[Smart travel] Florin Vale: Vrem să dăm caselor noastre un aer tradițional, dar să nu-ți lipsească nimic din lucrurile obișnuite traiului de zi cu zi

[Smart travel] Florin Vale: Vrem să dăm caselor noastre un aer tradițional, dar să nu-ți lipsească nimic din lucrurile obișnuite traiului de zi cu zi

În comunitatea liniștită de la Breb din Maramureș, doi antreprenori au creat un loc retras de vacanță pentru turiștii amatori mai degrabă de liniște și priveliște care taie respirația, decât de hoteluri luxoase. Au început în 2015 să caute case vechi, pe care voiau să le restaureze pe aceeași structură, iar prima pe care au găsit-o și au făcut-o frumoasă a venit chiar din centrul satului. I-au spus Casa din Vale Breb, așa a rămas și numele complexului, care acum însumează șapte case tradiționale românești.

După lockdown rezervările au explodat, au avut clienți din toate colțurile țării. Pentru ei și pentru comunitate, Roxana și Florin Vale au organizat și evenimente pentru adulti si copii.

”Odată cu deschiderea unităților de cazare și ieșirea din starea de urgenta, au "explodat" numărul de rezervări și cereri de rezervare. Au fost zile când am avut și 20 de apeluri pentru rezervări. Am avut o vară cu un grad foarte mare de ocupare, fully booked în Iulie și August, dar și Septembrie a fost peste așteptări.”

Despre Casa din Vale Breb, turism de pandemie într-un loc ascuns din Maramureș și noile obiceiuri de consum al clienților, cu Roxana și Florin Vale mai departe.

 

Oamenii Casei din Vale Breb

Suntem familia Vale, Florin, Roxana și fetele noastre Nina și Iza, plus un cățel, Whoabi. Am început proiectul de renovare și parțial restaurare de case vechi în 2015. La acea vreme eu eram Regional Manager în vânzări, iar Roxana activa în fashion, având o linie de street wear, "Whoabi Sabi". M-am născut în Baia Mare, Roxana în Alba Iulia, dar ne-am întâlnit în Cluj cu câțiva ani înainte, ambii fiind mutați acolo de ceva vreme.

Deși de multe ori cu viziuni diferite, eu mai conservator, ea îndreptată mai către latura modernă, am reușit împreună să construim un mic complex de case tradiționale unde încercăm sa oferim celor care ne vizitează, pe lângă cazare, și experienta de a trai câteva zile într-o lume total diferita fata de agitația de zi cu zi.

 

Povestea complexului de case de la Breb, locul ascuns al Maramureșului

Aveam în gând cu ceva timp înainte de 2015 să fac ceva de genul acesta, chiar dacă nu mă gândeam că va lua amploarea de acum, fiind atras întotdeauna de cultura țărănească, de folclor, de obiceiuri și de această parte a județului Maramureș, dar atunci a fost momentul potrivit și era formula completă.

Începusem cu achiziția unui teren în Săpânța, dar din fericire, spunem și acum, nu am reușit să construim acolo din cauza unor probleme tehnice, care ne împiedicau să facem asta, în schimb am găsit o bucată mică de teren în Breb, în aceeași zi în care aflasem de imposibilitatea începerii proiectului in satul mai sus menționat.

Știam puțin Brebul de dinainte și pentru mine era fascinant, la fel ca și Roxanei când a ajuns prima dată în sat, iar faptul că începeam aici ceea ce azi e micul nostru complex de case tradiționale, era ca un vis împlinit. Ulterior am vândut terenul din Sapanta la jumătate din prețul cu care l-am achizitionat, dar fără niciun regret, găsisem exact locul la care visam. Așa a început tot.

 

Prima casă din vale

În scurt timp după ce am achiziționat terenul, ne făcusem un obicei sa venim la fiecare final de săptămână în Breb, căutând case vechi. Prima casă am găsit-o în centrul satului, și cum nimic nu este întâmplător, pe meșterul cu care am lucrat la aproape toate casele, Vasile Pop, l-am găsit în același loc în timp ce discutam cu foștii proprietari ai casei.

După ce am mutat-o pe terenul nostru, primei case i-am pus numele Casa din Vale Breb, astăzi numele complexului. Restul caselor le-am adus pe rand, unele din Breb și de lângă Breb, una am adus-o de la aproximativ 45 km, de pe Valea Izei, din satul Rozavlea.

 

Cum s-a mărit complexul

Cea mai noua casa a noastră este din lemn nou, construcție nouă, dar arhitectură veche. I-am pus numele Casa Noua. Două dintre ele au fost pe locul actual, lucru care ne-a ușurat foarte mult munca, nefiind necesara strămutarea lor, reconstruirea pereților, fundațiile etc.

