[Smart travel] Lipa-Lipa: Avem multe locuri faine in tara, problema e ca multi romani prefera destinatiile pentru care nu trebuie sa depuna niciun efort

[Smart travel] Lipa-Lipa: Avem multe locuri faine in tara, problema e ca multi romani prefera destinatiile pentru care nu trebuie sa depuna niciun efort

Criza a deschis romanilor apetitul pentru turismul intern si, de voie de nevoie, par tot mai dornici si grabiti sa exploreze destinatii autohtone. Desi ne putem lauda cu locuri pentru toate gusturile la noi in tara, sunt inca ”la moda” cele care erau aglomerate si inainte de pandemie. Semn ca multora le este dor de viata asa cum o traiau inainte de criza.

Sa nu uitam, totusi, nici de locurile in care am putea avea vacante mai izolati, si unde suntem liberi sa exploram munti si plaje retrase intr-o mai mare siguranta. Este drept, asa cum remarca si bloggerii de la Lipa-Lipa, in aceste zone se ajunge mai greu. Dar merita efortul. 

”Oamenii cauta, ca si inainte de pandemie, locuri frumoase. Uneori asta inseamna aceleasi locuri clasice in care merge toata lumea si stiu sigur ca se simt bine. Vama Veche, Mamaia, Transfagarasanul bubuie de turisti. Exista si turistii care cauta in mod special locuri si poteci cat mai putin batute. Clar este doar ca mult mai multa lume viziteaza Romania anul asta decat in alti ani.”

Cu Simona Stanescu si Alex Vrinceanu vorbim despre destinatii care par mai neaglomerate si, deci, un pic mai sigure din Romania si aflam cum isi planifica ei calatoriile in aceasta vara.

 

Oamenii din spatele blogului Lipa-Lipa

Salutare tuturor. Noi suntem Simona Stanescu si Alex Vrinceanu. Blogul Lipa-Lipa a inceput, asemenea numelui sau, dintr-o joaca. Prima si prima data a fost asadar blogul care acum are chiar opt ani si ramane pilonul comunicarii noastre. Postam si suntem activi si pe Facebook, pe Instagram si Youtube in mod constant.

Am inceput pur si simplu din dorinta de a ajuta si alti oameni sa isi ia inima in dinti si sa calatoreasca mai mult si intr-un fel si egoist, din dorinta de a avea o documentare online a experientelor. De la plecari de cateva luni si pana la plimbari prin Romania, documentam cat de bine putem experientele noastre cu bune si rele, prea putin cenzurat, filtrat si planuit.

 

Ce mai frumoasa calatorie de pana acum

Aproape toate au fost frumoase, dar cred ca cea care ne va ramane in memorie in mod special este cea de 9 luni in Asia de Sud Est. A fost prima dupa demisie si cea mai incarcata de sentimente de tot felul. De la euforia pe care am trait-o cand am aterizat liberi in Filipine la agonia de dupa accidentul pe care l-am avut cu scuterul in Thailanda. Am trecut de la voluntariat la o pensiune in Laos la administrarea unui resort pe o plaja salbatica din Filipine. Am trait in acele 9 luni cat pentru cativa ani.

 

Unde vreti sa ajungeti, candva

In multe locuri. :) Inainte de pandemie aveam in plan sa incepem explorarea Americii de Sud, Columbia si Ecuador fiind primele pe lista. Dar am vrea sa mergem  si in Norvegia, sa vedem Aurora Boreala, in Kenya si Tanzania, si poate parea surprinzator, dar vrem sa ajungem si in Mongolia. Pe roti.

 

Experiente de tot felul

Tara care ne-a surprins cel mai mult intr-un mod placut a fost Mexic. Inainte sa ajungem, auzisem si de bine si de rau de aceasta tara. Aveam in plan 2 saptamani si am ajuns sa stam 2 luni. Oameni faini, mancare buna, peisaje superbe, ruine mayase, cenote, jungla, foarte frumos. Plus ca ne-am cam indragostit de spaniola cat am stat pe acolo.

