Turismul cultural este un concept care a început să prindă și la noi în ultimii ani. Pentru anumiți pasionați de travel, mâncarea, cazarea și băutura nu mai sunt de multă vreme criteriile după care aleg unde să călătorească. Este nevoie de mai mult pentru ei. De locuri unde pot lua contact cu istorie și cultură, de exemplu.
La Pensiunea Dacica, ridicată într-o zonă cu multe vestigii istorice în mijlocul unui parc natural, turiștii le găsesc din plin. În plus, Aurora Pețan și Marian Coman au amenajat aici o bibliotecă, în care au adunat peste 4000 de cărți. În lockdown ei au profitat de moment, au modernizat anumite spații, au pregătit programe și activități pentru când turiștii aveau să revină la ei.
Pentru proprietarii de pensiuni, perioada aceasta ar putea fi o bună ocazie pentru a-și atrage și fideliza un nou segment de clientelă: românii care preferau înainte vacanțele în străinătate și care acum (re)descoperă România turistică.
Marian Coman, pe care localnicii din Grădiștea Muncelului – Cioclovina îl știu de ”Norman” povestește în continuare despre Pensiunea Dacica. Un loc pentru smart travel din Hunedoara.
Oamenii de la Pensiunea Dacica
Aurora Pețan, o ardeleancă din Reghin, rătăcită vreo 17 ani la studii prin București (licență în limbi clasice, masterat și doctorat în lingvistică), reîntoarsă în Ardeal, la Cluj, pentru încă un masterat și un doctorat, de data asta în istorie. Marian ”Norman” Coman, un băcăuan stabilit în București după terminarea studiilor la Institutul de Arhitectură. O prietenie de-o viață reconfirmată prin parteneriatul într-un proiect cultural mai amplu, din care Pensiunea Dacica este doar una dintre componente.
Abilitățile unui antreprenor în turism
Pentru un hotel cu multe camere, multe stele și multe pretenții e nevoie, cu siguranță, de competențe dobândite prin studii de specialitate și practică îndelungată. Pentru noi a fost suficient bunul simț, bunul gust și aplicarea cu consecvență a unui singur principiu: am dorit ca oaspeții noștri să se simtă așa cum ne-ar plăcea nouă să ne simțim, ca turiști, într-o pensiune.
Și aici includem totul: de la curățenie la ospitalitatea gazdelor și de la mâncarea gustoasă la detaliile mărunte care sunt atât de enervante când lipsesc, cum ar fi prize suficiente în cameră sau cuiere în baie. Iar oaspeții noștri simt că s-a pus suflet în ce am făcut și mulți dintre ei ne devin prieteni și musafiri ”de-ai casei”.
Cum ați început să faceti turism în România
Am deschis pensiunea în 2014 cu ambiția de a crea un loc diferit de tot ce văzuserăm, dar totuși un loc în care oaspeții să se simtă ca acasă. Un spațiu în care oamenii să socializeze, să se împrietenească și să participe la experiențe inedite. În anii care au urmat nu am făcut decât să adăugăm motive în plus pentru ca acest lucru să se întâmple. Am amenajat locuri de relaxare și răsfăț: ”hamacoteca” de sub bolta de viță de vie, terasa cu acoperiș verde îmbrăcată în flori cățărătoare parfumate, salonul de lectură cu șemineu, mansarda în care concertează periodic muzicieni de jazz și blues. Organizăm excursii și drumeții, prezentări despre vestigiile istorice din zonă, iar sărbătorile de iarnă sunt un adevărat festival al tradițiilor.
Turism în România
Turismul poate avea multe fațete. Noi ne-am poziționat într-o nișă mai puțin ”populată”, cea a turismului cultural. Pentru noi, a face turism înseamnă mult mai mult decât cazare și masă. Suntem într-un loc privilegiat, în mijlocul unui parc natural dar, mai ales, într-o zonă cu multe vestigii istorice pe care ne străduim să le promovăm. Implicarea autorităților în administrarea și protejarea acestor monumente este aproape nulă, iar atunci când există, lasă de dorit, de aceea relația pe care am avut-o cu aceste autorități nu a fost întotdeauna foarte prietenoasă.
