Poate că unii dintre noi, dinozauri obosiţi, nu mai au nici chef şi nici curiozitate de a descoperi platforme noi. În blazarea noastră le-am văzut pe toate deja, fie că e Snapchat, Tik Tok sau Steemit, aşa că preferăm să ne păstrăm resursele pentru a ne ţine minte parolele conturilor de Facebook şi mail. Dar brandurile nu îşi permit astfel de conservări de energie. Şi nici creativii. În ultimul an, Tik Tok a explodat în popularitate şi acum, că vrem sau nu, descălecăm cu toţii acolo şi încercăm să înţelegem ce se întâmplă și de ce.
Pentru Tibi Coman, Senior Copywriter de la Saatchi&Saatchi + The Geeks, Tik Tok este o sursă de inspiraţie. Într-o perioadă în care sunt forțate soluții smart de producție, ca publicitar poți să-ți iei mai multe dintr-un videoclip făcut de un puști cu telefonul pe Tik Tok, decât dintr-o sesiune de spoturi SuperBowl, spune Tibi.
Un aspect important pentru branduri și creativi este să renunți la nevoia de control.
Înainte de a gândi campanii pe Tik Tok trebuie să te întrebi dacă brandul are ce căuta acolo, sau dacă o să se simtă la fel ca un bunic la un rave. Sigur poți găsi idei creative în spiritul Tik Tok pentru orice produs/serviciu, însă chiar nu are sens să vorbești despre pensii la un majorat.
Și așa dăm startul la discuția despre Tik Tok în România. Cu pensii, majorat și cum ajungi la un target fresh, care se ferește de publicitate în alte medii.
Istoria ta pe Tik Tok
Tik Tok-ul și-a găsit repede rolul în viața mea digitală. E o sursă de inspirație, locul în care mă conectez cu „zeama” internetului și îmi iau porția zilnică de entertainment. Iar asta nu s-a schimbat în ultimul an jumătate de când îl folosesc. Ce-i drept, calitatea contentului a scăzut în timp, pe măsură ce platforma a devenit mai populară.
Când ai început să iei în serios Tik Tok
Platforma mi-a stârnit curiozitatea profesională încă din prima zi. Înainte să devină un canal de comunicare în România, mi s-a părut o mină de aur pentru referințe de storytelling și comunicare vizuală.
Nu mă mândresc neapărat cu asta, dar am salvat în telefon vreo 200 de videoclipuri de pe Tik Tok pe care le folosesc ca inspirație pentru tranziții și efecte video la spoturile TV/Digitale. Din punct de vedere execuțional (cel puțin), ca publicitar s-ar putea să-ți iei mai multe dintr-un videoclip făcut de un puști cu telefonul pe Tik Tok, decât dintr-o sesiune de spoturi SuperBowl. Mai ales într-o perioadă în care filmările sunt dificile și trebuie să găsești soluții smart de producție.
Prima campanie pe Tik Tok
Am început să integrez Tik-Tok-ul în prezentările pentru clienți dinainte să fie disponibil pentru campanii publicitare în România. La început, ca referință execuțională, sau pentru a seta mood-ul unei idei de creație, iar mai târziu ca pe o componentă a amplificării digitale. Chiar dacă platforma are potențialul de a susține o campanie dedicată (care să trăiască doar pe Tik Tok), multe branduri sunt încă într-o perioadă de adaptare, în care asimilează informația și se raportează la Tik Tok ca la o posibilă componentă din media plan.
Ce are special această platformă
Cel mai mare avantaj al platformei este că a intuit foarte bine nevoia unei generații care a crescut cu telefonul în mână. Vorbim despre un target care se hrănește cu validarea digitală și care își măsoară valoarea socială în likeuri, inimioare și followeri. Tik Tok este platforma perfectă pentru cei care s-au săturat să fie content consumers și vor să facă pasul către content creators. Iar fiecare trend le oferă un format plug-and-play prin care pot să se exprime: de la ideea creativă, la efectele video sau audio.
Cum ai descrie Tik Tok pentru cineva care nu a intrat niciodată
Tik-Tok-ul este un fel de mobilă de la IKEA pentru cei care vor să fie influenceri. Te uiți în catalog, îți alegi trendul și îți faci singur conținutul. Apoi postezi în social media poze cu „sufrageria ta” și te simți bine că ai făcut singur toată treaba – chiar dacă nu ai adus neapărat un aport creativ sau un touch personal. La nivel de aplicație, e un mix între Musical.ly și Vine, iar dacă asta nu te ajută, nu pot să-ți zic decât ”OK boomer!”.
