[Art & Magic] Oana Ispir: Nu există plictiseală ca artist, dar există o grămadă de muncă auxiliară, autopromovare, contracte sau contabilitate

[Art & Magic] Oana Ispir: Nu există plictiseală ca artist, dar există o grămadă de muncă auxiliară, autopromovare, contracte sau contabilitate

Ca artist, iubește descoperirile, jocul, ilustrația de carte și nu există plictiseală în creație, ca ilustrator pe cont propriu știe că munca auxiliară, cea care îi organizează viața profesională, este și ea importantă. Oana Ispir este unul dintre artiștii freelanceri norocoși, muncește și trăiește într-un oraș mic și verde, de unde ajunge ușor în oaza sa de liniște și inspirație, vârful unui deal.

"Am căpătat bunul obicei de a pune orice idee, bună sau proastă, neanalizată, în caiete de schițe. Caietele sunt apoi o bună sursă de inspirație, independentă de lumea exterioară. E ca și cum ai avea o conversație cu tine însuți în timp. Pentru blocaje torn un pahar de vin sau o plimbare dacă e mai grav".

Despre ilustrație și creație, mai departe, cu artista Oana Ispir, care ne spune că nu urmărește trendurile din domeniul său, pentru că a găsit stilurile care îi plac și le dezvoltă prin munca sa.

 

Despre tine

Ca artist sunt o persoană care iubește descoperirile și jocul. Am experimentat de-a lungul anilor multe tehnici și direcții, cu gândul că se va stabiliza până la urmă un stil din atâtea căutări. Am ajuns să prefer ilustrația în acuarelă, tușuri și linogravură iar în mediul digital încerc să păstrez ce am învățat pe hârtie.

 

Proiectele care îți plac cel mai mult

Îmi plac mult ilustrațiile editoriale, e o provocare să spui mai multe lucruri deodată cu o singură ilustrație. Cea mai multă experiență o am însă în domeniul ilustrației de carte. Îmi place și modul în care acestea se completează, ilustrația de carte se apropie de personaj, îl detaliază și particularizează iar ilustrația editorială, de obicei, se referă la personaje în ansamblu, ca parte a unor grupuri.

Toate lucrările mele încep pe hârtie, pe care arunc cuvinte și mâzgăleală până se clarifică o direcție. În unele cazuri, când există o experiență pe care o pot evoca, nu e nevoie de atâta lămurire pe hârtie.

 

Inspirația și blocajele

Am căpătat bunul obicei de a pune orice idee, bună sau proastă, neanalizată, în caiete de schițe. Caietele sunt apoi o bună sursă de inspirație, independentă de lumea exterioară. E ca și cum ai avea o conversație cu tine însuți în timp. Pentru blocaje torn un pahar de vin sau o plimbare dacă e mai grav.

 

Stilul tău artistic

Iată o întrebare imposibilă pentru un ilustrator curios și haotic. Pot menționa doar ca fir roșu un pic de umor ce mai cade ocazional în ironie sau melancolie.

 

Ce te-a învațat desenul?

Lumea se vede diferit în funcție de emoții, cum pățim cu toții. Desenul nu a schimbat nimic deoarece mereu am desenat. Da, există uneori o stare în care știi că privești ca să înregistrezi, nu să participi. Weird.

 

Pe cont propriu ca ilustrator

Probabil părerile depind de nișa fiecărui ilustrator și de personalitate. Personal îmi place foarte mult varietatea de proiecte întâlnite și faptul că nu se întind pe ani. Îmi plac noutățile. Nu există plictiseală ca artist, dar există o grămadă de muncă auxiliară, de la organizarea vieții în segmente work & personal, la autopromovare, contracte sau contabilitate.

 

Ajutorul online-ului

Majoritatea lucrărilor mele vin din online, lucru ce mi-a permis să locuiesc într-un oraș mic și verde. Am o pagină de FB, o pagină pe Behance, un website portofoliu, un website magazin, un cont de Instagram și din păcate cam atât am reușit să duc. Restul îmi sunt încă nefamiliare. În general postez ce tehnici mai explorez, materiale noi, schițe sau mici bucățele din proiecte în desfășurare.

 

Anul 2020 pentru tine

A fost un an cu tot timpul liber ocupat de proiecte, am făcut asta inconștient, ca o fugă de realitate și de griji. Grijile și-au făcut loc oricum. Credeam că am rezerve inepuizabile de optimism, dar s-au epuizat totuși. Am rămas după acest an cu fixația de a semna contract înainte de a începe lucrul.

 

Cele mai importante proiecte

Majoritatea proiectelor mele sunt în domeniul cărților ilustrate pentru copii iar anul trecut nu a fost o excepție. Am ilustrat opt cărți din care șapte au și ajuns la tipar în același an. Evenimente în afara sferei cărților au fost participarea la proiectul Tarot ilustrat al Asociației Illustrart din Cluj, alături de 40 de ilustratori români - eram entuziasmată de edițiile lor anterioare de Măscărici și mă bucur tare că mi-au păstrat un loc în pachetul de cărți. Tot diferit față de ce fac de obicei a fost și seria de desene pentru Somnoroși povești audio, site-ul lansat acest an de Tudor Stoica, căruia îi mulțumesc pentru încredere.

 

Cum îți menții vie creativitatea?

În fiecare zi ies din casă de dimineață, fie cu treburi prin oraș fie prin parc/pădure. Fără acest ritual zilele se contopesc și dispare granița dintre noapte și zi. Locul meu preferat de uitat de griji este pe vârful unui deal, cu o cutie de culori și hârtie în față.

 

Piata de ilustrație românească

Piața de ilustrație pare în dezvoltare continuă, privind de aici din șoșonii mei parcați la munte. Am început anul trecut să urmăresc multe nume noi. Și tot anul trecut am ajuns să povestesc cu mai mulți colegi decât oricând, de la normalizarea socializării online. Analize nu am, cunosc o felie prea îngustă din întreg ca să îmi pot da cu părerea.

 

Trenduri în 2021

Nu urmăresc trenduri nici global nici în România, am găsit stilurile care îmi plac și le voi dezvolta doar pe acelea. Dar e amuzant că mi-am regăsit o postare de linogravură într-un video cu trendurile de design 2021, deduc de aici că revine la modă look-ul gen printmaking.

 

Manierisme și clișee

Cred că observăm un clișeu sau manierism doar dacă nu suntem pe aceeași undă cu subiectul . Probabil sunt foarte folosite acum imaginile ce evocă spațiul intim al casei sau apropierea de natură, dar nu mă deranjează deloc din moment ce empatizez cu subiectele.

 

Noile cerințe din biref-uri

Bănuiesc că ilustrația de carte e o lume paralelă, deoarece nu s-a schimbat nimic aici din cauza pandemiei. Ba da, au apărut termene limită mai lejere. Yay!

 

Așteptări de la acest an

Aș vrea să am un an cu mai multe proiecte personale, să reușesc să cresc magazinul cu ilustrații și linogravură. Și cel mai mult mi-ar place să reîntâlnesc oamenii față în față.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related