[Go Brand, Go Planet] Gherasimciuc Eugeniu: Cel mai dificil în anul 2020 este să rămâi neutru

[Go Brand, Go Planet] Gherasimciuc Eugeniu: Cel mai dificil în anul 2020 este să rămâi neutru

Brandurile care vorbesc, care îndeamnă la acțiuni civice, care stau de veghe asupra unor probleme de ordin social sunt, de fapt, niște eroine? Sau pur și simplu n-au avut de ales? Neutralitatea poate fi mai dăunătoare decât activismul, crede Gherasimciuc Eugeniu, co-fondatorul agenției DO.M.

„Brandurile preferă să-și expună opinia, decât să rămână vinovate, într-un final”.

Societatea parcă ar vrea să asigure un nivel maxim de toleranță, iar în acest context, cresc cerințele consumatorilor de la companiile mari. Ești vreun gigant mondial? N-ai dreptul să taci. Ascultă, vorbește, implică-te. Mai departe cu ce crede Eugeniu Gherasimciuc despre noua misiune a brandurilor și a publicității din 2020.

 

Subiectele sociale

În zilele noastre, dacă un brand nu atrage atenția asupra unei probleme, rezultă că acesta automat o susține. De exemplu, mulți ar considera o companie ca fiind rasistă, dacă aceasta a ignorat fenomenul BLM. Din acest motiv, brandurile preferă să-și expună opinia, decât să rămână vinovate, într-un final.

 

Reacțiile consumatorilor

Totul este foarte relativ, în funcție de tipul activismului brandului și a țării de unde provine audiența. De exemplu, compania BMW a decis să susțină comunitatea LGBT prin aplicarea steagului acestora pe logotipul său de pe pagina oficială de Facebook. Mulți au scris comentarii, precum că își vor vinde mașinile, doar pentru a nu merge cu un astfel de logotip.

 

Atuuri și riscuri

Anul 2020 este un an dificil nu doar pentru oameni, dar și pentru branduri. Se întâmplă prea multe lucruri în lume, iar brandurile trebuie să-și expună opinia de fiecare dată și să treacă pe o parte sau alta a baricadei. Cel mai dificil în anul 2020 este să rămâi neutru în așa mod, încât să nu existe pretenții din nicio parte. Iar pretenții oricum vor exista. Fie de la cei care nu au fost susținuți de brand, fie, mai rău, din partea tuturor, în cazul în care brandul a rămas neutru. Aici se și ascunde riscul. Riscul de a-ți pierde audiența. Riscul de a pierde încrederea ce o are brandul.

Totuși, există plusuri și avantaje. Brandul va câștiga o nouă audiență fidelă, ce îl va adora, din rândurile celor pe care i-a susținut. De asemenea, în rare cazuri, neutralitatea poate fi apreciată de public. Când? Atunci când subiectul și-a pierdut actualitatea, iar publicul este deja plictisit de acest subiect. Activismul brandurilor este ca jocul la casino. Niciodată nu poți prevedea reacția publicului într-un caz sau altul, după expunerea opiniei brandului în media.

 

Vinde activismul?!

Acesta poate fi atât în avantajul, cât și în detrimentul brandului. Totul depinde de actualitatea și importanța subiectului. În principiu, activismul nu are funcția de a vinde. Acesta poate doar crește sau micșora gradul de încredere față de brand.

 

#StopHateForProfit

În primul rând, toată agitația aceasta a pornit în urma scandalului cu scurgerea de informații despre utilizatorii din baza de date Facebook, care după câte se spune, a contribuit la victoria lui Donald Trump în timpul alegerilor prezidențiale. Un documentar despre aceasta, ce recomand spre vizionare este The Social Network.

Într-al doilea rând, această situație, puțin probabil că poate fi proiectată în cadrul Republicii Moldova, așa cum nicio companie locală nu are așa bugete de promovare, precum companiile din SUA.

În al treilea rând, dacă afacerea dvs. este legată de vânzarea / prestarea serviciilor în SUA, v-aș recomanda să începeți promovarea activă pe piața americană, din motiv că aici a scăzut concurența pe Facebook. Astfel, veți putea micșora nivelul cheltuielilor și veți reuși să ridicați nivelul ROI.

 

Misiunea publicității de azi

Consider că atât în anii ‘90-2000, cât și în anul 2020, misiunea de bază a publicității sunt vânzările și fidelizarea audienței. Și nu contează anul sau perioada în care ne aflăm. Scopul primordial al marketingului este de a mări volumul vânzărilor unui brand.

 

Din experiență

Aș fi extrem de bucuros, dacă măcar unul dintre clienții noștri ar suna și ar zice: „Vreau să susțin campania #BlackLivesMatter”. Însă, din păcate, sau din fericire, nu știu, nimeni nu a făcut-o. Cel mai probabil, aceasta se datorează faptului că noi nu avem legătură directă sau tangențe cu acest subiect.

Unicul lucru pe care l-a făcut compania noastră DO.M, este publicarea unei postări pe Facebook, în susținerea #BLM. Prin acest gest am vrut să arătăm că facem și marketing situațional, dar în același timp să susținem această campanie, într-un mod creativ.

 

Implicarea civică a brandurilor

Sunt cazuri în care brandurile pot și trebuie să se implice. De exemplu, la începutul carantinei, multe companii ajutau medicii și spitalele. A fost o strategie perfectă, iar aceste branduri au acumulat multe bonusuri și aprecieri din partea publicului.

Să revenim la subiectul cu actualitatea problemei. Berea Chișinău, recent, a făcut o campanie de susținere a medicilor, însă aceasta nu a fost prea apreciată de public. Motive ar putea fi multe, însă eu consider că factorul decisiv a fost că această campanie s-a făcut mult prea târziu.

 

Publicitatea schimbă mentalități?!

Ador exemplul cu inelele de logodnă. Știați că tradiția de a oferi un inel cu diamant este un pas de marketing pur strategic din partea producătorilor de diamante? Nu? Atunci trăiți de acum încolo cu acest gând. :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related