AREAL. Laboratorul artistic unde se întâlnesc dansul, improvizația, arta participativă și toate formele coregrafice

AREAL. Laboratorul artistic unde se întâlnesc dansul, improvizația, arta participativă și toate formele coregrafice

Dansul contemporan românesc este Cenușăreasa artelor în România. Duce lipsă de spații, fondurile sunt limitate, proiectele independente sunt puține și au viață scurtă. Artiștii coregrafi nu se dau bătuți, însă, ci se unesc la București într-un proiect colectiv numit AREAL, unde vor să lucreze în echipă, să inoveze și să deschidă un nou studio de creație coregrafică.

Pandemia le deturnat planurile inițiale de inaugurare a spațiului, dar rămân optimiști și speră să îi dea drumul la finalul acestui an, cu toate măsurile de siguranță ale momentului.

Ne dorim din toata inima ca, până la finalul anului să deschidem spațiul. Până atunci, vom fi prezenți cu activități în mediul online, vom dansa în natură, în alte spații partenere cum ar fi Pavilion 32 – Goethe Institute sau Teatrelli, ori ne vom desfășura activitatea în spații închiriate punctual”

Coregrafii Cosmin Manolescu și Simona Dabija povestesc mai jos despre ce își propun să dezvolte în spațiul AREAL, despre dansul contemporan și ne vorbesc despre sectorul coregrafic românesc, așa cum a existat el în ultimii ani.

 

AREAL și artiștii uniți

AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este un demers inițiat de Fundația Gabriela Tudor, Asociația Pentru Teatru și Carte, Asociația Delazero, IndieBox – denumit generic colectivul 4 Corpuri, în cadrul unui program cofinanțat în perioda 2020-2021 de Administrația Fondului Cultural Național.

Artiștii AREAL sunt coregrafii Andreea Belu, Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu, Virginia Negru, Camelia Neagoe, Simona Dabija, Mariana Gavriciuc, Alexandra Bălășoiu, Denis Bolborea și Cosmin Manolescu. Împreună, ne propunem să creștem coeziunea sectorului coregrafic, să dezvoltam scena independentă de dans contemporan și să aducem publicul mai aproape de dans printr-o serie de  noi ateliere, cursuri, laboratoare și spectacole organizate în București și alte orașe.

Suntem artiști cu viziuni și limbaje artistice diferite – de la improvizație, relație corp-sunet, practici somatice sau de artă participativă, interesați însă cu toții de corp și de modul în care putem aduce dansul contemporan mai aproape de viața oamenilor. Credem că artiștii și arta dansului au capacitatea de a declanșa noi procese cognitive, emoționale și motrice, cu rol important în transformarea oamenilor și a societății.

 

Ideea și conceptul spațiului

În fapt, ideea spațiului nu este deloc nouă, dansul contemporan duce o lipsă acută de spații încă din anii 2000. Ideea proiectului îi aparține coregrafului Cosmin Manolescu și capitalizează experiența proiectului colectiv “+2017 [despre corp, iubire și dans contemporan]” ce a fost co-organizat de coregrafii Andreea Belu și Andreea Novac, Cosmin Manolescu (Fundația Gabriela Tudor), Arcadie Rusu și Ioana Marchidan (LINOTIP), Simona Deaconescu (Tangaj Dance), care, fără a impune o direcție tematică sau un concept curatorial, au construit un program complex de evenimente - spectacole, filme, expoziții, întâlniri și discuții - prin care să încurajeze dialogul și schimbul de idei în interiorul comunităţii dansului contemporan din București.

Foto: Mihai Benea

Principalul aspect de noutate al proiectului îl reprezintă formatul colectiv, coeziv, dar și integrativ, lucrul în echipă, precum și schimbarea modului de colaborare culturală ce aduce împreună în cadrul acestui proiect mai multe structuri asociative și artiști independenți. Prin proiectele pe care le va iniția și dezvolta, AREAL dorește să propună noi formate inovatoare artistice dar și un transfer de experiențe și practici artistice între generații de artiști diferite.

