[Spațiul necesar] Irina Radu: În ultimii ani am observat o îndreptare a beneficiarilor spre amenajările interioare moderne, cu accente industriale

[Spațiul necesar] Irina Radu: În ultimii ani am observat o îndreptare a beneficiarilor spre amenajările interioare moderne, cu accente industriale

Nevoia de a fi mai aproape de natură se simte tot mai mult și în rândul celor care locuiesc în orașe. De aceea, în ultimul an, orășenii au început să dea aglomerația și poluarea din marile aglomerări urbane pe viața la sat. Cei care au rămas la oraș sunt tot mai conștienți de beneficiile pe care o locuință într-o zonă verde le aduce și caută acum case aproape de parcuri sau în locuri cu spații verzi. Pentru a le amenaja au nevoie de specialiști în design interior, iar cererea pentru servicii de amenajari interioare a crescut, spune arhitecta Irina Radu.

"Designul de interior este un domeniu în continuă creștere și dezvoltare pe piața din România. Văd o preocupare din ce în ce mai mare a beneficiarilor pentru spațiile în care locuiesc și pentru găsirea de soluții optime. Oamenii au înțeles că în spatele amenajărilor pe care le văd pe diverse canale de Home&Deco există foarte multă muncă și oameni cu studii de profil"

Povestim în continuare cu arhitecta Irina Radu de la iDecorate despre amenajari interioare și despre ce schimbări au apărut în piața de profil.

 

Despre tine

Am terminat Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”, secția Arhitectură de Interior, așadar parcursul meu a fost unul destul de natural. În 2015, am înființat studioul de design interior iDecorate, și de atunci ne-am pus amprenta pe câteva sute de locuințe, spații publice și comerciale, din București și nu numai. Din echipă mai fac parte Alexandru Roșu și Corina Roșu-Stănescu.

 

Viziunea și stilul tău

Consider că un arhitect bun nu trebuie să aibă un singur stil, ci să fie orientat către fiecare beneficiar în parte și spre transpunerea dorințelor acestuia într-un rezultat optim.

În ceea ce mă privește, mă regăsesc în amenajările moderne, simple, curate, în stilul minimalist. M-am convins că nu trebuie să te înconjori de multe lucruri pentru a-ți pune amprenta sau a te simți acasă. Un interior prea încărcat te distrage de fapt de la arta de a locui, de aceea aplic aceste principii în amenajările mele.

Mă pliez însă și pe interioare de sorginte clasică, a căror istorie o onorez prin propuneri de design eclectice.

Mă inspiră materialele naturale dar și culorile vii și lumina.


Credit foto: Vlad Creteanu

 

Lecțiile meseriei

Meseria noastră este una în care înveți continuu, pentru că fiecare proiect e 100% unic și irepetabil. În plus, lumea, tehnologiile, materialele, se dezvoltă constant, așadar trebuie să fim în permanență în contact cu noutățile pe care le folosim și integrăm în proiectele noastre. În arhitectură, e esențial să fii autodidact. După o facultate dificilă și provocatoare, în care asimilăm noțiunile teoretice, începe „lumea reală” din șantiere și atunci procesul de învățare e unul perpetuu.

 

Noi perspective

Din punct de vedere social, antropologic, pandemia a resetat raporturile fiecăruia dintre noi cu spațiul de locuit. Dacă înainte petreceam mai puțin timp în case și ignoram anumite detalii, în perioada de izolare am fost nevoiți să ne confruntăm locuințele, cu bune și cu rele. Am simțit așadar o nevoie crescută de renovare, de reamenajare, de adaptare a spațiilor la noile realități: biroul de acasă e acum nelipsit din proiectele noastre.

În ceea ce privește modul de lucru, pandemia ne-a limitat destul de mult conexiunea directă cu beneficiarii. Majoritatea întâlnirilor le desfășurăm acum online, prin zoom sau WhatsApp. Singurele conexiuni directe au rămas vizitele în șantier – pe care nu le putem face doar online ;)

Domeniul designului interior se aseamănă puțin cu cel al psihologiei, apropierea de beneficiar e esențială, pentru că îi influențezi felul în care va locui în următorii ani și trebuie să îl cunoști extrem de bine. De aceea a fost destul de greu pentru noi, fiind obișnuiți să interacționăm foarte mult cu clienții, dar ne-am adaptat.

 

Cele mai importante proiecte de anul trecut

Anul trecut am avut în total 98 de proiecte finalizate, majoritatea rezidențiale, de care suntem foarte mulțumiți, și 26 cu care am intrat în noul an. Cel mai recent finalizat este un apartament în ansamblul bucureștean Natura Residence, reamenajat pentru a corespunde nevoilor unei tinere familii cu un copil. Am mizat pe materiale naturale, texturi lemnoase, și un ambient scandinav.

Ne mândrim și cu bistroul Soup Up din piața Rosetti, un bar de supe unde galbenul viu îți stârnește pofta de mâncare și te încălzește precum o supă bună.


