Cum am trait aceste luni? Ce a modificat pandemia in noi si in relatiile noastre, pana acum, si ce schimbari de comportament propriu observam? Mai mult, ce ne foloseste mai departe din tot ceea ce am invatat despre noi sau am deprins in vreme de criza. Psihoterapeutul Raluca Anton ne indeamna la reflectie si poate ca este momentul sa ne aplicam mai atent si catre ce ne-a adus bun perioada asta.
”Este bine sa fim atenti la noi insine, la corpul si la mintea noastra. Indiferent de ce urmeaza sa se intample, orice perioada dificila e nevoie sa fie procesata cu constienta emotionala si fizica, si cu grija fata de acestea. Omenirea s-a adaptat la perioade foarte dificile de-a lungul existentei si sunt ferm convinsa ca asa va fi si acum”.
Dezbatem in continuare, cu psihoterapeutul Raluca Anton, teme ce tin de sanatatea mintala si vedem o noua perspectiva a unui specialist in sanatate mintala despre posibile efecte ale perioadei curente.
Pasionata de meserie
Sunt psihoterapeut principal cu formarea de baza in terapie cognitiv comportamentala, dar care ulterior am urmat si alte formari, cea in terapie relationala fiind cea mai relevanta dintre ele. Sunt extrem de pasionata de meseria mea si consider ca sunt privilegiata pentru ca pot sa descopar alaturi de clientii mei lucruri la care nici ei insisi nu s-au gandit cu privire la propria persoana. Cred ca parcursul profesional in aceasta directie s-a conturat in timp si, mai ales, are o buna componenta de dezvoltare a propriei persoane si invatare cu sinele propriu.
Cum functioneaza psihoterapia
Psihoterapia este un proces de descoperire, invatare, reinvatare. Psihoterapia nu schimba oameni, dar ofera noi persoective asupra felului in care ne putem trai viata si incearca sa ajunga la cele mai profunde intelesuri ale fiintei umane. la unele dintre acestea avem acces singur, dar la unele accesul este important sa fie ghidat. Psihoterapeutul il insoteste pe client in aceasta calatorie catre propria persoana si catre a dezvolta un alt mod de a-si trai existenta.
Cand accesam acest serviciu
De cele mai multe ori, atunci cand simt ca ceva nu imi face bine din punct de vedere emotional. Cand simt emotii pe care nu le inteleg si cu care nu stiu ce sa fac. Atunci cand am de luat decizii si imi e greu sa le iau sau atunci cand ma simt blocat intr-un punct si nu imi gasesc directia potrivita mie.
Psihoterapia nu trebuie sa fie doar despre gestionarea emotiilor negative. Psihoterapia poate fi despre descoperirea de sine si despre dezvoltarea unui stil de viata care sa ma pregateasca pentru provocari pe care inca nu le-am avut. Terapeutul potrivit se simte. Si cred ca fiecare client are desvoltat acest simt.
Efectele perioadei curente
Cred ca inca suntem in stare de regasire a felului in care ne dorim sa fie existenta noastra. Unii dintre noi, la fel ca in orice alte conditii de viata, descoperim si invatam mai multe lucruri despre noi insine si despre ceilalti, decat o fac alte persoane. Dar cred ca vom ramane putin mai anxiosi in contexte sociale si sper ca vom invata ca, poate, multe dintre lucrurile pe care le aveam pana acum sau dupa care fugeam pana acum nu sunt atat de relevante. Trag nadejde ca grija fata de noi si fata de cei din jur va prima in locul obtinerii de lucruri.
Nevoile oamenilor din noul normal
Noi (eu alaturi de colegii mei de la PsyLife) putem spune ca am inregistrat un numar mai mare de solicitari de terapie inca din timpul acestei perioade de auto-izolare. Unele solicitari au venit pe fondul pandemiei, dar multe au venit pe fondul faptului ca a fost un timp pe care multa lume la folosit in folosul sinelui si a descoperirii de noi intelesuri pentru ceea ce li se intampla emotional. Astfel, in afara de, poate, mai multa grija, rabdare si empatie, nu cred ca cei care apeleaza la serviciile noastre au nevoie de mai multe lucruri fata de cele pe care le oferim si in afara unor contexte atipice de viata.
De ce s-au plans oamenii in izolare
De faptul ca le este foarte greu sa isi gestioneze timpul de munca de acasa. Cu atat mai mult in cazul celor care au si copii. De faptul ca le este greu sa isi gestioneze relatiile dat fiind faptul ca au petrecut mult mai mult timp impreuna decat in alte perioade ale vietii lor relationale. si, cel mai frecvent, s-au confruntat cu incertitudinea vremurilor si cu teama de ce va urma.
