[Smart travel] Monica și Mihai Miculescu: Am văzut că oamenilor le place să nu fie deranjați. Le plac liniștea și izolarea. Și în plus, contactul cu „vechiul”

[Smart travel] Monica și Mihai Miculescu: Am văzut că oamenilor le place să nu fie deranjați. Le plac liniștea și izolarea. Și în plus, contactul cu „vechiul”

Sunt turiștii care caută, în călătoriile lor, să simtă măcar frânturi din starea ce o trăiau odinioară în casa bunicilor. Mulți dintre ei sunt tineri, dar tot preferă liniștea de la sat. Iar anul acesta, mai mult ca oricând, merg în vacanțe în case țărănești, ascunse de gălăgia modernului. Proprietarii le pun la dispoziție camere cu mobilă veche, autentică, iar pe masă mâncaruri de-ale locului. Și îi lasă în liniștea lor.

În Sat Bătrân din județul Caraș-Severin, Monica și Mihai Miculescu au renovat o casă bătrânească și au început să facă turism rural. Vestea Casei Sub Măgrin s-a dus repede și tot mai mulți oaspeți au început să apară în zonă. Exemplul lor a fost urmat de alți proprietari de case vechi românești din zonă.

Unii ne cer lapte fiert și ne mulțumesc din suflet. Își amintesc de casa de la țară, de copilărie și de bunici. Oamenii ne lasă impresii în caiet și uneori și pe internet. La noi se face răchie de prune, foarte aromată, are undeva la 30 de grade și e foarte apreciată, fiindcă o poți bea toată seara și e gingașă si pentru doamne.”

Monica și Mihai Miculescu, proprietarii Sub Măgrin ne povestesc despre casa pe care o au deschisă pentru oaspeți, un loc izolat, unde zimbrii se plimbă liberi.

 

Sub Măgrin, aproape de Munții Țarcu

Suntem Monica și Mihai Miculescu. Locuim în Armeniș, județul Caraș-Severin, și suntem oameni ca toți oamenii, ne vedem de treabă. Avem și slujbe, Monica e contabilă, și câteva activități pe lângă și lucrăm și în agricultură. Noi ne ajutăm foarte mult și cu copiii – fiul nostru David și prietena lui Aneta se ocupă de curățenie la căsuță și de drumurile necesare. Și celălalt fiu, Darius, care e la liceu, ne mai traduce mesajele din engleză.

Am botezat Sub Măgrin casa în care primim oaspeții. La noi așa se spune la salcâm.  Am renovat-o cu ajutorul unor arhitecți la un moment dat. Deasupra curții este un deal cu salcâmi care înfloresc foarte frumos în luna mai. Casa se află în Sat Bătrân, care face parte din comuna noastră, aproape de Munții Țarcu și Măgura Zimbrilor, unde se plimbă zimbrii liberi. Ea este un pic retrasă de la drum și înconjurată de dealuri cu poiene și pâlcuri de copaci.

Foto: Bogdan Comanescu

 

Odată cu reintroducerea zimbrilor

Când a venit WWF în zonă odată cu proiectul reintroducerii zimbrilor, am organizat mese în curte și pe pajiștea din față. Oana Mondoc, responsabilă cu dezvoltarea comunității, ne-a convins că merită să mai facem niște mici amenajări și să o punem pe Air B’n’b și în plus să o oferim spre închiriere și către oaspeții proiectelor WWF. A insistat că ce avem acolo „îi bun” și turiștilor o să le placă.

Foto: Edward Tershak

Două camere cu o bucătărie în mijloc, care are vatră unde se poate face focul. Avem o curte cu fântână, iarbă verde și multe flori în toate anotimpurile. Sub un acoperiș verde avem o masă de 12 persoane și loc de grătar. Vedeta e o șură ca o sufragerie în care sunt fotolii și oaspeților le place să stea la cafea sau la un pahar de vin acolo.

Noi facem parte și din comitetul local care organizează brunch-uri și acum suntem într-o rețea de antreprenori locali în turism, ca parte a campusului rural We Wilder, gestionat de WWF.

