- Asociația Infinite Conversation a lansat Quote—Unquote, platforma care explorează fenomenul public speaking prin practici artistice și colaborări cu domenii conexe.
- Este limbajul cel mai bun transmițător al informației? Prin ateliere, expoziții video online, podcast-uri și extensii offline în spații publice, platforma propune un playground și un spațiu de dialog pentru explorarea subiectelor importante în societatea contemporană.
- Secțiunea Video Station a platformei are în desfășurare un apel pentru lucrări video transdisciplinare, în urma căruia vor fi oferite trei grant-uri de producție de până la 1500 euro fiecare.
O expresie cunoscută circulă în cultura pop: se spune că în topul fricilor omenești primul loc este ocupat de vorbitul în fața unui public. Pe al doilea loc se află moartea. Când a fost ultima oară când ți s-a oferit microfonul? Fugi de propria voce sau înveți să o asculți?
De la buletinele de știri din anii ‘90, prezente în peisajul sonor al copilăriei, până la fenomenul vlogging-ului sau al TED Talk-urilor, al programelor de dezvoltare personală și al talent show-ului continuu de pe TikTok, suntem înconjurați constant de discursuri publice și de elementele lor componente: voce, limbaj, caracter performativ.
Platforma s-a născut din dorința de a explora fenomenul vorbitului (în) public și al discursului și urmărește să creeze un set de instrumente pentru a explica și decodifica fenomenele din jurul nostru, pornind de la dialogul și colaborarea între diverse domenii de activitate.
„Am inițiat platforma după ce am observat îndelung mediul în care activăm. Discursurile sunt peste tot și totuși la fel de prezentă e și frica de a vorbi în public, indiferent de domeniu. Fiecare disciplină are regulile sale, dar granițele dintre ele pot fi dizolvate. Așa că am gândit totul ca un playground în care explorăm și discutăm particularitățile dar și asemănările diverselor practici.
Căutăm să deschidem sfera artei contemporane către un public vast și să creăm un spațiu de dialog constant între diverse medii: de la jurnaliști la psihologi, regizori sau publicitari, entertaineri și politicieni. Învățăm unii de la alții, iar în acest proces formăm un set de instrumente care ne ajută să navigăm în spațiul social și informațional, să îl descifrăm și remodelăm, într-un proces continuu.”, Asociația Infinite Conversation.
Gândit inițial ca o serie de evenimente disparate în diverse spații de proiecte din București, formatul a fost recreat aproape exclusiv online din cauza măsurilor de izolare curente, cu numeroase contribuții de la artiști și cercetători ce vor fi publicate online treptat, pe parcursul verii 2020.
Începând cu 26 iunie, au fost lansate primele două episoade din seria de podcast-uri și o invitație la o lectură colectivă a unui text de Gertrude Stein.
Quote—Unquote Podcast #1: episodes&exploration, de Lidija Burčak, antropolog vizual, regizoare și scriitoare elvețiană/croată, care în 2019 a călătorit în turneu prin numeroase orașe din Elveția cu un spectacol de lectură în public a jurnalelor sale din ultimii 20 de ani. Podcast-ul este o invitație la reflecție asupra practicii sale, a impulsului de a scrie și a relației pe care o construiește cu publicul său.
Quote—Unquote Podcast #2: Almost Self Development, de Elena Trifan, doctor în sociologie, care își prezintă rezultatele cercetării sale din domeniul dezvoltării personale, urmărind accentul pe individ și felul în care, prin programare neuro-lingvistică, acesta este izolat de efectul structurilor ierarhice ale societății.
To be we to be: Anna Barham explorează relația unui text cu cititorul și felul în care actul lecturii și tehnologia pot contribui la rescrierea textului. Înscrierile sunt încă deschise pentru ultimele două sesiuni, ce vor avea loc pe 24 și 31 iulie.
Următoarele săptămâni vor include contribuții realizate de Anca Bucur și Sergiu Nisioi – prin instalații și intervenții sonore, aceștia sondează limbajul și rețelele sistemelor ecologice interspecii în Grădina Botanică din București. Lucrările pot fi văzute începând cu 18 iulie; Vlad Brăteanu – o explorare a hipnozei și a procesului de meditație ghidată printr-o lucrare sonoră, pe 23 iulie; Jasmina Al-Qaisi – un laborator autobiografic dedicat în primul rând tinerilor, pe 25 iulie.
În paralel, pentru a explora și legăturile discursului cu imaginea dinamică, Quote—Unquote: Video Station a lansat un apel pentru propuneri de lucrări video, deschis până pe 19 iulie. Trei propuneri selectate vor primi câte un grant de producție de până la 1500 euro și un onorariu de artist de 500 euro.
Apelul este deschis artiștilor, regizorilor, jurnaliștilor și oricăror exploratori interesați de fenomenul discursivității publice, iar lucrările rezultate vor fi expuse online, alături de alte lucrări video ale unor artiști consacrați, printre care Liz Magic Laser, Jenny Brady sau Clarissa Thieme. Lucrarea video Primal Speech, a artistei newyorkeze Liz Magic Laser, este deja disponibilă pentru vizionare.
Quote—Unquote este un proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și British Council Romania. Partener: Human Language Technologies Research Center. Quote—Unquote: Video Station este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Mulțumiri speciale pentru sprijinul inițial: Centrul Ceh București, Centrul Național al Dansului București (CNDB), Salonul de proiecte, SUPRAINFINIT Gallery.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.