Iar cea mai rea a fost Nicaragua, din cauza ca ne-au fost furate toate cardurile, iar la 3 zile dupa, au inceput proteste violente in toata tara. Ne-am panicat un pic si am parasit tara cu cateva zile inainte de data planificata, dar am scapat nevatamati. In afara de asta a fost foarte fain in Nicaragua, deci nu regretam nimic. Si a mai fost accidentul cu scuterul din Thailanda, de care ziceam mai sus, care a fost mult mai dureros, dar si atunci am scapat fara urmari pe termen lung, deci all good.

 

Destinatii supraestimate

Din punctul meu de vedere, Halong Bay din Vietnam. Ne asteptam la un fel de Paradis si am gasit un loc destul de poluat din pacate.

Nici Kuala Lumpur nu a fost o destinatie care sa ne impresioneze, Dubai sau Parisul in mijlocul sezonului turistic. De multe ori perspectiva noastra asupra unei destinatii poate sa fie alterata de factori externi ca aglomeratia sau starea noastra de spirit.

 

Obiceiuri de calatorie pre-pandemie

Inainte de pandemie planuiam plecari prin Romania, dar si prin America de Sud. Columbia si Ecuador erau pe lista noastra. Daca inainte de pandemie cumparam cu foarte mare lejeritate bilete de avion, in februarie-martie am avut totusi retineri. Urmaream ce se intampla in China si am decis sa mai amanam. Asadar comportamentul nostru de calatorit s-a schimbat imediat.

Acum alegem locurile de cazare in functie de cat de izolate sunt, nu avem planuri sa plecam prea curand din tara si caram cu 100% mult mai mult dezinfectant cu noi oriunde mergem. Un aspect pe care nu ne concentram prea mult in trecut. A se vedea toata mancarea cumparata si mancata din trenurile cu care am calatorit prin lume. In Sri Lanka de exemplu mancam chiftelute prajite de naut servite in foi scrise, rupte din caietul de teme al copiiilor.

In noul normal noi pasim destul de timid. Nu stim cand o sa zburam, poate sa fie peste un an, sau poate ne hotaram spontan de azi pe maine sa ne luam inima in dinti. E clar insa ca acum suntem mult mai precauti.

 

Iesiri post-izolare

Am avut mai multe iesiri in tara si am trecut prin tot felul de sentimente contradictorii. De la aprecierea locurilor unde se respecta normele de igiena si distantare sociala si pana la mici certuri si galceve in magazine sau benzinarii, unde oamenii fie nu purtau masca, fie veneau prea aproape sau chiar ambele.

Ce-i drept, in continuare noi incercam sa evitam locurile foarte aglomerate, evitam weekend-urile si incercam sa aratam si locurile mai putin cunoscute unde nu e nevoie sa stai la coada. 

 

Activitatea voastra in pandemie

Putem spune ca am observat, dar este o consecinta normala avand in vedere contextul, ca lumea cauta si este mult mai interesata de vacantele in Romania, in timp ce a scazut foarte mult interesul pentru tot ce inseamna vacante exotice sau internationale.

Am avut mai putine propuneri de campanii platite si am avut destul de multi oameni care ne-au cerut ajutorul pro bono si pe care am incercat sa ii si ajutam. Mi s-a parut insa foarte interesanta in perioada asta perspectiva multora dintre cei care au cerut ajutor gratis, dar care nu au intrebat daca noi suntem ok sau nu. Inteleg ca multe companii si-au redus sau taiat bugetele, ca nu isi pot tine angajatii si restul problemelor, dar mi se pare si ca, pe alocuri, multa lume incearca sa profite putin de acest haos creat.

Noi oricum lucram remote si pana la pandemie, deci nu putem spune ca am fost foarte afectati sau ca am fost nevoiti sa schimbam prea multe lucruri. In principiu am incercat sa ne adaptam noilor nevoi din piata.

 

Turismul românesc post-izolare

Cred ca am fost cazati prea putin post-izolare pentru a putea avea niste concluzii cu adevarat relevante. Am incercat sa exploram destul de mult in apropiere de “acasa”. Din fericire Alex este din Campulung, eu sunt din Eforie Sud, bunicii sunt pe la Onesti si locuim in Bucuresti, deci de la casele noastre putem sa acoperim o bucata destul de mare din Romania. 

