[Street Art Challenge] Dă Squad: Arta stradală conectează oamenii, îi face să se gândească, să viseze și poate chiar să își schimbe viața

[Street Art Challenge] Dă Squad: Arta stradală conectează oamenii, îi face să se gândească, să viseze și poate chiar să își schimbe viața

E usor sa-ti iubesti orasul, dar nu e simplu sa-i spui acest lucru. Eventual, ar ajuta daca ti-ai putea desena sentimentele pe un perete. Suna cunoscut? Etapa de creatie din competitia "A New Now" Street Art Challenge by George s-a incheiat; partea buna e ca votul continua pana pe 27 octombrie. E si asta un mod de a-i spune orasului, ca tii la el. 

Printre lucrarile din galeria de arta urbana se regaseste si cea conceputa de 3 artisti vizuali din Brasov - Dena, Horatiu si Andrei. Ei nu lucrasera niciodata impreuna, dar se tachinau de ceva timp si isi respectau unii, altora, munca. Concursul A New Now i-a inspirat sa creeze si sa-si combine stilurile in echipa cu numele Dă Squad

”Iubim Brasovul si de foarte mult timp ne doream sa avem ocazia de a ne lasa “amprentele” artistice pe o cladire sau chiar pe mai multe din oras. Mai mult decat atat, tema concursului ne-a atras si ne-a dat foarte mult de gandit.”

Au facut fotografii, au masurat peretii si au inceput sa creeze. Dena povesteste ca toti trei zambeau in timp ce lucrau. Am vorbit cu ei despre cum a decurs procesul creativ, cum vad ei street-art-ul si vibe-ul Brasovului.  

 

Povestea echipei

Dena: Echipa s-a format cu putin timp inainte de inscrierea in concurs. Ne stiam oarecum arta, insa nu ne cunosteam toti personal. Eu il cunosteam pe Andrei si el pe Horatiu. Cu Horatiu m-am intalnit personal in urma cu o saptamana, cand am vorbit sa facem un team pentru a ne inscrie la A new now.

Ne admiram reciproc si ne-a unit dorinta de a participa impreuna la acest concurs fain. Astfel, am decis sa ne combinam stilurile si tehnicile de desen si pictura, fiecare avand o personalitate si o viziune artistica total diferita.

Eu desenez si pictez de 25 de ani, experimentand de-a lungul timpului cu zeci de tehnici si stiluri, folosindu-ma atat de hartie, carton, panza, sticla, textile, cat si de pereti si nu numai, iar temele mele sunt foarte diverse, nu pot spune ca am o anumita tematica sau chiar tehnica preferata.

Andrei deseneaza si face graffiti de ani de zile si are un stil aparte, usor recognoscibil, combinand teme ludice cu subiecte serioase, intr-o modalitate foarte aparte. Horatiu este elev la arte, in ultimul an si de mic a experimentat diverse tehnici in desen, pictura ori graffiti, iar in acest moment se focuseaza pe personaje tip cartoon care au diferite mesaje faine de transmis.

Impreuna am format o echipa, am comunicat foarte bine, am reusit sa ne intelegem si sa pregatim o lucrare vie si colorata pentru concurs si abia asteptam sa avem ocazia sa aratam lumii rezultatul muncii noastre.

 

Relatia voastra cu arta stradala

Horatiu: Arta stradala ne-a captivat pe toti trei de mici. Atat eu, cat si Andrei si Dena, am facut multe lucrari pe pereti, fie la comanda, fie in cadrul unor evenimente, festivaluri ori concursuri diverse. Intotdeauna am incercat sa facem ceva unic, care sa transmita un mesaj cat mai optimist, pentru a putea astfel sa motivam si sa luminam ziua oamenilor din jur.

Este deosebit de important pentru noi ca, atunci cand cineva trece pe langa o lucrare de-a noastra, sa se opreasca, sa o admire si sa o inteleaga - bineinteles, fiecare in felul sau, in functie de personalitate, credinte, valori si experienta.

Arta stradala reprezinta una dintre cele mai minunate moduri de exprimare a unui artist, acesta avand la dispozitie o “panza” enorma in care sa isi scrie cu pensula sau cu spray-ul, gandurile, sentimentele si visele sale, reusind astfel sa le exteriorizeze si sa le imparta cu lumea din jur. Arta stradala conecteaza oamenii, ii face sa se gandeasca, sa viseze si poate chiar sa isi schimbe viata.

