Alina și Cristian Ciobanu au 3 copii și acum 7 ani s-au mutat din București într-un sat din Țara Hațegului în căutarea unui loc unde să-și crească familia într-un mod mai curat decât la oraș. Decizia a fost luată în 2010, apoi au cumpărat un teren și au construit o casă, iar Cristian s-a ocupat de documentare.
Alina e licențiată în comunicare și e pasionată de muzee și de descoperirea naturii. În același timp îi place să fie la curent cu viața cetății, e preocupată de situația politică și e implicată în acest domeniu. În prezent își petrece prima parte a zilei asigurând participarea la școala online pentru cei 3 copii, citind presa, sau făcând ghidaje la Casa Vulcanilor.
Cristian e geograf, lucrează la Universitatea din București - Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și îl pasionează istoria. Nu are o rutină zilnică, fiecare zi depinde de activitățile planificate, de perioada anului sau de vreme.
Pentru mine cel mai greu a fost să învăț să fac focul în sobe. Pot să spun că mi-a luat minim doi ani să mă obișnuiesc cu treburile unei case la țară. - Alina Ciobanu
La București, apartamentul e o insulă, independentă de lumea din jur. Aici trăim într-o comunitate, unde suntem în legătură permanentă cu alți oameni. Pentru mine asta e foarte diferit și într-un mod pozitiv. - Cristian Ciobanu
Ambii spun că lucrurile care nu sunt chiar fericite la sat sunt doctorii și transportul public, dar compensează senzația uneori că ești în vacanță, când te trezești că percepi mărirea zilelor din ochi, cu pădurea în față și aer curat în plămâni.
Viața dinainte
Alina Ciobanu: Viața la oraș era bună pentru că acolo există foarte multe opțiuni și pentru că aveam prieteni și familie extinsă aproape de noi. Cel mai mult la București ne plac prietenii noștri (câți au mai rămas pe acolo) librăriile, restaurantele și medicii. Ne deranjează aglomerația și poluarea.
Ce a determinat mutarea
Alina Ciobanu: Deși în oraș ai mai multe opțiuni pentru carieră și școală, am decis că prioritățile pentru noi și viitorii noștri copii sunt sănătatea și libertatea. Și am considerat că viața trăită la sat, acolo unde pământul, aerul și apa sunt mai curate, ne poate oferi sănătatea și libertatea așa cum le înțelegem noi.
Cred că cel mai fericit din familie cu această schimbare este mijlociul care pare făcut să trăiască în natură.
Cristian Ciobanu: Am fost legat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului din facultate, mi-am făcut licența și dizertația pe Geoparc. În felul ăsta ne-am făcut prieteni aici, care ne-au ajutat să găsim un teren. Cumva ironic, după multe căutări, terenul l-am găsit pe internet.
Primele luni la țară
Cristian Ciobanu: Nu a fost o mutare bruscă, ci am venit treptat, am construit, am mai adus câte ceva. Nu putem identifica „primele luni”.
Alina Ciobanu: Toate începuturile sunt dificile, dar îmi amintesc că în primele luni, chiar în primii ani, mă uitam pe fereastră și mi se părea că sunt în vacanță, atât de frumos e la noi. Să vezi pădurea în loc de mașini parcate lângă ghena de gunoi este o schimbare faină. Cel mai greu a fost să construim casa. De asta s-a ocupat Cristian. Terenul nostru e pe un deal cu acces dificil și a fost greu să transportăm materialele de construcții (am cărat materiale cu tractorul și cu calul). Pentru mine cel mai greu a fost să învăț să fac focul în sobe. Pot să spun că mi-a luat minim doi ani să mă obișnuiesc cu treburile unei case la țară.
Cum este acum viața ta
Alina Ciobanu: Viața ni s-a schimbat cu totul după mutarea aici. Dar această schimbare a coincis și cu mărirea familiei. Deci a trebuit să ne adaptăm și traiului la sat și vieții cu trei copii. Relațiile cu vechii prietenii s-au mutat online, ne-am făcut prieteni noi, am început noi proiecte, din care cel mai drag este Casa Vulcanilor, un punct de vizitare din Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, de care mă ocup în acest moment. Acum lucrez mai mult de acasă sau foarte aproape de casă.
