Cât va mai dura perioada prin care trecem nu putem ști cu certitudine, și devine tot mai clar că obiceiurile sănătoase de călătorie în pandemie sunt cele care ne ajută să ieșim din casă. Cât de cât relaxați. Nu există locuri 100% sigure, dar nici nu putem trăi continuu cu drobul de sare deasupra capului, afundându-ne în izolare. Pe vreme de vară și post-izolare, ne putem programa o vacanță smart, în destinații unde să ne deconectăm și să luăm o pauză de la pandemie.
Ramona și Mihai Dănăilă, de multă vreme Părinți Călători cu copiii după ei cred că, atunci când vine vorba despre vacanțe cu cei mici, documentarea și planificarea fiecărei călătorii ar fi bine să fie făcute cât mai riguros.
”Noi optăm în această vară pentru călătorii cu mașina, în detrimentul zborurilor cu avionul, pentru a ne putea întoarce oricând acasă dacă este nevoie, dar și pentru mai multă siguranță, fiind aproape doar de membrii familiei. De asemenea, nu plecăm nicăieri fără măsuri de protecție de bază: maști medicinale, alcool sanitar, dezinfectant, pe care le folosim în spații închise sau aglomerate, la locurile de cazare sau acolo unde luăm masa”
Povestim mai departe cu Ramona și Mihai Dănăilă despre turismul de pandemie și aflăm câteva direcții în care ar putea coti cel național, ca să fie cât de bine se poate momentan.
Părinți Călători
Bună :) Lumea în online ne cunoaște drept Părinți Călători, dar de fapt în spatele acestui nume suntem Ramona și Mihai, doi oameni ce își iau energia din călătorii și care au fost fericiți să regăsească și la celalălalt același hobby atunci când s-au întalnit. Ba mai mult, de vreo patru ani de când a apărut Albert, primul nostru copil, am început să îi transmitem și lui această pasiune, așa că tot de atunci am lansat și blog-ul nostru www.parinticalatori.ro, care chiar zilele aceastea împlinește patru anișori, fiind lansat odată cu prima călătorie în trei în afara țarii.
De atunci am ajuns pe cinci continente împreună și am cam pierdut numărul țărilor vizitate în trei, să tot fie în jur de 40, iar de aproape un an ni s-a alăturat echipei și cel de-al patrulea membru – Ayola - o mică domnișoară care face și ea cunoștință cu lumea, atât cât ne permite situația actuală.
Despre călătoriile noastre scriem și pe pagina de Facebook Parinti Calatori, iar prin experiențele pe care le povestim celor ce ne urmăresc ne dorim să arătăm că plimbările și călătoriile nu trebuie să se oprească atunci când apar copiii în viața noastră, că se poate merge în vacanță și alături de cei mici și, în general, că pasiunile noastre pot continua și după ce devenim părinți. Așa cum spune și motto-ul blogului: „Pentru că piticoții din viața noastră nu ne complică excursiile, ci le fac mai frumoase!”.
Argentina, cea mai frumoasă destinație
Noi suntem mari iubitori ai continentului sud-american, așa că încercăm în fiecare an să ajungem acolo. Dintre țările pe care le-am văzut, Argentina rămâne locul nostru de suflet unde am ajuns prima oară acum patru ani. L-am colindat atunci timp de o lună dintr-o parte în alta și am revenit apoi în anii următori, dar tot ne-au mai rămas încă multe locuri de văzut.
La începutul acestui an am ajuns din nou în America de Sud și am descoperit Columbia, o țară care ne-a impresionat foarte mult și ne-a depășit orice așteptări, așa că acum concurează puternic Argentinei în topul preferințelor noastre.
Un alt loc unde ne doream de mult timp să ajungem cu toții și pe care îl planificasem pentru primăvara acestui an este Japonia. Din păcate, situația excepțională în care ne aflăm ne-a obligat să anulăm călătoria, așa că momentan o plimbare pe aleile cu cireși japonezi înfloriți încă rămâne la nivelul de vis și de plan pentru primăveri viitoare.
