Alexandra Jeles, USR: A fost o decizie dificilă să alegem sloganul ”O Românie fără hoție”, mulți experți ne-au spus că alegerile se câștigă cu mesaje pozitive

Alexandra Jeles, USR: A fost o decizie dificilă să alegem sloganul ”O Românie fără hoție”, mulți experți ne-au spus că alegerile se câștigă cu mesaje pozitive

Românii sunt sensibili la cuvântul hoție. O întreagă lume își scoate capul hâd prin el. Hoție înseamnă lipsuri, privilegii pentru ceilalți, impostură și nedreptate. Hoție înseamnă politică. Pe acest cuvânt au mizat cei de la USR PLUS în sloganul pentru europarlamentare și apoi au continuat cu variante ale lui și în campania pentru locale și în cea de acum, pentru parlamentare. Până când, zilele trecute, PSD a cerut interzicerea promovării sloganului „O Românie fără hoţie” pe motiv de „defăimare” și ”discriminare”, iar Biroul Electoral de Circumscripţie Dâmboviţa a admis această sesizare. Alianța USR PLUS a contestat această decizie, iar BEC a decis că sloganul poate fi folosit. În rândurile următoare vorbim cu Alexandra Jeles, managerul Departamentului de Comunicare USR, despre istoria acestui slogan, de la ideea lui Șerban Alexandrescu care a lucrat în toate campaniile Alianței USR PLUS, până la drumul birocratic al sesizărilor de discriminare. 

Nu știu ce așteptări avea PSD, dar contestația asta a avut cu siguranță efecte inverse și ne-a ajutat să facem sloganul și mai cunoscut. Cred că ai văzut toate meme-urile care circulă pe internet. 

Care sunt mesajele campaniei, despre reacțiile oamenilor și ale celorlalte partide, și cum se construiește un slogan mobilizator, povestește Alexandra după cum urmează: 

 

Povestea sloganului O Românie fără hoție

Povestea sloganului a început anul trecut, în campania pentru alegerile europarlamentare, când USR PLUS a reușit să obțină peste 2 milioane de voturi având ca mesaje principale: ”Vrem o Românie fără penali și fără hoție” și ”Fără hoție ajungem departe”.

Atunci, a fost o decizie dificilă să alegem un astfel de slogan, pentru că mulți experți ne-au spus că alegerile se câștigă cu mesaje pozitive. Am riscat pentru că ne-am dorit un slogan mobilizator pentru electoratul nostru, iar corupția a fost și este principala problemă pe care o are România și pe care o identifică toți cei care ne votează. L-am folosit și la alegerile locale - Fără hoție la primărie.

Sloganul din această campanie este practic o continuare și nu a fost deloc greu să îl alegem. Oamenii asociază deja ”Fără hoție” cu USR PLUS și mai mult decât un slogan este obiectivul real al USR PLUS la guvernare. Ideea sloganului îi aparține lui Șerban Alexandrescu care a lucrat în toate campaniile Alianței USR PLUS. 

 

Mesajele campaniei

Mesajele cheie ale campaniei se leagă de sloganul ”Fără hoție” și de angajamentele USR PLUS la guvernare. Vorbim despre referendumul Fără Penali, primul angajament al Alianței la guvernare este să modifice Constituția pentru ca persoanele condamnate penal definitiv să nu mai poată candida la alegeri. Vorbim despre fără pensii speciale și fără imunitate parlamentară, pentru că deși ne-am luptat în ultimii ani să eliminăm pensiile speciale, vechile partide ne-au blocat. Vorbim despre DNA-ul Pădurilor, împădurirea României și fără gunoaie în natură, pentru că defrișarea pădurilor este o adevărată catastrofă. Vorbim despre dreptul de a alege în Educație și despre programele ”Fiecare copil la grădiniță” și ”Școală pentru toți”.

