[Noii artizani] Medea Bălănică: Pictatul este terapeutic. Fiecare punct conține în el gândurile și stările mele

[Noii artizani] Medea Bălănică: Pictatul este terapeutic. Fiecare punct conține în el gândurile și stările mele

Îmbină arta cu meșteșugul și creează obiecte unicat. Unele sunt imperfecte pentru că din mâinile unui om nu pot ieși lucruri fără cusur, dar tocmai lipsa unui șablon prin care ar fi putut fi trase le face perfecte. Iar la o mai atentă privire, toate spun părți din povestea artizanului, a omului ce le-a meșterit.

Ore întregi de muncă, amestecuri de culori, forme, arome, texturi și multă, multă iubire sunt ingredientele tuturor lucrurilor mici sau mari pe care le admirăm atunci când ne plimbăm prin târgurile cu obiecte handmade. Cine sunt meșteșugarii care le fac? De unde vin ei și care este povestea lor? Continuăm seria Noii artizani și vrem să îi descoperim pe cât mai mulți dintre ei.

Medea Bălănică muzician și artizan, pictează mandale 3D pe agende, cutii de bijuterii sau în tablouri. Medea este din Brașov, iar povestea sa cu artizanatul a început în urmă cu câțiva ani, când s-a reapucat de pictură. Medea’s Mind este lumea ei veselă, iar arta îi este terapie.

 

Bio pe scurt

Sunt din Brașov, dar până să dea peste noi “minunata” pandemie, am fost artist-navetist J; eu cântând în trupa Popas, aveam evenimente în fiecare weekend în București și în țară.

Am studii superioare în drept și psihologie, deci nimic legat de ceea ce fac, pentru că așa a fost să fie. În ce privește arta (pictat, crafts, cântat) sunt în mare parte autodidactă.

 

Pasiunea pentru artizanat

De mică mi-am dat seama că am simț artistic. Îmi amintesc că desenam și croiam haine pentru păpuși, am făcut și un curs de pictură la un moment dat, iar în adolescență eram “vedeta” cartierului când ieșeam cu chitara în spatele blocului și cântam alături de prietenii de la bloc. J Mă rog, asta până ne fugăreau vecinii că făceam prea mult zgomot.

De câțiva ani m-am reapucat de pictat și am descoperit că mă pasionează tehnica punctului. Pentru mine este terapie prin artă. Ca o notă originală, aș spune că punctele mele sunt 3D, iar pentru a vă convinge de asta o să vă invit pe pagina mea de Facebook pe Instagram (@medeasmind) și pe unveiled.ro/medeas-mind. Acolo veți găsi multe mandale, ceasuri realizate tot prin tehnica punctului și alte tehnici mixte, precum si agende și casete decorate în stil similar.

 

Între libertatea creației și constrângerile antreprenoriatului

Nu am echipă. It’s a one woman show! :) Și da, întrebarea este foarte bună. Din păcate, a te promova și vinde tu pe tine este complicat și complex. Pentru că nu mai poți fi creatorul, ci trebuie să îmbraci o altă haină, cea a antreprenorului, care mie îmi este de cele mai multe ori, incomodă. Adesea rămân fără energie pentru partea de promovare, pentru că e o acțiune care mă desprinde de esența a ceea ce fac per se și mă transformă în vânzător. Dar cineva trebuie să o facă și nu mă am decât pe mine în povestea asta.

 

De la idee la produsul final. Procesul creativ

În primul rând, starea pe care o am determină foarte mult din ce urmează să se întâmple pe pânză sau pe orice alt material pe care urmează să lucrez. Sunt extrem de chițibușară, perfecționistă și nemulțumită. Apropo de asta. Aveam la un moment dat în casă vreo câteva tablouri începute în timp la care am tot încercat să mă întorc, dar pe care nu le-am putut termina. Într-o zi am luat decizia să le duc la ghena de gunoi. Am făcut maaaarea greșeală de a pune poza faptei pe Facebook și mi-au sărit în cap toți cunoscuții, apostrofându-mă că am putut să fac una ca asta! :) Ba câțiva chiar mi-au cerut adresa ghenei să meargă să le ia. Deși absolut impresionată de o astfel de reacție, le-am spus că am preferat să mă despart de ele așa, pentru că nu pot oferi cuiva ceva făcut de mine de care nu sunt mulțumită. Nu știu câți m-au înțeles, dar pentru mine lucrul ăsta a fost catartic.

