Dupa o perioada in care nevoile de baza au fost cele mai importante, iar utilul si necesarul au condus totul, ne reintoarcem, încet, și la celelalte contururi ale vieții. Acelea care dau gust, miros, culoare și sens. Și care deosebesc, până la urma, trăitul de supraviețuit. Simona Sterca este Arhitect/ Designer și creatoarea Jujube Atelier. A terminat Școala de arhitectură din București și a lucrat aici ca arhitect, project manager, interior designer. Apoi s-a întors la Sibiu, unde a căutat diverse moduri în care să-și calibreze energia cu un oraș care avea alt ritm decât cel din București. Așa a apărut Jujube, atelierul de trăit frumos.
Jujube Atelier este o iniţiativă cu final deschis, care oferă o fuziune neaşteptată între arta aranjamentelor florale, designul contemporan şi serii de preparate cosmetice şi articole-cadou
Pe lângă selecția de produse și flori, aici organizăm ateliere și întâlniri cu diferite tematici. Așă că locul a devenit un reper al frumosului și al stării de bine
Mai jos, Simona povestește despre călătoria ei de la Sibiu la București și înapoi la Sibiu, căutări, începuturile atelierului și evoluția lui, design și locul frumosului printre preocupările românilor.
O scurtă istorie personală
Servus, eu sunt Simona și sunt din Sibiu. Am 39 de ani și sunt arhitect. Școala de arhitectură din București mi-a finisat gusturile și ideile și de la dorința de a deveni designer vestimentar am ajuns să iubesc iremediabil frumosul din arhitectură. Am învățat că spațiile și tot ceea ce ne înconjoară ne conturează psihicul și obiceiurile cotidiene.
Deja au trecut 6 ani de când am revenit în Sibiu. Decizia a venit pe fondul inimii.
Povestea atelierului despre trăit frumos
Revenind la Sibiu am căutat diverse moduri în care să-mi calibrez energia cu un oraș pe care l-am uitat și care avea alt ritm decât cel din București. Am trecut prin idei diverse: de la a crea un hub creativ la a salva animalele de la grădina zoologică și a transforma spațiul într-o fermă educațională. Ideea unui atelier nu era nouă, am avut o inițiativă de genul cât am locuit în București.
Pe fondul creativității efervescente în lumea desinerilor din România am considerat că pot aduce un aport în a le arata clienților din Sibiu că produsele #madeinromania sunt de foarte bună calitate. Așa a apărut ideea unui atelier cu produse realizate în România. Și pentru că aceste produse sunt ideale pentru a deveni cadouri de succes am adăugat în peisaj și florile care aduc stare de bine indiferent de ocazie.
Drumul de la idee la implmentare a presupus o perioadă de cercetare a pieței, a produselor și a studiului din domensiul floristicii. Spațiul pe care l-am ales a ‘grait’ din momentul în care l-am vizitat, am știut că este canditatul perfect pentru atelier.
L-am transformat destul de mult în sensul că am curățat tot ce s-a construit de-a lungul anilor și l-am adus la o formă cât mai apropiată de original. Toată amenajarea, de la proiect la implementare a durat 1luna și vreo 2 săptămâni, deci a fost intens. Spațiul se află într-o zonă istorică care în ultimii 3ani s-a dezvoltat intens, strada Faurului, nr. 19.
Greutăți și temeri de început
Cred că toate începuturile sunt provocatoare. Enumăr câteva: atragerea clienților într-o zonă istorică greșit percepută, atragerea clienților către produse realizate în România, stabilirea unui discurs potrivit prin care să explicăm coerent ce înseamnă produse de calitate și prețurile care le însoțesc și buchetele noastre atipice.
Nu de puține ori am avut clienți care au avut așteptări pentru un buchet ‘clasic’, dar ne bucurăm că am ajuns în punctul în care aceiași clienți ne cer buchete specifice atelierului nostru, buchete cu efect ‘wow’.
Evoluție
De la deschidere am putut furniza buchete și produse realizate în România: produse cosmetice, bijuterie contemporană, ceramică contemporană, cărți, obiecte din piele, produse pentu decorarea casei etc. Uitându-mă în spate, cred că primii clienți au fost exploratorii orașului și cunoscuții care își doreau să ne susțină.
Atelierul a crescut organic și așa ne-am și dorit. Procesul e mai plăcut și mai ușor de integrat atunci când înțelegi ce se întâmplă cu gesturile tale. Între timp am realizat împreună cu Cup&Candle o lumânare Jujube, avem cafeaua Jujube care e un amestec de 4 tipuri de cafea, oferim consultanță pe design și peisagistică, organizăm evenimente în atelier și în afara atelierului și creăm pereți și decorațiuni din plante stabilizate.
Echipa
Echipa a tot evoluat de-a lungul timpului, dar momentan suntem 3 oameni care ne ocupăm de atelier. Grig se ocupă de partea de contabilitate și gestiune și Iulia se ocupă de vânzări și strategii de dezvoltare. Ea creeaza și produse din impletituri pe care le vinde în magazin.
Ce servicii & produse oferiți în prezent
În prezent ne reajustăm după această perioadă de ‘stop joc’. Momentan avem activă partea de vânzări produse și buchete și partea de consultanță de design interior, de peisagistica si biofilic. În ceea ce privește noutatea suntem într-un proces de coacere. Iar produsele cele mai populare sunt bijuteriile, florile și consultanța design interior, de peisagistica si biofilic.
Clienți
Clienții noștri sunt mereu în căutare de frumos, de calitate. Sunt oameni cu așteptări mari și consideră că cumpărăturile lor sunt investiții.
Well being în România
Suntem deja în al 4-lea an de activitate și am observat o creștere a interesului pentru produsele de calitate realizate la noi în țară. Oamenii din România au început să învețe numele designerilor și sunt interesati de creațiile lor. Pentru turiștii care ne trec pragul este o normalitate să cumpere produse de serie mică și unicat.
Ce înseamnă pentru tine a trăi frumos
Să fiu autentică și sinceră cu mine însămi.