Bucovina, Maramures sau Delta Dunarii sunt destinatiile cele mai alese cautate de romanii care isi doresc vara aceasta o vacanta de relaxare mai izolata. Sau care vor sa fuga pentru cateva zile din aglomeratia urbana fara sa se trezeasca intr-alta, ca cele de pe litoral sau Valea Prahovei de la sfarsit de saptamana.
Nu trebuie sa renuntam la vacante, asa ne sfatuieste Adrian Mitu, consultant travel si creator de continut pe blogul Umblu Teleleu, mai ales dupa lunile de stat in casa.
“Cu o buna informare in prealabil, despre destinatie si hotel, dar si respectarea regulilor de distantare sociala, poti avea o vacanta foarte relaxanta si fara evenimente neplacute.”
Cu Adrian Mitu povestim mai departe despre turism si vacante de pandemie.
Ce faci online pe travel
In principal povestesc despre locurile vizitate personal. Acesta a fost obiectivul inca de la inceput, in 2013 cand am facut site-ul pe wordpress. Eu sunt singurul care se ocupa de content, iar in ultima vreme am inceput sa fac si ghiduri turistice pentru destinatiile vazute si mai adaug stiri din domeniul turismului.
Vacanta cea mai frumoasa de pana acum
Cea mai frumoasa vacanta a fost la finalul anului 2018, in luna de miere din Asia de Sud-Est. Atunci am facut un circuit prin Thailanda, Cambodgia, Singapore si Bali, iar toate aceste destinatii m-au marcat, fiecare intr-un mod unic. SUA cred ca este urmatorul target, in care nu am ajuns inca.
Experiențe diverse de travel
Singapore este cea mai surprinzatoare experienta. Desi stiam ca este un oras-stat foarte dezvoltat, diversitatea culturala mi-a placut foarte mult. In plus modul in care combina cladiri fantastice cu natura este fascinant.
O experienta mai putin placuta a fost in Phnom Penh, capitala Cambodgiei, in care am avut 3 nopti de cazare, dar nu prea am avut ce face/vizita. Exceptand muzeele comemorative ale victimelor regimului Pol Pot, nu prea ai ce face, sau vedea in oras. O capitala foarte murdara, cu preturi mult mai mari decat ofera.
Dezamagiri
In general imi aleg foarte atent destinatiile de vacanta, in functie de ce nevoi am pentru acel moment. Din acest motiv, in general, stiu ce asteptari sa am. Chiar si in cazul Phnom Penh, expus mai sus, stiam ca este vorba despre o tara saraca, in dezoltare si nu pot spune ca m-a surprins ce am gasit acolo. Singurele dezamagiri, minore, au fost poate la anumite muzee/obiective din Romania, pe care doream sa le vad de mult si nu s-au ridicat neaparat la asteptarile mele. De cele mai multe ori din cauza proastei organizari.
Obiceiuri de calatorie inainte de pandemie
In Romania faceam 1-2 iesiri pe luna, mai scurte, uneori si de o zi, iar in acest caz nu se schimba foarte multe. Daca discutam despre vacante externe, cam 2-3 pe an. Cu exceptia lunii de miere, in rest am mers pe vacante low-cost, cazari decente si curate, de la 3*.
Tinand cont de situatia actuala, dar si din cauza faptului ca de acum voi calatori si cu un bebelus, probabil la inceput ma voi axa pe destinatii mai linistite, cu hoteluri cat mai aerisite si curate.
Activitatea ta pe timp de pandemie
Referitor la strategia site-ului Umblu-Teleleu.ro nu pot spune ca am o alta abordare, acum ma axez mai mult pe stiri din turism si aceste mici escapade prin Romania. Dar ca agent de turism strategia s-a modificat aproape total, de la 90% de vacante externe vandute, acum sunt axat aproape in totalitate pe turismul romanesc.
Turismul romanesc acum
Din cate am observat, in 3 scurte iesiri, la Targoviste, Transfagarasan si litoral, turismul românesc nu a suferit prea multe schimbări, ori si-a revenit foarte rapid. Pe Transfagarasan nu am mai vazut vreodata atata lume, toate parcarile fiind pline...asteptai cateva minute bune pana elibera altcineva un loc. Iar la Navodari, plajele tot la capacitate maxima erau, in timp ce seara nu puteai lua cina la un restaurant fara a avea rezervare.
Hotelul Turquoise-Boutique din Mamaia nord s-a comportat fantastic, investind probabil destul de mult pentru siguranta clientilor si angajatilor. Receptia a fost “inchisa” cu geam, iar terasa facuta la standardele de protectie necesare. Toate acestea chiar daca este un hotel destul de mic, de 3*. Daca la hotel toate cerintele se respecta, nu acelasi lucru il fac oamenii si in afara acestuia.
Desi de pe 1august s-a decis obligativitatea purtarii mastilor de protectie in zonele de Promenada, doar 10% au si respectat acest lucru. Iar majoritatea teraselor erau inca deschise pe la 11:30. Faptul ca romanii au restrictii de intrare in alte tari, a salvat cu siguranța turismul romanesc in aceste luni.
Ce cauta oamenii post-izolare
Observ ca majoritatea romanilor se orienteaza in special catre apartamente individuale, unde au cat mai putin contact cu alti turisti, sau membri din staff. Sau se retrag catre pensiuni mai mici, din inima naturii, un lucru atat de necesar dupa 3 luni de stat intre 4 pereti.
Tips & tricks pentru vacante safe
Vacantele sunt un medicament pentru suflet, deci nu trebuie renuntat la ele, chiar in contextul actual. Cu o buna informare in prealabil, despre destinatie si hotel, dar si respectarea regulilor de distantare sociala, poti avea o vacanta foarte relaxanta si fara evenimente neplacute.
Locuri retrase
Eu sunt mai mult un fan al muntelui, al naturii, deci pot recomanda oricand Maramures, Bucovina, sau o pensiune in mijlocul padurii, in orice zona de munte. Pentru cei care nu vor la munte, Delta Dunarii este o varianta excelenta. Ca recomandari de locuri izolate ar fi: Fundatura Ponorului, Tara Lapusului (Pensiunea Smarald), Pojorata si Sarul Dornei (Pensiunea L’Amoro).
Recomandari de promovare pentru astfel de locuri
Cea mai buna promovare a unui astfel de loc se face prin serviciile prestate. Daca acestea sunt pe placul turistilor, cu siguranta acestia vor reveni si vor face o buna reclama si altora. Pentru promovare ar trebui sa se axeze pe pozitia geografica avuta, iar in aceste vremuri, pe o curatenie exemplara.
Posibile direcții pentru turismul romanesc
Sincer nu cred ca se vor schimba prea multe, oamenii au obiceiul de a uita repede, atat lucrurile bune, cat si cele mai rele. Iar cei care erau obisnuiti sa pastreze curatenia inainte, o vor face si de acum inainte, in timp ce un hotelier care era obisnuit cu vorba „lasa ca merge si asa”, dupa o perioada va reveni la vechile obiceiuri.