Experiențe diverse de travel
În fiecare călătorie descoperim lucruri și locuri care ne surprind sau ne fascinează. Lumea e așa de diversă încât e imposibil să nu rămâi impresionat, oriunde ai merge. E greu să numești un singur aspect care te-a marcat în călătorii: ne-au fascinat cascadele Iguazu și Niagara, ne-au impresionat zgârie-norii din Hong Kong sau drumul șerpuit din Anzi dintre Chile și Argentina, ne-au cucerit plajele portocalii din Sri Lanka sau apusurile în mare din Bali.
Dar, poate, una din cele mai surprinzătoare experiențe a fost în deșertul Wadi Rum din Iordania, locul unde am sărbătorit la dublu - mama și fiul au aceeași zi de naștere la noi în familie. Noaptea petrecută atunci în deșert, în corturi de pânză, la lumina focului și sub un cer plin de stele, departe de civilizație, fără semnal la telefon și fără internet, ne-a dat senzația de parcă ne-am fi pierdut undeva în afara spațiului și a timpului, departe de orice urmă din viața cotidiană, departe de programul nostru uzual. Acolo secundele par să curgă altfel – mai puțin grăbite, mai molcom, mai amorțite - lăsând astfel mai mult timp să ne bucurăm de această experiență unică, într-o zi specială. O aniversare atipică, dar atât de fascinantă încât ne-a rămas pentru totdeauna în minte.
Pe de altă parte, cea mai nefericită experiență am trăit-o pe Ruta 40, între Bariloche și Calafate, în Argentina - o zonă aridă, de stepă, pustie, fără oameni, fără case, fără trafic și, din nou, fără rețea telefonică pe sute de kilometri distanță. Un loc unde plouă rar, dar unde a plouat chiar în ziua când ne îndreptam spre aeroport, ca să prindem un avion spre Iguazu.
Ghinionul face ca o porțiune de drum să fie neasfaltată și, în rarele momente când plouă, să se transforme într-o argilă mlăștinoasă în care mașinile se împotmolesc ușor. Ceea ce ni s-a întâmplat și nouă. Cu multe emoții, încercări și, într-un final, cu ajutorul unui argentinian amabil care din fericire a trecut pe acolo și ne-a ajutat, am putut ieși din mlăștiniș și ajunge pe ultima sută de metri la aeroport să prindem zborul nostru. A fost o experiență la limită pe care sperăm să nu o mai retrăim vreodată.
Destinații supraestimate
E mult spus că au dezamăgit, dar probabil așteptările noastre erau setate puțin altfel pentru unele dintre locurile pe care le-am vizitat. De exemplu, Canada nu ne-a impresionat prea mult din punct de vedere turistic. Cel puțin partea franceză pe care am vizitat-o noi. E adevărat că este o țară civilizată, foarte dezvoltată, cu un nivel de viață ridicat, dar ca turist nu ești neapărat dat pe spate de obiective senzaționale (cu excepția Cascadei Niagara care face toți banii).
Orașele sunt interesante, dar au și ele limitările lor: zone periferice mai sărăcăcioase, trafic supra-aglomerat la orele de vârf, lucrări de infrastructură nefinalizate. Cu alte cuvinte, nu am descoperit visul canadian așa cum îl imaginam înainte de a ajunge acolo.
Tot în categoria aceasta am putea include și Hong Kong, doar că acolo atitudinea oamenilor e cea care a dezamăgit. Mai mult sau mai puțin nepoliticoși, neatenți la nevoile celor de lângă ei, fără minimele reguli de bun simț și empatie, așa ne-au lăsat nouă impresia localnicii de acolo care nu ne acordau niciodată prioritate la urcarea în lift cu căruciorul cu un copil mic, ba mai mult, se uitau insistent în căruciorul tau, se apropiau extrem de mult, ba chiar se întorceau din drum și își băgau capul dacă cumva unghiul nu le permitea să îl vadă pe bebe. Ciudat și bizar ni s-a părut și este printre puținele țări în care oamenii ne-au creat o impresie dezamăgitoare.
