-uri, hoteluri, cat si spatiile interioare ale sufletului nostru, prin incurajarea reconectarii cu natura.

 

Primul ”sâmbure”

Primul nostru <sambure> a fost o kokedama cu feriga. A fost un proces tare frumos si care ne-a deschis spre ceea ce urma sa facem mai departe. Ne-am intalnit noi doua, am luat putin muschi din padure și, cu o planta din casa, o feriga, am creat primul bulgare de pamant si muschi - o kokedama. De aici, am inceput un frumos drum, de creatie si re-creatie.

 

Intre libertatea creatiei si rigorile antreprenoriatului

Am avut o perioada intensa de antreprenoriat, in 2019-2020, cand ne-am ocupat de tot ce inseamna implementarea si sustinerea unui proiect finantat din fonduri europene nerambursabile. Ne-am dat seama, la un moment dat, ca aproape nu mai faceam nimic creativ, nu ne mai ocupam de creatie, ci doar de hartii si exceluri. Intr-o perioada, ne-am luat si un ajutor in toata acesta birocratie, si am izbandit. Am folosit cu succes fondurile din proiect, am deschis un concept-store vegetal & atelier la Brasov, ne-am lansat site-ul si shop-ul online si ne-am facut treaba de creator de frumos, cu natura.

 

Inspiratia

Ideile vin mereu si mereu din natura. Din plimbarile noastre prin padurile si dealurile si muntii din jurul Brasovului. Din tot ce ne spune natura. Produsul cu care am inceput si ne-am consacrat (suntem printre primele din Romania care au facut un astfel de decor vegetal) - kokedama - incapsuleaza estetica japoneza a lui Wabi-sabi, conceptul care vorbeste si despre imperfectiunile naturii si despre frumusetea naturala tranzitorie.

 

Procesul creativ

Daca avem deschisi ochii spre natura si mai ales spre materialele pe care le putem gasi prin padure (conuri, scoarta, radacini culese sustenabil de la arbori doborati de furtuni, tot felul de crengi) sau pe la mare (pietre slefuite, scoici, lemne aduse de apa), putem gasi solutii creative pentru toate tipurile de provocari. De asemenea, conteaza foarte mult, mai ales atunci cand lucram proiecte speciale (chiar de mare complexitate), conexiunea cu clientul care ne solicita o anumita lucrare, precum si spatiul pe care il avem de decorat.

Marea majoritate a timpului de lucru o petrecem la atelierul nostru din centrul Brasovului. Avem o camera plina cu toate materialele si ne inspira atunci cand avem ceva de creat, de conceput, sa avem o diversitate de texturi si culori disponibile.

 

Rutina de lucru

Rutina noastra de lucru tine foarte mult si de programul de scoala al copiilor, pentru ca inainte, in timpul si dupa artizanat si antreprenoriat - suntem mame, avem case de intretinut si mancare de facut. Si acest lucru ne ocupa…timp.

 

Unicitatea creatiilor voastre

Ceea ce ne-am propus mereu sa facem si ceea ce ne diferentiaza fata de alte ateliere de floristi (noi spunem despre noi ca facem decoruri vegetale si nu aranjamente florale) - este sa fim cat mai in armonie cu ceea ce este natural si firesc si sa aducem informatii relevante pentru clientii nostri.

Adica, un copac, chiar daca este recreat pe un panou de lemn si cu frunze stabilizate /nemuritoare, va arata ca un copac pe care il poti vedea intr-un parc sau intr-o padurice, cu scoarta adevarata, cu ciuperci, cu ferigi. Terariile noastre - gradinile in sticla - sunt concepute sa gazduiasca plante care au acelasi regim de ingrijire. Adica nu vom pune niciodata o feriga sau o planta tropicala, care se uda des si traieste bine in umiditate, langa o planta suculenta, o planta de desert, care are nevoie de putina apa. Nu le punem pentru ca, invariabil, una dintre ele va muri. Si noi avem ca intentie ca plantele sa traiasca mult si bine si sa aduca bucurie si armonie in casele in care ajung.