 

Cum au răspuns oamenii

Peste așteptările noastre. E singurul slogan pe care oameni care nu se uită în fiecare zi la politică îl pot reproduce la o întrebare despre ce le-a reținut atenția în campania asta. Este un slogan mobilizator pentru oamenii care s-a săturat să nu existe bani pentru școli, spitale sau autostrăzi pentru că sunt furați sistematic de oamenii puși în funcție de vechile partide.

 

Reactiile partidelor

Vechile partide îl contestă în toate felurile posibile. Au încercat la început să spună că sloganul este mincinos, pentru că ”toți sunt la fel”. Apoi au recurs la contestații aberante. În campania pentru alegerile locale, PSD a reclamat că într-un clip postat pe Facebook de Cristi Moș, candidatul nostru la președinția Consiliului Județean Timiș, arăta o lucrare începută și abandonată și a spus că asta înseamnă pesedismul. BEJ Timiș a decis că asta înseamnă discriminare. Din păcate, în aceste Birouri Electorale Județene și alte partide au votat cot la cot cu PSD aberațiile. 

Așa s-a ajuns și la decizia incredibilă din BEJ Dâmbovița care a interzis sloganul ”O Românie fără hoție”. Iar apoi, a mai urmat o contestație legată de panourile cu angajamente pe care membrii noștri le-au afișat pe stradă. Cele de îți spuneam: Fără Penali, Fără imunitate, Fără pensii speciale. Le-au interzis și pe astea.

Noi am  atacat la Biroul Electoral Central deciziile și am câștigat. Reprezentanții PSD și ALDE nici nu am mai îndrăznit să se prezinte la ședința după toate reacțiile pe temă. Iar motivarea BEC este foarte clară: acest slogan reprezintă în esență un îndemn la respectarea legii, care nu produce o vătămare a drepturilor și intereselor unei persoane sau un prejudiciu de natură morală sau materială. Președintele CNCD scrisese și el pe Facebook că sloganul nu e nicio incitare la ură, xenofobie sau discriminare și doar cei care se simt cu musca pe căciulă sunt deranjați.

Nu știu ce așteptări avea PSD, dar contestația asta a avut cu siguranță efecte inverse și ne-a ajutat să facem sloganul și mai cunoscut. Cred că ai văzut toate meme-urile care circulă pe internet. Noi am făcut și un landing page pe siteul nostru în care apelăm la creativitatea oamenilor pentru a reface sloganul. 

Răspunsul este simplu: sloganul „O Românie fără hoție” nu vizează persoane sau un grup de persoane, ci expune un principiu. Toate partidele ar trebui să susțină acest principiu, nu să îl considere discriminatoriu. Altfel, lăsăm la interpretarea oamenilor de ce îi deranjează sloganul atât de tare pe vechii politicieni.

 

Hoția nu înseamnă doar corupție

Nu este doar un slogan pentru USR PLUS, este un crez care a ghidat și va ghida membrii în continuare. În ultimii ani, din opoziție, USR PLUS chiar a încercat să scoată la iveală hoția din instituțiile publice: am pus reflectorul pe toate legile transpartinice care devalizau statul, cum ar fi legea pentru privatizarea terenului de la Romexpo, sau Codul Administrativ prin care se acordau pensii speciale primarilor și le-am atacat la CCR, am contestat în instanță PUZ-urile distructive sau firmele ilegale înființate de primarii PSD.

În următorii ani, de la guvernare, ne propunem să eliminăm hoția. Iar hoția nu înseamnă doar corupție - înseamnă și privilegii nemeritate pe care și le dau politicienii, înseamnă și impostură și nedreptate și traseism, înseamnă toate acele lucruri pe care le tot vedem în politică de 30 de ani și de care ne-am săturat cu toții. Nu este doar un slogan și de aceea partidele vechi se tem atât de tare, de aceea vom primi voturi la alegerile parlamentare. În toate sondajele pe care le-am făcut oamenii susțin că USR PLUS este singura forță politică care poate opri hoția și poate face o schimbare după 30 de ani în care vechile partide s-au rotit la guvernarea și nu au făcut nimic pentru cetățeni.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related