In satele unde traiul minimalist ar fi un lux, oamenii nu stiu ce-i acela un cinematograf. Si, chiar daca ar sti, nu si-ar permite in mod sigur sa mearga la un film intr-un oras apropiat de catunul lor. La acesti adulti si copii s-a gandit Tudor Baciu cand a decis sa construiasca o caravana cu care sa mearga prin comunitatile defavorizate si sa proiecteze filme in scoli sau in aer liber.
Ideea i-a venit la editia din 2014 a TiFF-ului, o vreme cand festivalurile se tineau fara frica de virusuri, masti si fara distantare sociala. A facut inconjurul tarii cu acest proiect, lasand in urma oameni uimiti si mai bogati sufleteste. Pana a venit pandemia.
”Dupa 5 ani de activitate, in 2019 a ajuns sa fie caravana cea mai extinsa din Romania, 60 de orase vizitate doar intr-un an, cu public minim de 400 de spectatori per eveniment. Directia e buna, pastram numarul de orase, insa amanam caravana in acest an din cauza riscului de a expune oamenii care vin la proiectii”
Tudor Baciu, omul cu Cinemobilul, ne povesteste in cele ce urmeaza despre cum duce filmul in satele romanesti si care sunt reactiile oamenilor din comunitatile unde face proiectii.
Ce a fost inainte de Caravana
Sunt un om pasionat de natura si de oameni. Imi plac in mod special oamenii de la tara, oamenii simpli pe care ii intalnesc prin satele și catunele tarii noastre. Contrar pasiunii mele pentru natura si oameni am ales sa studiez tehica dentara pentru ca mai apoi sa lucrez timp de 5 ani ca alpinist utilitar. Stiu, suna cel putin comic, dar am ales intotdeauna sa fac ce simt si cat simt, asa ca daca nu am rezonat cu 8 ore inchis intr-un laborator am ales sa stau 8 ore pe zi la inaltime in aer liber. :)
Am calatorit inainte sa incep Caravana Cinemobilul prin multe locuri exotice si indepartate, cum ar fi SUA precum si Africa, Togo. In cel din urma loc, Togo, am facut un stagiu de voluntariat care m-a marcat atat de mult, incat in momentul in care m-am repatriat mi-am dorit sa fac ceva pentru tara, pentru oamenii saraci, pentru copiii din sate. In timpul deschiderii editiei din 2014 a TiFF-ului ideea mi-a venit. Sa duc filmul la sat. Asa a inceput caravana.
Investiția
Cu banii nu stateam prea bine, insa dorinta de a face caravana era atat de mare si entuziasmul meu a atras ca un magnet tot ce aveam nevoie pentru a incepe. Am facut o campanie pe vremea aia la CrestemIdei, unde am adunat suficienti bani pentru a demara caravana, ulterior Kaufland Romania, AFCN si CNC mi-au finantat activitatea.
Cum ai început
Initial am inceput prin a achizitiona o dubita VW T3 din 1990 pe care am reconditionat-o si cu care am pornit la drum. Aveam un proiector de 3500 de lumeni, minimul necesar ca sa se vada ceva pe ecranul confectionat din tevi de gaz si prelata de banner de reclama. J Ulterior am schimbat masina cu ceva mult mai nou, am cumparat o remorca cu 400 de scaune si evident un ecran pe masura.
La inceput proiectam filme alb-negru, cu Buster Keaton si Charlie Chaplin deorece consideram ca vor ajunge la sufletele tuturor oamenilor indiferent de varsta, lucru care a fost adevarat. Ulterior colaboratorii m-au sprijinit cu filme, inclusiv cu Romania Neamblanzita si multe alte titluri romanesti superbe.
Primul film si reactiile
Primul film a fost un scurtmetraj, ”Goat” cu Buster Keaton. Reactiile au fost pe masura filmului care este unul dintre cele mai bune filme alb negru de comedie. Buster Keaton fiind un cascador si un om extrem de inventiv si talentat care prin anii 20 facea minuni pe pelicula de 8 mm.