 

"A New Now" Street Art Challenge by George

Andrei: Totul a pornit de la colega noastra, Dena. Ea ne-a invitat la o discutie artistica si ne-a propus sa facem echipa si sa incercam sa dam nastere unei lucrari speciale. Noi doi chiar am mai vorbit in trecut de o potentiala colaborare, dar se pare ca am reusit sa ne mobilizam atunci cand Dena a descoperit anuntul cu concursul A new now.

Dupa cateva discutii, am ales sa participam impreuna, in primul rand din dorinta de a contribui cu ceva artistic pentru orasul nostru, mai ales pentru a-l infrumuseta prin ceea ce facem si pentru a transmite un mesaj de conectare, cooperare si visare.

 

Iubim Brasovul si de foarte mult timp ne doream sa avem ocazia de a ne lasa “amprentele” artistice pe o cladire sau chiar pe mai multe din oras. Mai mult decat atat, tema concursului ne-a atras si ne-a dat foarte mult de gandit.

Am dorit sa subliniem faptul ca oamenii, mai ales in vremurile de astazi, au nevoie de speranta, de comunicare, empatie, putere si curaj. Oamenii au nevoie de o schimbare, de o introspectie reala.

Schimbarea pleaca din noi, din interior, asadar, e important ca fiecare dintre noi sa vada asta si sa se miste continuu spre o varianta mai buna a sa, astfel incat sa reusim impreuna, uniti, sa trecem cu bine peste aceasta perioada si sa fim mai buni, mai intelegatori, mai empatici, mai cooperanti.

Am rezonat cu tematica si conceptul A new now si am fost invadati de zeci de idei, insa in final, ceea ce am ales pentru concurs a fost perfect. Stilurile noastre foarte diferite s-au combinat si s-au pliat, astfel incat ceea ce a iesit a fost peste asteptarile noastre initiale.

 

Etapele de creatie

Dena: Ne-am intalnit toti trei saptamana trecuta pentru a discuta ce si cum facem. Cum spunea mai sus Andrei, am avut initial zeci de idei care s-ar fi potrivit chiar bine cu conceptul si tema. A fost foarte greu sa alegem ceva initial pentru ca fiecare dintre noi cum incercam sa schitam cateva ganduri, cum ne “lovea” inspiratia si mai gaseam alte si alte idei.

Dupa cateva ore am reusit abia sa ne hotaram ce idei raman si cum le putem pune pe hartie. Am inceput sa schitam toti diverse idei, forme, personaje, pe care apoi le-am selectat pentru lucrare si ne-am pus pe treaba.

Tot ce am lucrat pentru concurs a fost realizat in acrilice, linere si markere pe carton. A fost lucrat in cateva ore, iar munca in sine a fost o reala placere si cu totii ne-am lasat o bucata de suflet in aceasta lucrare. Cu fiecare minut care trecea lucrarea se contura tot mai bine, personajele prindeau viata, apusul de soare scurs din galeata cu acrilice spunea o poveste.

Pisica din geam statea relaxata langa omul ei si se uita la lumea de afara. Fata isi sorbea linistita din cafea si ignora faptul ca televizorul nu mai mergea. Baietii dansau si cantau la banjo, bucurandu-se de micile detalii. Toata lumea din lucrare facea parte acum dintr-o poveste despre relaxare, conectare si optimism.

Cred ca toti trei zambeam in timp ce lucram… iar rezultatul, cum spunea si Andrei, a fost Wow! A fost o colaborare ca la carte. Ma bucur mult ca am avut ocazia sa lucrez cu baietii si sper sincer sa o mai facem.

 

Influenta street art-ului

Horatiu: Dena chiar s-a dus la fata locului, a facut fotografii si a masurat peretii astfel incat sa gandim ceva perfect pentru aceste ziduri. Ne-am uitat unde sunt ferestre, usi ori alte elemente cu care ne-am putea juca in lucrare, tocmai pentru a face ceva special si unic.

Toti trei avem experienta pe acest domeniu si abia asteptam sa lucram impreuna, nu numai la o schita, ci si la un perete efectiv. Dimensiunile si proportiile unei lucrari efectuate pe un perete ne dau libertatea de a ne exprima cat mai detaliat pentru a crea povestea noastra.

Putem da forma si culoare unui zid gri si anost prin arta noastra, iar asta ne motiveaza sa dam tot ce avem mai bun pentru ca, apoi, privitorii sa se bucure cu adevarat de rezultat, iar noi ca artisti sa reusim sa impartasim gandurile si sentimentele noastre cu cei din jur, intr-un mod cat mai colorat si vesel.

