Prima ediție a studiului „Podcast în România” realizat de BRAT - Biroul Român de Audit Transmedia, la inițiativa Băncii Transilvania, relevă date surprinzătoare, optimiste, legate de consumul de conținut audio în format digital.
Rezultatele studiului, culese între 17 iunie și 1 iulie a.c., au fost prezentate azi în cadrul primului eveniment dedicat acestei noi industrii, Podfest, şi arată că 37,8% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 50 de ani se declară consumatori de podcast. În cifre absolute: 3,2 milioane de persoane.
Podcasturile se ascultă – dar, important: se și vizionează în versiune video - mai ales în orașe, 44%, dar și în mediul rural, 29%. Bărbații preferă ceva mai mult această formă de conținut: 54,3% dintre ascultători. 8,4 ore lunar petrec românii din targetul studiat ascultând un podcast (10 episoade, în medie).
Majoritatea ascultă acasă, iar cel mai utilizat mediu de ascultare este, aparent surprinzător, Youtube (peste 90%), apoi Facebook (45%). Aplicațiile destinate conținutului audio urmează apoi Spotify (31,4%), Google Podcasts (28%) și alte platforme audio dedicate.
Un alt procent surprinzător: 73,6% acceptă sau consideră utile momentele publicitare din podcasturi, fiind o piață incipientă, iar publicitatea fiind adesea integrată sau în legătură cu subiectul discutat.
Venitul mediu pe gospodărie al ascultătorilor de podcasturi este de circa 1.000 EURO (4.883 lei ), cu mult peste media universului, iar 30% dintre ascultători au studii superioare.
Podcasturile care au cea mai mare notorietate sunt realizate de nume cunoscute.
În sondajul la care au răspuns aproape 4.000 de persoane, din care 2.000 ascultă podcasturi pe primul loc a fost menționat, cu 36,4% podcastul „Starea Nației” cu Dragoș Pătraru, urmat de „România, știi bine” realizat de echipa ProTV (27,2%), ESCA, realizat de Andreea Esca (25,4%), producții care sunt urmate de podcasteri precum Laurențiu Mihai și Sorin Amzu cu „Banii Vorbesc” (19,9%), apoi MCN Podcast cu comediantul Cosmin „Micuțu” Nedelcu (19,9%) și George Buhnici cu podcastul CuriosITy (19,6%).
Clasamentul complet în care se regăsesc și alți comedianți, specialiști în diverse domenii și jurnaliști, precum şi o serie de rezultate relevante despe piaţa podcasturilor, se pot consulta în prewiew-ul raportului prezentat astăzi, care se poate downloada de pe site-ul Thinkdigital -> companie-partener a proiectului, care operează si prima rețea de publicitate audio digitală pentru podcasts.
„Noile medii de comunicare au devenit în ultimul timp relevante pentru public şi încep să atragă atenţia clienţilor şi agenţiior de publicitate, care au nevoie de informaţii credibile, corecte, pe care să îşi bazeze deciziile strategice de comunicare. Vremea intuiţiilor şi a convingerilor personale faţă de aceste noi medii a trecut, este timpul ca ele să devină subiectul studiilor şi să poată fi analizate comparativ cu celelate medii”, spune Arina Ureche, director general BRAT și coordonator al studiului.
„Sper ca demersul nostru să ajute atât creatorii - de la specialişti în diferite domenii, vedete şi influenceri și până la studiori sau posturi radio, cât și companiile care sunt interesate de noile formate audio. Am găsit parteneri de nădejde în BRAT, THINKDIGITAL și Dragos Stanca și am reușit să punem studiul pe picioare într-un timp record”, a completat Sergiu Mircea, Director Executiv la Banca Transilvania.
Studiul „Podcast în România” prezintă date ample despre consumul de podcasturi în timp, pe ce device-uri se ascultă, unde, în ce fel se consumă conținutul și multe alte date interesante.
Varianta completă, cu informații detaliate a studiului destinat profesioniștilor industriei va fi accesibilă membrilor BRAT, agenții, clienți, publisheri, prin cerere la adresa [email protected].