Unora dintre case le-am dat numele vechilor proprietary (Sura lui Costan, Casa Calina), până la urma ei au fost artizanii, noi am pus în valoare munca lor, adaptând casele la vremurile actuale, dar totuși păstrând parfumul de vechi într-o combinație perfectă cu noul. Altora dintre ele le-am dat nume după cum am simțit și după energia pe care acestea ne-au transmis-o la momentul respectiv.

Astfel avem Casa Faina, Casa cu Dor și Casa Iza, ultima purtând numele fiicei noastre mici, Iza, care s-a născut în același an cu finalizarea casei cu același nume. Evident, între timp am mai cumpărat bucăți de teren în aceeași zonă, iar acum avem în total, în complex, 7 case tradiționale, toate așezate într-o zona liniștită și mai retrasă din sat, unde panorama este surprinzătoare și pentru cei mai putini sensibili. Ai 360 grade la dispoziție să vezi toate dealurile și munții care ne înconjoară, de la muntele Gutai, cu vârful Creasta Cocoșului, până la rândurile de munți dinspre Ucraina. 

 

Ce continuați să învățați ca antreprenori

Am învățat și încă învățăm foarte mult amândoi de când am dat startul proiectului, am început doar cu o dorința imensă și un entuziasm pe măsură, dar am făcut și greșeli de ordin tehnic la prima casă, asta pentru că veneam din domenii diferite de activitate, iar acest lucru ne-a costat timp, energie și bani.

Ca și exemplu, pot spune ca am avut probleme cu partea de încălzire chiar în prima iarna, imediat după ce am deschis, chiar cu primii turiști, dar din fericire au fost oameni înțelegători (foarte înțelegători) care au apreciat foarte mult ce facem și au trecut peste aceasta problemă la momentul respectiv. Azi toate casele sunt încălzite electric, deși avem și centrale pe lemne ca back up, au internet și TV, apă caldă și, în general, toate condițiile normale, într-un cadru tradițional.

 

Investiția

Am investit mult suflet, dar dacă vorbim de bani, ne apropiem de 300 000 euro în 5 ani. Am început cu niște bani strânși, am continuat cu bani din vânzarea unei case pe care Roxana o avea moștenire, după care mare parte din profiturile anuale le-am reinvestit. Investiția este atât în case, cât și în anexe, centrale, branșamente de curent trifazic, pompe, cam tot ce este necesar ca totul sa funcționeze în parametrii normali.

Vrem să dăm caselor noastre un aer tradițional, dar să nu-ți lipsească nimic din lucrurile obișnuite traiului de zi cu zi. Am adus multe îmbunătățiri în acesti ani și încercăm să îmbunătățim constant totul, pentru a oferi oaspeților noștri experiente cât mai complete. Este o diferență mare int cum arata prima casa în decembrie 2015 și acum. Ne-am pus amprenta cu lucruri și idei, dând locului personalitate. 

Poate din exterior pare simplu ce facem, dar va asigur ca este multă muncă în spate. Asa cum am spus mai sus, învățăm constant, pentru că, să faci turism, nu este atât de simplu precum pare, nu înseamnă doar să închiriezi niște camere și să încasezi bani. Mai ales ca noi facem un alt gen de turism, care, recunosc, nu este pentru toată lumea, dar și asta o privim ca pe un lucru bun.

 

Ce caută turiștii

Nu toată lumea este dispusă să vină la țară, să renunțe la zona de confort pe care ți-o dă un resort de 5 stele dintr-o insulă cunoscută și înțelegem perfect acest lucru. Ne ghidăm pe principiul "omul potrivit, la locul potrivit". Dacă acest principiu este încălcat, nimeni nu are de câștigat. În plus, satul Breb a devenit o locație turistică foarte vizitată (poate prea vizitata) și cerințele din partea turiștilor cresc pe măsură.

Unele sunt fondate și de bun simt, altele mai puțin, dar în oricare dintre situații trebuie muncit și găsite soluții de echilibru. Partea bună este ca amândoi suntem foarte activi și ne dorim tot timpul sa îmbunătățim experientele turiștilor, nu doar a celor cazați la noi, ci și a celor care sunt în sat. Astfel, dincolo de cazare și minunatul sat, noi ne implicăm în foarte multe evenimente. Unele sunt organizate de noi, pentru altele suntem gazde, dar cert este că vrem sa lăsăm ceva în urmă și cu cea mai mare sinceritate vă spun că o facem cu mult suflet.