Procesul creativ la mine se întâmplă diferit. Uneori, pot începe să lucrez la ceva cu mult timp înainte de a o face efectiv. De cele mai multe ori, “văd” combinații de culori și forme care se cer desenate, iar apoi ele prind contur și, pur și simplu, devin. Se pot materializa în mandale, yantre, ceasuri cu povești, agende decorate prin tehnica punctului în relief sau casete pentru amintiri sau bijuterii.

 

Inspirația

Uneori, un simplu gând sau o expresie pot reprezenta sursa inspirației. Câteva dintre lucrările mele se cheamă: The Code for Changing Seasons, 1001 Nights, Russian Roulette, Solaris, Finding Neverland, Hope Catcher, The Better Half, Ethnicity, Steampunk Tendencies, Togetherness, The Land of the Fairies, Alice in Wonderland, Inception ș.a.m.d.

Am studioul meu de lucru acasă. Îmi place să fie totul ordonat și pus la locul lui, altfel nu pot lucra. Deci studioul meu de lucru e ușor atipic pentru un pictor, zic eu. J Uneori lucrez cu orele și îmi amintesc să mă opresc când mă doare spatele. Spuneam mai sus că pentru mine pictatul este terapeutic. Fiecare punct conține în el gândurile și stările mele, iar pentru că tehnica în sine trebuie să fie foarte precisă, simt că prin grija pe care o port fiecărui punct atunci când îl creez, contribui puțin de tot la ordinea universală.

 

Ce diferențiază obiectele tale de celelalte din piață?

Cred că reacția privitorilor. Am observat că toți cei care le văd, fără excepție, vor să le atingă. Pe unii i-am văzut fascinați de efectul 3d pe care îl au lucrările mele. Iar alții au spus că îi ajută să se relaxeze, ceea ce mă încântă tare, mai ales că unul dintre rolurile mandalelor este conexiunea cu sinele.

 

Clienții tăi și cum ajung la tine

De regulă, clienții mei vin de pe Facebook, dar sunt și cunoștințe ale cunoștințelor. Unii revin pentru că vor să ofere cadouri sau pentru că vor ceva personalizat.

 

Produsele cele mai cautate în ultimul an

Cel mai mult s-au căutat agendele decorate prin tehnica punctului, dar am lucrat și la o siglă pentru un salon de înfrumusețare, mandale-ceasuri, casete.

 

Cum te promovezi?

De câțiva ani particip la expoziții individuale și comune, împreună cu alți artiști. Am expus până acum la câteva galerii ( mai ales la Galeria Ora 0 din Brașov), la câteva hoteluri importante din capitală (Hilton, Marriot, Crowne), centre culturale din țară.

În cea mai mare parte, mă promovez pe Facebook. Am menționat mai sus pagina mea. Încerc să fiu activă și să postez ce creez cât mai des, dar cum spuneam, de multe ori nu mai am energie pentru a mă și promova. Uneori mai organizez trageri la sorți pentru a-mi promova arta și așa fac și niște oameni fericiți :)

 

Brandul tău în social media

Cred că se vede destul de distinct. Eu sunt de multe ori “fata cu mandalele”. Am câțiva oameni absolut fideli paginii mele, care mă sprijină cu share-uri de fiecare data și cărora le mulțumesc din suflet. Iar asta cred că este foarte important de știut. Chiar dacă nu poți cumpăra, poți susține și ajuta foarte mult un artist dacă îi promovezi arta.

 

Comunitatea de artizani din România

Ca în orice branșă, sunt oameni și oameni. În ce mă privește, eu încerc pe cât posibil să îmi susțin colegii artiști, fie promovându-le lucrările, fie mergând la expozițiile lor când pot.

 

Gânduri, visuri și dorințe pentru acest an

Îmi doresc să am cât mai multe comenzi, evident. Dar mai mult de atât, mi-aș dori ca noi ca popor să deschidem mai bine ochii ăia interiori către artă și să înțelegem cât e ea de importantă pentru suflet.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related