Sunt inca multe locuri in care foarte putini oameni au ajuns vreodata si foarte putine din locurile acestea speciale pot fi vazute. Dupa ce a inceput sa faca scufundari, Cristi Mitrofan a descoperit o lume care l-a intrigat. A vrut sa impartaseasca aventurile lui subacvatice si cu ceilalti. Asa a inceput sa faca fotografii sub apa: a trebuit sa invete multe despre lumina, temperatura de culoare si absorbtia culorilor in apa. Dincolo de inspiratie, fotografiile lui depind si de volumul de gaz pe care il are cu el sub apa.
Si nu tot ce a descoperit sub apa i-a placut.
Am descoperit ca apele din Romania sunt extrem de neingrijite, ba chiar abuzate. Am descoperit ca luciul apei functioneaza ca un compostor miraculos pentru orice mizerie ai arunca-o sub el. Ignoranta este atat de mare incat nici macar cei care se bucura doar de la suprafata, de oglindirea cerului sau a unui alt peisaj impresionant, nu sunt deranjati de prezenta deseurilor din adancuri.
Aducand la suprafata lumea de sub ape, Cristi vrea sa ii atentioneze pe oameni sa aiba mai multa grija fata de natura. (Puteti vedea mai multe din fotografiile lui aici).
Eu aleg sa le ofer imagini care sa le hraneasca interesul pentru frumos, sa le trezeasca constiinta in raport cu mediul, sa le agite curiozitatea de a explora si sa le dezvolte noi pasiuni.
Cristi Mitrofan povesteste in randurile de mai jos cum a inceput pasiunea lui pentru fotografie, care sunt sensibilitatile si provocarile fotografiatului sub apa si ce a descoperit in scufundarile lui.
Cum a fost 2020 pentru tine
2020 a fost un an cu provocari, un an cu piedici in activitatea de scufundare dar si cu progres si rezultate in domeniul fotografiei subacvatice. A fost greu sa-mi depasesc limitele ca si scafandru, cu toate ca ardeam de nerabdare ca in acest an sa incerc fotografia subacvatica in mine si pesteri scufundate. A fost frumos ca am avut sustinerea partenerilor mei de scufundare.
Incurajarile lor de a participa la concursul de fotografie Speo Arta organizat de Clubul de Speologie Polaris mi-au adus aprecierea juriului si Trofeul Speo Arta. Datorita conditiilor limitate de calatorie, marea majoritate a fotografiilor de anul acesta au fost facute in apa dulce si mai ales in ape din Romania.
Inceputul in fotografie
Pasiunea pentru fotografie a pornit in facultate cand am inceput sa surprind divese imagini in plimbarile mele prin munti sau in alte calatorii. In marea majoritate erau peisaje si fotografii cu personaje. Prietenii mei erau foarte incantati de imagini iar acest lucru m-a incurajat sa continui.
Primul aparat, primele fotografii
Primul aparat de fotografiat pe care l-am utilzat a fost un compact pe film, foarte usor de utilizat dar cu posibilitati limitate privind tehnica fotografica, asa ca, atunci cand am avut ocazia, am achizitionat un Minolta SLR pe film, cu trei obiective diferite. Acesta-l consider primul meu aparat de fotografiat. Plimbam peste tot aceasta mica trusa foto, intr-o geanta compacta: in munti, in oras, in pesteri, in delta, peste tot. Fotografiam tot ce-mi parea interesant. Sunt si acum fotografii care-mi plac, fotografii in care ma regasesc pe mine si nu doar amintirile trezite de acele imagini.
De unde ai invatat
Sincer, nu am facut niciun curs de fotografie. Tehnica fotografica am “furat-o” de la altii. Mi-am pus mereu intrebari despre modul in care au fost realizate anumite imagini. Acum, in era internetului, totul e mult mai simplu. Trebuie este sa incerci, sa experimentezi tehnicile folosite de alti fotografi si sa perseverezi, utilizandu-le pe cele care crezi ca se potrivesc stilului tau.
Urmaresc multi fotografi consacrati in fotografia de natura dar mai ales in fotografia subacvatica. Recunosc faptul ca invat mult din imaginile lor dar mai mult ma inspira dorinta lor de a descoperi locuri impresionante, greu accesibile omului obisnuit. Apreciez efortul acestor oameni de a produce cele mai bune imagini, care de multe ori sunt surprinse in conditii potrivnice.
Cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o ca fotograf
Ca si fotograf subacvatic, cel mai important e sa-ti verifici regulat cantitatea de aer disponibila si sa urmaresti in permanenta parametrii scufundarii, chiar daca esti absorbit cu totul in display-ul din spatele camerei. Pentru a progresa in fotografie, trebuie sa lucrez incontinuu dar in scufundari timpul tau e limitat de volumul de gaz pe care-l ai cu tine.
La fel, conditiile de vizibilitate sau poate chiar lipsa de inspiratie, ma fac sa ies uneori din apa cu doar cateva cadre inregistrate pe card. Asa am invatat, in timp, ca din cand in cand este bine sa lasi camera deoparte si sa te bucuri pur si simplu de scufundare sau sa fii atent la explorare.
Ce te inspira
Emotia explorarii, setea de cunoastere si dorinta de a evolua. Sunt inca multe locuri in care foarte putini oameni au ajuns vreodata, insa foarte putine din locurile acestea speciale, aflate sub luciul apei, au fost documentate vreodata.