Foto: Victoria Tihonova
Artwork: Oana Baluta

AREAL este un un spațiu de dezvoltare coregrafică deschis cercetării și colaborării, care susține creația artistică, formarea profesională și dialogul între artiști, public și scena de dans contemporan. Spațiul creează contexte, oferă resurse și susține dezvoltarea profesională și mobilitatea profesioniștilor dansului în vederea dezvoltării sectorului coregrafic din București. 

Ne dorim ca pînă la finalul anului 2020 să putem deschide un studio de dans contemporan la București în care artiștii AREAL să poată organiza regulat cursuri și ateliere de dans contemporan, unde să ne putem derula propriile proiecte artistice și unde să putem organiza regulat laboratoare de cercetare artistică dar și program de rezidențe deschise altor artiști asociați.

 

Investiția

Bugetul alocat pentru activitățile AREAL în perioada 2020-2021 este de aproape 400.000 lei, din care aproximativ 80.000 lei o vor reprezenta costurile de închiriere a spațiului pentru studioul de dans (pentru un an calendaristic). O altă parte importantă a bugetului este dedicată acoperirii onorariilor artistice ale tuturor dansatorilor și coregrafilor participanți și pentru organizarea activităților (cheltuieli de transport și cazare), costurile echipei, dar și cheltuieli legate de promovarea activităților.

Proiectul beneficiază în prezent de un sprijin important în valoare de 200.000 lei de la Administrația Fondului Cultural Național în cadrul unui program multi-anual implementat în 2020-2021 de Fundația Gabriela Tudor, iar primul nostru proiect colectiv, “Stagiunea Corp”, este realizat în cadrul unui proiect inițiat de coregrafa Andreea Belu si co-finanțat tot de AFCN.

Sebastian Pren

De asemenea, suntem în căutarea unor alți donatori (în special pentru programul de DansTerapie) și poate chiar o firmă privată care să ni se alăture și care să sprijine financiar existența spațiului printr-o colaborare pe termen lung. Sperăm ca o parte de cheltuielilor adiționale să fie acoperite din donațiile persoanelor fizice și a publicului participant la activitățile noastre și ne propun în egală măsura lansarea unei campanii de crowdfunding, care să permită echiparea studioului de dans.

 

Obiectivele cu care porniți la drum

Primul obiectiv și cel mai important este deschiderea la București a unui nou studio de creație coregrafică cu un program dedicat de laboratoare, rezidențe, cursuri regulate și ateliere intensive de dans contemporan deschide publicului larg. Ne-am fi dorit să marcăm deschiderea oficială a spațiului fizic AREAL la început de septembrie, însă, din păcate, din cauza pandemiei și a regulilor sanitare, suntem obligați să amânăm deschiderea spațiului pentru finalul anului 2020.

 

Ne dorim din toata inima ca, până la finalul anului, să deschidem spațiul. Până atunci, vom fi prezenți cu activități în mediul online, vom dansa în natură, în alte spații partenere cum ar fi Pavilion 32 – Goethe Institute sau Teatrelli, ori ne vom desfășura activitatea în spații închiriate punctual.

Celelalte obiective sunt legate de creșterea coeziunii sectoriale, dezvoltarea profesională a membrilor AREAL, colaborarea artistică interdisciplinară și internațională, dar și atragerea unor noi categorii de public pentru dansul contemporan prin activități dedicate. Ne dorim să deschidem o nouă direcție de terapie prin dans pentru a oferi cursuri și ateliere de dans unor categorii defavorizate de oameni – oameni cu diferite dizabilități, dar și copii instituționalizați.

 

Gânduri de început

Pornim la drum cu gânduri precaute, dar optimiste, asigurându-ne că luam toate masurile de siguranță necesare si legale pentru desfașurarea de activitati în spații închise. Vom implementa un sistem de complex de măsuri precum declarație pe propria răspundere privind starea de sănătate, vom oferi măști de protecție, dezinfectat pentru mâini, botoșei de unică folosință pentru încaltările de stradă, vom limita numărul de oameni care vor putea folosi studioul, vom igieniza si dezinfecta sala inainte de inceperea fiecarui curs și vom introduce măsuri de distanțare socială pentru publicul larg. Sperăm însă din toata inima ca până la finalul anului rata de infectare să scadă la București pentru a putea deschide studioul AREAL în condiții de siguranță.

