Melania Medeleanu: Adolescentii de ieri, de azi si de maine isi doresc libertate, testeaza granite, contesta autoritatea

Melania Medeleanu: Adolescentii de ieri, de azi si de maine isi doresc libertate, testeaza granite, contesta autoritatea

La 16 ani avea o emisiune la radio, iar un an mai tarziu, chiulea de la scoala pentru a ajunge la emisiunea de la TV. Melania Medeleanu a fost o adolescenta paradox, dupa cum se autodescrie: pe de o parte o liceeana constiincioasa, care-si vedea de scoala cuminte, pe de alta parte o rebela care simtea ca trebuie sa-si ia viata in propriile maini. E important sa nu uitam prin ce fel de adolescenta am trecut, ca sa ajungem adultii din prezent, spune ea. Doar asa putem comunica cu adolescentii de azi, care au multa nevoie sa fie vazuti si ascultati.

Unul dintre proiectele importante ale asociatiei Zi de Bine, pe care Melania a fondat-o anul trecut, este Teen Line, o platforma de sanatate emotionala si de prim ajutor emotional care ofera asistenta de specialitate tinerilor. In cadrul acestui proiect, o echipa de 60 de psihologi a primit training pentru a raspunde cat mai bine nevoilor adolescentilor care suna. 

Era Septembrie anul trecut cand, pe pagina mea de FB am facut o postare despre celebrul „Seen”. Auzisem expresia “ a da cu seen” si simtisem de cateva ori pe pielea mea cat de dureros e. Cu atat mai greu le e adolescentilor cand se confrunta cu o astfel de atitudine, fie ca ea vine de la colegi, prieteni, parinti sau profesori, povesteste Melania

In randurile de mai jos, povestim cu Melania Medeleanu, co-fondator Asociatia Zi de Bine, despre bilantul de un an al asociatiei, planurile pentru 2021, podcastul recent lansat si cum convingi oamenii sa ajute in vremuri de pandemie. 

 

Cum a evoluat asociatia Zi de Bine

La sfarsitul lui Februarie implinim un an de la lansarea Asociatiei Zi de Bine. Desi lucrurile nu stau deloc asa cum erau puse pe hartie cand s-a nascut Zi de BINE,  ne dam seama, uitandu-ne la ce fel de an a fost 2020, ca suntem al naibii de norocoase. Intr-un an in care zeci, daca nu chiar sute de ONG-uri si-au pus proiectele in stand bye, noi am avut sansa sa implementam 11 proiecte, cate unul in fiecare luna a anului. Am facut o gradina terapeutica pentru pacientii de la Balaceanca, un dus mobil cu care am ajuns la peste 500 de copii, dintre care multi faceau dus pentru prima oara in viata, am transformat un autobuz scos din circulatie intr-un afterschool social – sunt cateva dintre proiectele pe care le-am sustinut si care ne-au facut anul 2020 mai frumos.

Dar daca ne uitam la inceputuri, nici nu se uscase bine cerneala pe certificatul nostru de nastere cand a izbucnit pandemia – acolo, la inceputuri se afla si cel mai mare dintre proiectele noastre  de pana acum- cel care nu era deloc in plan.  #Scutpentruspitale a strans la un loc  zeci de companii si peste 30.000 de oameni, care au trimis un sms, si-au donat ziua, au facut evenimente de fundraising care ne-au permis sa trimitem echipamente de protectie, dezinfectanti, aparatura medicala in valoare de peste 1.000.000 de euro spre mai bine de 100 de destinatii – spitale si cabinete ale medicilor de familie.

 

Lucruri frumoase si mai putin frumoase

Fiecare proiect are frumusetea lui si luna de luna, cand ajungem la final si vedem ca-i gata, chiuim de bucurie. A fost grozav cand am vazut cum autobuzul scos din circulatie si cumparat la licitatie de doi profesori, Natalia si Adi, s-a transformat in 30 de zile din Rapciuga in Fat Frumos. Si ne e tare drag ori de cite ori primim poze de la ei cu copiii care-si fac temele in Edubuzz.

Sau de cate ori Valentina, asistentul social de la Balaceanca ne povesteste despre pacientii de acolo care si-au gasit un rost, care ies mai mult din salon, isi petrec timp si interactioneaza in Gradina terapeutica amenajata de noi in Iunie anul trecut. Ba chiar au pus castraveti la murat din roadele culese cu mainile lor. Cred ca astea sunt satisfactiile: sa vezi ca ai pus un proiect pe roate si cateva luni mai tarziu el e inca acolo, dus mai departe de partenerii nostri.