Credit foto: Vlad Creteanu

 

Impactul perioadei asupra business-ului

Proiectele comerciale ne-au intrat în stand by: am pierdut două hoteluri plus câteva restaurante. Proiectele rezidențiale au rămas însă constante și nu au suferit nici o întrerupere. Ne-a ajutat faptul că

beneficiarii au început să petreacă mai mult timp acasă și au avut nevoie să își redecoreze/reamenajeze locuințele pentru a se adapta noilor condiții. A fost o perioadă de incertitudine, nesiguranță, dar am luat lucrurile așa cum au venit și am încercat să rămânem optimiști.

 

Schimbări în piața de profil

Beneficiarii s-au orientat spre achiziția și amenajarea de case sau apartamente cu terase generoase, care să le ofere mai mult contact cu natura. Clienții noștri care dețineau spații comerciale în mall-uri au început sa se orienteze spre spații în exteriorul centrelor comerciale, spații stradale, ca bistroul Soup Up menționat mai sus.


Credit foto: Vlad Creteanu

 

Evoluția arhitecturii și desginului interior

Designul de interior este un domeniu în continuă creștere și dezvoltare pe piața din România. Văd o preocupare din ce în ce mai mare a beneficiarilor pentru spațiile în care locuiesc și pentru găsirea de soluții optime. Oamenii au înțeles că în spatele amenajărilor pe care le văd pe diverse canale de Home&Deco există foarte multă muncă și oameni cu studii de profil, iar simpla inspirație de pe Pinterest și DIY-ul nu funcționează. Au înțeles că pentru a obține o amenajare de calitate trebuie să investească și mai ales să apeleze la un profesionist. A crescut așadar semnificativ cererea, deci și oferta, sunt tot mai multe firme care oferă servicii de design interior, însă nu întotdeauna cu o experiență suficientă. E esențial ca, atunci când alegi un designer, să acorzi o atenție sporită portofoliului său și să nu te bazezi pe prețul cel mai mic.

Ca stil, în ultimii ani am observat o îndreptare a beneficiarilor spre amenajările interioare moderne, cu accente industriale.

 

Cerințele clienților tăi

Pandemia ne-a afectat pe toți, conștient sau mai puțin conștient. Beneficiarii acordă acum o atenție sporită amenajărilor teraselor și grădinilor, încearcă să aducă mai mult din natură în casele lor. Ne-au solicitat de asemenea spații multifuncționale, birouri care pot deveni și camere de oaspeți, de exemplu.


Credit foto: Vlad Creteanu

 

Cu ce au fost înlocuite casele comuniste în ultimii 30 de ani?

Au fost înlocuite cu apartamente în blocuri noi, cu terase din ce în ce mai generoase. Observăm o tendință în achiziția apartamentelor la ultimele etaje, apartamente cu terase generoase, ce le permit beneficiarilor să își amenajeze propriul colț de natură. Beneficiarii înclină acum spre apartamente cu suprafețe ample, ferestre mari, apartamente mult mai confortabile.

 

Relația oamenilor cu mediul înconjurător

După cum precizam mai devreme, oamenii au început să fie mai conștienți de beneficiile pe care le aduc natura și mediul înconjurător în viețile lor. Sunt în căutare de locuințe cu terase sau grădini generoase, cu spații verzi, sau locuințe aflate în vecinătatea parcurilor. De asemenea, au început să pună accent pe materiale naturale și pe integrarea lor în amenajări.


Credit foto: Vlad Creteanu

 

Viitorul spațiului public

Consider că spațiul public din România, atât interior cât și exterior, ar trebui să fie orientat mai mult către om. Să fie gândit la o altă scară, mai umană, și să ia în calcul nevoile indivizilor. Mi se pare că România, și din păcate mai ales Bucureștiul, nu a investit deloc în spațiul public, lăsându-l pur și simplu să rezulte, fără o planificare prioritară.

Nu avem zone de promenadă, spații verzi raportate la numărul de locuitori, cum vezi în marile capitale europene. Dacă ar exista interes, lucrurile s-ar putea rezolva foarte ușor, marile orașe din lume organizează periodic concursuri de idei pentru amenajarea spațiilor publice. Sunt concursuri de idei susținute de primării, organizate în cadrul facultăților sau chiar a birourilor de arhitectură, și aplicate apoi în practică. În acest fel, rezultatul ar fi cu siguranță unul potrivit și adecvat.

 

Trenduri în 2021

Am scris un articol pe blogul nostru despre tendințele în design interior ale anului 2021.

Cred că vom vedea tot mai multe locuințe amenajate ținând cont în primul rând de funcționalitate.
Din punct de vedere cromatic, culorile din 2021 se învârt în jurul unei palete pământii: nuanțe maronii, ruginii, verzi și galbene.

Noi postăm în permanență pe contul nostru de instagram imagini cu tendințe, piese de mobilier, materiale și finisaje noi pe care le întâlnim.

 

Gânduri și speranțe pentru acest an

Am început 2021 optimiști și cu un mare zâmbet. Suntem siguri că lucrurile vor reveni treptat la normal și sperăm că am învățat ceva din această experiență numită„pandemie”. Proiectele cu care am început anul sunt preponderent rezidențiale și se desfășoară în toată țara: București, Constanța, Galați și sperăm ca în acest an să ne îndreptăm și spre piața din Brașov și Cluj-Napoca.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related