Dezvoltarea proiectelor de comunicare digitală ale companiilor s-a reflectat în creșterea numărului de participanți la programele de formare profesională din domeniu. Conform datelor agenției de training Cursuri Creative, numărul participanților la training-urile acesteia a crescut, în 2020, cu 30% față de anul precedent. Cele mai căutate programe au fost cele de perfecționare în domeniul comunicării digitale și agriculturii ecologice. Justificarea oferită de organizatori este legată de dorința românilor de a se muta în afara zonelor urbane și a gestiona online activitatea de birou.
În 2020, trendurile în organizarea de cursuri au fost complet schimbate de efectele pandemiei și izolării. Deși majoritatea cursurilor s-au ținut online, mai multe persoane s-au înscris la un program de formare față de anii precedenți. Cele mai căutate traininguri au fost de marketing digital, comunicare în social media și contentwriting. Numărul cursanților din 2020 la programele cu componentă de digitalizare a crescut cu 60% față de înregistrările din 2019. Acestea au fost completate de cursurile de agricultură bio, care au fost urmate de foarte multe persoane care activează în mediul corporatist și doresc să se retragă în afara orașului. Creșterea numărului de înscrieri a fost de peste 50% față de anii precedenți, peste 300 de persoane urmând un curs de acest tip.
Creșterea mare a numărului de cursanți pe anumite domenii a fost contrabalansată de alte programe, care au avut o scădere a numărului de participanți. Cursurile de event management, comunicare de business sau cele care au implicat prezența fizică în sală au fost printre cele mai afectate.
Spre deosebire de anii precedenți, o schimbare a fost și în zonele de proveniență ale cursanților.
“Foarte mulți participanți au venit din afara României. Românii plecați în afară au rămas blocați în case pe toată perioada lockdown-ului din diverse țări. Posibilitatea accesării unui curs de la distanță, live online, i-a încurajat pe mulți dintre ei să folosească timpul petrecut în casă pentru a învăța lucruri noi, pe care le pot aplica într-o viitoare activitate” susține managerul agenției de training", Bianca Preda.
Un alt efect al pandemiei a fost și creșterea interesului pentru cursurile finanțate prin programe europene sau de către autoritățile publice. Unul dintre proiectele care a direcționat participanți la cursurile de marketing digital a fost derulat prin intermediul Primăriei Capitalei. Voucherele educaționale au strâns 50 de tineri fără loc de muncă interesați să se perfecționeze în domeniul comunicării digitale.
Pentru 2021 agenția estimează că se va păstra trendul de creștere pe programele de comunicare digitală dar și pentru cele de utilizare a calculatorului și educație financiară. Tot mai multe companii sunt nevoite să își trimită angajații într-un mediu de lucru pe care trebuie să îl dezvolte cu ajutorul unor cunoștințe de utilizare a calculatorului.
“Nevoia de conectivitate va crește, indiferent de evoluția situației economice sau sociale. 2020 a însemnat doar trecerea către mediul digital iar 2021 va însemna perfecționarea acestui mod de lucru. Cursurile online sau cele mixte (în sală și online) vor avea tot mai mulți participanți având în vedere beneficiile pe care le oferă: costuri reduse de participare și lipsa cheltuielilor de transport sau cazare”, a mai precizat managerul agenției.