 

Atragerea clienților

Un număr foarte mare de turiști au ajuns la noi prin promovarea pe care o facem pe Facebook, mult mai mare decât în anii precedenți. Dacă până în 2019, inclusiv, cea mai mare sursa de turiști era furnizata de site-urile consacrate, gen Booking sau Airbnb, anul acesta un procent foarte mare a rezervărilor a venit prin filiera Facebook, telefonic, agenții de turism care s-au reprofilat pe turismul autohton, site-urile de promovare a unităților de genul a ceea ce oferim noi. Exemplu este Travlocals, prin filiera Travelminit, pentru cei cu vouchere de vacanță. Mai sunt cei care revin la noi, a doua sau a treia oară, într-un procent estimativ de 10 %, plus cei care ne-au vizitat și ne recomandă.

 

Evenimente pentru comunitatea din Breb

Serile de sfârșit de săptămână le petrecem cu Ceterasii din Breb, organizam aceste seri în care toată lumea este binevenita, indiferent ca sunt sau nu turiști cazați la noi și nu se plătește nicio taxa de intrare. Au ocazia sa guste din tradiționalul morosenesc la un pahar de horincă ascultând hori autentice din zonă. Se întâmplă să vină uneori si Coconii din Breb (copiii din Breb), coordonați de preotul din sat, care horesc și cântă atât de frumos!

În fiecare an, pe 16 August organizăm un eveniment concert, unde, pe lângă Ceterasii și Coconii din Breb avem invitați de seamă, astfel pe scena noastră i-am avut prezenți pe Maria Casandra Hausi, Nicolae Pitis, iar anul acesta a fost Adrian Naidin. A fost ceva special, a fost o seară minunată, plină de emoție, poate și pentru că am introdus și o componentă caritabilă în eveniment. L-am avut alături de noi pe actorul Bogdan Rădulescu care a prezentat evenimentul, un om extraordinar, ce a făcut posibilă strângerea de fonduri pentru copiii de la Centrul Micul Print, din Sighetu Marmației, prin licitația publică a unor tablouri. A fost magic!

Am avut lansare de carte. Scriitorul Iacob Oniga a ales să-și facă lansarea volumului de poezii la noi în grădină. Un alt eveniment reușit.

Doru Supeala și cei de la SPOR (Școala Pentru Oameni Responsabili) au organizat două tabere de creativitate și idei în marketing aici, în acest an. Am avut ocazia sa cunoaștem, pe lângă cei care țin aceste cursuri/tabere, care sunt profesioniști adevărați, și tineri minunati și oameni faini, care înțeleg ca lucrurile trebuie făcute altfel dacă vrem sa schimbam ceva.

În 17 octombrie organizăm un teatru pentru copii, unde actorii de la Animo Pupetts Studio vor veni să-i bucure pe cei mici, și nu numai, cu piesa "Povestea prostiei", adaptare după Ion Creangă. Știu ca majoritatea copiilor de la sat n-au avut niciodată ocazia să fie prezenți la un spectacol de teatru și considerăm că este necesar pentru dezvoltarea și educația lor sa ia parte la astfel de evenimente.

Toate acestea se întâmplă în grădina noastră, pe care am numit-o "Gradina Culturala". Este un loc special pentru noi, un loc înconjurat de copaci, unde avem o mică scena, două podiumuri cu câteva scaune și mese și unde lumea stă așezată pe baloti de fân, atunci când ne adunăm pentru vreun event. În rest este curtea noastră, pe care o împărțim cu turiștii de la Casa Calina.

 

Bugetul evenimentelor

Trebuie menționat că evenimentele pe care noi le organizăm sunt susținute financiar exclusiv din bugetul propriu. În fiecare final de sezon ne stabilim un buget de marketing pentru anul următor. Astfel câteva mii de euro le direcționam în acest sector. Așa înțelegem noi că trebuie să ne implicam în turism, cultură, educatie, dar să și oferim o experienta de neuitat celor care trec pe la noi. Evident, acest lucru ne-a adus și popularitate, dar este absolut normal să fie așa.

 

În pandemie

Nu am oprit seria evenimentelor în acest an ciudat, ba chiar am avut mai multe, în comparație cu anii precedenți, respectând, desigur, normele de siguranță și prevenție, chiar și atunci când la evenimente se arăta o prezenta mare de oameni.

În ceea ce privește numărul de turiști cazati, anul 2020 a fost surprinzător de bun, am avut în aceste luni peste 1000 de persoane cazate, ținând cont de faptul că totalitatea locurilor de cazare la noi este de maxim 24 de persoane. Chiar dacă prima jumătate de an n-am avut activitate, de când suntem în acest sector n-am avut o cerere atât de mare pentru cazare începând din iunie pana acum.