La ce sa fim atenti in continuare
Este bine sa fim atenti la noi insine, la corpul si la mintea noastra. Indiferent de ce urmeaza sa se intample, orice perioada dificila e nevoie sa fie procesata cu constienta emotionala si fizica, si cu grija fata de acestea. Omenirea s-a adaptat la perioade foarte dificile de-a lungul existentei si sunt ferm convinsa ca asa va fi si acum, dar mi-ar placea sa ii invit pe cititori sa analizeze cum au trait aceasta perioada si care sunt lucrurile pe care le duc mai departe cu ei.
Evolutia preocuparii oamenilor fata de minte si spirit
Cred ca pe de o parte vine cu o cantitate mare de informatie in aceasta directie. Foarte multe studii de specialitate si, in acelasi timp, tot mai multi specialisti formati in acest domeniu. Deci am invatat tot mai mult si tot mai multi, cat de importanta este si sanatatea emotionala, nu doar cea fizica. Iar apoi, cred ca vine si cu un trai mai bun si cu faptul ca pentr tot mai multa lume, din punct de vedere financiar, aceste servicii devin mai accesbile.
Comunicarea actuala si efectele ei
Cred ca mintii noastre ii va lua multi ani sa se obisnuiasca sa nu comunice fata in fata. Poate este un inceput intr-un astfel de proces. Dar, pana una alta, creierul are mare nevoie de contact fizic, de mimica faciala, gesturi, simt auditiv, tactil si olfactiv stimulate de prezenta fizica a altor oameni in jurul nostru. Sigur, am invatat ca lucrurile pot fi facute si altfel, am invatat ca putem avea avantaje si de la munca si comunicarea online, dar cred ca inca nu suntem pregatiti sa reducem timpul petrecut in apropierea fizica a oamenilor.
Stresul in 2020
Stresul va exista mereu ca eticheta pentru un cumul de emotii intense prin care trece fiecare individ. Nu stiu daca as folosi o alta eticheta pentru asta, cat as folosi un mod acurat de analiza. Ce imi produce disconfort? care este povestea mea cu acest stres? care sunt categoriile de evenimente care ma supara? ce fac pentru a-mi reduce in intensitate emotiile?
Cum suntem activi online in siguranta
Prin a ne asigura ca avem si alte lucruri relevante in viata de zi cu zi. Astfel, nu va trebuie sa reducem activitatea in online, ci ea nu va mai fi atat de necesara pentru ca vom avea si alte lucruri relevante pentru noi care ne vor ocupa spatiu mental si fizic.
Accesul la informatie si cunostintele nu ar putea exista fara retele sociale. Este bine ca traim intr-o astfel de perioada a omenirii, dar, la fel cum facem cu orice e nou si ne ofera multa stimulare mentala, este greu sa stim care sunt limitele si cum putem face sa nu consumam prea multe resurse in loc sa castigam. Acest lucru este valabil si in cazul adultilor care sunt invatati intr-ale internetului, si in cazul copiilor care sunt digital natives - sunt nascuti in era digitala si le vine atat de natural sa foloseasca aceste unelte.
Instrument util sau unul de insingurare
Reprezinta un instrument util daca reusim sa il folosim in favoarea noastra pe termen lung. Insingurarea este un concept general. Cand spun: ma simt singur, cel mai probabil fac o evaluare a unei perioade mai lungi de timp. Mediile de socializare ne ofera un mod de a nu ne simti singuri si e bine ca il avem, insa nu este suficient si nu este singurul.
Preocuparea oamenilor de imagine
Cel mai probabil a crescut nevoia nostra de a ne arata celorlalti mai mult odata cu mediile sociale. Si, o data cu asta, s-a reinterpretat ideea de frumusete acceptata social, de aspect fizic. Cred ca cel mai in pericol sunt adolescentii care isi formeaza imaginea despre propriul corp si despre sine.
Schimbari referitoare la statut & munca
Statutul a fost tot timpul o masura a bunastarii emotionale. De-a lungul istoriei, fiecare individ a tins la o viata mai buna, la a creste, la a avea o existenta mai valoroasa si lucrul acesta ne-a dus la dezvoltare. Cred ca, o data cu munca in online si cu peterecerea timpului liber in online, granitele dintre viata profesionala si viata persoanala s-au fluidizat, cumva. Acest lucru ne poate duce la a simti ca nu avem niciodata pauza, ca lucram in continuu si mult mai mult decat oricand altcandva. Cred ca, din acest motiv, disciplina este ceea ce ne poate ajuta in a avea o mai buna perceptie asupra vietii personale.
România, la capitolul sanatate mintala
Inca mai avem nevoie de educatie in aceasta directie pentru a face diferenta intre sanatate mintala si obtinerea unei stari de bine pentru o perioada mai scurta de timp. Inca ne lipseste o mai buna clarificare a meseriilor care se ocupa cu sanatatea mintala si a celor care fac asta din hobby sau pentru ca e un business bun si inca mai avem multe mituri de spart cand vine vorba de acest subiect.
Cuvantul anului pentru tine
Analiza.