Proiecție online cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși.
Cinemateca Astra Film celebrează Ziua Națională Constantin Brâncuși oferind un film-eveniment: „În căutarea tatălui pierdut”, regia Ionuț Teianu. Filmul, care prezintă povestea tulburătoare și șocantă a lui John Moore, fiul nerecunoscut al sculptorului Constantin Brâncuși, va fi disponibil online timp de 24 de ore, începând de vineri, 19 februarie, de la ora 20:00, pe canalul YouTube Astra Film.
Realizat în anul 2016, filmul lui Ionuț Teianu spune povestea unui om care a avut un tată celebru, unul dintre cei mai mari sculptori ai tuturor timpurilor, dar care nu l-a recunoscut niciodată, a refuzat să accepte existența lui. Nici în ultimul său an de viață, atunci când a lăsat statului francez toate operele din atelierul parizian, Constantin Brâncuși nu a făcut vreo referire la fiul său, care avea deja 23 de ani.
John Constantin Brâncuși Moore se născuse la Londra în anul 1934. Mama lui, pianista Vera Moore, i-a spus cine este tatăl, dar l-a rugat să păstreze acest secret toată viața.
„John a crescut păstrând secretul de familie, ca un copil, și mai apoi ca un adult cuminte”, spune regizorul Ionuț Teianu într-un interviu acordat revistei Dilema veche. Abia la vârsta de 78 de ani, John Constantin Brâncuși Moore a hotărât să se lupte pentru a fi recunoscut oficial ca fiu al marelui Brâncuși.
„Cu toate că a locuit ani de zile în cartierul Montparnasse, la mai puțin de un kilometru de atelierul lui Brâncuși, John nu şi-a văzut tatăl decât o singură dată în viaţă, în 1954, când avea 20 de ani. Vera l-a rugat să o ducă cu mașina până la atelier. Brâncuşi a deschis uşa, a lăsat-o pe Vera să intre, apoi a închis uşa fără să se uite la cel care rămăsese afară. În momentul acela, John a făcut pe ascuns o fotografie, care a ieşit neclară. Dar a păstrat-o toată viaţa în cutiile cu amintiri”, mai spune regizorul Ionuț Teianu.
„Făcând acest film, am vrut să explorez omul din spatele artistului de geniu. Brâncuşi a trăit o viaţă de om singuratic. Și-a consacrat existența sculpturii. Niciodată nu a trăit în cuplu. Relația cea mai îndelungată a fost cea cu Vera Moore, mama lui John… Am înțeles că în viață e un timp pentru a face fiecare lucru. Dacă nu ne-am ocupat de acel nod la momentul potrivit, mai târziu e, din păcate, imposibil să mai schimbăm cursul vieţii”, a mai declarat regizorul Ionuț Teianu.
Regizorul român Ionut Teianu, stabilit la Paris, este cunoscut mai ales pentru scenariul filmului “Despre oameni și melci” regizat de Tudor Giurgiu. A mai coregizat, în anul 2006, împreună cu Tatiana Niculescu-Bran, documentarul „For God’s Sake”, despre cazul de la Tanacu. În anul 1990 a realizat un foarte apreciat documentar de școală, „Zile albe” (1990). Filmul „În căutarea tatălui pierdut” este prezentat de Cinemateca Astra Film cu sprijinul Transilvania Film.