Magda Mihaila: Sansele ca cineva de la The Tonight Show sa aleaga un clip in care o romanca din Franta spune o gluma despre vaci intr-o engleza cu accent mi se pareau minime, dar uite ca s-a intamplat

Magda Mihaila: Sansele ca cineva de la The Tonight Show sa aleaga un clip in care o romanca din Franta spune o gluma despre vaci intr-o engleza cu accent mi se pareau minime, dar uite ca s-a intamplat

Dupa interventia ei in emisiunea The Tonight Show cu Jimmy Fallon, actorul Jerry Seinfeld a ras si a zis ca momentul de stand-up al Magdei Mihaila, prezentat de langa niste vaci, este comedie la un nou nivel: gluma spusa in fata glumei. Magda a fost unul dintre cei 3 artisti selectati sa apara in emisiune, dupa ce a raspuns provocarii lansate de Seinfeld pe Instagram, celor care ii cumparasera cartea “Is this anything?”, sa se inregistreze interpretand o gluma din carte intr-un stil personal.

”La o saptamana dupa ce am trimis clipul pentru concurs, am primit un mail in care eram anuntata ca am fost pre-selectionata si exista sanse mari sa apar in emisiune. Si daca lucrurile s-ar fi oprit acolo, tot as fi fost foarte bucuroasa ca cineva de la NBC s-a uitat la un clip cu mine spunand o gluma unor vaci”

Magda locuieste la granita dintre Franta si Elvetia si face comunicare pentru o companie din domeniul medical. Stand-up-ul este o pasiune atat de mare, incat a invatat sa spuna glume in 3 limbi straine, engleza, franceza si spaniola. Asa avut acces pe scene din mai multe tari. Vorbim cu Magda Mihaila despre stand-up, umor si momente de pe scena care i-au dat curaj sa mearga mai departe.

 

Bio pe scurt

Am absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii din Bucuresti in plina criza in anul 2009. Am inceput un master in Comunicare tot acolo, pe care l-am terminat la Lyon dupa ce am primit o bursa.

De atunci am lucrat doar in comunicare pentru entitati diverse: o primarie din Lyon, cateva organizatii non-profit din Bruxelles, o corporatie din Bucuresti (unde am aflat ca nu-mi place sa lucrez intr-o corporatie din Bucuresti) iar acum m-am intos unde Franta si lucrez intr-o organizatie internationala din domeniul medical.

 

De ce ai plecat din Romania

Am plecat din Romania pentru ca am primit o oportunitate sa plec - o bursa pentru anul doi de master in Franta. Nu mi-as fi permis sa plec cu propriile resurse financiare. Iar de atunci lucrurile s-au legat de la un job la altul, chiar si paranteza de doi ani in care m-am intors la Bucuresti a fost tot pentru ca am primit o oportunitate interesanta.

 

Cum e viata langa Alpi

Cel mai simplu cuvant care sa descrie viata de aici ar fi “linistita”. Inainte sa fie totul dat peste cap, rupeam linistea asta cu calatorii, profitand de aeroporul care e aproape de mine si zborurile low cost. Anul acesta am calatorit mai mult local, in Franta si Elvetia, ceea ce a fost la fel de bine. A fost diferit si pentru ca am avut foarte putine spectacole, planuiam ca 2020 sa fie anul in care sa duc ora de stand-up pe care am scris-o in engleza si romana pe cat mai multe scene.

 

Cum l-ai amuzat pe Jerry Seinfeld

Un lucru de care nu sunt mandra e ca anul acesta am inceput sa petrec prea mult timp lipita de ecranul telefonului. Intr-una din serile in care dadeam scroll pe Instagram am vazut anuntul postat de Jerry Seinfeld pe contul lui: lansa o provocare pentru cei care ii cumparasera cartea “Is this anything?” - sa se inregistreze interpretand o gluma din carte in stil propriu.

