La 21 de ani, lui Mary ii place sa faca pasi mari. Pasi diferiti. Nu stie ce va urma, dar stie ca nu va da inapoi. Si incearca sa spuna asta tuturor prin lucrarea inscrisa la "A New Now" Street Art Challenge by George. O cheama, de fapt, Maria Nicola, iar street art-ul o duce cu gandul la extravaganta. A creat in directia asta si a compensat prin vulnerabilitate si prin intelegerea faptului ca trecem cu totii prin acelasi lucru.
”Arta stradala are un rol mai mare decat ne putem imagina. Este vorba despre libertate, diversitate si mister. Arta de strada nu este doar un mijloc prin care persoanele isi pot exprima dorintele, este si acel reminder care le aminteste oamenilor sa simta.”
Sa simta, asta da extravaganta in vremurile pandemice. Ok, in acest caz, sa zicem ca sunt perfect acceptati si pasii mici. Spre ceilalti, spre noi insine. Dar avem nevoie de harti. Construieste tu una din brieful asta. Si vom fi mai aproape unii de altii. Mai sunt doar 3 zile.
Background
Am 21 de ani, studiez Publicitatea la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii si sunt din Fetesti.
De mica, am fost persoana care desena mereu in clasa, in loc sa fie atenta la ore. In anii de scoala generala si liceu umpleam caietele (uneori si manualele) de doodles, insa nu era ceva serios.
In adolescenta am incercat sa gasesc cat mai multe hobby-uri si am citit despre o groaza de domenii diferite, in timp ce refuzam sa cred ca arta este drumul meu. Abia la 19 ani m-am decis sa-mi urmez pasiunea, fiindca vreau sa lucrez in animatie. De atunci, nu a existat zi in care sa nu desenez si studiez.
In prezent, lucrez ca freelancer pentru mici proiecte, insa fiind ultimul an la facultate, am decis sa iau o mica pauza ca sa ma axez pe finalizarea studiilor si pe portofoliul cu care o sa merg mai departe la master (master in animatie).
Relatia ta cu arta stradala
Nu pot spune ca relatia mea cu arta stradala este una foarte apropiata, dat fiind faptul ca nu am avut oportunitatea de a experimenta acest tip de arta. Insa, cand eram mica obisnuiam sa ma opresc si sa fac poze mereu la desenele de pe strada care aveau acel ‘ceva’.
"A New Now" Street Art Challenge by George
Primul meu gand a fost: ,,Wow. Street art? Suna challenging, trebuie sa incerc’’. Mereu am avut o mare admiratie pentru street artists, fiindca ceea ce reusesc ei sa faca este iesit din comun.
Tema ,,A New Now’’ m-a facut curioasa pentru ca mereu ma intreb, cum arata de fapt prezentul? Ce ne caracterizeaza, ce ne descrie? Cum este diferita viata noastra acum fata de cea de anul trecut?
Atunci cand ma inscriu la un concurs, principalele motive sunt iesirea din zona de confort si experienta dobandita dupa. M-a atras si faptul ca nu am participat niciodata la o astfel de competitie.
Inspiratia
Lucram la un character design sheet pentru un proiect personal. Era in jurul orei 2 dimineata si anuntul mi-a aparut pe Facebook cand m-am decis sa iau o mica pauza. Dupa ce am citit brief-ul, m-am gandit instant la un character. Femeie, barbat, nu a contat.
Stiam sigur ca vreau sa reprezint tema printr-un personaj. Au fost mai multe idei, mai multe schite, mai multe culori. Am ales sa merg pe acest desen, fiindca intr-un fel, reprezenta mult mai bine ‚,ideea din capul meu’’.
Etapele de creatie
In primul rand, personajul. Consider ca nu doar culorile au un rol important atunci cand vine vorba de arta, insa si mesajul. Cum este transmis? Prin ce? Pentru mine nu exista lucru mai fascinant decat emotia pe care o transmite un personaj, fie ca este unul dintr-un film de animatie, dintr-o banda desenata sau dintr-o ilustratie.
Arta inseamna mai mult decat ,,frumos’’. Inseamna poveste. Daca m-a facut sa simt ceva, bucurie, tristete, orice, m-a castigat.