 

Brieful

Dena: Titlul temei in sine ne-a atras atentia si ne-a inspirat. A new now… Cum este lumea in ziua de azi? In anul 2020? Ce conteaza cu adevarat in aceasta perioada? Care sunt si care ar trebui sa fie prioritatile noastre? Toti trei ne-am gandit si ne-am hotarat ca trebuie sa avem, in primul rand, grija de noi insine pentru ca apoi sa putem avea si de cei din jur.

In ziua de azi, intr-o lume caracterizata de multa tehnologie, graba si uneori chiar superficialitate, este imperios necesar sa nu uitam sa ne intoarcem spre interior, sa invatam sa ne relaxam si sa ne bucuram de micile momente si detalii care pot sa faca o diferenta.

Consideram ca e important sa ne protejam pe noi si natura inconjuratoare. Sa fim mai buni si sa ne dorim sa crestem, sa invatam, sa evoluam… si nu in ultimul rand, sa invatam sa ramanem optimisti si sa avem speranta ca lucrurile se vor schimba si vom reusi sa trecem peste aceste vremuri.

 

Ce ati vrea sa stie publicul si juriul

Dena: Ne dorim sa intre in povestea noastra… de la stanga la dreapta, sa citeasca printre nuante si forme ce ne dorim sa le transmitem. Sa se bucure de fiecare apus si de fiecare fir de iarba. Sa admire fiecare corp ceresc si fiecare adiere de vant. Sa aprecieze fiecare copac, dar si arhitectura fiecarei cladiri.

Sa invete sa se bucure de animale si de iubirea lor pentru noi. Sa rada si sa se relaxeze dansand ori cantand, facand ceea ce le place. Sa nu uite sa savureze fiecare gura de cafea si sa invete sa ignore negativismul. Sa comunice cu cei din jur, sa fie respectuosi si empatici astfel incat sa putem functiona optim si frumos ca societate. Impreuna putem schimba lumea. Asta este un alt mesaj pe care dorim sa il transmitem. Impreuna putem face multe lucruri frumoase.

 

Rolul artei stradale

Andrei: Arta stradala ne permite sa ne exprimam liber, pe dimensiuni mari, sa impartasim viziunea noastra cu lumea din jur, dand efectiv culoare orasului. Nu este foarte diferita fata de alte forme, decat poate prin perspectiva, ca iti ofera mai mult spatiu de lucru, dar si mai multa vizibilitate.

Pentru un artist stradal sunt importante aceste doua aspecte, pentru ca, astfel, mesajele lui pot ajunge la cat mai multi oameni, mesajele fiind asternute frumos pe un zid, presarate cu diverse culori si forme, mesaje in care puteti regasi o bucata din spiritul artistului.

 

Vibe-ul in orasul vostru

Horatiu: Brasov este un oras frumos, pentru noi, cel mai frumos din tara. In ultimii ani s-au schimbat multe lucruri, insa nu suficiente. Speram acum, incet, incet sa inceapa mai multe schimbari, mai ales din punct de vedere artistic si cultural.

Sunt foarte multi oameni minunati si talentati in Brasov care ar merita mai multa vizibilitate, sprijin si recunoastere. Nu numai in domeniul artei vizuale, ci si in alte domenii artistice.

Vibe-ul orasului ramane unul oarecum relaxat, colorat si echilibrat, insa intotdeauna este loc de mai bine, mai mult, mai frumos.

Mai multe cladiri din Brasov ar merita reabilitate si colorate frumos. Arta este un pansament pentru suflet si ar trebui sa fie tot mai prezenta intr-un oras modern si fain ca Brasovul.

 

Spiritul unui oras

Dena: Este nevoie de cateva lucruri… care poate par simple si puerile… este nevoie de acceptare, de cooperare, comunicare si conectare. Este nevoie de o societate unita de dorinta de a schimba in bine lucrurile. Bineinteles ca este nevoie si de investitii, de bani si oportunitati pentru a schimba orasul.

Este nevoie de o viziune futuristica prin care sa se asigure o dezvoltare durabila. Este nevoie de implicare si dorinta de a face ceva cu adevarat insemnat. Mai mult decat atat, este nevoie de arta si exprimare artistica cat mai multa, dar si cat mai calitativa. Este nevoie de sprijin si ajutor pentru arta si artisti.

Nimeni nu ar putea trai cu adevarat fara sa se bucure de muzica, de o piesa de teatru, de o arhitectura unicat a unei cladiri, de o opera de arta reusita, de o carte incitanta…. Nimeni nu ar putea trai fara arta. Orice oras modern si deschis ar trebui sa respire arta!

 [Voteaza aici cele mai bune propuneri "A New Now" Street Art Challenge by George]

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info

Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related