Stau de trei ani langa o ferma de vaci, asa ca mi s-a parut necesar sa le implic si pe ele in video pentru ca sunt parte din viata mea de acum. Am filmat trei variante pentru ca imi doream ca vacile sa fie cat mai aproape de mine, sa para ca sunt noul meu public in pandemie. La o saptamana dupa ce am trimis clipul pentru concurs, am primit un mail in care eram anuntata ca am fost pre-selectionata si exista sanse mari sa apar in emisiune. Si daca lucrurile s-ar fi oprit acolo, tot as fi fost foarte bucuroasa ca cineva de la NBC s-a uitat la un clip cu mine spunand o gluma unor vaci.

Nu am stiut dinainte daca momentul meu va aparea, nici cat de multe momente vor fi alese. Cand am vazut emisiunea si i-am vazut pe Jerry Seinfeld si Jimmy Fallon razand in hohote in timp ce se difuza momentul meu am topait prin casa. Noroc ca la scurt timp a aparut si pe Youtube acea bucata din emisiune pentru a putea revedea mai linistita reactia lor. Mi se pare incredibil ca am fost unul din cei trei selectati si sper ca intr-o zi sa ma intalnesc fata in fata cu Jerry Seinfeld si sa-i spun ca eu sunt tipa cu vacile.

 

Atentia post emisiune

Toti cei pe care ii cunosc au fost foarte fericiti ca mi s-a intamplat asta, doar 5 persoane stiau ca primisem acel mail care ma anunta ca e posibil sa apar :)

Dupa ce am aparut la emisiune am primit destul de multa atentie din partea presei din Romania. Ca om de comunicare, ma bucur cand vad ca o stire care are un subiect pozitiv este distribuita. Comediantii din Paris si Geneva cu care am impartit scena in ultimii ani au avut o reactie neasteptata de sustinere, simteam si inainte de aceasta intamplare ca sunt foarte deschisi si gata sa ajute, acum mi s-a reconfirmat.

 

Cu ce ai ramas din aceasta experienta

Am ramas cu certitudinea ca trebuie sa incerc, chiar daca nimic nu-mi garanteaza rezultatul. Sansele ca un angajat The Tonight Show sa aleaga un clip in care o romanca din Franta spune o gluma despre vaci intr-o engleza cu accent mi se pareau minime, dar uite ca s-a intamplat.

 

O privire in trecut si drumul catre stand-up comedy

Am incercat sa fac teatru in timpul liber, dar am primit doar roluri in care nu aveam nici o replica. Luasem deja contact cu stand-up-ul, am crescut ca toata generatia mea uitandu-ma la Seinfeld la TV, apoi la bucati din spectacole din America pe Youtube, in primul an de facultate in Bucuresti am vazut primele spectacole de stand-up live si a incoltit gandul ca as putea face si eu asta. M-a atras ideea de a avea control asupra mesajului pe care il trasmit pe scena, sa stiu ca daca obtin rasete sau aplauze, totul mi se datoreaza mie, nu unui scriitor pe care il interpetez.

 

Primele show-uri

Am inceput cu un open mic in Club 99. Imi tremurau mainile atat de tare incat a trebuit sa tin microfonul cu doua maini. A ras lumea si asta m-a facut sa urc in continuare. Daca nu radeau atunci, nu stiu daca as mai fi incercat si a doua oara. Apoi am fost invitata sa vin ca opener la show-urile altor comedianti si asta mi-a dat curaj sa incerc glume noi si m-a pus in situatii foarte diferite din care am invatat cum sa-mi gestionez emotiile pe scena si cum sa le raspund hecklerilor. Am invatat de la toti cei cu care am impartit scena: de la unii ce sa fac mai bine, de la altii ce sa nu fac niciodata.

 

Cum era sa faci stand-up in Romania

Am avut noroc sa incep sa fac stand-up intr-o perioada in care existau foarte multe ocazii de urcat pe scena si am putut sa invat in singurul mod in care poti invata sa faci stand-up: pe scena. Am facut stand-up in baruri, pizerii, la intalniri corporate, m-a ajutat mult sa imi dau seama ca nu e o pasiune de moment, nu e un capriciu, e ceva ce imi place atata de mult incat sunt dispusa sa petrec 6 ore pe drum pentru 10 minute pe scena.

La inceput cea mai mare provocare a fost sa nu ma ascund intr-o pestera si sa renunt atunci cand aveam un show la care nu radea nimeni.