La polul opus sunt țări care nu sunt aproape deloc promovate turistic, despre care nu știi mai nimic, dar care te surprind plăcut dacă ajungi să le descoperi. Un exemplu e chiar ultima țară vizitată de noi, aici aproape: Serbia.
Obiceiuri de călătorie înainte de pandemie
Călătoream destul de des înainte de pandemie. Aveam măcar două – trei plecări inter-continentale într-un an și mai multe city break-uri prin țările din jur sau la noi în țară. Ne alegeam destinațiile în funcție de preferințe, de costul biletelor de avion sau de ofertele pe care le găseam. Pentru locurile de cazare, de când plecăm împreună cu copiii, preferăm în general apartamentele în regim hotelier, deoarece păstrează oarecum impresia de „acasă”, lucru de care copiii au nevoie.
Acum, odată cu pandemia, alegem să păstrăm în principal aceeași opțiune, din considerentul că într-un apartament se perindă mai puțini oameni decât într-un hotel. Și cum locuri de cazare izolate, în natură, nu prea găsești oriunde, apartamentele sunt cel mai la îndemâna turiștilor.
În plus, acum nu ne mai putem permite să planificăm cu mult timp înainte o călătorie, datorită incertitudinii generale ce domină lumea vis-a-vis de siguranța țărilor sau de deschiderea granițelor, așa că plecările noastre sunt organizate mult mai în pripă și le adaptăm din mers.
Vom încerca să călătorim și în continuare, probabil nu cu aceeași frecvență și, din păcate, nu pe aceleași distanțe, dar cu siguranță poți descoperi locuri minunate și lucruri noi oriunde ai merge.
Ieșiri post-izolare și impresii
Da, la începutul lunii iunie am plecat într-un road-trip prin Serbia, pentru 10 zile. A fost o călătorie mai diferită față de cele de până acum, am avut măști, dezinfectant și spirt în permanență cu noi, am fost ceva mai atenți pe ce pun copiii mâna sau cât de des se spală pe mâini, am evitat locurile aglomerate, am dezinfectat obiectele când ajungeam la cazare și ne-am cam ferit de oameni.
Dar am încercat să ne bucurăm și de partea frumoasă a vacanței, să vizităm, să ne plimbăm și chiar am fost impresionați de cât de multe are Serbia de oferit din punct de vedere turistic.
Ca măsuri de prevenție anti-coronavirus, sârbii nu sunt însă foarte riguroși, motiv pentru care am observat la ei o creștere destul de abruptă a cazurilor noi în ultima vreme. Erau obiective unde ni se cerea să intrăm cu mască, existau dezinfectant pentru mâini și covorașe îmbibate în alcool la intrare în clădiri sau în băi, personal care te îndruma și verifica respectarea regulilor, dar erau și locuri unde nu exista nicio regulă și nu te puteai baza decât pe bunul simț al vizitatorilor.
La fel și la terase, distanțarea nu prea exista, nici între mese nici între oameni, câte o sticluță cu dezinfectant pe mese uneori și cam atât, restaurantele în interior păreau de asemenea deschise, uneori aveai impresia că oamenii se comportă ca și cum pe acolo nu ajunsese Covid-19 niciodată.
De trei zile am început o nouă călătorie și momentan suntem în Macedonia de Nord, dar intenționăm să ajungem și în celelalte țări balcanice din jur. Ce putem spune până acum e că lumea e mult mai responsabilă aici atât comparativ cu sârbii cât și cu conaționalii noștri. Sperăm să se păstreze obiceiurile bune și în celelalte locuri unde vom ajunge și, între timp, să se reia și la noi, astfel încât să ne putem întoarce într-o țară mai sigură decât la plecare.
Consultanța în turism pe timp de pandemie
În perioada stării de urgență am evitat să mai povestim pe blog despre călătorii și locuri de vizitat, chiar dacă tocmai ne întorsesem din Columbia și aveam câteva articole în pregătire.
