Pe la mijlocul lunii martie, cand epidemia de coronavirus incepea sa ia amploare si la noi, un clujean facea primul grafic cu evolutia pe zile a cazurilor noi de Covid. Ceva foarte simplu, care nu exista nicaieri atunci in comunicarea de criza a autoritatilor publice de la carma tarii. Nici astazi cifrele oficiale zilnice legate de pandemie nu sunt prezentate intr-un format electronic potrivit anului 2020.
Intre timp, Dragoș Vana adauga periodic grafice noi pe site-ul graphs.ro, pe care le extrage manual din datele prezentate pe Facebook de Grupul de Comunicare Strategica, in fiecare zi la 13. Tot el sustine financiar platforma, ii imbunatateste continuu functiile, chiar daca asta inseamna multe nopti nedormite si asumarea unei responsabilitati mari, fara sa i-o ceara nimeni.
”Responsabilitatea este extrem de mare si sincer traiesc cu o frica constanta sa nu gresesc ceva, mai ales ca majoritatea datelor sunt preluate manual. Bineinteles, ele trec printr-un proces de verificare anterior si ulterior publicarii si nu au fost probleme pana acum, dar exista o anumita presiune pe care o simt zilnic”
Dragoș Vana povesteste cum a inceput proiectul Graphs.ro si ce parere au oamenii despre platforma care contine grafice ale pandemiei. Pentru ca de la ei au venit o gramada de feedback-uri care l-au si ajutat sa o dezvolte in ultimele luni. Desi ne uitam, in mod evident, la un caz de buna practica venit dinspre societatea civila, de analiza si sinteza a informatiei, autoritatile nu s-au inghesuit sa il intrebe mai multe pe Dragos despre demersul sau.
Bio pe scurt
Sunt din Cluj-Napoca, am 33 de ani si ultimele studii absolvite sunt cele doctorale de la Universitatea Tehnica din Cluj. Facultatea am terminat-o la A.S.E. in Bucuresti, specialitatea management, urmata tot de un masterat in domeniu la Universitatea Babes-Bolyai. Sunt programator de profesie si am participat la dezvoltarea mai multor portaluri web. Pentru multi ani, in paralel, am predat management la universitate, dar in ultimii ani m-am cam retras din mediul academic.
Viata inainte de pandemie
Orice faceam imi pare rau ca nu faceam mai mult si mai cu spor pentru ca acum nu mai beneficiem de aceeasi libertate. Ca de obicei, incepi sa aprecieze lucrurile, viata si libertatea de abia atunci cand iti lipsesc sau iti sunt ingradite. Am incercat sa ma adaptez cat mai bine noilor stari de fapt, si zic eu ca am reusit, desi la inceput multe mi se pareau ciudate. Dar in viata ne obisnuim cu orice.
Ce ai descoperit
Am descoperit ca oamenii nu sunt tot timpul asa cum iti imaginezi sau cum pareau. Pandemia a scos dintr-unii ce e mai bun si din altii ce e mai rau. Unele persoane pe care credeai ca te poti baza s-au dovedit de neincredere si altele pe care poate nu dadeai doi bani inainte s-au dovedit seriose si cu coloana vertebrala. Au fost multe persoane din societatea civila care acum pe timp de pandemie s-au implicat in proiecte pe care statul ar fi trebuit sa le faca, sau pentru care unii deja primesc bani si nu le fac.
Efectele crizei
Exista o criza de neincredere care plana si pana acum asupra tuturor partilor societatii, dar acum s-a exacerbat. Atat din partea guvernului catre cetateni (neincrederea ca sunt cuminti, stau in case si fac ceea ce trebuie) cat si a cetatenilor catre guvern („cineva planuieste toate astea”, „sunt interese mari la mijloc”) cat si a cetatenilor unii fata de ceilalti („asta vrea sa ma omoare ca nu are masca” / „da-ti jos botnita”).
Comportamentele
Online si offline oamenii sunt foarte diferiti. E mult mai usor sa acuzi din spatele monitorului decat sa pui umarul la treaba. Asta am observat eu.
Ce s-ar putea schimba
Daca este sa vorbim despre comportamentele noastre a tuturor, ca societate, probabil ca vom avea o viteza de reactie la schimbare crescuta. De asemenea este posibil ca dupa un „exercitiu” ca acesta deja ne-am obsinuit sa ne adaptam situatiilor noi mai usor. Vom fi antifragili cum zice Nassim Nicholas Taleb, iar schimbarea de acum incolo ne va fi benefica si ne va intari in loc sa ne dezbine.
Autoritatile, cum au comunicat pana acum
La inceput comunicarea a fost destul de defectuasa, dar s-a imbunatatit in timp. E drept ca nu se astepta nimeni la asa ceva (o pandemie), dar ca tara ar trebui sa ai niste planuri stategice pentru tot felul de scenarii gata puse la punct. Deschidem frumos sertarul si aplicam planul A, B sau C. Stiu ca „niciun plan nu a supravietuit contactului cu inamicul” cum zicea Helmuth von Moltke, dar ar fi fost bine sa avem macar o idee in general. Fiecare sa stie ce are de facut si unde trebuie sa fie. Pe noi tot ce e evident sau ce altii ne avertizeaza ca va veni, ne ia prin surprindere: zapada, seceta, inundatiile. Mi-e frica ca se va repeta scenariul la un viitor cutremur in Bucuresti pana la care stim cu totii ca nu mai este mult.