Comunicarea brandurilor
Dacă ești un brand care are în target GEN Z (main) sau Millennials (secondary), atunci Tik Tok e locul în care publicul tău încă nu dă skip ads intuitiv, înainte să-ți citească mesajul. Dezavantajul e că totul e încă fresh și că nu ai prea multe campanii pe care să le folosești ca referință / modele de succes.
Prejudecăţi
Dintr-o perspectivă de marketing, Tik Tok are două mari probleme la nivel de percepție:
1) Imaginea companiei și scandalurile internaționale legate de modul în care folosesc datele utilizatorilor. Lăsând cancanul la o parte, singura diferență e că datele ajung în China și nu în SUA la Facebook sau Google.
2) Targetul care e încă fluid, în formare. La fel ca pentru orice altă platformă de succes, la început tronează early adopters și durează ceva până se familiarizează mătușile și bunicii. În cazul Tik Tok, hipsterii sunt foarte tineri, iar pentru unele branduri asta se traduce într-o statistică din care reiese că ei nu au neapărat putere de cumpărare.
Ce trebuie să ştie brandurile (şi creativii) înainte de a se aventura pe Tik Tok
Un aspect important pentru branduri și creativi este să renunți la nevoia de control. Campaniile de pe Tik Tok (dacă nu alegi să faci doar display advertising), ar trebui să inspire și să lase loc de creativitate. Dacă tu ești convins că mesajul tău ar trebui să funcționeze/să fie folosit într-un singur fel, atunci s-ar putea să ai surprize. Dar asta nu e ceva înfricoșător, sau nou – chiar și pe Instagram primești comentarii care nu îți plac la challenge-urile cu influneceri.
Înainte de a gândi campanii pe Tik Tok trebuie să te întrebi dacă brandul are ce căuta acolo, sau dacă o să se simtă la fel ca un bunic la un rave. Sigur poți găsi idei creative în spiritul Tik Tok pentru orice produs/serviciu, însă chiar nu are sens să vorbești despre pensii la un majorat.
Ce zic clienţii
Suntem încă în etapa de awareness sau consideration. Vor să știe mai multe despre platformă și să aibă cât mai multe date și statistici înainte să-i facă loc în planul de marketing. De cele mai multe ori, le surâde ideea de a fi primul brand din categorie care se manifestă pe platformă sau potențialul de a atinge un target mai fresh, care se ferește de publicitate în alte medii.
De ce crezi ca a explodat Tik Tok anul acesta
Pandemia a fost un factor decisiv în succesul Tik Tok. Dacă înainte ne puneam problema că oamenii interacționează mai mult în digital decât in viața reală, acum ne-am schimbat total perspectiva și am fost nevoiți să încurajăm asta. În plus, trăim în vremuri ciudate în care tinerii visează să fie influenceri și să fie plătiți pentru că iau like-uri. Unii cred că viața e fix ca în pozele de pe Instagram iar alții pur și simplu nu vor să fie ca părinții lor care muncesc foarte mult și nu par la fel de fericiți ca vedetele din story.
Campanii care ţi-au atras atenţia aici
Cred că industria de advertising din România e cu un pas în urma celei muzicale. În afară e o legătură foarte strânsă între succesul artiștilor pe Tik Tok și profiturile pe care le generează cu o melodie. Trendurile care devin virale au adesea o melodie pe care oamenii o caută inevitabil pe Spotify/Youtube, iar asta se traduce în profit. Mi se pare tare că departamentele de marketing din industria muzicală românească s-au adaptat repede și au început să gândească trenduri de Tik Tok în jurul lansării de piese.
Peste 10-15 ani
În social media, suntem un popor nomad la nivel global. Întotdeauna platformele vor avea un ciclu de viața care depinde de popularitate și succes, indiferent de feature-uri. Instagram va deveni Facebook, iar Tik Tok va deveni Instagram. În cele din urmă o să apară și aici content cu cafeluțe și trandafiri care ne urează o zi bună și atunci o să căutăm altceva. Peste 10-15 ani, cel mai probabil o să fim mult mai aproape de un scenariu de Black Mirror, cu realitate virtuală, monetizare directă a like-urilor și alte chestii care acum par deprimante.