Superscrierile lunilor iulie + august, selecție de Adriana Totorean (Bihoreanul)

Superscrierile lunilor iulie + august, selecție de Adriana Totorean (Bihoreanul)

Pentru realizarea topului avem câte un invitat special (membru al juriului/comunității Superscrieri) care scanează aparițiile cu însemnătate din presa noastră și le adună în topul Superscrierile Lunii.

Continuăm recomandările Superscrierile Lunii cu o ediție 2 în 1, reprezentată de o selecție de 8 materiale jurnalistice importante publicate în iulie și august.

Selecția este realizată tot de o jurnalistă din presa locală – Adriana Totorean, jurnalistă la ziarul local Bihoreanul (care a primit și premiul onorific Superscrieri pentru presă locală la ediția #9). Îi super mulțumim pentru recomandări!

 Adriana Totorean:

„Să alegi opt materiale de presă din două luni de vară pline cum parcă niciodată n-au mai fost îmi părea o misiune imposibilă. Nu am pretenţia că am selectat cele mai bune opt articole publicate în mass-media din România în iulie şi august, însă trag nădejdea că am reuşit să fac o sinteză relevantă a celor mai importante ştiri şi poveşti din aceste săptămâni, fie ele tragice, revoltătoare sau dătătoare de speranţă: un copil care a dovedit mai multă maturitate decât o mulţime de oameni mari din România; angajaţii unei secţii de terapie intensivă care sunt nevoiţi să constate că doar moartea eliberează paturi; trecutul neştiut al ministrului care ne-a citit ordonanţe de pe foi în miez de noapte; secretele comune ale poliţiştilor şi interlopilor; dezinteresul procurorilor pentru copii; singurul absolvent al «academiei de eoliene»; paradisul de pe Valea Iadului (da, e un loc în judeţul Bihor, şi da, este o zonă superbă).”

 

Misterele bărbatului în geacă de piele
de Laurențiu Ungureanu (Recorder)

„În ultimii 30 de ani, prin guvernele României s-au perindat 422 de miniștri. Au fost atât de mulți, încât oamenii au obosit să-i mai evalueze pe cei care ajung în aceste funcții. Numirea unui ministru a devenit exclusiv o afacere politică, negociată în spatele ușilor închise și tranzacționată după cum o dictează interesele de partid. Scârbiți, cetățenii s-au întors cu spatele, au dat din mână a lehamite și și-au văzut mai departe de viață.

Până într-o zi de martie, când țara s-a oprit în loc, în fața uneia dintre cele mai grave crize din ultimul secol. Blocați în case, românii au deschis televizoarele și au constatat că un bărbat grizonant își trăsese o geacă pe el și se chinuia să le vorbească de la înălțimea celui de-al doilea om în stat, după președinte.”

 

 

REPORTAJ. Mărturii tulburătoare din focarul din Argeș. Un pat de spital rămâne liber doar când un pacient moare
de Carla Tănasie (DIGI24)

„La terapie intensivă este o luptă contracronometru permanentă, iar medicii nu reușesc să țină în viață toți bolnavii.
Dr. Gabriel Copciag – director medical la Spitalul Judetean Pitești: «Observați, pat liber. Aseară nu era liber, ceea ce înseamnă că am pierdut un pacient. Capacitatea era ieri la maxim. Boala este foarte necruțătoare. Boala este gravă. Aviz celor care nu cred. »”

 

Dragoste de fiică: O fetiţă de 12 ani din Oradea, infectată cu Covid, s-a internat în spital pentru a-și proteja mama bolnavă
de Adrian Criş (Bihoreanul)

„O fetiţă de 12 ani, elevă la o şcoală din centrul Oradiei, se dovedeşte mai precaută şi mai cu minte decât mulţimile de adulţi care sfidează gravitatea pandemiei.

Confirmată cu Covid după întâlnirea cu o prietenă care avea coronavirus fără să fi ştiut, Ariana a decis să se interneze de dragul mamei. Fiindcă femeia are o afecţiune oncologică, fetiţa chiar a insistat să fie dusă la spital, deşi mama o voia acasă, fiind nedespărţite de la naştere, de când o creşte singură în urma unei tragedii în familie.”

