La mijlocul lui 2020, dupa vreo 3 luni fara evenimente, Cristian Manafu a luat o hotarare: in loc sa astepte ca situatia sa revina la normal, nu-se-stie-cand, se va adapta la noua realitate a pandemiei. Au urmat astfel 9 conferinte virtuale, pe conceptul Contactless Conferences: organizate in sali de evenimente, fara audienta, si transmise exclusiv online.
Scena de eveniment a devenit un fel de studio TV. Vorbitorilor le-am oferit experienta din fata microfonului stiuta deja din conferintele obisnuite. Celor care ne-au urmarit online le-am oferit o experiență de vizionare premium. I-am spus „contactless” pentru ca am tinut cont de toate normele de distantare fizica si restrictiile impuse.
Cristian traia oricum online, e locul in care isi petrecea cel mai mult timp si inainte de pandemie. Asa ca trecerea a fost usoara. Dar ii lipsesc evenimentele live, intalnirile adevarate si calatoriile. Cum a fost adaptarea la 2020, povesteste el mai jos.
Ce a fost cel mai greu, ce a fost ușor, ce a fost bun, ce a fost urât
Cel mai greu mi-a fost si ne-a fost sa accept si acceptam ideea ca anul va ingheta, ca viata asa cum o stiam noi s-a schimbat radical. Cel mai usor ne-a fost sa pivotam spre work from home, cred. Cel mai bun lucru a fost avansul tehnologiei in vietile noastre si capacitatea de a fi aproape online chiar daca eram la distanta fizic. Cel mai rau a fost sa nu putem face ce ne doream.
Sa te simti legat de maini e foarte frustrant, mai ales pentru cei din domeniile care au fost inchise total inca din martie.
Ce a ajutat
Tehnologia. Nu pot sa imi imaginez cum ar fi fost viata noastra daca pandemia ne-ar fi cuprins acum 15-20 de ani. Probabil am fi stat lipiti de televizoare si telefoane.
Tehnologia - Internetul in special - ne-a sustinut sa ne facem treaba, sa ramanem conectati, sa ne planificam viata. Ne-a fost si loc de munca, si loc de cumparaturi, si loc de divertisment.
Filme, seriale & carti
In primele luni ale pandemiei abia am apucat sa ma uit la un film sau un serial. Nu imi gaseam locul, nu concepeam ca nu pot face lucruri. Eu zic mereu ca nu m-am mai plictisit din 2003. Deci aveam nevoie de actiune. Nu m-am refugiat in filme si seriale, desi sunt un mare consumator. Vad peste 30 de seriale pe an.
Dupa ce m-am mai calmat si s-au mai calmat lucrurile, am recuperat lunile de absenta de pe Netflix, HBO GO si Amazon Prime. Cred ca e un an cu un record de seriale vazute. Dintre toate insa as mentiona serialele nordice. Borgen si Occupied, in mod special.
Cand toata lumea a comentat The Social Dilemma sau The Great Hack, eu ma uitam la Age of Tanks.
Citesc acum Good Strategy, Bad Strategy, o carte despre strategie in business. Insa nu sunt un mare cititor, desi mi-am tot propus sa ma tine de cartile cumparate. Nu prea am rabdare. Am insa o aplicatie - Blinkist - care ofera rezumatele unor carti celebre. Citesc ideile principale din carti de marketing, sociologie, business, dezvoltare personala.
Ma uit in Kindle acum si vad ca am cumparat carti despre minimalism, Japonia, copywriting, marketing, sociologie si psihologie. Mi-am propus sa ma tin de citit in 2021. E una dintre „rezolutii”.
Cât de mult ai îmbrățișat online-ul
Pot spune ca am stat live online mai mult ca oricand. Atat in cele 9 conferinte virtuale organizate in 2020, cat si in intalniri de business si de placere, pe Zoom si pe toate celelalte platforme majore.
Am initiat chiar si o serie de Live-uri pe Facebook gandite ca niste podcast-uri, unde am invitat oameni din diverse domenii sa vorbim despre viata in pandemie. Le gasiti pe NetCast.ro. Mi-a prins bine experienta.
Ca fapt divers, am participat la cateva petreceri online. Poate „petrecere” e mult spus. Am asistat la sesiuni muzicale puse pe Facebook de DJ profesionisti sau de ocazie. Atat s-a putut cand n-am putut ajunge la EC sau Untold.
Concluzia: Ai putea trai online sau nu?
Eu traiesc online destul de mult. E locul unde imi petrec cea mai marte parte din timp de multi, multi ani. As putea trai in continuare online, pentru ca orice as face pe viitor va fi cel mai probabil in lumea digitala. Insa o parte din munca mea, evenimentele, au finalitate offline. Imi lipsesc conferintele si in general toate evenimentele. Nu mi-ar placea sa ramanem doar cu evenimente online si intalniri pe Zoom. Nu ar fi sanatos!