 

Nisa voastra

Nisa pe care suntem noi acum nu este chiar una foarte puternica. Oamenii cred ca nu au neaparata nevoie de plante sau de lucruri frumoase in casele lor, pentru a putea avea o viata buna, armonioasa. Dincolo de asta, oamenii care alearga intre treburile zilnice, prin marile orase, uita ca este o nevoie de baza, aproape la fel ca apa si mancarea si acoperisul de deasupra capului, sa iasa in natura si sa se conecteze cu ea, sa traiasca in armonie cu ea, cu ritmurile si culorile ei. Si noi suntem aici sa aducem aceasta constientizare, mereu si mereu. Natura adusa in interior nu este doar pentru eclectici sau hipsteri sau pentru nostalgici. Natura adusa in interior este o necesitate pentru ca este din ce in ce mai putina natura in exteriorul nostru.

 

Clientii

Clientii nostri sunt oameni de toate varstele (da, chiar si copii de 8-10 ani, și oameni la varsta a 3-a) care au o dragoste innascuta sau cultivata pentru natura, natural si frumos, pentru sustenabilitate si simplitate. Principalul canal de promovare este pagina de Facebook, apoi sunt pagina de Instagram si site-ul nostru - sambure.ro (care inca este in constructie si reamenajare ).

Oamenii care revin si cumpara produsele noastre sau ne scriu mesaje si comentarii pe pagina de Facebook sunt oameni care ne-au descoperit ei insisi sau care au auzit de noi de la prieteni sau au vazut lucrarile si produsele prin diverse locuri (restaurante, cafenele, magazine). Revin la Sambure pentru ca apreciaza creatiile noastre, dar si calitatea produselor. Iar noua ne face mare placere sa vorbim cu ei, sa ii ascultam (in nevoile dar si in dorintele lor), sa cream idei, concepte, proiecte, impreuna cu ei.

 

Educatia consumatorilor

Cred ca este util sa aducem o anumita forma de educatie asupra naturii, celor care doresc sa cumpere produsele noastre (despre ce inseamna gradinile suspendate cu kokedama, cum se ingrijesc, unde se pozitioneaza, despre gradinile sub sticla - terarii, despre tot felul de decoruri cu licheni si plante stabilizate, care au multe proprietati despre care oamenii trebuie si pot sa stie).

Fiecare produs trimis din atelier catre un client are ca intentie sa duca cu el un <sambure de natura> in locul in care ajunge. Si cred ca aceasta este super puterea unui sambure.

 

Parteneriatele

Acum 1 an organizam propriile targuri de cadouri la noi in spatiul-concept-store, spatiu deschis la 30 noiembrie 2019, cu multe eforturi si cu investitie europeana, cu slalom printre hartii, birocratie si lumea creatiei. Ultimul Targusor pentru Femei nu a mai avut loc, pentru ca a fost anuntat lockdown-ul. Inchegasem o mic trib de femei artizane din Brasov, le invitam la noi in spatiu si impartaseam din bucuriile si dificultatile cu care ne duceam zilele.

Ne straduiam sa educam Brasovul sa cumpere local, turistii sa ne treaca pragul, cafenelele si restaurantele sa ne aleaga pentru decorarea cu verde viu a spatiilor lor. Si toate colaborarile avute au fost minunate. Avem parteneriate si prietenii stranse cu multe business-uri mici de artizani, in special din Brașov, si recomandam si noi clientilor, de cate ori este posibil, sa cumpere local si de la oameni pentru care un business mic poate tine o intreaga familie. Stim ca este mai usor si mai rapid sa cumperi un cadou sau un produs de ingrijire sau o bijuterie sau un aranjament cu plante de la un supermarket. Si mai stim ca sunt din ce in ce mai multi oameni care incearca sa sustina artizanii, ceea ce ne bucura foarte mult. Acest lucru se vede, in special, in perioadele speciale: Craciun, 1-8 Martie etc.

 

Promovarea

Am inceput promovarea produselor noastre cu un shop pe Facebook. In paralel, am stabilizat si prezenta noastra pe Instagram. Acum cateva luni am dat drumul si shop-ului online. De toate ne ocupam noi insene: fotografii, content, strategie, promovare, ads etc. Invatam pe masura ce facem si in timp ce ne ocupam si de crearea produselor, achizitionarea de materiale si tot ce inseamna bunul mers al unei firme.

Pentru ca am fost inca din prima zi pe Facebook, acesta este principalul nostru canal de promovare si vanzare. Integrarea shop-ului sambure.ro cu Facebook-ul ne-a ajutat foarte mult. Legat de prezenta noastra in online si de content, ne straduim sa aducem atat informatii valoroase celor interesați, cat si sa cream o comunitate a iubitorilor de frumos si natura. Totul este firesc si destul de spontan.