Ce ma mai bucura foarte tare e si ca uneori suntem “nasele”unor ONG-uri care se nasc odata cu proiectele sustinute de noi. De pilda, Mihaela Chiper, o luptatoare infocata pentru drepturile copiilor, a prins curaj si a facut Asociatia V.I.S. (victimele infractiunilor sexuale)cu ocazia proiectului Loc de BINE – camera de audiere pentru minori in 3 Parchete judetene. E grozav sa te uiti in urma si sa stii ca ai fost acolo cand s-a nascut un ONG nou care va lupta intr-un domeniu insuficient acoperit.

Sigur ca sunt si griji si piedici si frustrari si greutati – nu intotdeauna rezonezi cu oamenii pe care-i intalnesti iar pentru mine cea mai mare frustrare apare atunci cand cineva spune  ca face ceva si nu se tine de cuvant. Am preferat intotdeauna un NU cinstit unui Da inselator. Mai ales in proiectul nostru, in care ne straduim sa ducem la bun sfarsit cate un proiect la fiecare 30 de zile, un cuvant incalcat poate sa insemne ca luna aceea nu vom izbuti sa ne incadram in timp. 

 

Planuri pentru 2021

Anul 2021 a inceput deja in forta pentru noi cu doua proiecte speciale. Teen Line este o platforma de sanatate emotionala si de prim ajutor emotional din Romania, dedicata adolescentilor cu varste cuprinse intre 13 si 21 de ani. Odata cu acest proiect am lansat si podcastul Zi de Bine, iar primul episod, foarte dur de altfel, este despre povestea Georgiei, o tanara de 17 ani care si-a luat viata. Scopul acestui podcast este de a trage un semnal de alarma in privinta unor subiecte care, din nefericire, inca sunt prea putin discutate si abordate.

Proiectul care se afla in plina desfasurare acum se numeste Loc de Bine si este gandit special pentru copii martori sau victime ai unor infractiuni si care, din pacate, intra tot mai des in contact cu sistemul judiciar din Romania. Doar in anul 2020, peste 2000 de copii au fost victime in dosarele trimise in judecata de procurorii romani. Copii care ajung inevitabil fata in fata cu procurori sau intervievatori, care le pun intrebari peste intrebari despre situatiile de neinteles prin care trec, sunt nevoiti sa poarte aceste discutii intr-un spatiu rece si neprietenos. Pentru acesti copii ne-am adunat fortele pentru a crea Loc de Bine, trei camere dedicate audierii copiilor, in cadrul a trei parchete de pe langa tribunalele din Romania, in Constanta, Valcea si Vrancea. Aceste camere sunt perfect adaptate pentru copii, cu elemente si materiale de sprijin care sa ii ajute sa isi spuna povestea.

Sunt o multime de cauze care au nevoie de sustinere iar noi ne-am propus sa ne uitam fix acolo unde e greu sa-ti mentii privirea- luna viitoare de pilda, ne uitam la Ferentari, apoi la nevazatori sau la copii care se pregatesc sa paraseasca centrele de plasament.

Si daca anul trecut a fost un permanent heir up – jumatate de luna ne straduiam sa facem rost de bani si jumatate sa concretizam proiectele, anul asta am primit o gura de oxygen- trei parteneri strategici- Lidl Romania, E-on Romania si UniCredit Bank - au decis sa ni se alature pe tot parcursul anului 2021 in sustinerea cauzelor lunare.

 

Despre Teen Line

Era Septembrie anul trecut cand, pe pagina mea de FB am facut o postare despre celebrul „Seen”. Auzisem expresia “ a da cu seen” si simtisem de cateva ori pe pielea mea cat de dureros e. Cu atat mai greu le e adolescentilor cand se confrunta cu o astfel de atitudine, fie ca ea vine de la colegi, prieteni, parinti sau profesori.

In plus, auzeam din ce in ce mai des despre tineri care decid sa-si ia viata. Asa ca am inceput sa exploram posibilitatea unui proiect dedicat adolescentilor. Cateva zile mai tarziu era pe hartie iar in Ianuarie, cu ajutorul prietenilor de la Deprehub, proiectul e pe picioare si a impactat deja zeci de mii de oameni – adolescenti si parinti de a adolescenti.

Teen line este un help line gratuit, cu acoperire nationala, disponibil 24/7 (0374.461.461). O echipa de peste 60 de psihologi a primit training pentru a raspunde cat mai bine nevoilor adolescentilor care suna. Teen Line e  si o platforma de sanatate emotionala si de prim ajutor emotional care ofera asistenta de specialitate tinerilor si le pune la dispozitie articole si materiale video concepute de psihologi, pe intelesul lor (adolescenti.deprehub.ro).