Am considerat că este mai important să îndemnăm la responsabilitate socială și să ajutăm pe cât posibil să depășim cu toții această perioadă mai ușor. Așa că am povestit despre activitățile pe care le facem noi în casă cu cei mici, travel-related sau nu, despre sursele corecte de informare atât din perspectiva turismului cât și a pandemiei și despre călătoriile pe care le aveam planificate în această perioadă și deciziile pe care le-am luat în legătură cu ele. De asemenea, ne-am implicat în campania colectivă Puterea Lui Împreună, inițiată de comunitatea de bloggeri Digital Parents Talks din care facem parte, ca jurnal de prevenție în contextul pandemiei de Covid19.
Pentru a sprijini în continuarea comunitatea noastră și pe alți părinți ce își doresc să călătorească într-un mod responsabil și în vremuri mai dificile, avem în vedere în viitor crearea unui grup dedicat părinților călători în vremea pandemiei, cu scopul de a ne ajuta reciproc cu sfaturi și informații utile pentru călătorii plăcute și sigure.
Turismul românesc post-izolare
Până acum, de când s-a încheiat starea de urgență încă nu am avut ocazia să ne cazăm într-o unitate turistică din România. Dar în drumurile noastre am traversat țara dintr-o parte în alta și am remarcat o relaxare destul de accentuată a oamenilor în viața de zi cu zi, ceea ce nu ne-a dat un sentiment prea mare de siguranță, dacă ar fi să călătorim prin țara noastră.
Am apreciat că sunt lanțuri de benzinării cu măsuri de igienă bine puse la punct - dezinfectarea meselor și scaunelor de pe terasă după fiecare grup, curățarea și dezinfectarea băilor la fiecare 30 de minute, gel dezinfectant la dispoziția clienților la ieșire – ceea ce ne-a ajutat să fim mai relaxați în pauzele de pe drum.
În ceea ce privește pensiunile și hotelurile, impresia personală este că nu peste tot proprietarii s-au adaptat cerințelor impuse de pandemie, însă prețurile au suferit un trend crescător per ansamblu, ceea ce scade din atractivitatea vacanțelor la noi în țară. Personal, ne-am orientat mai degrabă spre turismul din țările învecinate în această perioadă, cu toate că ne-am dori să le arătăm și copiilor ce locuri minunate sunt în România.
Comportamentul de călătorie al românilor în pandemie
Am observat că vara aceasta a crescut interesul către locuri mai izolate, cu mai puține riscuri de transmitere a virusului. Pe blogul nostru, în topul căutărilor lunile acestea sunt articolele despre Delta Dunării și Plaja Perișor, una dintre plajele noastre sălbatice de la Marea Neagră. Se mai caută căsuțe izolate în zona de munte – Bran, Bucovina, Apuseni, Cheile Nerei – în general locuri unde oamenii pot sta și se pot gospodări singuri, fără interacțiune prea mare cu alți turiști.
Tips & tricks pentru călătorii inteligente
Nu știu dacă putem da neapărat sfaturi, dar dacă e să spunem cum procedăm noi, regula de bază este să nu ne setăm așteptări prea mari. Într-un context atât de incert și schimbător, important este să fii flexibil. Din acest motiv, noi optăm în această vară pentru călătorii cu mașina, în detrimentul zborurilor cu avionul, pentru a ne putea întoarce oricând acasă dacă este nevoie, dar și pentru mai multă siguranță, fiind aproape doar de membrii familiei.
De asemenea, nu plecăm nicăieri fără măsuri de protecție de bază: maști medicinale, alcool sanitar, dezinfectant, pe care le folosim în spații închise sau aglomerate, la locurile de cazare sau acolo unde luăm masa.
Nu credem că există un loc 100% sigur, dar important este să alegem destinații unde să ne putem relaxa și simți bine, să fim convinși de alegerea noastră și să nu ne petrecem vacanța anxioși sau stresați. E important să respectăm cu strictețe regulile de distanțare și protejare în fața pandemiei, astfel încât să avem o vacanță sigură și relaxată, de care să ne putem bucura.