 

Abilitățile și competențele unui antreprenor în turism

Trebuie să fii amabil, să fii punctual. Oamenii sunt încântați dacă le oferi ceva. Noi de exemplu le-am arătat cum să mulgă vaca unor turiști care au venit recent. Ei au venit cu o orhidee pe care ne-au făcut-o cadou, noi le-am dat o sticlă de răchie legată cu panglică tricolor. La noi se face răchie de prune, foarte aromată, are undeva la 30 de grade și e foarte apreciată, fiindcă o poți bea toată seara și e gingașă si pentru doamne.

Foto: Bogdan Comanescu

 

Cum au fost începuturile

La început ne era teamă că ceea ce oferim nu este la nivelul la care se așteaptă oaspeții. Acum ne-am dat seama că ei de fapt caută ceea ce este vechi și autentic: mobilă din lemn, procovițe făcute din lână de bunicii noștri (adică pleduri țesute care se pun pe pat), măsaie suveicate (adică fețe de masă țesute la război din cânepă și bumbac). Le ducem mâncarea în cotăriță (coș) și se bucură când deschidem vasele de lut cu mâncarea aburind.

 

Prima casă de închiriat din zonă

Casa Sub Măgrin a fost prima din zonă, dar acum sunt mai multe care au luat exemplu. Faptul că a mers la noi i-a încurajat și pe alții să încerce o activitate de turism. Oana ne-a sprijinit pe toți cu sfaturi și a adus prieteni sau colaboratori ai WWF din domeniul ecoturismului, arhitecturii sau designului care au pus umărul la treabă în schimbul unor experiențe locale sau mini vacanțe lucrative.

Principiile sunt simple: pereți albi zugrăviți cu var, mobilă puțină și cu gust, lămpi și veioze discrete, așternuturi albe, lumină caldă, baia cât mai simplă și foarte important materiale naturale, originale în orice intervenție. La noi în zonă sunt specifice sălașele făcute din piatră și unele deja sunt amenajare și în sat și la munte, dar cu siguranță vor urma și altele prin inițiativa WeWilder.

Foto: Bogdan Comanescu

 

Ce spun oaspeții

Am văzut că oamenilor le place să nu fie deranjați. Le place liniștea și izolarea. Și în plus contactul cu „vechiul”. Unii ne cer lapte fiert și ne mulțumesc din suflet. Își amintesc de casa de la țară, de copilărie și de bunici.

Foto: Edward Tershak

Oamenii ne lasă impresii în caiet și uneori și pe internet. De exemplu, Csibi Magor, care a fost și director la WWF a zis despre noi când a stat vara asta aici:

Acum stau într-o casa foarte veche, refăcută cu muuuult gust și cu atenție la detalii. E și casă, dar și muzeu, măcar puțin. Mâncarea vine de la proprietari și credeți-mă e chiar mai gustoasă față de cum arată.

Concluzia mea e simplă. Omul sfințeste locul. Iar locul ăsta e plin de oameni faini, care trăiesc aici de secole, dar și de oameni noi, care visează un viitor care nu există încă, în care comunitatea rurală prosperă din forțe proprii.”

 

Strategia de marketing

Noi nu știm ce este strategia de marketing. Noi ne străduim să fim gazde bune și asta e tot.  În rest, avem casa pusă pe platformele de turism și nu ducem lipsă de musafiri. Oana ne-a sprijinit în acest sens și acum avem și cont de Instagram. Iar la aceste răspunsuri a ajutat Alina Floroi, facilitator la We Wilder.

Foto: Edward Tershak

 

Turism de criză

Sincer pentru noi este peste așteptări. Gradul de ocupare este 100%. Credem că oamenii caută izolarea. Ne-au și povestit oaspeții că voiau să se ducă în concediu unde nu e lume.

 

Ce a schimbat pandemia

Noi tot timpul am pus preț să fie curățenie-lună, iar acum am preluat regulile de la Air b’n’b și am dezinfectat clanțele, mesele și am avut grijă la aerisire. La reguli spune să nu ștergi după ce dai cu dezinfectant.

 

Lecțiile perioadei

Ne-am dat seama ce bun de preț este pentru cei de la oraș să aibă liniște și să fie aproape de natură, așa că noi ne vom strădui și pe viitor să le facem șederea cât mai plăcută ca să își încarce bateriile. Vrem să ne implicăm alături de WWF să dezvoltăm experiențe care să transpună oaspeții în traiul de odinioară, iar asta credem că va da incredere și altor localnici să nu abandoneze activitățile tradiționale care asigură hrană sănătoasă și plaiuri pitorești.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related