Relatiile dintre oameni s-au schimbat in ultimul an, asa ni se pare. Sau, poate, aceste asa-zise schimbari sunt doar niste modificari artificiale de comportament impuse de vremuri. Vom continua oare, si dupa ce ne dam jos mastile de pandemie, sa ne intalnim in grupuri mici, de cate 4, sa evitam multimile, barurile aglomerate, sa fim precauti? Arhitectul Vlad Osiac si-a pus aceste intrebari. Si tot el a descoperit ca, in lipsa concertelor, intalnirile restranse intre prieteni, in care se asculta muzica, sunt o experienta introspectiva, pe care isi doreste sa o traiasca si dupa pandemie.
Si mai viseaza la ceva. La un viitor verde al spatiului public care sa imbunatateasca viata oamenilor.
Cred ca vom observa schimbarile acestea doar dupa ce revenim la o viata fara restrictii impuse. Acum schimbarile sunt “de nevoie”, obligate, artificiale.
Vlad Osiac povesteste mai departe despre proiectele sale de anul trecut, impartasind si alte revelatii din ultima perioada.
Despre tine
De la ultimele interviuri pentru IQads pana acum mare lucru nu s-a schimbat, doar timp ce a trecut peste proiectele care erau atunci la inceput. S-au mai maturat, asezat. RITE, studioul de arhitectura a devenit studio de desgn incepand cu anul acesta (povestesc mai multe mai tarziu), Overdose, studioul de animatie si ilustratie e in pauza momentan (mutand cateva din serviciile oferite acolo in RITE) iar Zammorian asteapta sa se deschida cluburile pentru a continua seria de live-uri si a lansa al doilea album.
Amprenta ta
Consider ca, prin proiectele pe care le fac, trebuie sa urmaresc imbunatatirea vietii beneficiarilor, pe termen lung, nu doar implementarea unor stiluri sau artificii vizuale. Ma inspira foarte mult modele de viata nordice, precum cel suedez, danez dar si cel islandez. Modele in care observ cat de simplu se poate trai, si de asemenea, cat de usor e sa fii fericit atunci cand nu te inconjori de lucruri care nu sunt necesare.
Cele mai importante proiecte de anul trecut
De departe cel mai important proiect al meu a fost apartamentul nostru :) ( o renovare a unui apartament interbelic). Un proces care a parut ciudat la inceput, dar din care am invatat multe despre cei care stau, de obicei, de cealalta parte a mesei.
Dar asta subiectiv.
Obiectiv, cel mai important a fost finalizarea unui proiect aflat in implementare de cativa ani, unde am avut ocazia sa controlam aproape toate aspectele legate de imagine, design de produs si design grafic ale afacerii. Un conac nou in zona Buzau, in care s-a dorit o reinterpretare a stilului traditional al zonei. Si suntem mandri de ce a iesit. Si noi, si ei. Speram sa reusim sa publicam cat de curand un studiu de caz extensiv, rezultatul a aproape 4 ani de munca a multor oameni dedicati.
De asemenea am reusit sa termin anul acesta o sculptura care inseamna foarte mult pentru mine, in care am turnat multa energie si trairi diverse. O reinterpretare a scenei crucificarii, surprinsa in momentul mortii. Ma rog, conceptul e mai complex, intentia fiind sa il public in curand, sub forma unui mic videoclip.
Impactul crizei
Eu nu am simtit un impact negativ. Din contra, marturisesc ca m-am cam bucurat de perioada de lockdown. Am vazut Bucurestiul in cea mai buna varianta a sa: curat, linistit, frumos. Combinat cu luxul de a avea biroul intr-o casa cu curte, a fost o primavara frumoasa. In rest am mutat toate intalnirile in online, lucru care iar m-a bucurat, nefiind cea mai extroverita persoana :)
Revelatiile ultimului an
Mi-am confirmat ideea ca, in realitate avem nevoie de foarte putine lucruri materiale pentru a trai si pentru a avea o viata implinita. Am observat in jurul meu cum prieteni si cunostinte au devenit mult mai orientate catre interior, cautand (obligat fortat poate) lucruri care sa ii bucure mai aproape de casa.