Reactia oamenilor la vederea imaginilor aduse de mine de sub ape este una de uimire si nu putini imi multumesc pentru faptul ca le prezint acea lume. Se intampla sa simt ca imaginea nu exprima tot ce vreau sa spun. De aceea, chiar si acest interviu, consider ca este un pas in evolutia mea ca si fotograf. Am invatat ca nu este suficient sa aduci imagini bune de sub apa, ci este foarte important sa si povestesti despre ele.
Povestea a trei fotografii
Am ales trei fotografii de la noi din tara, toate din lacuri cu apa dulce.
- Gradinile Vardalesului – este un loc smuls naturii de catre om. Este o portiune de chei montane, cu pereti de stanca abrupti, in prezent inecati in apele unui lac de acumulare. Cei care reusesc sa se mai bucure de acest peisaj, ornat acum cu plante acvatice in locul coniferelor, pot alege diferite “altitudini” de vizitare prin simpla reglare a flotabilitatii.
- Thor – Este emotia descoperii unui obiect uzual, dar neatins de niciun om, vreme de aproape 30 de ani. Acesta bucata de istorie este sigilata de ape, intr-un santier abandonat dupa revolutia din 1989.
- Installing Life – este plata pe care ne-o ofera natura pentru actiunile noastre, o imagine aproape microscopica cu oua de gastropode acvatice (Lymnea) aproape de stadiul de embrion. Fotografia este facuta intr-un lac aparut din indiferenta oamenilor, chiar in apropierea capitalei. Acest lac gazduieste foarte multe specii de animale si plante acvatice, chiar si meduze de apa dulce. In ciuda braconajului, in aceasta mica oaza functioneaza un ecosistem perfect echilibrat.
Cum si cand ai inceput sa faci fotografii sub apa
Dupa setul de baza, de snorkel, aparatul de fotografiat cu carcasa subacvatica a fost prima piesa de echipament de scuba pe care am achizitionant-o, chiar inaintea computerului de scufundare. A fost ineditul unei alte lumi aflate aici la noi pe pamant, care m-a atras si mi-a generat dorinta de a impartasi experientele mele subacvatice cu cei care nu pot face asta.
Evident ca primele rezultate nu au fost spectaculoase iar progresul in lumea fotografiilor din adancuri a fost lent. A trebuit sa invat mult despre lumina, temperatura de culoare si absorbtia culorilor in apa. Apoi, impreuna cu evolutia mea ca si scafandru, am inceput sa aduc la suprafata imagini din ce in ce mai bune.
Cum alegi locurile
In ultimii doi ani mi-am propus sa descopar si sa documentez macar cu imagini, cat mai multe locuri interesante de scufundare in tara noastra. Avem schiori, avem biciclisti, avem alpinisti in Romania. Toti acesti sportivi sau pasionati ai sportului practica aceste discipline la noi in tara. De ce nu am avea si scafandrii recreationali care sa se poata scufunda in apele din Romania? In contextul limitarii calatoriilor in strainatate cred ca e important sa mentinem activa comunitatea scafandrilor recreationali din Romania sau chiar sa dam posibilitatea acestei comunitati sa se dezvolte.
Totul porneste chiar de acasa, cu studiul imaginilor din satelit, apoi fac o excursie catre acel ochi de apa. Caut locurile cele mai usoare pentru accesul in apa si catre zonele potential interesante. Incerc sa aflu informatii de la localnici despre ceea ce este sub apa. Aici apar povestile cu monstrii din adancuri si pericole nebanuite. Fara o poveste in care oamenii sa creada, locul de scufundare isi pierde jumatate din valoare, indiferent cat de frumos sau interesant ar fi.
Descoperiri
Am descoperit ca apele din Romania sunt extrem de neingrijite, ba chiar abuzate. Am descoperit ca luciul apei functioneaza ca un compostor miraculos pentru orice mizerie ai arunca-o sub el. Ignoranta este atat de mare incat nici macar cei care se bucura doar de la suprafata, de oglindirea cerului sau a unui alt peisaj impresionant, nu sunt deranjati de prezenta deseurilor din adancuri.
Am descoperit ca fauna acvatica este intens braconata, indiferent de perioada anului sau de mijloacele folosite. Legea din tara noastra doar se bate cu pumnul in piept. Este foarte greu sa iei masuri impotriva celor care folosesc plase monofilament sau alte metode ilegale de pescuit.
Am descoperit ca natura face eforturi deosebite de a se regenera si ma emotioneaza de fiecare data cand imi permite sa-i fotografiez peisajele unice sau vietuitoarele tacute din adancuri.
Ce vrei sa transmiti prin fotografiile tale
In primul rand rog oamenii sa aiba mai mult respect si apreciere pentru natura. De multe ori stam blocati intre betoanele orasului fara a constientiza ca ducem un razboi constant impotriva naturii. Acest atac persistent impotriva mediului nu se va incheia prea curand, in conditiile societatii de astazi. De aceea vreau sa aduc in ochii oamenilor frumosul creat de natura prin ineditul imaginilor de sub apa.
Majoritatea partenerilor mei de scufundare sunt instructori care aleg sa aduca oamenii in acest mediu deosebit, invatandu-i sa respire sub apa. Eu aleg sa le ofer imagini care sa le hraneasca interesul pentru frumos, sa le trezeasca constiinta in raport cu mediul, sa le agite curiozitatea de a explora si sa le dezvolte noi pasiuni.