Cum se face turism în pandemie
Pandemia ne-a alungat turiștii străini, foarte numeroși în anii trecuți și foarte interesați de istoria noastră și dornici de a explora natura sălbatică. În schimb, de când s-a reluat activitatea, cererea din partea turiștilor români a explodat. Pentru proprietarii de pensiuni, perioada aceasta ar putea fi o bună ocazie pentru a-și atrage și fideliza un nou segment de clientelă: românii care preferau înainte vacanțele în străinătate și care acum (re)descoperă România turistică. Noi am profitat de perioada de lockdown pentru a renova și a moderniza anumite spații și pentru a gândi și pregăti programe și activități pentru când se va fi reluat treaba. Acum ar fi un moment bun ca hotelieri autohtoni să facă tot ce e nevoie pentru a face față comparației cu turismul de ”afară”.
Pensiunea Dacica
Este singura pensiune din țară care funcționează pe lângă o fundație cu profil de cercetare și face parte dintr-o inițiativă cultural-științifică ce reunește sub aceeași siglă patru structuri constituite pe parcursul ultimelor două decenii cu scopul de a acoperi cele mai importante direcții de valorificare a istoriei și patrimoniului dacic: protejarea și promovarea patrimoniului (Fundația Dacica), cercetare științifică (Centrul de Studii al Fundației Dacica), activitate editorială (Editura Dacica) și turism cultural (Pensiunea Dacica). De aici și surpriza cu care mulți dintre oaspeții noștri descoperă, în mijlocul pădurii, după un drum ce șerpuiește 7 km pe malul unui pârâu, o bibliotecă cu peste 4000 de volume.
Suntem în județul Hunedoara, în parcul natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina, la poalele dealului Piatra Roșie pe care se află ruinele uneia dintre cetățile dacice din munți Orăștiei înscrise în patrimoniul mondial UNESCO. Un areal cu mare încărcătură istorică, insuficient promovat, pe care ne străduim să-l facem cunoscut oaspeților noștri prin prezentări, mini-conferințe și evenimente periodice.
Pentru copiii clienților pensiunii, dar și pentru cei de la școlile din zonă, organizăm activități practice creative și mini-șantiere unde pot învăța noțiuni de istorie jucându-se de-a arheologii. Anual organizăm ziua cetății Piatra Roșie, un eveniment care include, printre altele, prezentări ale meșteșugurilor străvechi și experimente gastronomice cu ingrediente antice. Pensiunea găzduiește de asemenea evenimentele științifice organizate de Fundația Dacica: simpozioane, conferințe, workshopuri și o școală de toamnă pentru tineri cercetători.
Pensiunea este de tip pavilionar, compusă dintr-o cabană de lemn în care sunt 8 camere duble cu baie proprie, o casă de lemn veche de 100 de ani în care avem bucătăria și sala de mese și o clădire în care se găsește salonul de lectură și biblioteca Centrului de Studii. Există de asemenea o zonă de camping cu 5 căsuțe din lemn și băi comune, terase, spațiu pentru activități sportive sau pur și simplu pentru relaxare, piscină și trambulină pentru copii.
Avem facilități de deplasare și cazare pentru persoanele care se deplasează cu fotoliul rulant și acceptăm animale de companie. De altfel, avem și noi o grădiniță zoologică cu câteva oi, un măgăruș, un ”cotcodrom” cu păsări de tot felul, doi câini prietenoși care ghidează și protejează turiștii care merg în drumeții și o droaie de pisici alintate.
Investiția
Terenurile și construcțiile în care funcționează pensiunea sunt proprietatea Fundației Dacica și au fost primite prin donație. Fondurile pentru lucrările de amenajare și dotare a spațiilor provin tot de la sponsorii fundației, o familie de intelectuali care a dorit să investească într-un proiect cultural. Veniturile pensiunii sunt, în cea mai mare parte, destinate finanțării activităților științifice ale Fundației Dacica.
Strategia de comunicare
Pensiunea Dacica are propria pagină de facebook, unde postăm imagini cu activitățile și evenimentele noastre, unde anunțăm când s-au copt prunele, când e gata dulceața de petale de mac sau zacusca de vinete, când una dintre oițele noastre mai fată un miel sau când pisoii noștri mai fac câte o năzbâtie. Multe dintre evenimentele noastre sunt transmise live și lucrăm acum la canalul nostru youtube unde vor putea fi vizionate filmări de la concertele pe care le găzduim, colindele de Crăciun, dansurile călușarilor sau evenimentele științifice găzduite de pensiune. Primim cereri de rezervare și prin messenger sau google – my business, dar principalele canale pentru rezervări sunt booking.com și site-ul propriu.