 

Glume in 3 limbi straine

Cand m-am mutat langa Geneva, am cautat locurile in care as fi putut face stand-up in engleza pentru ca nu puteam renunta la asta. Exista un singur show la care puteam urca o data pe saptamana. Am facut asta in primele sase luni de la mutare, apoi am descoperit ca sunt mult mai multe locuri in zona in care se organizeaza seri de stand-up in franceza.

Desi franceza nu mi se pare o limba care imbie la umor, am inceput sa fac stand-up in franceza ca sa pot exersa mai des, pentru ca experienta pe scena nu se poate inlocui cu nimic. Iar in spaniola am inceput la Barcelona. Aveam un show in engleza acolo, iar organizatorul mi-a spus ca in seara urmatoare organizeaza un open mic in spaniola si as putea participa. Asa am ajuns sa ma intorc la Barcelona de cateva ori pe an pentru spectacole.

 

Momente care ti-au dat curaj

Tin minte multe momente care mi-au dat curaj sa fac asta. Dupa un show in Islanda o tipa m-a imbratisat si mi-a spus ca glumele mele sunt vocea din capul ei pe care n-a putut sa o verbalizeze niciodata. La New York am primit complimente de la ceilalti comedianti cu care am impartit scena si m-au asigurat ca vom putea colabora ori de cate ori voi reveni acolo.

Primul meu show la Barcelona a fost intr-un bar de drag queens si niciodata de atunci nu m-am mai simtit atat de libera si dezinhibata pe scena. Cand am urcat pe scena la Lausanne unde aveam spectacol in fiecare luna am auzit o tipa din public spunandu-i prietenei cu care venise “You’ll love her. She’s very offensive!”.

 

Mix-ul care tine publicul aproape

Cred ca idealul ar fi ca un comediant sa dea iluzia ca tot ce spune i-a venit in minte chiar atunci in momentul in care a luat microfonul in mana, ca nici un gand nu a fost premeditat. Si bineinteles, din cand in cand, sa interactioneze cu publicul, sa faca oamenii sa simta ca iau parte la ceva special.

Oscilez intre socant, nostalgic si conventional. Imi place sa vorbesc despre lucrurile care le unesc si din cand in cand sa vin cu o viziune neasteptata asupra unor lucruri comune. Nu am facut un efort sa-mi pastrez umorul in pandemie, eram amuzanta si inainte sa fac stand-up prima data, e ceva ce e parte din mine. Dar am antrenat muschiul glumei scriind observatii care s-ar putea transforma in material de stand-up si am facut spectacole pe Zoom.

Mi-a lipsit sa urc mai des pe scena, sa pot testa toate ideeile pe care le-am avut in aceasta perioada. Singurul loc in care pot afla daca o gluma merita pastrata e in fata publicului.

 

Anul 2020 pentru tine

Pe plan personal, in ianuarie 2020 s-a petrecut un eveniment tragic in familia mea, asa ca tot anul, indiferent de pandemia care a urmat a fost umbrit de aceasta tristete. Tot ce s-a intamplat dupa ianuarie 2020, oricat de dificil, pentru mine au fost o ocazie sa fiu recunoscatoare pentru ce am. Sper sa las in 2020 mini dependenta de social media si sa iau in 2021 rabdarea cu care incerc sa rezolv problemele.

 

Idei de pastrare a optimismului

In vara asta eram pe o plaja superba, am deschis Facebook si am vazut poza unei prietene care era pe alta plaja superba. Prima reactie a fost sa ma gandesc ca as vrea sa fiu si eu acolo. Atunci mi-am dat seama cat de greu e sa lupti cu instictul si sa fii multumit cu ce ai. Nu cred ca exista o reteta universal pentru pastrarea optimismului in perioade dificile.

Pentru mine, primul pas catre optimism e sa ma indepartez de stimulii care ma trag spre pesimism. Iau o pauza de la social media. Fac activitati in care imi folosesc mainile (nu, nu alea!) si iau pauza de la ecran. Ies in natura, respir adanc, incerc sa obosesc cu folos. Am auzit ca ajuta si sa faci curat in casa, dar inca n-am fost suficient de pesimista ca sa incerc asta.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related