Ce ar fi putut face mai bine
Oamenii trebuie pusi primii. Nu doar acum, tot timpul. Din pacate, la noi, de multe ori, politica si interesele individuale sau de partid au fost puse primele chiar si in situatia grea prin care trecem. Ii invit pe cititori sa urmareasca orice discurs al unui politician din vestul Europei din perioada aceasta si mai ales felul in care au comunicat ei cu populatia. Apoi sa il compare cu ce a fost la noi. Ca niste adevarati lideri, orice ziceau era transmis intr-un mod desebit de elocvent, hotarat si care insufla incredere in populatie. La noi ficare institutie zicea altceva. Nu stie stanga ce face dreapta. Ce sa mai intelega populatia?
In aceste momente transparenta este cheia sucesului. In continuare, guvernantii se feresc sa dea prea multe date populatiei de teama „sa nu fie interpretate gresit”. Acesta nu este un mod modern de conducere si comunicare. La fel cum noi avem incredere in ei si ei trebuie sa aiba incredere in noi.
La Cluj la tine cum este
Calatorind prin tara destul de mult in ultima perioada pot spune ca, in firea lor, clujenii sunt mai docili si asculta cand li se spune ceva un pic mai mult decat cei din restul tarii. Dar atentie, aici vorbim strict de Municipiul Cluj-Napoca. In rest n-as spune ca sunt mari diferente. In alta ordine de idei, am observat ca proiectele continua, lucrurile merg inainte in oras, dar respectand noile reguli.
Daca ar fi sa ne uitam si la bine
Probabil cel mai bun lucru pe care l-a creat pandemia este cresterea digitalizarii autoritatilor publice. A interactionarii cu cetatenii mai exact. Tot ce se poate face online trebuie sa sa faca online. Platit taxe, scos adeverinte, timbru fiscal etc. S-au dus zilele cu statul la coada pe la ghisee. In afara de buletin/pasaport, nu vad pentru ce te-ai mai prezenta fizic nicaieri.
A doilea cel mai bun lucru este ca in sfarsit avem sapun la baie peste tot. Prin lege. Suna hilar, stiu. Daca imi doresc sa se mentina un obicei de acum din pandemie este cel cu spalatul pe maini si dezinfectatul, obicei nou pentru multi dintre concetatenii nostri.
Despre Graphs. ro
Am inceput printr-un simplu grafic cu cazurile noi pe zi pe care l-am postat pe Facebook, pentru prietenii mei, la mijlocul lui martie, cand epidemia incepea sa ia amploare. Pana in momentul respectiv nu existau deloc grafice si m-am gandit ca daca nu face nimeni, ar fi cazul sa fac eu unul.
Ulterior au inceput sa apara tot mai multe date, cum ar fi testele, numarul de decese, vindecarile. Nu le puteam posta pe toate pe Facebook, sa nu mai zic ca datele le tineam in Excel, ceea ce nu era fezabil la un volum mare. Aceasta cuplat cu faptul ca graficele au iesit usor, usor din sfera cercului meu de prieteni de pe Facebook si ca tot mai multi oameni erau interesati. De asemenea zilnic primeam rugaminti sa fac noi grafice cu tot felul de combinatii de date.
Asa ca am decis sa fac un site, graphs.ro, unde sa strang toate aceste informatii si sa-i redirectionez pe toti cei interesati catre el. Ca o curiozitate, ideea de nume (graphs) nu mi-a apartinut mie, ci unui bun prieten, medicul neurochirurg George Ungureanu, caruia ii multumesc pe aceasta cale.
Pe site prezentam doar datele oficiale precum si unele calcule facute tot pe baza lor. Sursele sunt, in principal, buletinele zilnice de la ora 13 oferite de catre Grupul de Comunicare Strategica. Din pacate datele trebuie introduse manual zilnic, deoarece nu exista o sursa de date electronice din care sa poata fi preluate automat. Totusi, o astfel de sursa este oferita de catre graphs.ro pentru cei care la randul lor isi doresc sa aiba acces la date intr-un format demn de anul 2020.
Numarul de reproducție R, pe intelesul tuturor
Numarul de reproductie R reprezinta numarul mediu de pacienti infectati de la un singur caz. Cand R este peste 1 epidemia creste, iar cand R este sub 1 epidemia scade; cand R este aproximativ 1 sau aproape de 1, un numar aproximativ egal de cazuri noi apar zilnic.
Acesta este calculat zilnic pe graphs.ro pentru intreaga tara si pentru fiecare judet in parte cu ajutorul colegului meu, statisticianul Valentin Parvu. Din cate stim noi, acesta nu este calculat si pe alte platforme din Romania. De asemenea statul nu furnizeaza un calcul al numarului R separat, graphs.ro fiind in acest caz singura sursa de informare.