Cristian Ciobanu: La București, apartamentul e o insulă, independentă de lumea din jur. Aici trăim într-o comunitate, unde suntem în legătură permanentă cu alți oameni. Pentru mine asta e foarte diferit și într-un mod pozitiv.
Câștigurile & neajunsurile vieții la țară
Cristian Ciobanu: Mereu se strică sau se deteriorează câte ceva, ceva pică, scârțâie, e mâncat de șoricei, e găurit de păsări, se rupe, se sparge sau pur și simplu nu mai funcționează în mod misterios. Trebuie să spargi lemne, să sapi șanțuri, să te urci pe acoperiș, să fii tâmplar, sudor, mecanic, electrician, instalator, lăcătuș… Dar ai o mare satisfacție când faci lucruri cu mâna ta. Nu veniți la țară dacă nu sunteți pregătiți pentru asta!
Alina Ciobanu: Principalele probleme ale traiului la sat sunt sistemul de transport în comun (aproape inexistent) și accesul la doctori. Având trei copii, am avut câteva urgențe medicale. Și nu m-am adaptat încă la faptul că trebuie să călătoresc la Deva sau la Timișoara pentru situații mai grave. Altfel, cel mai mult timp mi-a luat să mă obișnuiesc cu făcutul focului și grija animalelor (avem 5 pisici si 2 câini, plus 4 găini și un cocoș) .
Una dintre cele mai mari surprize a fost cât de diferit este cerul văzut de la noi de pe deal față de cerul văzut din București. Altă surpriză a fost că iarna îți pot îngheța țevile dacă nu ești atent. Un avantaj este că putem cumpăra legume, carne, ouă, lapte și brânză, de la oameni pe care îi cunoaștem.
Revelații
Alina Ciobanu: De când trăim mai aproape de natură am început să simțim ritmurile anotimpurilor, să percepem atunci când ziua se scurtează sau când începe din nou să se mărească. Știu că sună SF, dar aici am simțit pentru prima oară bucuria că a trecut solstițiul de iarnă, ceea ce la oraș nu se întâmpla deoarece stăteam foarte mult în interior, deconectați de natură.
Cristian Ciobanu: Am realizat că omul nu e așa grozav cum pare de la oraș. Natura este foarte interesantă și puternică. Atunci când vezi plantele crescând, stelele, animalele sălbatice e mai ușor să crezi în Dumnezeu. Am învățat să construim o casă și să întreținem o gospodărie cu tot ce ziceam mai sus.
Sfaturi pentru cei care vor să se mute
Cristian Ciobanu: Satul românesc e idealizat, iar apropierea de natură și mai și. Sfatul nostru este să locuiască câteva luni (cel puțin o lună iarna) pe cont propriu la țară, după care să ia o decizie.
Zi de zi
Cristian Ciobanu: Distracțiile ni le facem singuri, adică mergem în drumeții sau ne plimbăm cu bicicletele.
În timpul sezonului, ajutăm la organizarea unor evenimente culturale în comună. De exemplu în 2019 am avut concert de vioară, concert de pian, tabără de land art și o conferință locală, sătească cu prezentări pe diverse teme.
Contribuția la comunitate
Cristian Ciobanu: Participăm la activitățile civice, ne implicăm în organizarea de evenimente, lucrăm cu elevii școlii din Densuș de la clubul GeoExploratorii al Geoparcului și facem interpretare pentru turism.
Alina Ciobanu: Viața într-o comunitate mică este chiar faină! În primul rând faptul că toată lumea se cunoaște cu toată lumea face rezolvarea problemelor mult mai ușoară și rapidă (de la chestiuni birocratice, la situații practice).
Pandemia de pe ulița satului
Cristian Ciobanu: Ne afectează mai puțin decât la oraș. E mai simplu să menții o distanțare fizică atunci când ai o curte de un hectar și dacă nu cobori la șosea nu vezi un om cu săptămânile. Din păcate însă ne sunt afectate lucrurile pentru care ne luptăm aici: educație, cultură și turism.
Te mai vezi trăind la oraș?
Alina Ciobanu: Nu excludem nimic, dar aceasta este cea mai bună perioadă a vieții noastre de până acum.