Este designul o artă? În esență, da. Designul este o artă. Dar nu este doar atât. Designul este o artă și o știință în același timp.
În timp ce arta alcătuiește calitatea expresiei, știința o constituie pe cea a cunoașterii.
Designul este considerat a fi o „a treia cale” care combină atât metode de gândire artistică cât și științifică (Breen 2005) (Harland 2011).
Arta designului nu este deloc simplă, tocmai de aceea aceasta se împarte în trei tipuri de design. Care este diferența dintre designul grafic, designul vizual și designul dedicat experienței utilizatorului?
1. Designul grafic;
2. Designul vizual;
3. UX design (user experience).
Deși pentru marea majoritate între cele 3 tipuri de design nu există nicio diferență, le vom explica pe fiecare în parte. În felul acesta, atunci când o să ai nevoie de un designer, o sa știi la cine trebuie să apelezi.
Graphic Design
În designul grafic, indiferent dacă este vorba despre branding, informații sau reclame – un designer grafic comunică utilizatorilor prin text și imagini. Modul în care aceste două elemente, textul și imaginile, sunt plasate pe pagina web sau pe o hârtie tipărită este, de asemenea, o parte a activității unui designer grafic, precum și alegerea fontului, culoarea și alte elemente vizuale.
Prin meșteșugul lor, designerii grafici inspiră emoții. Un designer grafic va ști că utilizatorii vor răspunde foarte diferit la textul scris cu un font modern și jucăuș, în comparație cu un font vechi și neatrăgător. Designul grafic are menirea de a fi iconic și ușor de recunoscut- ia exemplul Coca-Cola, Disney sau Samsung.
În era digitală, designerii grafici trebuie să aibă abilități care să depășească o simplă schiță făcută din creion; stăpânirea programelor Adobe Photoshop, Illustrator și InDesign este esențială pentru un grafic designer atât în mediul online, cât și offline.
Visual Design
Designul vizual a luat naștere dintr-un amestec de design grafic și user interface (UI). Se concentrează pe estetica unui site web sau a oricărui alt tip de design digital.
Designul vizual și grafic sunt două specializări strâns legate. Designul vizual este o metodă de a comunica, fără prea multe cuvinte.
Diferența este că un designer grafic folosește elemente de design precum tipografii, ierarhie, culoare, imagini și ia în calcul plasarea elementelor pentru a crea un produs perfect; un designer vizual conturează o estetică holistică care călătorește pe toate platformele. Valorile brandului, încrederea în brand și expertiza acestora se reflectă vizual.
Un designer vizual este ca un punct intermediar între abilitățile de design pur ale unui designer grafic și interesele mai orientate spre utilizator ale unui designer dedicat experienței utilizatorului. Ceea ce ne aduce la al treilea tip de designer…
User Experience Design
Spre deosebire de designerii grafici și vizuali, care au ca obiectiv principal estetica și comunicarea, designerii specializați pe experiența utilizatorului sunt concentrați pe designul interacțiunii; despre utilizatori și modul în care interacționează cu site-ul sau interpretează elemente și cum se adaptează acesta pe dispozitivele mobile (telefoane, tablete).
Cum se mișcă oamenii pe site? Ce se întâmplă când oamenii fac click pe acest buton?
Schimbarea culorii sau dimensiunii unui widget va influența utilizatorii să facă achiziții mai mari sau să interacționeze diferit cu site-ul? Pentru a obține răspunsuri la aceste tipuri de întrebări, designeri UX, vor efectua diverse metode de testare a utilizatorilor, inclusiv testarea A / B.
UX design-ul se preocupă și de aspectul site-ului, prioritatea principală este modul în care utilizatorii interacționează cu site-ul și cât de ușor este de navigat pe dispozitivele mobile; asigurându-se că utilizatorii pot parcurge cu succes o aplicație sau un site și pot lua decizii intuitive cu privire la unde să facă click și unde să nu facă click.
Designerii UX prezintă concepte de design sub formă de wireframes sau planuri vizuale pentru proiectarea unui site.
De asemenea, ele sortează arhitectura informațională, care este modul fundamental în care informațiile de pe site sunt organizate, afișate și identificate utilizatorilor.
În esență, aceștia se asigură că un site web este ușor de utilizat, astfel încât utilizatorii săi să înțeleagă și să navigheze ofertele sale lin și eficient, fie că este vorba despre informații, servicii sau produse de vânzare.
În concluzie, atunci când ai nevoie de un designer, asigură-te că apelezi la specialiștii potriviți; sau poate chiar tu, cel care citești, vrei să începi o carieră în arta design-ului. Alege cu grijă specialitatea și focusează-te pe ideea de a fi cel mai bun.