A fost foarte ciudat, în februarie acest an avusesem un număr aproape dublu de rezervări față de februarie anul precedent, persoane care-și planificaseră concediile pentru Paște, 1 mai, vara, dar la final de martie și aprilie peste 90% dintre ele s-au anulat, lăsându-ne într-o zona în care nu știam absolut deloc la ce sa ne așteptăm.

 

După lockdown

Odată cu deschiderea unităților de cazare și ieșirea din starea de urgenta, au "explodat" numărul de rezervări și cereri de rezervare. Au fost zile când am avut și 20 de apeluri pentru rezervări. Am avut o vară cu un grad foarte mare de ocupare, fully booked în Iulie și August, dar și Septembrie a fost peste așteptări.

 

Cum s-au schimbat obiceiurile de consum

Am văzut câteva schimbări în obiceiurile de consum ale turistilor, foarte multe rezervări last minute sau făcute cu o perioada relativ scurtă înainte de sosire, raportat la cele planificate din timp. Incertitudinea pe care au simțit-o oamenii în această perioadă i-a făcut să ia decizii din scurt, planificarea concediilor cu câteva luni înainte a rămas pentru perioade mai liniștite.

De asemenea, cei mai mulți dintre ei au căutat locuri izolate, case care se închiriază integral, iar acest aspect s-a potrivit ca o mănușă pentru ce oferim noi. De la început, noi închiriem casele integral, nu pe camere, asta ne-am dorit, iar oaspeții trebuie sa se simtă confortabil, lucru care pe noi ne interesează foarte mult.

O alta deosebire față de anii trecuți este că în acest an am avut doar turiști români, noi având, de regula, un număr mare de turiști străini. Asadar, faptul ca românii n-au mai ieșit din țară a fost foarte bine din punct de vedere financiar pentru unități de cazare mici și izolate, ele având de câștigat pe perioada de pandemie.

 

Ce a fost mai puțin bine

Trebuie, în schimb, să remarc și partea mai puțin plăcută, atunci când vin "avalanșe" de oameni în locuri liniștite, cum este și satul Breb. Faptul ca găsești turiști într-un număr extrem de mare pe ulițele satului, pe toată durata zilei, poate aduce și un grad de nemulțumire și disconfort pentru localnici. Din păcate, în aceste condiții, ajung și oameni care nu simt nimic pentru acest gen de turism, pentru zona și care nu s-au documentat absolut deloc în ceea ce privește destinația, Breb devenind pur și simplu pentru o parte dintre vizitatorii satului o alternativă la locuri mai exotice.

Au alte așteptări față de ce le oferă locul (piscine, saune etc) și sunt dezamăgiți că nu le găsesc. Discutam mai mult în Breb de turism cultural, de relaxare, chiar și culinar. Dar este evoluția normală a lucrurilor, atât timp cât numărul vizitatorilor care nu se potrivesc cu locul este încă unul mic, trebuie să ne bucurăm. Până la urmă și noi, proprietarii de unități de cazare și de luat masa, am "contribuit" la acest lucru, punând satul Breb pe lista de interes turistic foarte ridicat din România. Partea bună, în schimb, este că acest turism aduce după sine și creșterea economică a satului. Este un mecanism sănătos, normal și fac ca mulți bani sa rămână în sat.

 

Viitorul în Breb

În ceea ce privește turismul pentru anii viitori, de după pandemie, nu văd să fie afectat câtuși de puțin. Cum am mai spus, deja satul este foarte cunoscut atât în tara cât și în alte tari, trebuie însă sa avem grija de el, sa păstrăm cât se poate de mult autenticitatea locului, lucru care poate deveni un mare pericol în cazul pierderii ei. 

 

Planuri pentru Casa din Vale

Cât despre planurile noastre de viitor, noi vom continua ce am început deja, vom avea evenimente, vom găzdui evenimente organizate de alții, atât timp cât corespund cu ceea ce noi cautam să oferim. Roxana se gândește să organizeze un club de limba engleză pentru micuții din Breb, unde copiii vor avea posibilitatea sa învețe/sa asimileze notiuni elementare de limba engleză, aveam de gând încă de anul trecut sa facem proiecții de filme în gradina noastră, dar n-am reușit în acest an, așadar rămâne pentru viitor.

Ne planificăm să mai (re) construim o sură veche în primăvara, ne gândim să organizam o școală de vară, vom fi la fel de activi (sau mai activi) pe Facebook, pentru că este cea mai bună modalitate de promovare pentru noi. Cam asta facem noi, încercăm să ieșim din tiparul standard de afacere în turism, să sprijinim cultura și educația în Breb și să continuăm regenerarea rurală a arhitecturii de lemn specifică zonei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related