 

VIDEO EXCLUSIV Dovada că ştabii Poliţiei au bătut palma cu Clanul Duduienilor. Imagini de la întâlnirea de taină dintre oamenii legii şi interlopi
de Raluca Stepanov (Adevărul)

„Ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian. Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul.”

 

EXCLUSIV CAZUL CARACAL. Omul care a văzut în mașina cui s-a urcat Alexandra Măceșanu și a zis: “Nu e treaba mea!”
de Cătălin Tolontan (Libertatea)

„Un episod necunoscut până azi arată cum mor copiii când dezinteresul pentru viața comunității domină relațiile umane. Pe 24 iulie 2019, când Dincă a luat-o pe Alexandra cu mașina la ocazie, un alt taximetrist a văzut cu claritate momentul și i-a recunoscut pe amândoi, șofer și pasageră. Atunci nu era nimic suspect. Dar, a doua zi dimineață, tatăl și mama Alexandrei, îngrijorați că fata de 15 ani dispăruse, s-au urcat exact în mașina acestui taximetrist. Șoferul i-a dus la poliția din Caracal ca să dea de urma fetei, dar nu le-a spus părinților că văzuse scena de cu o zi înainte, deși el îi cunoștea și pe Dincă și pe Alexandra!”

 

UN SIMULACRU ÎN JUSTIȚIE. Rețeaua-fantomă de procurori care mimează administrarea dreptății în cauzele de infracțiuni sexuale cu victime copii
de Diana Oncioiu, Vlad Stoicescu (Dela0)

foto: Alexandru Dobre/Mediafax

„Cea mai importantă unitate de procuratură din România – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) – susține, într-un răspuns oficial la o întrebare formulată de un parlamentar, că protecția victimelor minore e un domeniu prioritar de acțiune pentru magistrați. În acest sens, Parchetul General arată că s-a îngrijit în ultimul an și jumătate de constituirea unei rețele de procurori specializați în instrumentarea cauzelor specifice.

O documentare extinsă întreprinsă de reporterii Dela0.ro – în cadrul căreia am solicitat date și informații de la toate unitățile de parchet desemnate să numească reprezentanți în cadrul rețelei – arată însă că structura specializată e doar un simulacru, prin care se mimează o mai bună administrare a justiției în cauzele de infracțiuni (inclusiv sexuale) cu victime copii.”

 

Paradisul meu de pe Valea Iadului. Aventura unui om de asfalt care visa să devină țăran
de Edmond Kreibik (Republica)

„Sunt unul dintre milioanele de copii de asfalt. Din noi nu curgea sânge când ne loveam, ci praf și bitum. Dar totuși, am avut norocul unei copilării în care verdele naturii, aromele, căldura sau frigul, uscăciunea sau potopul, au fost prezențe constante. Și chiar dacă nu aveam neamuri la țară, am petrecut multe săptămâni în mediul rural. Mama avea o relație la Negreni aproape de Cluj, și mă făcea „pierdut” acolo, uneori chiar și trei săptămâni. Era un paradis, iar viața mea acolo era uluitoare! Dar acele săptămâni treceau repede și ai mei se înființau acolo pentru a mă recupera.”

 

Academia cu un singur absolvent
de Roxana Bucată (PressOne)

foto: Ștefan Voicu

„La un an după lansarea «academiei de eoliene», pentru reconversia profesională a 5000 de mineri, doar o persoană din Valea Jiului lucrează în industria vântului. Scopul programului era să îi angajeze tehnicieni în industria eoliană, până în 2029.

«Academia de eoliene» a fost lansată de către fostul ministru al Energiei, Anton Anton, ca parte a eforturilor României de tranziție energetică și cu gândul la «viața celor implicați în producerea energiei pe bază de cărbune.»”

 

Adriana Totorean:

„Sunt jurnalist al săptămânalului Bihoreanul şi al portalului de ştiri eBihoreanul.ro, lider de audienţă în judeţul nostru. Lucrez aici din 2008, fiind primul şi până acum singurul meu loc de muncă. De mică m-am visat jurnalistă şi nimic nu-mi place mai mult să fac. În principal, documentez subiecte din domeniile educaţie şi ecologie, dar scriu cu mare plăcere şi potretele unor oameni faini pe care îi întâlnesc pe teren.”

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related