Ilustratia mea prezinta o femeie moderna. Parul ei este cerul, iar picioarele reprezinta pamantul. Este personajul care imi inspira mie incredere si pozitivitate. Merge inainte cu zambetul pe buze, desi stie prin ce trece.
Stie ca este dificil, stie ca vor mai urma momente grele, dar stie ca va trece peste ele. Stie ca indiferent de cumpana in care se va afla, un zambet, o minte si o atitudine pozitiva o s-o readuca pe drumul cel bun. Culorile le-am ales dupa ochi. Nu am folosit o paleta anume fiindca am vrut sa experimentez.
Brieful
Principalele elemente din brief care m-au atras au fost speranta, dezamagirea, puterea si vulnerabilitatea. Am decis sa ma axez pe aceste caracteristici, deoarece in perioada asta, toti trecem prin acelasi lucru.
Exista, evident, lucruri care ne diferentiaza, insa eu sunt de parere ca pe interior, cu totii suntem la fel. Toti simtim aceleasi lucruri, toti simtim efectele din perioada asta, toti ne-am adaptat la un alt stil de viata, toti am suferit la un moment dat.
De aceea, cel mai important este ca toti sa ne pastram in continuare speranta si puterea.
Obstacole
Sincer, mi-au trebuit 5 zile sa ma decid cu care desen sa merg. Mi-a fost greu sa aleg, fiindca la final, am avut 3 desene pe care le puteam inscrie. Insa dupa mult timp de gandire, am decis sa merg cu acesta si nu regret.
Specificul street art-ului
Cand am vazut ca este vorba de street art, primul lucru care mi-a venit in minte a fost ceva extravagant/iesit din comun. Imediat mi-a venit in minte ideea unei persoane ‘’mari’’, in care nu se tine cont de perspectiva sau de anatomie. Cumva, am putut sa exagerez proportiile, dar si sa imbin culorile astfel incat sa ofere un vibe crazy.
Ce le transmiti juratilor
In primul rand, multumesc pentru sansa. In al doilea rand, imi doresc ca juriul sa primeasca un vibe pozitiv sau pur si simplu o stare buna. Sa se gandeasca la momentele prin care am trecut si prin care trecem, si probabil ca vom trece in continuare. Sa nu isi piarda speranta si sa mearga mereu cu capul sus.
Ce ai vrea sa vada publicul
Imi doresc ca publicul sa fie responsabil, atent si optimist in continuare. Trebuie sa mergem inainte. Sper, cumva, sa fi reusit sa transmit mesajul acesta prin lucrarea mea.
Rolul street art-ului
Arta stradala are un rol mai mare decat ne putem imagina. Este vorba despre libertate, diversitate si mister. Arta de strada nu este doar un mijloc prin care persoanele isi pot exprima dorintele, opiniile, interesele, este si acel reminder care le aminteste oamenilor sa simta.
Sa simta, sa gandeasca si sa observe tot ce este in jurul lor, tot ce se petrece in oras, in media, in lume. Doar prin culorile pe care le aduce, arta stradala reuseste cumva sa lumineze acele parti ale unui oras si mai mult, reuseste sa dea viata orasului.
Vibe-ul orasului tau
In orasul meu, din pacate, nu prea exista un vibe anume, deoarece este un oras foarte mic.
Imi doresc ca pe viitor, lucrul acesta sa se schimbe cumva, si poate nu va mai fi doar un oras ‘mic’ si simplu. Nu stiu exact cum s-ar putea schimba, insa continui sa fiu optimista.
Update-uri in spiritul unui oras
Spiritul unui oras are nevoie de oameni deschisi la noutate, la subiecte noi, la opinii diferite etc. Apoi intervine arta, care ofera cumva o identitate a orasului.
De exemplu, oricat de multe ilustratii sau picturi am gasi noi pe pereti, daca oamenii le judeca, le strica sau chiar le sterg, atunci nu putem spune ca in orasul nostru exista vreun spirit anume.
Avem nevoie de arta oriunde am fi, deoarece arta ne apropie si are un impact pozitiv asupra noastra: ne face mai fericiti, mai calmi, mai intrigati, mai curiosi sau chiar ne inspira.
[Citeste brieful si inscrie-te aici la "A New Now" Street Art Challenge by George]