 

Comportamentul de calatorie al romanilor

Oamenii cauta, ca si inainte de pandemie, locuri frumoase. Uneori asta inseamna aceleasi locuri clasice in care merge toata lumea si stiu sigur ca se simt bine. Vama Veche, Mamaia, Transfagarasanul bubuie de turisti. Exista si turistii care cauta in mod special locuri si poteci cat mai putin batute. Clar este doar ca mult mai multa lume viziteaza Romania anul asta decat in alti ani.

 

Tips & tricks pentru planificarea vacantelor

Cel mai bun sfat in aceasta perioada este sa-si aleaga destinatiile cele mai putin aglomerate, din motive evidente. Sa respecte normele de igiena si distantare sociala, sa fie responsabili si sa aiba un comportament civilizat oriunde ar merge. Daca vor sa mearga in afara, toate cele de mai sus plus o documentare serioasa despre conditiile de calatorie in tara aleasa. Sa urmareasca evolutia cazurilor, a masurilor luate de autoritati si sa fie constienti ca lucrurile se pot schimba aproape de la o zi la alta. Sa cantareasca bine riscurile si sa ia o decizie informata.

Credem ca anul acesta o sa fie foarte la moda plecarile cu autorulota, masina personala, plecarile in grupuri de oameni apropiati si o sa fie primite cu mai putin avant plecarile in grupuri de oameni necunoscuti.

 

Destinatii populare vs destinatii retrase

Cel mai recent loc in care am fost, ne-a placut si putem sa vi-l dam exemplu este drumetia prin Cheile Tisitei, din muntii Vrancei. Peisajul este foarte frumos, nu e aglomerat, iar traseul este destul de usor, potrivit si pentru copii.

In aceasta perioada noi chiar asta facem: cautam locuri frumoase si neaglomerate pe care sa le exploram si sa le impartasim cu oamenii care ne urmaresc. Inainte de pandemie am inceput cu judetul Buzau, care are o multime de locuri interesante cum ar fi “Babele” de la Ulmet, Tabara de Sculptura de la Naieni sau Drumul Luanei.

Apoi cetatile din Dobrogea si Muntii Macinului sunt alte obiective  care presupunem ca nu sunt pline de turisti. Avem multe locuri faine in tara, problema e ca multi romani prefera destinatiile pentru care nu trebuie sa depuna niciun efort. Cele mai populare destinatii, unde se formeaza aglomeratii sunt, de multe ori, si cele mai usor accesibile. 

 

Cum s-ar putea promova acum proprietarii unitatilor de cazare

Nu avem o reteta universala de promovare a locurilor de cazare. Asta depinde de fiecare. De exemplu, proprietarii resortului pe care l-am administrat in Filipine nu voiau sa se promoveze foarte mult, pentru ca erau multumiti cu nivelul la care erau. Nu voiau sa se aglomereze pentru ca asta ar fi insemnat mai mult stres, in contradictie cu ideea de la care plecasera: o viata linistita pe o plaja salbatica.

Oricum, orice e mai putin stiut sau e mai izolat, prinde foarte bine in zilele noastre. Totul depinde insa de vibe-ul si specificul fiecarui loc.

Ca reguli generale: sa fie atenti la ce si cum scriu pe retelele de socializare, calitatea fotografiilor si a filmuletelor si persoanele cu care decid sa se asocieze.

 

Posibile directii pentru turismul romanesc

Noi speram ca turismul romanesc va creste si se va civiliza. Atat din partea proprietarilor de locuri de cazare, cat si din partea turistilor. De multe ori calitatea serviciilor lasa de dorit. Au inceput usor usor sa apara tot mai multe locuri de cazare si restaurante unde turistii merg cu drag, nu putem decat sa credem si sa speram ca numarul lor o sa se inmulteasca pana cand nu o sa mai fie ocupati cu cate un an inainte.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related