Foto: Marius Rădulescu

 

Valorile AREAL

Valorile AREAL sunt cercetarea artistică, procese creative în studio, mobilitate, interdisciplinaritate, introspecție, educație alternativă, conștientizare, stare de bine, timp pentru reflecție, spațiu de întâlnire și dialog între coregrafi, profesori și publicul larg. Mizam pe continuitate și recurență, să nu mai existe proiecte atât de izolate și cu viață scurtă.

 

Publicul țintă

In primul rând, publicul țintă pentru AREAL sunt coregrafii și profesioniștii dansului, care vor beneficia de acces gratuit la studioul de dans și care vor putea participa la proiectele colective care vor fi inițiate în perioada imediat următoare. Publicul larg este o altă categorie importantă pentru noi, iar activitățile dedicate vor încerca să fie în principal direcționate către publicul tânăr amator de mișcare și dans, cu vârste între 16 si 40 de ani, dar și persoanelor adulte și seniorilor. Intenționăm să organizăm perioadic ateliere pentru copii și părinți, dar și un program dedicat de DansTerapie pentru copiii instituționalizați și persoane cu dizabilități.

Foto: Orsolya Balint

De asemenea, un beneficiar indirect al proiectului îl reprezintă și comunitatea dansului contemporan, care va beneficia de proiect prin expunerea la acesta. In plus, proiectele noastre vor adresa și alți artiști – muzicieni, artiști vizuali sau media, dar și publicul amator de artă contemporană care va putea acces la activitățile AREAL atat prin intermediul canalelor de social media, cât și prin filmele și documentarele ce vor fi realizate și care vor fi accesibile pe contul Vimeo dedicat, disponibil la adresa vimeo.com/4corpuri.

Publicul nostru este un public în general amator de artă contemporană, deschis la mișcare, interesat să descopere lucruri noi și să iasă din zona lui de confort.

 

Evenimente de pandemie

În prima parte a anului ne-am oferit timp pentru discuții și pentru definirea misiunii, viziunii și valorilor AREAL. Ne dorim ca dansul să devină o prezența mai vizibilă pe scena culturală bucureșteană și nu numai. Am sărbătorit împreună pe 29 Aprilie Ziua Internațională a Dansului printr-un mesaj comun lansat în spațiul online sub forma unor filmulețe filmate în casele noastre și am lucrat împreună la lansarea primei stagiuni colective CORP care va începe pe 11 septembrie la București în spații foarte diverse.

Am avut o primă întâlnire de lucru la Bușteni în pregătirea #STUP, o primă tabără de networking coregrafic care va fi organizată anual iar mai recent în luna august coregrafa Andreea Belu a început să conducă un curs online “Mișcare pentru corp”, în care folosește principii de bază din Pilates, Yoga și tehnici de conștientizare corporală, pentru a exersa și a crește conștiența în aspecte ca postura, reechilibrarea musculară, echilibrul static și dinamic, capacitatea de relaxare și integrarea fizică a informațiilor auzite.

În perioada 15 – 23 august, coregraful Cosmin Manolescu a condus un retreat Dans-Wanderer la Plaja Corbu, iar pe 24 august a debutat seria de convorbiri live #AREALtalks  pe contul de Instagram  unde periodic artiștii AREAL vor vorbi despre proiectelor lor personale și vor dialoga cu publicul larg despre teme de dans contemporan.

 Sebastian Pren

 

Ce urmează

La început de septembrie vom lansa Stagiunea Corp cu o serie de activități dedicate în mediul online dar și live la București și Bușteni, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul căruia vom acorda 2 burse AREAL (în valoare de 3000 lei) în cadrul unui fond destinat sprijinirii tinerilor profesioniști ai dansului.