Comunitatea locală
Ne-am integrat surprinzător de repede în noul mediu și am avut norocul să găsim, de la început, oameni harnici care au rămas alături de noi deși, la început a fost foarte multă muncă și venituri puține. Am construit în timp o echipă unită, o adevărată familie, cu oameni pe care îi poți trezi la orice oră, dacă apare o problemă, și sar imediat în ajutor, cu bărbați care se pricep să dreagă orice și femei care reușesc să-și împartă energia între gătit, servit, spălat, călcat, curățat și lucrat în grădină.
Pe lângă locurile de muncă pe care le-am creat, ne străduim să fim de folos comunității care ne-a adoptat organizând activități educative pentru copii, implicându-ne în acțiuni umanitare pentru diverse cazuri sociale și oferindu-ne sprijinul autorităților locale pentru demersurile care au legătură cu protejarea și promovarea patrimoniului natural și istoric al zonei.
Clienții voștri
Clientela noastră se auto-selectează. Cei care sunt nemulțumiți când află că, în loc de televizoare, avem cărți în camere, renunță din start. Oaspeții noștri sunt oameni educați, iubitori de istorie și natură care caută un loc izolat și liniștit sau un punct de plecare pentru drumeții sau vizite la obiectivele istorice.
Județul Hunedoara este, probabil, cel mai bogat din țară în asemenea locuri: pe lângă cetățile dacice există situri și monumente de epocă romană, cetăți și castele medievale, biserici și mănăstiri, muzee, rezervații naturale, peșteri și chei spectaculoase, fiecare din ele putând fi vizitate în decursul unei zile plecând de la Pensiunea Dacica.
Ne vizitează familii cu copii care au la dispoziție o curte de 2 hectare unde se pot juca în siguranță, suntem căutați și de grupuri care vin pentru team-building, workshop-uri sau tabere tematice. Deja, foarte mulți dintre oaspeții noștri vin larecomandarea altor persoane care ne-au vizitat. Alții ne descoperă pe booking.com sau pe facebook. În ultima vreme suntem căutați și de tot mai multe agenții de turism. Oricum, un mare procent dintre oaspeți revin, mulți dintre ei ne sunt deja prieteni și ”abonați” la evenimentele noastre sau la programele de sărbători.
Ce spun oamenii care vin la pensiune
Cred că cel mai simplu ar fi să vă cităm chiar din comentariile lor de pe platformele online:
” Un loc extraordinar de frumos, un loc unde am putut să mă odihnesc cum nu am mai făcut-o de ani buni, un loc unde chiar poți uita de grij și probleme, unde te poti bucura de liniște și de sunetul râului din fața curții - ești chiar în mijlocul naturii.”
” Recomand această pensiune dacă doriți o pauză de la aglomerația orașului. Totul este perfect. Deja am rezervat pentru luna viitoare. Nu se compară cu nici un loc dintre cele în care m-am cazat până acum. La Pensiunea Dacica te simți ca într-o familie. Toată lumea te tratează ca și cum te-ar cunoaște de o viață.”
” Liniște, atmosferă prietenoasă, mic dejun bogat, variat și de bună calitate. Inedită si foarte bună ideea unei biblioteci atrăgătoare atât prin multitudinea de cărți interesante cât și prin spațiul plăcut și generos care a reușit să focalizeze interesul atât al celor mari cât și, îmbucurător, al copiilor. Cărți bune peste tot, pe holuri, în camere.”
În pandemie
Ne-am conformat și adaptat din mers condițiilor impuse de pandemie. Avem dispensere cu dezinfectant în toate camerele, în băile și spațiile comune, respectăm distanțarea în locurile de servire a mesei, personalul de servire poartă mască, iar igiena camerelor, a așternuturilor și a veselei a fost întotdeauna obsesia noastră.
Ce ați învățat până acum
Principala lecție a pandemiei a fost aceea că orice dificultate sau piedică poate fi transformată într-o oportunitate.