Începe Bucharest Science Festival 2020 ediție specială, exclusiv online

Începe Bucharest Science Festival 2020 ediție specială, exclusiv online

Ajuns la a opta ediție, cel mai mare festival din România dedicat științei anunță că toate evenimentele vor avea loc online, iar participarea va fi gratuită.

Bucharest Science Festival, cel mai mare festival din România dedicat științei, va începe miercuri 23 septembrie 2020, iar timp de cinci zile participanții vor descoperi și dezbate o gamă extrem de variată de subiecte, de la explorarea spațială la istorie și de la medicină la fizica plasmei.

Cea de-a opta ediție a BSF va fi una atipică, cu multe limitări impuse de situația epidemiologică curentă. Anul acesta Festivalul se va desfășura exclusiv online, între 23 și 27 septembrie, iar la dezbaterile care vor putea fi urmărite prin Zoom și pe principalele platforme de social media vor putea participa oameni din toate colțurile țării. Participarea este complet gratuită.

Festivalul este organizat de către Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și de Planeta Științei, cu sprijinul System Plus, Dell Platinum Partner. Parteneri: Agenția Spațială Europeană (ESA), ITER, Editura Humanitas, ESERO România. Parteneri comunicare: Rogalski Damaschin și Radio România Cultural.

 

"Traversăm o perioadă de schimbări majore la nivel mondial. Lumea se transformă sub ochii noștri, iar pandemia a devenit un catalizator care a determinat omenirea să își îndrepte atenția spre știință. În medicină au loc descoperiri în fiecare zi, în domeniul explorării spațiale am fost martori la câteva evenimente importante anul acesta și urmează altele cel puțin la fel de interesante și cercetători din lumea întreagă colaborează la proiecte menite să ne îmbunătățească viața. În cadrul ediției din acest an a festivalului am invitat o parte din acești cercetători, să ne povestească despre munca lor, dar și să răspundă la întrebările pe care participanții curioși le pot adresa pe toată durata festivalului. La fel ca la edițiile precedente, evenimentele din acest an vor acoperii arii diverse de interes, de la explorare spațială la istorie și de la medicină la fizica plasmei. De asemenea, am reușit să adaptăm mult iubitele ateliere pentru copii, pentru a le oferi ocazia să participe de acasă și să facă experimente științifice, asistați de părinți. Și pentru că dorim să oferim cât mai multor oameni posibilitatea de a descoperi magia științelor, participarea la toate evenimentele din festival este gratuită." a declarat Alexandru Toma Pătrașcu, directorul Festivalului.

Printre evenimentele din cea de-a opta ediție a Bucharest Science Festival se numără:

  • Fețe și măști în pandemie: Libertate, solidaritate, bun-simț? - Vă invităm să navigăm împreună printr-o discuție cu sociologi, filosofi, medici și jurnaliști în care dezbatem limitele individualismului atunci când corpurile noastre nu mai sunt clar separate de corpurile celorlalți, dar și construcția sociologică a celor două tabere și rolul media și social media în formarea și reprezentarea acestora. Invitați: Andrada Fiscutean, jurnalist de știință, Mihai Ghiduc, redactor-șef la Mindcraft Stories, Emilian Mihailov, director executiv al Centrului de Cercetare in Etica Aplicata, Radu Uszkai, predă filosofie și etică în afaceri la ASE, Sorina Vasile, medic rezident pe boli infecțioase, Cosima Rughiniș, directoare a Școlii Doctorale de Sociologie a Universității din București. Când: Miercuri 23 sep, 17:00 - 18:30 
  • Observatoire de Paris, 350 de ani de progres în astronomie – Mirel Bîrlan, astronom român ce lucrează în cadrul Observatorului din Paris ne va prezenta această remarcabilă instituție și va discuta despre munca cercetătorilor prin ale căror eforturi ni se dezvăluie alcătuirea Universului. Mirel este specializat în fizica Sistemului solar și se ocupă cu observarea asteroizilor, planetelor și cometelor. Când: Miercuri 23 sep, 19:00 - 20:30
  • ITER: Cum aducem puterea Soarelui pe Pămînt? – un duplex ITER - București pentru a afla mai multe despre fuziunea nucleară și despre cum cercetătorii și inginerii români contribuie la proiectarea și construirea viitoarelor centrale care vor produce energie curată.La dezbatere vor participa: Greg de Temmerman (coordonator științific), Neagu Sorin (coordonator pentru calitate), Leontin Carafă (inginer de integrare pe zona), Răzvan Rușenescu (inginer Mecanic – CATIA designer), Ruxandra Pilsiu (departamentul de comunicare al ITER), Dr. Florin Spineanu (cercetător în cadrul INFLPR). Gazda dezbaterii va fi Corina Negrea, jurnalist de știință. ; Când: Joi 24 sep, 18:30-19:30
  • Sabine Hossenfelder în dialog cu Cristian Presură: ”Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni” - Sabine Hossenfelder, autoarea cărții „Rătăciți printre formule. Cum îi derutează frumusețea pe fizicieni”, va avea o discuție cu Cristian Presură despre cartea sa și despre cât de bine pot fi susținute experimental câteva dintre cele mai populare teorii din fizica particulelor elementare și cosmologia actuale. Evenimentul face parte din seria specială #HumanitasLIVE #online: Zoom pe știință / Știința pe zoom. Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas. Când: Joi 24 sep, 19:00 - 20:00.
  • Spațiul cosmic: Explorăm sau dispărem! – Markus Landgraf, ESA Architecture Analyst, va discuta cu Corina Negrea, jurnalist de știință, despre programul Artemis de explorare selenară și despre cum avanpostul lunar ne antrenează pentru următoarea etapă - Marte. Când: Vineri 25 sep, 19:00 - 21:00
  • „Călătorie pe valuri de galaxii” - întâlnire cu astrofiziciana Hélène Courtois - Astrofiziciana și cosmografa Hélène Courtois, autoarea cărții „Călătorie pe valuri de galaxii. Laniakea, noua noastră adresă în Univers”, va avea o discuție cu fizicianul Claudiu Tănăselia și jurnalista Anca Grădinaru despre harta, structura și evoluția universului, așa cum se văd din cele mai recente cercetări în astronomie și astrofizică. Evenimentul face parte din seria specială #HumanitasLIVE #online: Zoom pe știință / Știința pe zoom. Evenimentul va fi difuzat live pe pagina de Facebook a Editurii Humanitas. Când: Vineri 25 sep, 19:00 - 20:00.
  • Punți între „cele două culturi” - Sînt comunitățile științifice și cele umaniste chiar atît de diferite? Există totuși punți între cele două culturi? Care ar fi acestea? Iată ce vom discuta într-o ediție specială a Cafenelei filosofice de vineri seara, o ediție în cadrul Bucharest Science Festival. Invitați: Sorana Corneanu (Universitatea din București), Vlad Zografi,dramaturge roumain, Mihnea Boștină (University of Otago, New Zealand), Sorin Bangu (University of Bergen, Norway). Moderatori: Dana Jalobeanu și Grigore Vida. Când: Când: Vineri 25 sep, 20:00 - 22:00.
Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related