 

Ce ai descoperit despre adolescentii din Romania 

E fara indoiala o perioada extrem de complicata pentru ei. La varsta la care exploreaza lumea, isi fac prieteni, chiulesc prin parcuri si se desprind incet de parinti, au fost obligati sa ramana in casa, departe de tot ce le-ar fi facut adolescenta suportabila. Iar in camera de alaturi, parintii sunt mai aproape ca oricand. Riscul de scantei, la fel. N-am auzit nici macar un singur adolescent care sa nu spuna ca-i e dor de prieteni si de viata de dinainte.

 

Cum a fost realizat podcastul

Ideea acestui podcast a pornit din dorinta de a explica suplimentar care sunt provocarile care apar in fiecare proiect pe care il realizam. Discutam lunar cu atat de multe persoane, aflam povesti de viata din care putem extrage informatii foarte pretioase si pe care nu le-am putea exprima printr-o simpla postare pe pagina de facebook. Asa cum este si cazul primului podcast Zi de Bine.

O poveste dura de viata despre parcursul unei adolescente care a luptat cu depresia si, din pacate, a pierdut aceasta lupta.  Povestea, spusa de mama Georgiei, a ajuns la peste 50.000 de parinti – un semnal de alarma pe care Ilinca  a avut curajul si generozitatea sa-l traga pentru ca alti parinti sa aiba sansa sa-si imbratiseze si sa-si inteleaga copiii.

 

De ce e greu sa comunicam cu adolescentii

Din pacate exista foarte multe variabile care duc spre aceasta situatie, fie ca vorbim despre copii proveniti din medii defavorizate, sau subiect de bulling in scoala sau, din pacate cea mai intalnita situatie -  despre copii ai caror parinti, preocupati de traiul zilnic nu reusesc sa-i ofere adolescentului atentia de care are nevoie.  Sa se simta vazut, auzit, sa simta ca el chiar conteaza.

Nu stiu daca exista solutia miraculoasa pentru o comunicare fara cusur, mai ales la varsta asta, la care tentatia fireasca este sa te descoperi, sa afli ce si cat poti iar asta implica inclusiv sa-ti contesti parintii. Ce mi se pare important e insa sa-i spui si sa-i arati ca, indiferent cat  de tare te-ar impinge, esti acolo pentru el, orice s-ar intampla.

 

Cum ai reusit sa ii faci sa vorbeasca

Ne-au scris multi adolescenti cand am ajuns pe la mijlocul proiectului iar felul in care ei s-au deschis ne-a incurajat sa mergem si mai mult spre ei – pe tik tok sau insta – acolo unde sunt ei, nu unde ne-am petrece noi timpul in mod obisnuit. Ascultandu-i, fara pic de judecata. Nu trebuie sa fii de acord cu tot ce auzi. Ci sa fii dispus sa asculti in continuare, chiar daca nu-ti place ce auzi. Sa te pui in locul lor si, de ce nu, sa-ti aduci aminte cum erai tu adolescent. Adolescentii de ieri, de azi si de maine isi doresc libertate, testeaza granite, contesta autoritatea.  E important ca tu ca parinte sa intelegi asta, sa-i setezi din timp repere morale corecte si sa speri ca va fi bine. Caci de inchis intr-o colivie nu vei putea.

In al doilea episod al podcastului am stat de vorba cu Anastasia, o adolescenta de 17 ani absolut minunata care, cu multa generozitate si autenticitate, mi-a povestit despre dilemele adolescentului de astazi si despre certurile cu parintii. Unul dintre lucrurile pe care le-a zis m-a pus pe ganduri: “Nu doar noi gresim. Si adultii gresesc.  Dar numai noi suntem obligati sa ne cerem iertare”. SI m-am intrebat – cati dintre parinti, cand o dau in bara – ca sa recunoastem, o dam in bara des- le cer iertare copiilor lor?

 

Ce fel de adolescenta ai fost

Am fost un mic paradox – pe de o parte o liceeana constiincioasa, care-si vedea de scoala cuminte, pe de alta parte o rebela care a fugit de acasa pentru ca simtea ca trebuie sa-si ia viata in propriile maini. Din fericire am avut in jur adulti responsabili care, de fiecare data, mi-au dat sansa sa cresc – la 16 ani cineva imi daduse pe mana o emisiune la radio, la un an mai tarziu chiuleam de la scoala ca sa ajung la emisiunea pe care o aveam la tv.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related