Asociația Culturală VAR anunță încheierea primei etape din cadrul proiectul socio-cultural Dia-Pozitiv care își propune aducerea în prim-plan a problematicii familiei destabilizate în urma migrației forței de muncă și creșterea gradului de integrare și implicare a comunității, atât în țară cât și în afara ei.
Pe parcursul a 22 de ateliere, un grup format din copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani al căror mediu familial și social este vulnerabilizat de lipsa unuia dintre părinți, a fost încurajat să-și valorifice propriile mecanisme de adaptare la noua realitate familială și să își descopere propriul mod de exprimare și dezvoltare personală.
Deși inițial au fost gândite pentru un format offline, atelierele au fost adaptate în luna iunie spațiului virtual, acesta oferindu-le o serie întreagă de beneficii, stimulând creativitatea copiilor care au ales să se exprime atât prin tehnici teatrale, joc, pictură, desen, tehnica zine si photovoice, cât și prin mijloacele specifice tehnologiei și mediului online, fiind încurajați și provocați să exploreze noi modalități de a comunica. Profilul specific al grupului țintă se va regăsi în produsul final al proiectului Dia-Pozitiv: o instalație teatrală virtuală având la bază documentarea din timpul atelierelor și materialele concepute de participanți, prin care vizitatorii virtuali ai proiectului să se conecteze cu o nouă dimensiune a mediului familial. Premiera va avea loc în luna octombrie.
Proiectul este implementat în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 București, Ambasada României în Regatul Spaniei (Madrid), Scoala 153 și Liceul Teoretic Eugen Lovinescu din Bucureşti, Fundația Dreptul la Educație, Associazione Romeni & Moldavi InVeneto și Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.