Pandemia a scos multe lucruri bune din oameni, așa cum s-a văzut în aceste luni. Dar a și întins marginile suprarealismului până pe tărâmuri care ni s-ar fi părut exagerate în filmele SF. Realitatea continuă să bată imaginația, iar oamenii nu se mulțumesc cu un virus care a îmbolnăvit 10,5 milioane de oameni, din care au murit, până acum, 500.000. Ei țes scenarii dramatice, se ceartă și se urăsc în numele lor, iar pereții bulelor sociale devin din ce în ce mai opace, se transfromă în noi secte virtuale.
Suntem în 2020 și oamenii se folosesc de verbul a crede pentru a se raporta la știință. Dreptul la opinie se împletește în mod tulburător cu bucăți de informații false, alături de manipulări, exagerări, dramatism și date scoase din context. Cifrele, mărturiile specialiștilor și explicațiile doctorilor sunt date la o parte de scenarii conspiraționiste stranii.
Și, deasupra a toate astea, vin și niște video-uri periculoase, cum este cel al lui Cezar Ionascu, care adună spuma celor mai kitschioase manifestări dramatice.
3.000 de comentarii, 6.000 de share-uri mai târziu, video-ul e încă sus pe Facebook, la fel ca inimile celor fără mască, dar împuterniciți prin voia înconștienței:
Cineva s-a gândit să repare totuși clipul, după cum urmează:
Și apoi s-au oferit păreri, reacții, indignări:
Cezar Ionașcu este și autorul acestei lucrări, dincolo de explicații rezonabile:
Problema e că mulți dintre noi rămân fără comentarii în fața unor astfel de tulburări în forță. Ce ai putea să adaugi sau să combați, de unde să începi? De la educația precară și alfabetizarea media inexistentă, fake news-urile care înfloresc pe internet, capacitatea limitată a autorităților de a comunica clar în această perioadă? Orice cifre și surse științifice ai folosi, te izbești dureros în zidul celor care nu cred.
Și atunci, unii privesc și râd, alții privesc și plâng, suprarealismul crește ca un balaur cu capete infinite, și da, până la urmă, fiecare epocă își are poezia ei. Asta e a noastră. Un clip reprezentativ pentru straturile societății lui 2020. Acest ev mediu cu alură de viitor ciudat.