[Smart travel] Roxana Ciuchilan: Inainte de pandemie ajunsesem sa avem un obicei destul de nesanatos. Calatoream foarte mult, foarte des, foarte... pe repede inainte

[Smart travel] Roxana Ciuchilan: Inainte de pandemie ajunsesem sa avem un obicei destul de nesanatos. Calatoream foarte mult, foarte des, foarte... pe repede inainte

Turismul romanesc continua sa fie pe val. Si va ramane asa o vreme, pentru ca multi si-au anulat vacantele peste hotare, preferand anul acesta destinatiile autohtone. Principala preocupare a celor care au ales sejururi locale, dar si o mare necunoscuta pentru ei, este respectarea masurilor de siguranta in spatiile de cazare. Turistii se pot relaxa doar odata ajunsi la destinatie, indiferent cata documentare au facut inainte de a ajunge la hotelul sau pensiunea unde sunt cazati.

In lipsa certitudinii, o parte dintre romanii care calatoresc intern in aceasta perioada se aliniaza la un trend tot mai popular, calatoria cu autorulota, spun Roxana si Andrei Ciuchilan, de la Prinlume.com.

“Nu stii cum sunt implementate masurile de siguranta intr-un anume loc pana cand nu ajungi acolo. Asa ca una din strategiile celor care au pensiuni in Romania ar fi sa promoveze modul in care au abordat toata aceasta situatie ciudata pe care o traim, cum si ce au facut ca cei care ii viziteaza sa nu se simta in pericol.”

In continuare trecem prin destinatii, revizuim comportamente de calatorie si aruncam o privire asupra turismului romanesc in pandemie cu bloggerii Roxana si Andrei Ciuchilan.

 

Oameni Prin Lume

Suntem Roxana si Andrei si de aproape zece ani avem blogul prinlume.com, unde ne documentam calatoriile si mai nou, viata in general :) De cand s-a nascut Alexei vorbim foarte mult si despre parenting, despre toate provocarile pe care le-am intalnit in ultimii doi ani si bineinteles despre calatoriile in trei. Care au devenit mai frumoase, mai solicitante (fizic si psihic :D) si mult mai interesante pentru noi.

Initial am inceput cu blogul in sine, aceasta era platforma pe care o dezvoltam cel mai mult, si imediat dupa contul de Facebook. La doi ani distanta am creat contul de Instagram, care in ultimii patru ani a devenit focusul nostru. Blogul este pilonul in continuare, locul in care postam articolele despre locurile in care ajungem sau despre experientele pe care le traim (diverse serii ca de exemplu despre parenting sau despre mutarea noastra in Olanda) insa activitatea cea mai intensa, cu cele mai multe si constante postari este Instagram-ul. Unde ne gasiti zi de zi, pe stories si in feed, la @prinlume. :)

 

Cea mai frumoasa vacanta

Cred ca niciodata nu clasificam vacantele drept „cea mai frumoasa” sau „cea mai nereusita”. Pentru ca in fiecare loc descoperim multe lucruri care ne plac, dar si altele care ne plac mai putin sau deloc. Dar daca ar fi sa ma gandesc care e prima calatorie care imi vine in minte si unde as vrea sa ne intoarcem cat de curand... hmmm... ar fi Islanda. :)

Chiar daca a fost o calatorie scurta, de numai cateva zile, a fost absolut minunat sa descoperim o tara cu un relief atat de diferit de tot ceea ce mai vazusem pana atunci. Pur si simplu ne-am simtit in alta lume atunci cand mers in Islanda iar senzatia aceea nu o vom uita curand. :) Cat despre locurile in care ne dorim sa ajungem... vai, cate sunt. :) Momentan insa, in contextul pandemiei si al tuturor restrictiilor actuale, ne-am ajustat dorintele fara sa ne dam seama. :) Asa ca preferam sa visam la destinatii mai indepartate, mai putin populate si mai putin accesibile. Cum ar fi Groenlanda. :)

 

Experiente diverse de travel, si surprinzatoare, și neplacute

Surprinzatoare au fost toate locurile noi pe care le-am vazut, mai ales daca ajungeam in locuri despre care nu ne documentam excesiv (obicei care ne cam lua din bucuria momentului pentru ca de multe ori parea ca am vazut deja un loc doar pentru ca citisem sau vazusem prea multe documentare despre acel loc). Astfel ca, surprinzatoare au fost insulele Perhentian din Malaezia, despre care nu stiam absolut nimic. Sau insulele Feroe. Sau insulele Azore (e complet intamplator faptul ca am mentionat doar insule :D).