Comunitatea din jurul Cinemobilului
Eu ma adresez oamenilor care nu au vazut poate niciodata un film in aer liber. Ma rog, acum ca am ales deja cele 60 de orase au vazut deja, cel putin o data un film in aer liber, insa in principal segmentului de public care nu are parte de asa ceva ii este adresat proiectul meu.
O placere imensa este sa vad cum se uita cu ochii mari copii la ecranul de film si sa imi multumeasca la final pentru spectacolul oferit de noi.
Caravana cea mai extinsa din Romania
Ganduri bune, extrem de mult optimism si dedicatie, cam asta a fost la inceput si asta este si acum. Am zis ca voi face caravana atata timp cat o sa fie cu sens si uite ca este. Dupa 5 ani de activitate, in 2019 a ajuns sa fie caravana cea mai extinsa din Romania, 60 de orase vizitate doar intr-un an, cu public minim de 400 de spectatori per eveniment.
Directia e buna, pastram numarul de orase, insa amanam caravana in acest an din cauza riscului de a expune oamenii care vin la proiectii. Chiar daca as putea sa o fac mai restrans am hotarat sa o aman totusi din dorinta de a face ceva ca la carte si nu jumatati de masura. :)
Provocari
N-am renuntat la prea multe, in afara de job-urilor pe care le-am avut si la care lucram pentru altii. Am invatat ce inseamna asumarea unui proiect amplu si ce insemna sa fii propriul sef. De asemenea mi-am confirmat ca, daca pui osul la treaba 8 ore pe zi in fiecare zi pentru tine, proiectul o sa dea roade.
Provocari au fost multe, de la lipsa finantarilor uneori, la problemele legate de masina, care nu au fost putine, fiind si veche, pana la formarea unei echipe care de asemenea a fost si este o provocare. Insa am fost optimist si i-am respectat pe cei cu care am lucrat, fapt care mi-a usurat colaborarea.
Proiectiile dinaintea pandemiei
Am ales sa ma adesez in principal copiilor si familiilor in general, prin urmare aleg animatii foarte apreciate. Prin intermediul lor imi doresc sa sadesc o amintire placuta participatilor si sa asocieze vizionarea filmului in aer liber cu o experienta foarte pozitiva si placuta.
Importanta cinematografiei
Pe timpul pandemiei am visat doar la o proiectie in aer liber stand acasa intre patru pereti. Filmul mi-a oferit in tot acest timp o portita de evadare fara masca in lumea larga. Am vazut mai multe filme in pandemie decat in toata viata si pot sa spun ca a fost cu siguranta cea mai fantastica la propriu perioada a vietii mele. Adica am ajuns chiar sa visez cu scene din filmele pe care le vizionam. Probabil mult dintre noi au vizionat foarte multe filme in lipsa de activitate la domiciliu si da, a fost o gura de aer pentru mine.
Cinematografia va fi de actualitate intotdeauna, fie ca e vorba de film in aer liber sau la cinema, oamenii se vor duce pentru ca au nevoie si le place sa se puna fictiv in pielea eroilor din filmele cu care rezoneaza.
Cinemobilul in pandemie
Am stat si am cugetat vorba aia. Am stat foarte mult singur si m-am gandit ce voi face pe viitor si cum voi rearanja puzzle-ul pentru a iesi ceva frumos si cu sens.
Anul acesta voi face pauza data fiind conjuncture, iar la anul o sa reluam caravana cu surprize noi.
Invataturi in vreme de criza
Pandemia mi-a aratat ca toate lucrurile trebuie facute cand le simti, caci s-ar putea sa fie temporara perioada in care le poti pune in practica. Sunt recunoscator ca am tras foarte mult in anul 2019 si am dus caravana in 60 de orase deoarece in acest an nu o sa mai pot face acest lucru, sa vedem la anul.
Ca antreprenor si ca om in general am invatat ca trebuie sa fii foarte adaptabil si sa vezi viata ca un bonus, pana la urma daca esti sanatos si faci ceva util societatii este deja un mare lucru, de acolo incolo totul este bonus