Locuri retrase pentru călătorii în România
Când vine vorba de recomandări în această perioadă, primul pe lista noastră este un complex de căsuțe de lemn din Tohanu Nou, lângă Bran, unde noi am ajuns toamna trecută, fără să știm pe atunci de pandemia ce urma să vină, dar care la momentul actual pare una din alegerile sigure de cazare. Dacă vreți o vacanță la munte și aer curat, într-un spațiu tradițional, cu o curte mare și verde și loc de joacă pentru copii, La Căsuțe este recomandarea noastră.
La mare, noi am opta pentru o plajă mai puțin aglomerată, printre preferatele noastre fiind plaja de la Sulina. Și așa poți îmbina delta cu marea într-o vacanță reușită. În plus, poți lega și un tur pe la cetățile din Dobrogea și obții o vacanță reușită și spectaculoasă la noi acasă.
Cum se pot promova acum proprietarii unor astfel de locuri
În această perioadă, nouă ne-ar plăcea să vedem actualizate pe site-urile unităților de cazare, în special, dar și pe paginile restaurantelor sau teraselor deschise, măsurile pe care le-au pus în aplicare fiecare din ele în lupta cu pandemia de coronavirus. O unitate care promovează protejarea clienților săi și ia măsurile de precauție necesare va avea cu siguranță mai mult succes în această perioadă decât cele care fentează regulile.
Dezinfectarea camerelor după fiecare ședere, soluții dezinfectante la intrarea în hotel sau la băi, personalul de la recepție echipat cu măști, locurile de luat masa amenajate în aer liber, eliminarea meselor tip bufet sunt câteva din aspectele pe care le urmărim noi când alegem să folosim serviciile turistice în vacanță.
În ce direcție se va îndrepta turismul românesc
E greu de spus ce schimbări vor surveni în această perioadă, totul fiind atât de volatil la momentul actual. Dacă ar fi să creionăm câteva directive spre care turismul național ar trebui să se îndrepte, acestea ar fi:
1. Promovarea Online: ca și în alte domenii, probabil online-ul va fi cel care va lua amploare și în turism. Un proprietar ce nu își va promova afacerea pe internet nu va mai exista.
2. Calitatea serviciilor: serviciile mediocre sau cu un nivel scăzut, fără grijă către clienți, nu vor mai exista nici ele, doarece turiștii au nevoie să se simtă în siguranță și să aleagă locuri care pun clientul pe primul loc. E foarte important ca proprietarii ce activează în domeniul turstic să nu exploateze cererea internă, bazându-se pe restricționarea călătoriilor cauzată de închiderea totală sau parțială a granițelor. E nevoie de mai mult decât atât pentru a atrage turiști spre serviciile proprii.
3. Valoarea corectă: e important ca prețurile să oglindească realitatea, deoarece altfel clienții se vor orienta spre alte locuri unde vor găsi aceleași servicii sau unele chiar mai bune la prețuri mai mici decât în țară.
4. Respectarea măsurilor de prevenție: într-o perioadă când orice informație se găsește la o postare distanță pe grupuri specializate din social media și când oamenii sunt interesați de siguranța proprie mai mult decât orice altceva, e suficient ca o recomandare online să îți aducă mulți vizitatori sau, din contră, să te lase fără sursă de venit pe termen nedeterminat. Proprietățile ce au implementat măsuri de siguranță și respectă regulile impuse de autorități vor fi, cu siguranță, cele mai promovate și recomandate printre turiștii care cer și oferă sfaturi legate de călătorii, astfel încât vor fi și cele mai solicitate. Chiar dacă unele măsuri pot avea un impact economic nefavorabil într-o primă fază, proprietățile care se adaptează vor avea de câștigat în final, prin rigurozitatea respectării siguranței celor ce le calcă pragul.
Cu siguranță turismul românesc trebuie să se reinventeze. Este o perioadă dificilă pentru domeniul turistic în general, iar dacă noi vom rămâne la același nivel ca până acum multe afaceri de dimensiuni mici și mijlocii nu vor face față acestui val.