Stagiunea CORP [despre comunitate, politici și istorii coregrafice]

Stagiunea CORP [despre comunitate, politici și istorii coregrafice]

Stagiunea CORP @ online, 12-16 noiembrie 2020

Stagiunea CORP este primul proiect organizat de AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică, care-și propune să aducă dansul contemporan mai aproape de publicul larg și care încearcă să relanseze scena de dans contemporan, în prezent puternic afectată de situația sanitară actuală și de efectele pandemiei de coronavirus.

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este un proiect colectiv ce își propune să crească gradul de coeziune al comunității dansului contemporan din România, să dezvolte și să diversifice publicul acestui sector cultural, să încurajeze mobilitatea și interconectarea celor care activează în domeniul artelor performative prin activități comune dedicate. AREAL a demarat în 2020 în cadrul 4 Corpuri | Colectiv pentru Dans, program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

După seria de discuții, spectacole, ateliere și improvizații live de la București și Bușteni prezentate în luna septembrie a acestui an, stagiunea noastră continuă de această dată în mediul online, între 12 și 16 noiembrie 2020. Stagiunea Corp@Online este organizată în parteneriat cu Tangaj Dance, Teatrelli, Centrul Național al Dansului București, Goethe Institute București și Forumul Cultural Austriac și va include un program special cu 3 spectacole de dans contemporan (dintre care o premieră),  4 programe de filme de dans, un jam session cu membrii AREAL difuzat prin live streaming și o conferință online dedicată colaborărilor internaționale, cu participanți din mai multe țări europene.

În avanpremiera deschiderii stagiunii, pe 7 noiembrie, coregrafa Andreea Belu va modera un dialog pe platforma Zoom cu artistele Carmen Coțofană și Valentina de Piante, în cadrul Istoriilor prezente în spații incomode.

În deschiderea stagiunii, coregrafa Simona Deaconescu prezintă pe 12 noiembrie spectacolul „Daughters”, una din cele mai percutante creații coregrafice ale momentului, pe muzica Monocube (DE/UA) și într-un cadru vizual al unei instalații de televizoare cu tub. Un spectacol despre transformare, cu umor negru, la viteze imposibile. În continuarea serii, puteți viziona programul de filme „Roots and routes shorts special”, o selecție de șapte filme de dans curatoriată de Simona Deaconescu, directoarea artistică BIDFF. Filmele propun viziuni diferite asupra corpului migrator, feminismului și ideii de apartenență identitară, chestionând utopii și distopii contemporane.

Pe 13 noiembrieStagiunea CORP continuă cu „Urban Gif Show”, o creație realizată de coregraful Florin Fieroiu la finalul anului 2019 - "un spectacol total”, despre oraș și despre felul în care corpul se manifestă în el. Spectacolul recontextualizează rolul corpului uman, mișcarea și esența într-o înlănțuire de combinații artistice și tehnice unice, într-o distribuție de excepție. Seara continuă cu o serie de trei filme create în cadrul proiectului „înLOCUIT/inHABITED”, difuzate incepand cu 20.30. Filmele abordează și explorează tema (în)locuirii, realizate de  artistele Smaranda Găbudeanu, Alice Mureșan și Irinel Anghel. Abordarea de tip cinematografic este potențată de o serie de compoziții sonore experimentale realizate de Vlaicu Golcea, Kinga Ötvös și Irinel Anghel.

Pe 14 noiembrie vă invităm la o conferință online moderata de coregraful Cosmin Manolescu, Re-thinking dance | new ways of working internationally in dance, co-organizată în parteneriat cu European Dancehouse Network. În deschiderea conferinței vor vorbi Pia Kramer (EDN), Alexandra Bălășoiu (Indie Box/AREAL), Simona Deaconescu (Tangaj Dance), Vava Stefănescu (CNDB), dar și Yvona Kreuzmannov (Tanec Praha), Marijana Cvetkovic (Station/Serbia) și coregrafa Karin Pauer (Austria), care vor avea scurte prezentări despre situația dansului contemporan. Ziua va continua cu un program de filme realizate de artiști AREAL și invitatii lor cu începere de la ora 20. De la o serie de manifeste artistice filmate în lipsa unor contexte pentru desfășurarea activității, către folosirea unor spații alternative precum muzeul și natura, programul Corp Filmat își propune să aducă publicul larg mai aproape de scena dansului contemporan din România.

Pe 15 noiembrie, colectivul de artiști AREAL vă invită de la distanță la un jam session de dans contemporan organizat la Pavilion 32, Goethe Institute București și difuzat live pe Facebook, prin care sărbătorim încheierea primului proiect colectiv desfășurat în 2020. Imediat după jam-session, puteți viziona filmul „Un loc în timp/Omnia”, cea mai recentă producție CNDB. Filmat în sala Omnia și realizat de coregrafii berlinezi Jan Burkhardt și Sigal Zouk, filmul invită la o întâlnire cu viitoarea clădire în care Centrul Național al Dansului București își va desfășura activitatea - prin toate fațetele sale: arhitecturală, politico-istorică, prin status quo-ul actual, prin corpurile contemporane ale dansatorilor, care, asemenea spațiului, stochează informație istorică.

În final, în închiderea stagiunii CORP, vă așteptăm la premiera spectacolului „Eighty Five Percent Of What You Remember”, într-o versiune filmată special pentru această perioadă, realizată și interpretată de Cristina Lilienfeld (artist AREAL). Spectacolul chestionează ce înseamnă a trăi / supraviețui în lumea contemporană și cum ne transformă mediul actual comportamentul, corpul, emoționalul, explorând seducția, hipnoza, stranietatea, durerea și limita dintre ceea ce putem vedea și ceea ce ne-am dori să vedem.

Prețul unui bilet la programul de spectacole și filme din cadrul Stagiunii CORP@ online este 10 lei, cu excepția evenimentelor din data de 13 noiembrie pentru care accesul este gratuit, însă rezervarea este obligatorie.  

Vă invităm să fiți alături de noi și dansul contemporan, din confortul și siguranța propriei locuințe, celebrând corpul, infinitatea potențialului său creativ și libertatea în mișcare. Credem că artiștii și arta dansului au capacitatea de a declanșa noi procese cognitive, emoționale și motrice, cu rol important în transformarea oamenilor și a societății.

Stagiunea CORP@ online este un proiect AREAL inițiat de Andreea Belu PFA, Fundația Gabriela Tudor, Indie Box, Asociația PETEC, Asociația Delazero, în parteneriat cu Goethe Institut București, Forumul Cultural Austriac, Creart prin Teatrelli, Centrul Național al Dansului București, Tangaj Dance & Bucharest International Dance Film Festival, European Dancehouse Network. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.     

Fotografie: Alina Ușurelu |  identitate Areal | Sebastian Pren

Parteneri media: Zeppelin, Zile și Nopți, Suplimentul de Cultură, Bucharest International Dance Film Festival.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related