Am reconfirmat ideea ca asperitatile vietii ne fac sa ne intoarcem la “trib”, observand poate cel mai mare atu al umanitatii, colaborarea.
Schimbari pe termen lung
Cred ca vom observa schimbarile acestea doar dupa ce revenim la o viata fara restrictii impuse. Acum schimbarile sunt “de nevoie”, obligate, artificiale. Sunt si eu foarte curios daca oamenii vor prefera sa se intalneasca in grupuri de 4, la cineva acasa, sa gateasca si sa vorbeasca si dupa ce se vor deschide cluburile si barurile. Spre exemplu eu si un grup strans de prieteni obisnuiam sa mergem la cel putin 1 concert pe saptamana. Nu mai putem face asta, asa ca ne intalnim la unul dintre noi acasa si ascultam muzica. E o experienta foarte diferita si mult mai introspectiva. Sper sa o continuam si dupa ce vom putea merge la concerte. O vom face? Nu stiu.
Piata de profil
Eu, personal, nu am simtit mari schimbari in piata. Santierele au mers, proiectele la fel, poate singura diferenta este ca beneficiarii au devenit mai scrupulosi cu investitiile lor. Ceva ce pe mine ma bucura, pentru ca au iesit la iveala lucrurile care sunt cu adevarat importante. S-a mai filtrat tot zgomotul asta in care traim.
Cele mai cautate stiluri
Sincer sa fiu, nu prea stiu. Majoritatea beneficiarilor isi aduc proiectul la RITE pentru ca vor sa lucreze cu mine, nu neaprat pentru ca suntem cunoscuti pentru un stil, trend sau ceva de genul asta, ci pentru ca eu incerc sa creez experiente, tabieturi si in general o viata mai buna, prin proiectele mele.
Cerintele si comportamentul clientilor
Nu am observat schimbari. Bineinteles, in afara de beneficiari cu care am dezvoltat relatii mai stranse, chiar de prietenie, care mi-au cerut sfaturi pentru solutii de work from home.
Cu ce a fost inlocuit griul comunist in ultimii 30 de ani?
Cu griul minimalist :) Mie imi place mult griul, chiar si cel comunist. Bineinteles, vorbesc de culoare. Daca era o intrebare filozofica e o discutie foarte lunga.
Viitorul spatiului public
Asking the hard questions. Eu il vad verde. Dar stiu ca visez. E nevoie ca oamenii care gestioneaza investitiile in spatiul public sa le faca pentru a imbunatati calitatea vietii populatiei, nu pentru a-si imbunatati calitatea vietii lor. E un clip de la DAC (muzeu de arhitectura in Copenhaga) in care se vorbeste despre cum au facut danezii sa aiba orasele minunate pe care le au: The danish model on Vimeo.
Trendurile lui 2021
Eu mi-am propus pentru 2021, cel putin pe partea de residential, sa continui in a imi consilia beneficiarii catre un stil de viata mai simplu, mai minimalist si mai concentrat pe experiente, nu pe obiecte si acumulare. Vreau sa construiesc anul asta un Tiny House.
Inceputul de an pentru tine
Am regandit lista de servicii oferita de RITE pentru a oferi pachete complete (arhitectura si branding) investitorilor care vor sa incepa afaceri noi in 2021. In general credem ca cel mai mare impact il putem aduce in proiecte de Horeca, dar si Startups, mai ales in zona de new tech. De la 1 Februarie lansam noua directie, transformand studioul dintr-un studio de Arhitectura intr-unul de Design oferind toate serviciile de care ar putea avea nevoie un business nou, de la arhitectura si branding pana la content creation.