Noua Zeelanda de asemenea ne-a impresionat enorm iar cele doua saptamani petrecute acolo au fost absolut minunate, niste peisaje de vis. Experiente rele de travel nu am avut din fericire. Insa au fost cateva tari unde ne-am simtit poate mai putin confortabil. Cum ar fi Brazilia, unde ne-am facut foarte multe griji legate de securitate si poate ca nu ne-am bucurat pe deplin de locurile vazute (Rio de Janeiro si Florianopolis). Sau Filipine, unde am ales o locatie extrem de turistica (Boracay) care din pacate nu a fost reprezentativa tarii. Sau chiar si Sri Lanka, care desi ne-a placut foarte mult, am avut cateva episoade mai putin fericite cu niste localnici (in zonele foarte turistice) mai putin binevoitori, din cauza carora am ramas cu un gust putin amar. Dar fiind vorba de episoade izolate, nu putem generaliza.

 

Destinații supraevaluate

Hm... Filipinele au fost o dezamagire pentru noi, dar a fost greseala noastra pentru ca am ales o destinatie extrem de supraestimata: Boracay, inainte de a fi inchis. A fost aglomerat, murdar, complet diferit de ce ne-am asteptat. Daca ar fi sa mergem din nou in Filipine, am alege cu siguranta un alt loc, pentru ca acum stim ca Boracay nu este deloc reprezentativa tarii.

 

Obiceiuri de calatorie inainte de pandemie

Inainte de pandemie ajunsesem sa avem un obicei destul de nesanatos. Calatoream foarte mult, foarte des, foarte... pe repede inainte. Luam calatoritul ca o normalitate si uneori poate ca nici macar nu ne mai bucuram pe deplin de locurile pe care le vizitam. Weekend de weekend eram plecati in city breakuri scurte, faceam multe vacante in afara Europei si voiam sa vedem cat mai mult intr-o singura calatorie.

Nu exista niciodata relaxare cu adevarat in vacanta, eram mereu pe fuga, mereu alergand, conducand, vizitand.

 

Si post-pandemie

Post pandemie, lucruri se vor schimba extrem de mult. In prima faza am ales sa nu calatorim in afara tarii (oricum abia ce ne-am mutat inapoi in Romania din Olanda, iar intoarcerea acasa cu masina a fost cu adevarat o vacanta inafara tarii :D) si sa ne bucuram de locurile frumoase din Romania. Cum nu este foarte intelept sa ne facem planuri pe termen lung, asteptam sa vedem cum vor evolua lucrurile si vom vedea apoi cum vom proceda cu calatoritul.

Avem niste bilete de avion luate pentru luna noiembrie insa cel mai probabil le vom anula. Long story short, vom calatori mai putin, mai lent, mai linistit si vom petrece mai mult timp la destinatie, fara sa bifam obiective si locuri de vizitat. Poate ca nu ar fi fost nevoie de pandemie ca sa ajungem la aceasta concluzie, insa iata ca asa sa intamplat. Pana cand nu ne-a fost restrictionat complet calatoritul nu am realizat ce privilegiu enorm aveam. :)

 

Iesiri dupa izolare, Olanda vs Romania

Izolarea noastra a fost in Olanda. Doua luni (din martie pana la final de aprilie) nu am iesit din casa, chiar daca in Olanda regulile au fost intotdeauna mai permisive iar iesitul din casa a fost permis. Prima iesire insa a fost la mare. :) Dupa 15 mai am iesit la mare, sa stam pe plaja si sa ne bucuram de soare. Plajele din Olanda au ceva aparte, sunt salbatice si intinse si chiar iti dau un sentiment vindecator, mai ales dupa atat de multa izolare. A fost exact asa cum ne asteptam sa fie.

Olandezii sunt un popor foarte pragmatic si foarte resposabil asa ca rareori am vazut oameni care sa se impotriveasca regulilor. Fata de Romania, purtatul mastii in Olanda nu a fost niciodata obligatoriu (doar dupa 1 iunie a devenit obligatoriu numai in transportul in comun) insa distantarea sociala a fost mult mai usor inteleasa. Ni s-a parut mereu ca oamenii se straduiau sa pastreze distanta, se lucra foarte mult de acasa, se comanda mancare online etc.

Odata intorsi in Romania am fost nevoiti sa stam din nou izolati doua saptamani, pentru ca Olanda inca se afla pe lista care impunea izolarea la intrarea in tara. Iar prima iesire in Romania a fost tot la mare. :) Desi hotelul unde am stat cazati ni s-a parut foarte ok din punctul de vedere al regulilor, in afara lui lucrurile stateau total diferit. Nu ne-am simtit extrem de confortabil din acest motiv insa am incercat pe cat posibil sa evitam orice spatiu aglomerat.