 

Comunitatea Sâmbure

Avem deja un mic trib care ne sustine in social media, care apreciaza frumusetea creatiilor noastre si care dau mai departe vestea. Pagina noastra a crescut 100% organic, la fel ca si tot ce inseamna Reach al postarilor nostre. Din cand in cand facem mici promovari platite pe Facebook, atunci cand avem anumite produse sau game de produse, care vrem sa ajunga la cat mai multi oameni.

Comunitatea noastra din online este una mica, dar cu care interacționam mult, raspundem la intrebari, mesaje private, educam acolo unde avem expertiza, dam idei de produse noi sau pentru amenajari si incurajam oamenii sa iasa in natura cat mai mult, cat mai des.

 

Breasla artizanilor

Am ajuns sa cunoastem lumea mica a artizanilor din Brasov (si din restul tarii, prin participarea la tot felul de targuri de profil). Ne dorim si ne straduim sa sustinem si noi, la randul nostru, alti mestesugari. Acesta este motivul pentru care multe dintre vasele de terarii pe care le folosim sunt realizate intr-un mic atelier din Alba-Iulia. Diverse plante si seminte le cumparam de la un producator de langa Brasov. Intr-o perioada, ne aprovizionam chiar si cu muschi stabilizati de la un producator din Timisoara (intre timp, din pacate, au inchis business-ul). Cutiile si ambalajele din carton, la fel, achizitionate tot de la un producator din Romania. Avem parteneriate cu cateva ateliere de lucrat lemnul, chiar din Brasov. Incercam sa tinem aproape unii de altii.

 

Din pandemie

Anul pandemiei ne-a adus ceva dezorientare la inceput, pana ne-am dat seama ca este necesar sa inventam si sa ne reinventam in multe feluri si sa indraznim sa facem lucruri, activitati, evenimente online si sa cream produse care pot fi trimise bine prin firmele de curierat (cu plantele este foarte greu acest lucru). Asadar, lipsa intalnirilor din Brasov (dar si din Bucuresti, pe unde am mai fost la evenimente si targuri) s-a transformat in workshop-uri online (private sau pentru firme) sau sesiuni private cu clienti care cumparau produse ce trebuiau asamblate chiar de ei acasa. Team-building-uri, petreceri de Craciun, momente de relaxare pentru angajatii unor firme din Bucuresti sau Cluj - toate petrecute in online - au fost momente de reconectare cu natura prin atelierele de terarii si kokedama pe care le-am facilitat.

Ultimul an, chiar si cu pandemie cu tot, a trimis la noi clienti cu viziune, care si-au inceput business-uri noi (magazine de produse bio si sustenabile, de la Bucuresti si Brasov), oameni care si-au amenajat casele sau terasele. Si, de asemenea, oameni care au cautat cadouri inedite si vii, cu diverse ocazii, in special de Craciun.

Dintre produsele noastre cautate in ultimul an: kit-urile DIY de terarii si mini-terarii, coronitele de Craciun, decorurile mici cu dreamcatchers si kokedama.

 

Planuri pentru acest an

Atat eu cat si Alexandra ne dorim sa tinem deschis spatiul Sâmbure, concept-store-ul din centrul Brasovului, locul in care, intr-un viitor cat mai apropiat, sa tinem din nou intalniri de creatie, ateliere, workshop-uri si evenimente, un spatiu disponibil si pentru alti facilitatori, care doresc un mediu cald, feminin, creativ si cu multa natura, in care sa isi desfasoare cursurile sau sesiunile lor. De asemenea, ne propunem sa colaboram cu mai multe firme de arhitectura si design interior, pentru a putea crea, împreună cu ei, spatii verzi interioare cat mai armonioase si mai aproape de natura. Fie ca vorbim de industria HORECA, fie ca vorbim de spatii de birouri, airbnb-uri sau proiecte rezidentiale, putem aduce multa valoare unor astfel de proiecte, prin expertiza si creativitatea noastra.

De asemenea, intentionam sa crestem shop-ul nostru online, sa il finalizam si sa fie o parghie de vanzari care sa ne sustina. Ne dorim sa ajungem la cat mai multi oameni cu produsele noastre verzi care au o durata de viata lunga sau foarte lunga, pentru ca lucram cu plante cu radacina si cu plante (licheni, frunze, flori) uscate sau stabilizate, adica acea categorie care rezista multi ani si nici nu au nevoie de îngrijire, dar care sunt 100% naturale.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related