Cresterea organica
In ultimele 6 luni, de la lansarea din 16 aprilie si pana acum, s-au adaugate celor aproximativ 10 grafice initiale multe altele, de ordinul sutelor as aprecia. Sunt deja peste 7 milioane de grafice vizualizate atat pe site cat si cele preluate de publicatii online prin inserarea in articolele lor (embed). Totodata multe alte vizualizari nu pot fi cuantificate deoarece au fost prezentate la televiziuni sau discutate la radio. Sunt tare curios daca a ajuns vreunul si in presa scrisa fizic, in ziare.
Responsabilitatea, cum o simti acum
Responsabilitatea este extrem de mare si sincer traiesc cu o frica constanta sa nu gresesc ceva, mai ales ca majoritatea datelor sunt preluate manual. Bineinteles, ele trec printr-un proces de verificare anterior si ulterior publicarii si nu au fost probleme pana acum, dar exista o anumita presiune pe care o simt zilnic.
Sunt destul de perfectionist in ceea ce fac si mi-ar fi efectiv rusine sa prezint date eronate in orice fel. Aceasta s-a soldat cu nopti nedormite in incercarea de a imbunatati sistemele si de a face grafice si vizualizari cat mai exacte.
Cred ca multa lume nu isi da seama cat de usor putem fi manipulati de o prezentare incorecta a datelor (intentionat sau din greseala). De aceea, un scop principal al meu este ca acestea sa fie oferite publicului intr-un format corect si in asa fel incat sa nu fie loc de interpretari prea multe.
Parteneri si resurse
Resursa principala pe care o investesc este timpul. Daca la inceput era ca un hobby, acum a devenit aproape un full-time job. Cum ziceam, nu imi permit sa nu fie de o corectitudine maxima, asa ca trebuie sa investesc zilnic mult timp in a prelucra si a face mentenanta atat asupra site-ului cat si a seriilor de date.
Sustinerea morala vine de la cei din jur, dar din punct de vedere financiar il sustin din propriul buzunar. Momentan sunt in cautare de sponsori. In mod ideal as dori sa am ca partener o retea de sanatate sau o companie din domeniul medical, pentru care cred ca ar fi o oportunitate unica de promovare, mai ales acum pe timp de pandemie. Aceasta deoarece site-ul ofera acces la un public nisat, cheie in aceste momente, format din persoane cu studii superioare, medici, jurnalisti si factori de decizie.
Feedback-ul societatii civile
Eu prin acest site am incercat, in timp, sa creez o imagine de ansamblu asupra pandemiei in Romania. Vreau ca oricine sa se poata uita pe el si sa isi poata face o idee prin ce trecem. O idee corecta, coerenta si bazata pe date si nu pareri. Cred ca oamenii au inteles si apreciaza asta. Primesc zilnic intrebari, sugestii si felicitari pentru munca pe care o depun. Incerc sa raspund la toate cat mai repede si sa il imbunatatesc continuu. Nu o data grafice, vizualizari sau explicatii sugerate de catre cititori au devenit permanente pe site.
De asemenea am incercat sa implic si publicul in ceea ce fac eu. O idee care a avut mult succes a fost aceea de ai ruga pe cititori sa aleaga ei fundalul pentru grafice, deoarece in fiecare zi pun unul nou ca sa poate fi diferentiate usor. Toti se bucurau cand le venea randul si era asa, un fel de mini-eveniment, ceea ce mai ales pe perioada lockdown-ului ne-a mai ajutat sa ne luam gandul de la pandemie, dar in acelasi timp sa stam informati.
Parerea autoritatilor
Stiu sigur ca autoritatile se uita pe site, mi s-a confirmat din mai multe surse. Dar pana acum nu a zis nimeni nimic oficial. Nici de bine, nici de rau. Poate cand il mai viziteaza trec sa ma salute.
Ce urmeaza pentru Graphs.ro
Pentru ca pandemia inca nu s-a terminat, site-ul cu siguranta va mai avea multe de spus. Imi doresc sa il dezvolt intr-o platforma care pe langa datele statistice va prezenta si articole de la experti in domeniu. Si aici nu vorbim doar despre cel medical, ci ideal va deveni o sursa de referinta pentru date si articole stiintifice din mai multe arii, probabil axat pe Open Data.
Optimismul, cum stai cu el
Ca popor, impreuna cu siguranta vom trece peste toate aceste evenimente cu bine pe termen lung. Pana acum, pe de-o parte ma asteptam sa fie mai bine, pe de alta mai rau. De exemplu lucruri aparent simple precum digitalizarea educatiei trebuiau puse la punct de ani de zile. Se putea chiar si pe ultima suta de metri acum, am avut o vara intreaga la dispozitie si tot a fost haos. Pe de alta parte lucruri la care ma asteptam sa fie probleme majore, precum votul, au decurs in principal bine.
Cu o atitudine potrivita orice problema se rezolva.