 

Comportamentul de calatorie al romanilor

Cred ca foarte multi romani vor vrea sa petreaca vacante la mare iar lucrul acesta l-am observat si cand am fost noi (era foarte aglomerat si toate cazarile pline). Sau oriunde se poate ajunge cu masina (probabil ca se vor evita o perioada calatoriile cu avionul). Un trend nou aparut post pandemie credem ca este turismul cu autorulote, ce va creste foarte mult in aceasta perioada. De altfel si noi ne-am programat o vacanta cu autorulota in septembrie si abia asteptam sa mergem. :)

 

Tips & tricks pentru calatorii in siguranta

Fiecare are propriul sau nivel de toleranta la stres si risc. Este foarte greu sa dam un sfat, insa putem spune ce vom face noi. Vom alege doar locatii in care speram sa nu fie foarte aglomerat, vom alege cazari unde vom stii ca sunt implementate masuri de siguranta si vom fi atenti sa respectam toate regulile. Vom purta masca, vom avea gel dezinfectant, ne vom spala pe maini – reguli de bun simt pe care oricine ar trebui sa le respecte, indiferent de ce parere ar avea despre aceasta pandemie. Chiar daca lucrurile s-au relaxat (poate foarte mult uneori), e bine sa fim precauti.

 

Locuri mai retrase

La mare cred ca este destul de dificil de gasit locuri retrase. Insa cel mai mult ne-a atras atentia Casa de Mare din Olimp si complexul glamping Nomadia. La munte din fericire sunt mai multe variante si chiar avem o lista plina de locatii dragute :) Raven’s Nest, Hadar Chalet (in inima naturii, departe de orice fel de civilizatie), conacele din Transilvania, diverse glampinguri (DragonFly Gardens in Brasov, Wegloo in Azuga, Ursa Mica etc), diverse casute in copac (Porumbacu, Transylvania Log Cabins, TreeCottage etc). In general cazari mai mici, unde nu sunt multe camere si foarte multi turisti in acelasi timp.

 

Cum se pot promova astfel de locuri

Cred ca oamenii vor sa stie ca locurile in care vor merge sunt in primul rand sigure. Ca se respecta regulile impuse si ca exista distantare sociala. Cred ca acesta este principalul focus al turistilor acum si de altfel cea mai mare necunoscuta. Nu stii cum sunt implementate masurile de siguranta intr-un anume loc pana cand nu ajungi acolo. Asa ca una din strategiile celor care au pensiuni in Romania ar fi sa promoveze modul in care au abordat toata aceasta situatie ciudata pe care o traim, cum si ce au facut ca cei care ii viziteaza sa nu se simta in pericol.

 

O privire asupra turismului romanesc

Din fericire, in acest moment (nu stiu cum vor fi urmatoarele luni) pare ca pandemia a ajutat turismul romanesc. Chiar daca pandemia a afectat dramatic turismul in lunile de izolare, cred ca lucrul acesta se „corecteaza” pe parcursul verii. Este destul de incert ce se va intampla in lunile urmatoare, nu stim cum vor evolua lucrurile, ce alte restrictii vor aparea (daca vor aparea) asa ca e destul de dificil de prezis in ce directie va evolua turismul romanesc. Dar singurul lucru cert este faptul ca romanii vor continua sa calatoreasca. Si vor fi multi cei care vor prefera sa nu calatoreasca in afara tarii, asa ca vor cauta alternative in interiorul tarii.

Acum este o oportunitate pentru cei care au businessuri in turism, este ocazia lor de a deveni mai buni, mai ofertanti, mai orientati catre client. Pentru a oferi turistilor o experienta frumoasa, de care sa se bucure si pe care sa nu o compare cu vacantele si experientele din afara tarii. Si speram noi ca cei mai multi proprietari de pensiuni sau conace sa gandeasca in acest fel si sa isi gestioneze businessul cu aceasta atitudine. 

Pensiunile si hotelurile unde am vrut sa mergem noi sunt in general ocupate, in orice perioada a verii (lucru de care ne bucuram, bineinteles) si cred ca poate fi o adevarata oportunitate pentru cei care au pensiuni/hoteluri in Romania. Important este sa se inteleaga nevoia aceasta a oamenilor de a calatori, chiar daca vorbim doar de calatorii in interiorul tarii, si sa nu se profite in mod negativ de acest lucru. Speram, cel putin, sa fie asa. :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related