Shopping
Am comandat de pe aplicatiile de mancare, aproape de pe toate, de pe eMAG si de la multe brand-uri de mall care au o prezenta buna online.
Am cumparat in lockdown un cos de baschet de curte, eu locuind la bloc. I-am gasit un loc langa scara. Am iesit de cateva ore prin aprilie si de atunci sta acolo parasit. Macar s-au bucurat de el copiii de la bloc.
Am cumparat haine de casa. Practic am renuntat sa mai cumpar haine „de strada”. As putea sa fac un ghid de shopping pentru homewear. Cred ca in 2021 vom avea „uniforme” pentru acasa sau cel putin costumatii pentru biroul din sufragerie.
Am cheltuit mai mult pe mancare, pentru ca o masa buna iti da o stare de bine. Am incercat sa economisesc un pic mai mult si chiar imi propun sa fiu mai econom in 2021. Alta „rezolutie”!
Nu am mai calatorit. Asta a contribuit la economii, insa a daunat starii psihice. Nu am alt hobby, doar calatoresc. Mult si de multi ani. 2020 ar fi trebuit sa fie anul cu unele dintre cele mai frumoase calatorii.
Ce ai invatat sa gatesti :)
Am invatat doar sa comand cele mai bune feluri de mancare. Primesc inimioare si multumiri odata cu livrarile. Ma stiu unii patroni de localuri. Am sustinut foarte mult Horeca anul asta.
Gradinarit, renovat & alte pasiuni
Am planuri pentru 2021. Work from Home vine cu provocări logistice acasă. Lucrurile se strică mai repede acum.
Nu cred ca am facut ceva special acasa in 2020, ceva neobisnuit. Am petrecut alaturi de familie tot timpul. Asta a fost cel mai important lucru pentru mine din tot ce am facut in pandemie.
De la job
Dupa vreo 3-4 luni de inactivitate cu conferintele, am fost pus in fata unei decizii. Sa astept pana cand vom reveni in salile de evenimente sau sa ma adaptez noului context. Am decis sa mut online conferintele si sa caut o abordare care sa fie aproape de ce faceam inainte si in acelasi timp sa beneficieze de avantajele Internetului.
Asa am creat conceptul Contactless Conferences, o serie de conferinte organizate in sali de evenimente, fara audienta, si transmise exclusiv online. Scena de eveniment a devenit un fel de studio TV.
Vorbitorilor le-am oferit experienta din fata microfonului stiuta deja din conferintele obisnuite. Celor care ne-au urmarit online le-am oferit o experiență de vizionare premium. I-am spus „contactless” pentru ca am tinut cont de toate normele de distantare fizica si restrictiile impuse.
Cea mai tare campanie din 2020
Impreuna mai puternici! De fapt, platforma Impreuna mai puternici lansata de Vodafone in plin lockdown, care a creat un loc de expresie artistilor si un nou tip de divertisment noua, celor blocati in case.
Inspirational de final
Cred ca am inceput sa imi doresc sa inteleg mai bine oamenii. Nu doar in contextul pandemiei, ci si dupa alegerile locale si parlamentare. Nu doar pandemia ne-a shimbat.
Am devenit si un pic mai retras. Nu imi mai doresc sa ies atat de mult. Imi doresc doar sa ies cand vreau si unde vreau. Unii vor ramane cu o teama de contact fizic sau de prezenta in aglomeratii. Altii se vor domestici mai mult.
Cred ca un curent de opinie puternic acum la final de an creste in jurul intrebarii: Sa ne intoarcem la birouri din 2021 sau sa ramanem in continuare acasa?
Ce ti-a lipsit cel mai mult anul acesta
Calatoriile, concertele si intalnirile cu oamenii de la conferinte si evenimente.
2021 intr-un scenariu ideal
Anul acesta am fost pusi in fata unei situatii necunoscute si nesperate. Ne-am adaptat din mers si am facut fata multor provocari. In 2021, stim deja pe ce teritoriu pasim. Avem insa multe alte necunoscute la orizont. Cand vom fi in siguranta? Cand vor fi reluate toate activitatile? Ce planuri de redresare economica vor fi implementate?
Intr-un scenariu ideal, ne vom intoarce la inceputul verii la o viata semi-normala. Cu apropiere fizica dar cu reguli de igiena si multe activitati care vor ramane doar online sau predominant online.
Cuvantul anului
Nu pot sa ma decid intre „reinventare” si ”rezilienta”. Voi afla in 2021.