Stagiunea Corp se va lansa printr-un eveniment colectiv ce va fi organizat între 11 si 13 septembrie la Goethe Institute, unde vor avea loc discuțiile #AREALtalks, și în cadrul căruia colectivul IndieBox va prezenta spectacolul Singing Bodies la Scoala Ferdinand din cartierul Obor, Smaranda Găbudeanu & PETEC vor realiza o instalație video a proiectului inHABITED la Pavilion 32 – Goethe Institute, iar Cosmin Manolescu va prezenta o nouă versiune performativă a proiectului său - MARe Imaginarium la Muzeul de Artă Recentă în cadrul Dans la MARe.

De asemenea, pe 17 septembrie, vom lansa un nou program de întâlniri și discuții în mediul online, „Istorii prezente în spații incomode” curatoriat de coregrafa Andreea Belu, care se va derula lunar pe platforma digitală ZOOM până la finalul anului, și la care vor participa Mihai Mihalcea și Cosmin Manolescu, managerii culturali Kinga Kelemen și Ștefania Ferchedău, muzicianul Vlaicu Golcea și criticii de dans Gina Șerbănescu și Mihaela Michailov.

Pregătim în egală măsură o supriză frumoasă la Bușteni pentru publicul larg unde pe 25 și 26 septembrie, unde vom organiza un week-end intensiv de dans contemporan cu ateliere, cursuri care se finaliza cu spectacolul Simple Plăceri realizat de coregraful Cosmin Manolescu, prezentat sub forma unei drumeții performative la Cascada Urlătoarea.

Foto: Alina Ușurelu

Iar pentru luna noiembrie, când situația sanitară sperăm să fie mai bună, pregătim un showcase colectiv de dans contemporan [despre comunități, politici și dans contemporan] cu sprijinul partenerilor AREAL –  spațiul TEATRELLi, Centrul Național al Dansului București, Goethe Institute, Centrul Ceh, Forumul Cultural Austriac și ICR Praga, unde sperăm să avem o serie de invitați străini care să ia contact cu scena de dans contemporan din România. Ne propunem în egală măsură să dezvoltăm o serie de activități specifice – cursuri și ateliere regulate - pentru a atrage un nou public pentru dansul contemporan dar și un program nou de DansTerapie pentru persoanele nevăzătoarea și copiii instituționalizați.

 

Dansul, Cenușăreasa artelor

În 2017, Fundația Gabriela Tudor a împlinit 20 de ani de activitate coregrafică, care au însemnat  zeci de proiecte de tot felul – de la platforme și festivaluri internaționale de dans, programe de rezidență, coproducții și turnee, proiecte de mobilitate europeană și schimb cultural cu centre ale dansului din Europa, SUA sau Japonia, zeci de ateliere, cursuri și spectacole de dans contemporan prezentate atât în București cât și în străinătate.

Dacă la începutul anilor 2000 exista un interes foarte mare din partea publicului, în ultimii ani acesta a scăzut destul de mult în ultimii ani. Din păcate, dansul în România în prezent este văzut din nou ca o Cenușăreasă a artelor, beneficiind în continuare de finanțări reduse, de o lipsa acută a spațiilor de creație și difuzare, dar și de o vizibilitate din ce în ce mai scăzută la nivelul sectorului cultural și al publicului.

Foto: Lavinia Pollak

Evenimentele coregrafice din ultima perioadă și-au pierdut din vigoarea și forța de altădată, poate și din cauza unei insecurități accentuate privind viitorul dansului în Romania. Nu cred că putem vorbi în ultimii ani de o dezvoltare a sectorului coregrafic, ci mai degrabă de o încercare de supraviețuire, în special la nivelul sectorului cultural independent.

Însă un lucru îmbucurător este apariția unei noi generații de tineri artiști și structuri noi – precum colectivul artistic IndieBox, Asociația PETEC sau Delazero, dar și această dorința a noastră de a lucra în comun. AREAL | spațiu pentru dezvoltare coregrafică este o încercare de repoziționare strategică, de a ne pune energiile și resursele împreună pentru a aduce în continuare arta dansului mai aproape de sufletul și inimile oamenilor. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related